Haas “Formula 1’e Giriş Yaklaşımımız Takdir Edilmeli”

yazar:

kategori:

Gene Haas, Formula 1’e giriş yaklaşımlarının takdir görmesi gerektiğini çünkü geleceklerinden endişe duymak yerine taraftarları heyecanlandıran bir şey başardıklarını söyledi.

Formula 1’de ilk mücadelesine Avustralya’da çıkan Haas, ilk yarışında 6. olarak büyük bir iş başardı. Ancak Haas’ın tamamen sıfırdan bir takım olmasına rağmen izin verilen tüm parçaları Ferrari’den alması ve Ferrari teknik ortaklığı, ilk yarışını normalden çok daha kolay kıldı. Geçmiş yıllarda Formula 1’e giren takımlar puan kotasının çok uzağında kalıyordu ve bildiğiniz üzere sadece Manor şu ana kadar bir kaç defa el değiştirerek hayatta kalabildi.

Haas ise Ferrari ile olan ortaklığı kapsamında çok daha rahat bir şekilde spora girerek küçük takımları değil, yıllardır Formula 1’de mücadele eden orta sıra takımlarını dahi geride bırakarak puan kazandı.

Haas “Şunu hatırlamak lazım ki neredeyse tüm takımlar motorları bir başkasından alıyor.”

“Bu yüzden gerçek şu ki biz onlardan biraz daha fazlasını alıyoruz. Süspansiyon ve şansıman parçalarının bazıları… Motoru başka bir takımdan alıyorsanız zaten bizim takip ettiğimiz yoldasınız demektir. Biz sadece daha fazlasını yapıyoruz.”

“Taraftarların çoğu bu araçlardaki teknolojiyi pek de takdir etmiyorlar.”

“Daha rekabetçi olarak yarışları daha da iyileştiriyorsak bu teknolojiyi üreten kişi olmaktan daha önemlidir.”

“Muhtemelen başardıklarımızı önemsemeyecekler. Uzun zamandır NASCAR’da mücadele ediyoruz bu yüzden kolay kolay kırılmayız. Bana yapacaklarından endişeli değilim.”

“Avustralya’da basın toplantısına gittim ve takım patronları oradaydı. Hepsi çok sıcaktı ve hoş karşıladılar. Onların mücadeleyi sevdiklerini düşünüyorum. Onlara iyi rekabet sunarsak bunu takdir ederler. Yarışlar bunun için vardır.”

“Buraya gelip kolay bir şekilde yarış kazanmak istemezsiniz. Bunu ne anlamı olur ki? Yarışı kazandığınızda, her şeyini veren birilerini yendiğinizi bilmek istersiniz. Ve bunu yaptığınızda, gerçekten iyi hissedersiniz.” dedi.


Yorumlar

“Haas “Formula 1’e Giriş Yaklaşımımız Takdir Edilmeli”” için 28 yanıt

  1. Ben de takdir ediyorum ne yalan söyleyeyim. Profesyonel ve sonuç odaklı bir yaklaşımdı. Herhangi hukuksuz bir şey de yapmadılar. Oyunu kitabına göre oynadılar ve tutturdular.

  2. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    Sanki her şeyde adalet var bunu eleştiriyoruz. Adam parası var bastırıp alıyor parçayı. Tecrübesi yok bir şeyi yok. Zamanla zaten yasaklanır Toro Rosso-Red Bull gibi olur ancak önce bir destek alsınlar alışsınlar işi öğrensinler. Manor kaç yıldır var gram oynamadı adamlar yerinden. Hem f1in yeni takıma ihtiyacı yok mu? Neden Ferrari yapınca milletin sesi çıkıyor anlamadım. Evvela gelir dağılımı adaletli olsun,kurallar kural yapıcılar tarafından istikrarlı şekilde alınsın,pilotlara söz hakkı verilsin ve şu saçma sapan sıralama formatı değişsin. Günümüz f1inde rekabete aykırı absürt bir sürü kural var. Şu motorlar çok mu güzel ? Takılmayın bunlara fazla.F1in anası ağlamış kimse hatırlamaz bile 1 sene sonra.

    1. Burak sen liseyi nerde okudun ismin tanıdık geldi bana..

      1. Burak Karaküdük avatarı
        Burak Karaküdük

        İTOATML

    2. parası var ne alaka Burak? senden hiç beklenmeyen bir cevap. Ferrari yaptı diye doğru mu yani? bir force india, bir sauberden daha mı çok harcıyor? yanlışa yanlış…

      1. Burak Karaküdük avatarı
        Burak Karaküdük

        Ben artık ferrarinin kazanmasını istiyorum Abdullah. Epey sıkıldım bu durumdan. Açıkçası çok yanlış bir şey görmüyorum. Belki b takım ama sonuçta takım ve yaptıkları başarı sayılır. Sen de demişsin ; ilk yarışından puan almış güzel bulmuşsun. Arkadaş ufak takımlara haksızlık demiş de ondan. Aynı başarıyı bir süre sonra kendi hiç parça almadan parasını bastırıp mühendis alıp ve sistemleri kurudktan sonra tesisleri inşaa ettikten sonra da yapabilirdi. Mevcutta zaten bir temeli vardır ama daha iyisinden bahsediyorum. Bunun yerine Ferrari ile ortak olup hazır parça aldı. Bu biraz yemeği sipariş vermekle hazırlamak gibidir. Sonuç olarak tercih sana kalmıştır. Ferrari yaptı diye elbette doğru değil hatta belki bu durum yanlış ama f1de o kadar çok yanlış var ki inan Haas falan umrumda değil. 3. araç fikrine hiç sıcak bakmadığımı ve pistte 3 tane Ferrari görmek istemediğimi defalarca belirtim ama b takımı yada bu şekilde Haas gibi spora girilmesini pek sakıncalı bulmuyorum. Ben artık Ferrari’den başarı istiyorum gerçekten başka bir şey umrumda değil.F1de malesef haksız olan,saçma olan,göze nahoş gelen sayısız konu var. Saymakla bitmez. Haasın durumu onların yanında bana göre hava civa.

      2. Toro Rosso yaparken oluyor ama 🙂 yüzeye bakmamak lazım bence sadece havadisin içi değil kaynağı da önemlidir. Toro-Redbull sahipleri aynı para bir cepten çıkıp başka cebe giriyor arada başkaları da hisselense de peki bu mu adalet? 🙂 Başka böyle örnek var mı? yok.
        Haas’ın sahipleri ile Ferrari’nin sahipleri aynı değil mesela ama varlık nedeni aynı bunu pek görmüyor insanlar. Haas’ın işe giriş kökeni ve kaynağı zaten Ferrari’nin sahipleri olay ticaretten ibaret yani en direkt al gülüm ver gülüm zaten vardı cepten cebe transfer başka şekilde var nasıl? chrysler-fiat işi sayesinde…. Hani Luca’yı koltuğundan eden amerikalılar hiç mi hiç gündemde ve ihtimalede yokken bir anda hevesli eden…
        Kökeni; bu ortaklık grubu amerikayı domine etmek istiyor asıl hedef sahasını genişleterek oraya kuruyor buna da F1’in tanıtımını yani psikolojik pazarını alet, araç ediyorlar 🙂 zorla morla sevdirecekler amerikalılara bunu da teşvikle bilindik bir isimle yaptılar işte arka taraftan ceplerini daha fazla dolduracaklar… Açık misal Alfa Guila’nın ana pazarı Amerika 🙂
        Yani diyorum ki bu bitmiş F1’de küçük hesaplara güya adaletsizliklere takılıp durmayın. 🙂

        Diğer taraftan genele bir fikri daha geçeyim. Ferrari severliğin dışında yıllardır Scuderia’nın bir alt takımı olması gerekliliğini savunurum F1 için de faideli görürüm. Hiç 3’lü tartışmalara gerek yoktu bu işe girişmemek zaten Luca’nın hatasıydı.
        Şimdi tarafgirliğin dışında diyorum ki bir şekilde bu oldu. Ortam düzelirse Ferrari bunun üzerinden F1’in çeşitliliğine o para çuvallarıyla kazandıracakları olur. Küçük 3 tane manor, force india’dan sa 1 tane toro rosso, bir tane alt ferrari, alt mercedes iyidir. Alt Brawn bak ne yaptı gördük arada bi derede olsa da. 🙂

        Williams’dan kimsenin umudu olmasın artık başka bi sahifede diyecektim burada diyeyim.. bunların derdi yarışmak, kazanmak felan değil artık Williams’ın teknoloji işleri, global ticareti iyi gidiyor güzel paralar evirip çeviriyor artık maksat yarışmak için kazanmak olmaktan çıkalı çok olmuş işte yancı gibi yarışmak olmuş öyle düşünün.
        Sauber şükür o hale gelmedi henüz Peter amca halen başka. ama ötekiler Ron Denis gibi kazma biraz.

        Alt takım getirisi dedik kısadan açalım. Ferrari heryerde bulunmaz çok alanda varlığı, alt kadroculuğu Maserati dir. Böyle büyüttüler böyle kullanıyorlar zati.
        Dünyada üretilmiş son GT1… Maserati MC12 GT1… bu motorsporuna büyük katkı demek. Hakeza Grandtorismo GT’leri 458 Cup’lar görece çok pahalı olmasından bu faideyi sağlıyor. Yakın gelecekte de bunu Alfa RWD GTR ları sağlayacak.
        Bu kadar şey yapan üst dünyadan bi Porsche var bi belki Nissan felan var.

  3. Belli başlı parçaları yasaklamaları lazım. Her şeyi oradan buradan toplarlarsa takım olmanın ne anlamı kaldı ? Diğer düşük bütçeli takımların hali ne olacak ? Sporun ruhuna aykırı bu yaptıkları. O zaman herkes üretici takımların yancısı olsun. Kendileri bir şey tasarlamasın. Amerikalı değiller mi işte hep aynılar.

  4. O zaman kendi motorunu üretemeyenlere de karşı çıkılması lazım. Sonuçta burası “motor sporlarının zirvesi”…

  5. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    İyi yaptılar arkadaş. Williams Ferrari motoru kullanırsa ilerde o da destekler. Herkes işine geldiği gibi konuşuyor. Yasaklatın hadi

  6. Hani bu şekilde olmasının dışında da böyle F1’e hiç kimse 0 dan takım kurmaya çalışıp girmeye kalkmaz hani yok gerçekte öyle bir dünya. Var olanları satın alıp giren bile pek olmuyor artık ne zamandır kaç takım giriş yapmış….
    Neden çünkü saçmalık boyutunda şeyler bekliyorlar öyle herkes parasını bile bile çöpe atıp durmak istemez hele ki yeni operasyonlarla. Böyle yönetime böyle piston başı iyi yaptılar yapıyorlar bence.

  7. Valla mücadelenin içerisine direkt girmeleri güzel bir şey ama gayri resmi Ferrari B takımı oldular. Öyle Red Bull – Toro Rosso ilişkisi gibi değil bunlarınki. Resmen gayri resmi 3. araç, müşteri aracı oldular.

    Sauber, Manor, Force India, Toro Rosso gibi düşük bütçeli takımlar için, hatta Renault ve McLaren gibi büyük bütçeli takımlar için dahi büyük haksızlık. Çok daha az para ve emek harcayarak çok daha fazlasını başarıyorlar, başaracaklar.

    Bilmiyorum. Gerçekten puan kazanmaları güzel bir şey olsa da ortada büyük bir adaletsizlik var. Müşteri aracı devreye girecekse girsin böyle olacağına. Onu da desteklemiyorum ancak böyle kaçak dövüş olacağına müşteri aracı resmiyet kazansın.

    Haas aracı ilk tanıtıldığında inceden inceye incelediğimde motor, vites kutusu, süspansiyon gibi şeyler dışında dışında da Ferrari aracıyla çok ciddi benzerlikler olduğunu görmüştüm.

    Bakalım gelecek yarışlarda neler başaracaklar. Ancak olaylı bir yarışta podyuma dahi çıkmaları şaşırtıcı olmaz gibi görünüyor.

  8. 14Sulonso [MP4-31H] avatarı
    14Sulonso [MP4-31H]

    Ettik hadi. Rastgele bir puan aldilar ya 1 sene konusurlar.

    1. Ferrari&Haas avatarı

      Bahreyn de görüşmek üzere.

      1. Bu tiplerde yeni çıktı 😀

        1. 14Sulonso [MP4-31H] avatarı
          14Sulonso [MP4-31H]

          Modadır o moda 😀 @v12

        2. haahahah kahkaha attım 😀

    2. Haksızlık yapıyorsun

  9. Yerli Ispanağın abisi Göçmen pırasa avatarı
    Yerli Ispanağın abisi Göçmen pırasa

    Konuyla hiç alakası yok ama öneri kutusunu çok beğendim,rengine hoş yapanın eline sağlık, böyle değil biraz daha sağa doğru devam edin. 😉 şakaydı.

  10. cipitu encin cipitu AARRGH! avatarı
    cipitu encin cipitu AARRGH!

    Sonuna kadar destekliyor ve takdir ediyorum Haas F1 takımını. Belli kurallar var ve adamlar bu kurallar içinde mümkün olan en iyisini yapmaya çalıştılar bunda da başarılı oldular ilk yarışında. Son siralarda 3 4 sn yavas araçlarla 50 kere tur yiyen ve 2 sene sonra giden takimlari görmektense Haas gibi takimlari görmeyi tercih ederim. Takdiri hakediyolar bu adamlar kurallara aykiri birsey yapmadı sonuçta. Ama buradaki Haasin başarısını kabul etmeyenler zaten Ferrari tarafından desteklendigi için ve Ferrariye düşman oldulari icin kabullenemiyorlar. Bu takim suan mclarenden daha güçlü onun da kabusu var tabii.

  11. Nesini takdir edeceğiz ki?Yıllardır tartışılan 3. araç fikrinin bir çeşit uygulaması bu.Geçmişte bir aracın bu kadar parçasının ana üreticiden alınmasına izin verilmiyordu.Üretici değilsiniz.Paralı takımsınız o kadar.Benim sıralamamda gelmiş geçmiş takımların en dibindesiniz.

    1. Yanlış.
      Geçmişte küçük takımlar çok daha az şeyi kendileri üretmek zorundaydı. Bu yüzden de mühendislik garajı işine girişenlerin bütçesi, işi daha kolaydı. Tedarikçiliğin F1’in içinden, büyük takımlar tarafından olması başka mesele ha dışardan almışsın (ki artık pek yok) ha içerden almışsın bu daha çok as, üst takım ilişiğinde olan bir konu. Minardi, Prost, Arrows, Jordan gibi takımlar ne kadar şeyi kendilerinin ürettiğini sanıyorsunuz 🙂 bunların bazıları için neredeyse şasinin dışında birşey üretmiyorlardı dense çok da yalan olmaz.
      Getirilen daha fazla şeyi üretme kuralı henüz daha yeni sayılır ve bu önce şimdi farklı konuşsalar bile Williams, Sauber, Force India gibileri etkiledi. Bunu da o dönemde eleştirenler oldu. Zaten daha fazla içerde olmalarının sebebi de bu.
      Bu tamamen saçmalık! ve bana göre F1’in büyükleri, FIA konsülü adına (özellikle Todt) getirildi. Yarış takımlarının basit bir pedalı, rotu, küçük pompayı kendisinin üretmesinin beklenmesi en başta motorsporları adına yanlıştı halen de yanlış… Williams gibiler 3rd tedarikçilerden temin edebildikleri birçok şeyi kendi üretimhane ve test lab’ını kurmak zorunda kaldılar şimdi kurmuş olduk madem deyip laf cambazlığı yapıyorlar herhal..

      Ben atıyorum Benetton gibi konuyla alakasız bir tekstil markasının patronuyumdur ve bu işi istiyorumdur. Batmış bir takımın default tesisini satın alarak, birine ana isim sponsoru olarak yada baştan bir garaj kurup rüzgar tüneli kiralayarak sadece 1-2 kalem üretim, dizayn büroluğunu üstlenerek bu işi yapabiliyor olmalıyım. Yok F1 öyle olmaz felan diye uzayda geziyor gibi yapmanın manası yok hiçbir sınıfı sonsuzca global devlerle yürütemezsin. Mevcut motorsporlarının adam yetiştirme, çoğunluk sınıfı da böyle değil.
      Böyle yapmaya kalkılsaydı önce Ferrari, Mclaren, Porsche gibi hatta Renault, BMW, Lotus gibilerin geliştirdikleri yarış şasi, araçlarını satacakları kimse bulamayacaklarından batardı motorsporlarının da %90’ı batardı 🙂 herkes Audi, BMW, MB değil önce kendimiz yarışırız kendimize araç diyen.
      WRC üreticilerin ve yönetimin tavrıyla işte bu yüzden çökmüştü.
      İstediği kadar birileri F1 başka aga desin F1’e mühendis, pilot, sponsor yükselten serileri aynı dangalak kafayla yok etseydin F1 zaten yok olurdu. 🙂 F1’i bugüne getiren geçmişinde de bu yok bunun iyi bilinmesi lazım. İş bu yüzden 2000’lerde kısıtlı markaların eline kaldı.

      Çok istiyorsa Merso da Redbull, Ferrari gibi kendine küçük takım kurabilir paraları hepsinden bol. 🙂

      1. bulamayacaklarından batardı kısmının arasında yarış group’ları olacaktı 😛

        1. Çok önceleri Ford DFV V8 motor alıp birde vites kutusu buldun mu aracın yarısı hazırdı.Şimdi sadece yazılım için bile tonla adam çalıştırmak zorundasın.İş çok daha komplike hale geldi.
          Hiç kimse aracın tamamını üretmiyor. Turbo ondan buji bundan vs. Eşeği boyayıp zebra diye satmanın alemi yok.Orada yaşam savaşı veren takımlar var.Böyle olacaksa müşteri aracını devreye soksunlar.
          Mercedes’te Manor üzerinde benzeri şeyler düşünüyor galiba.Fiaya sormuşlardı.

          1. O zaman da bitmiyordu onlar da yalıtımsız, kolsuz, amortisörsüz, hidroliksiz, pedalsız araçlar değildi. İstedikleri gibi alıp alıp topluyorlardı hem de öyle sanayi de şimdi ki kadar bol tedarikçi şirket felan da yok high tech metallurgy üretenler daha kısıtlı. Öyle her bölgede yüzlerce fabrika yok şimdilerde tr de bile var lastiği burda üreti veriyor misal.
            Şimdilerde 512, F40, NSX’de ECU var deyince nası ya diyor bazıları…

            İşte bende onu diyorum tasarım, simulasyon vs her şekilde eskiye göre çok daha fazla sayıda pahalı beyin eleman çalıştırmak zorunda (simülatörü alırsında işletecek, çizeceği heryerden alamazsın) kalmışsın zaten bir de gidipte tezgah başına 3 kat adam koymanın manası yok. Kimse kimseye öyle ürettin diye ödül vermiyor gerçek dünyada. aaa ne çabuk ürettin felan da demiyor. Üreten zaten var bırak onlar da kazansın devirdaim olsun sektör illa sen üretecen ne diyorsun ki.
            Paralı bireylerin gözü korkar böyle olunca onu diyorum.
            İşte koca koca Merso bile bir motorcuğun bile herşeyini kendi üretip toplamıyorsa koca yarış aracının çok şeyini herkesin üretmesini ne bekliyorsun ki dünyada 10 tane Benz yok…

            Birinin hayatı olmuş sana Bossh gidip başkası ferrari, pininfarina, dallara olmasın dersen o iş olmaz çocuklar yer ancak ben yemem 🙂
            Sanayi de atelyede nasıl 2000 HP’lik makine toplayabiliyorsam ordan burdan alıp, dev üreticinin yaptığı gibi sipariş verip, Veyron’u deviren şeyleri nasıl toplayabiliyorsa insanlar toplaya toplaya yarışabilmeli de…
            Burası toyota’nın, bmw’nin, merso’nun ahırı değil biz de eşeği değiliz.

            Diyorum ki yaşam savaşı verenlerin gerçek derdini çöz sınırı tersten dönene bakıp oyalanma getirdiğin saçma şeyi kaldır onların sıkıntısı zaten çözülür meseleler kökünden çözülür kaymağından değil ayrık otunun dibine atarsın ilacı üstünden serpersen o kök yine problem verir yarın tahmin etmeyeceğin başka şekilde.

            Bana göre müşteri aracı zaten olmalıydı ama konuştukları gibi değil bu zaten F1’de yarışlarda vardı otomobil üreticileri eliyle bu bozuldu (cosworth gibi kökenlere sahip biri bile silindi gitti. DFV tarihli Ford’un herşeyi üretecek hazırda tesisi mi var ki kolayca girebileyime karar versin) bozduklarını düzeltsinler yeter.
            Ben diyorum ki sadece bilgisayar başında ki adamları ve ekonomistleri, mekanikerleri tutarak üretimi dallaraya, brembo(sadece fren tertibatı sağlamıyordu)’ya, bossh’a yaptırıp parayı pilota, insana döküp istediğim gibi yarışabilmeliyim her şekilde zaten bütçem diğer prototype’lerin 10 katı gidipte bunu 50 katına çıkartmanın alemi yok.
            Nasıl clio cup, formula bmw kiralayıp yarışmayı öğreniyorsam yukarda da olabilmeliyim gerçeklik bu. Lotus, Mclaren gibi isimler böyle geldi bu güne başka türlü değil.

            Şuan pistlerde Minardi, Jordan yürüten adamlar herşeyi ortada olmayan üreticiden mi temin ediyor sanki piyasadan temin ediyor işte realite bu… adamlar harika F1 aracına sahip biniyor adam daha ne olsun. Böyle zaten 100 kişi yok 7 milyarlık dünyada.

            Yani basın önünde eleştirdikleri şeyler yanlış onların ağzından konuşacaksak beyin taşımamızın manası yok değil mi hani 🙂

      2. Başkan sen daha çok takıl bu sitede ya millet biraz öğrensin nasıl dönüyor olaylar diye. Herkes 7 senedir sürünen Manor’u izlemek istiyor demek ki.

  12. avustralyada podyum görüp, daha da göremeyen takımlar gördük biz 🙁

  13. Williams’la çok didişir bunlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir