Analiz: Takımlar 2016 İçin Hangi Sponsorlar ile Anlaştı?

Mali sıkıntı yaşayan takımların sponsor bulma mücadelesi devam ediyor mu? 2016 sezon öncesinde hangi takım kiminle anlaştı? F1Fanatic’in hazırladığı analizle karşınızdayız.

Mercedes

Lewis Hamilton, Mercedes, Circuit de Catalunya, 2016

Mercedes ‘ezici’ geçen iki yıldan sonra bu başarıyı 2016’ya da taşımak istiyor. Ancak bu başarı takıma pek fazla sponsorluk getirmemiş gibi görünüyor.

Kış boyunca araçta görülen en büyük değişiklik son üç yılda araçta yer alan Blackberry logololarının kaybolmasıydı.Potansel olarak araçta herhangi bir yeni logo yok.

Ancak takım daha hızlı bilgi alabilmek adına Pure Storage ile anlaştı. Takım bu anlaşma sayesinde testler boyunca rakiplerinden daha fazla tur atmayı başardı.

Mercedes yeni teknoloji ile tipik veri tabanı işlem sürecini % 95 hızlandırdığını iddia ediyor. Böylece yarış verilerinin yüklenme hızı % 36 artacak ve kararların daha hızlı alınması sağlanacak.

Ferrari

Sebastian Vettel, Ferrari, Circuit de Catalunya, 2016

Ferrari’nin sponsor listesinde küçük değişiklikler oldu. Takıma 2014 yılında katılan sponsorların bazıları Haas’a gitti.

SF15-T ile karşılaştırdığımızda SF16-H’nin yan sidepod kanatlarında Singha Beer (Bira) şirketinin logoları yer alıyor. Geçen yıl ortaya çıkan Alfa Romeo logosu ise araçta yer almaya devam ediyor.

Williams

XPB_792309_HiRes-e1456942893365

Williams üst üste ikinci kez şampiyona üçüncü olmasının ardından Wihuri ile bir yıllık yeni sözleşme imzaladı ve firmanın logosunun yeni yeri aracın ön kanadı oldu.

Takımın resmi giyim tedarikçisi Hackett’in logosu aracın daha belirgin bir bölgesine yerleştirildi. Kemppi ve Genworth’un logolarının ise araçtan kaybolduğu görüldü.

Red Bull

Red Bull ve Renault’un yollarını ayırmasınının ardından Red Bull’un tasarımı değişmiş gibi görünüyor. Renault logolarının yerini TAG-Heuer alırken, isim sponsoru İnfiniti’nin logoları artık yok.

Telekomünikasyon şirketi AT&T’nin logoları aracın arka kanadında yer alıyor. Yan siedepod kanatlarında Puma’nın logosu yer alırken, TAG Heuer’in gelmesiyle birlikte Casio ile yollar ayrıldı.

Force India

Force India son yıllarda genellikle alkol firmaları ile anlaşıyor. Ancak bu yıl alkol firma sayısında azalma oldu. Meksikalı şarap markası Cavalli ve votka üreticisi Smirnoff’un logoları araçtan kayboldu.

Teknoloji şirketi  Channel IT ve Consorcio Aristos’un logoları araçtan kayboldu. Ancak Hype takım ile olan sözleşmesini genişletti ve aracın arka kanadında Hype’nin logosu yer alıyor.

Renault

Fabrika takımı olarak Formula 1’e geri dönen Renault, yeni aracını şubat ayının başlarında tanıttı ancak bu renk düzeni nihai tasarım değil.

Lotus kadrosundan pek çok sponsor Renault ile yola devam etti. Bunlardan bir kaçı Microsoft, Total, EMC2 ve Genii. Ancak bazı sponsorlar takım ile yollarını ayırdı. Bidvest, Richard Mille, Saxo Bank ve Yatophone bunlar arasında gösterilebilir.

En önemli ayrılık şüphesiz Pastor Maldonado’nun sponsoru PDVSA’nın takımdan ayrımasıydı. PDVSA’nın yerini Kevin Magnussen’in kişisel sponsoru Jack and Jones geldi. Ancak Jack and Jones, Renault’a PDVSA’nın ödediğinden çok daha azını ödüyor.

Red Bull’un ana sponsoru İnfitiniti ile anlaşan Renault, son olarak sesi sistemi şirketi Devialet ile de anlaşma yaptı.

Toro Rosso

İspanyol petrol şirketi CEPSA, Real Madrid futbol takımının stadyum sponsorluğuyla ilgilenmesinin ardından Toro Rosso ile yollarını ayırdı. Red Bull, arka kanattaki boşluğu kendi Cola markası ile doldurdu.

Toro Rosso Nova Chemicals’ın desteğini kaybederken Red Bull’dan ayrılan Casio ile anlaştı.

Sauber

Marcus Ericsson geçtiğimiz günlerde Sauber’in yeni sponsorlar ile anlaşabileceğni söylemişti. Takım mali açıdan sıkıntılar yaşıyor ve Şubat ayı maaşlarını geç ödedi.

Ekip C35 için birkaç yeni sponsor ile anlaştı ancak bunlar çok daha büyük anlaşmalar değil. Yeni C35’in arka kanadın C34’den farklı olarak IFS, Malbuner Power Clive ve CNBC’nin logoları yer aldı.

Takım ayrıca Oerlikon ile yollarını ayırıp Edox ile anlaştı.

McLaren

McLaren araçları her geçen sezon daha ‘boş’ hale geliyor ancak bu eğilim 2016’da tersine dönmüş gibi görünüyor. Takım geçtiğimiz yıl 2016 için Chandon ile anlaştığını duyurmuştu. Aynı zamanda araca İsviçreli saat markası Richard Mille’nin logoları eklendi. Logoları sadece yan aynalarda yer alan Richard Mille, eski bir Lotus sponsoru.

Ekip ayrıca Johnnie Walker anlaşmasını yeniledi. Böylelikle McLaren ile yollarını ayıracağı iddia edilen Johnnie Walker ile yola devam edilmiş oldu.

Geçen yıl olduğu gibi yan sidepodlar yine boş. Arka kanadın ana bölümünde ise herhangi bir sponsor ismi yer almıyor. Ron Dennis son yıllarda pek çok firma ile görüşmüş olmalarına rağmen isim sponsoru olmadan da hayatta kalabileceklerini söylüyor.

Manor

Geçen yıl Manor’a Flex-Box ve Airbnb sponsor olmuştu. Ancak bu yıl devam etmediler. Ekip arka kanada müzik uygulaması Shazam’ın logolarını yerleştirdi.

Arka kanadın ana bölgesinde ise Rio Haryanto’nun kişisel sponsoru Pertamina yer aldı.

Haas

Renault’un dönüşü öncesinde Haas’ın sarı renkle yarışacağı söyleniyordu. Ancak Haas, kişisel renkleri ile Formula 1’de yarışmayı tercih etti.

Araçta birkaç farklı logo var. Romain Grosjean’ın kişisel sponsoru Richard Mille Renault’dan Haas’a geçti. Bir diğer logo ise Alpinestars oldu. Firmanın logosu yan sidepod kanatlarında yer aldı.

Haas aracın yan sidepodlarında kendi logosunu kullanırken, sidepod kanatlarının üstünde Amerika logoları yer alıyor.


Yorumlar

“Analiz: Takımlar 2016 İçin Hangi Sponsorlar ile Anlaştı?” için 14 yanıt

  1. saidertuğrul avatarı
    saidertuğrul

    Her sene don değiştirir gibi Kural değişikliği olursa bu gidişle Grid’de Takım kalmayacak. Sponsor bulunamaması gayet normal. Artan bilet fiyatları, PARA uğruna kaybedilen pistler ve Para’lı pistler vs vs vs. Böyle giderse Formula 1 tamamen bitecek…

  2. AMD ve Acer’ın Ferrari’den ayrılmasına üzülmüştüm. Şimdi adamlar kendilerini biraya vermiş. 🙂

  3. Mercedes AMG avatarı

    Konuyla alakalı degil ama Mclaren eskisi gibi yan sidepodlara pilotların adını yazabilir bence hoş bir ayrıntı aracıda daha dolu gösterir

    1. geçenlerde demiştim aracın sidepodunda bir logo olsa bundan çok daha güzel görünür

    2. Fotoşoptan ya da çizimden pek anlamam ancak elimden geldiği kadar kaba taslak bir çalışma yaptım. Ben aracın sidepodları boş olacağına bu tarz şeylerle çok daha güzel olacağına inananlardanım.

      1. Emre Özhan avatarı

        Ordaki beyaz gitmemiş.Olsaydı bence aracın tema sı ve anlayışı bakımından şu şekilde olabilirdi

        1. Blitzen Benz avatarı

          Sigara reklamının yasak olduğu ülkelerde kullanıyorlardı diye hatırlıyorum bu tasarımı.Normalde orada sigara firmasının adı yazıyordu.
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2e/Pedro_de_la_Rosa_2005_Canadian_GP.jpg

          1. Mercedes AMG avatarı

            Yasak olan ülkelerde kullanıyorlardı 2005 te tamamen yasak oldugunda her yarış pilotun adı yazıyodu

        2. Mercedes AMG avatarı

          El yazısıyla alonso çok iyi durur

  4. Kadem Yasin Semiz avatarı
    Kadem Yasin Semiz

    Dünyanın önde gelen global şirketleri formula 1 de takımlara sponsor olmuyorlar. Geçmişte 2000 li yıllarda sponsor çılgınlığı vardı ama sigara firmalarının spordan ayrılması gerçekten kötü oldu. Takımlar sponsor bulamıyor.

  5. havuz da büyük bir küçülme var. 2012 yılında sauber’in arka kanadında yer alan telcel ve claro şimdi bir tanesi ferrari’nin ön kanatlarında diğer kenarlarda.

  6. Mercedes’in sponsorlar da normal değil. Adamlar veri topluyorlar 😀 Biz de şarap ve bira sponsoru bulalım.

  7. Hey gidi.. 2001 ve 2007 arasında McLaren araçlarında sponsor etiketi koyacak boşluk kalmıyordu..

    Sadece McLaren’da değil, genel bir azalma var. Bu da sporun eskisi kadar ilgi çekmediğinin göstergesi.

  8. Yerli Ispanağın abisi Göçmen pırasa avatarı
    Yerli Ispanağın abisi Göçmen pırasa

    Hass ta claroyu göremedik,gerçi Ferrari de herhalde. Bakıldığında o kadarda sponsor yokmuş,olanlarda çok para yatırılıyor elllam. Emeğine sağlık güzel çalışma Kemal efendi.q

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir