2016 Bahreyn GP: Hamilton’un Pole Turu


Yorumlar

“2016 Bahreyn GP: Hamilton’un Pole Turu” için 8 yanıt

  1. Ferrari Racing avatarı
    Ferrari Racing

    Aslında Mercedes aracı virajlarda ciddi şekilde vibrasyon yaşamış. Fakat mekanik yol tutuş ön tarafı öyle güzel topluyor ki o yaşanan downforce kaybı görünmüyor ve araç bir anda artıya geçiyor.

    Bu mekanik tutuşu Ferrari aracına pek gözlemliyemiyoruz. Ferrari aracı viraja içten bile girse mekanik tutuş zayıf olduğu için on-boarding’lerde gözlemleyenler varsa sarsılma yaşıyor. Downforce çok iyi arkada kayma yok ama ön tarafı toplayamayınca sarsıntı daha fazla oluyor.

    Ers dediğimiz olay yapılan frenler vs. kazanılan mekanik enerjiyi kinematik yani kinetik enerjiye dönüştürme olduğu için mekanik olarak sarsıntı geçirince Mgu-K’ye yeterli ölçüde enerji depolayamıyorsunuz. Ferrari bu mekanik eksikliği gidermek adına büyük batarya tasarlamış. Bu seferde gelen oksijen Lambda denen oksijen sensörüne fazla bir oksijen biriktirince yanma reaksiyonu tetiklenebiliyor. Raikkonen nitekim geçen yarış bu sorunu yaşamıştı.

    Ferrari hakikaten ilginç işler yapıyor. Mantıklı olan şu. Aracın mekanik tutunuşunu artırıp 1 tur boyunca Mgu-K ‘de enerjiyi olabildiğince geliştirmek. Bunun içinde aracın ön tarafında keskin işler yapmak gerekiyor. Burunu daraltmak, ön kanatları agresifleştirmek, Fren disklerini agresifleştirmek gibi.

    Lakin Ferrari; ben aracımın mekanik tutuşunu güçlendiremem çünkü elimdeki en iyi mekanik mühendisi (Aldo Costa) Mercedese gitti, en iyisi bataryaları büyüteyim de biraz daha uzun enerji depolayım demiş. Bu da dayanıklılığı soru işareti haline getirmiş. Bahsettiğim oksijen reaksiyonundan ötürü yani bu sorun.

    Yine söylüyorum Ferrari aracını geliştirmeden asla ve kat’a motoru geliştirmemelidir. Zaten bir hayli gelişmiş bir motor var. Ufak rötuşlar yaparak Mercedesle başabaş hale gelinir ama mekanik olarak bataryalara verimli enerji depolama yapılmazsa o Ers’den kazanılan (1 tur boyunca) 2.5 saniyenin en az yarım saniyesi kayıp olarak haneye yansır ve sıralamalar böyle kaybedilir. Ağır depoda oksijen daha dengeli ayarlanabiliyor fakat yine de yarış kazanmaya yetmez. Sonuçta her an bir riskle yarışıyorsun ve tam olarak zorlayamıyorsun.

    1. Yazılarınızı keyifle takip ediyorum 😉 Mercedes’in aracı olması gereken gibi gidiyor yani dört dörtlük. Çizginin dışına taşmadan, arkadan ve önden kaymadan maksimum verimle çalışıyor. Motordan ziyade araç çok iyi tasarlanmış. Keskin viraj çıkışlarında kendini bırakacak hafiften kayacak gibi oluyor bunu direksiyon hareketinden anlıyoruz ama araç çok iyi absorbe ediyor.

  2. bu araclar yarıs icindeki rekorları kıramaz ama pole rekorlarını kırabilir. benzin ikmali oldugunda o senelerde kimin hangi yükle derece yaptıgını bilemiyorduk ama bombos depoyla atılmıyordu turlar.

  3. F-one-Driver avatarı

    Üzüldüm desem yeridir? Görünen o ki bu sene birçok v10 tur rekoru bu robot gibi makinayla tarihe gömülecek, sanki piste ray döşemişler, araç raylar üzerinde gidiyor.

  4. Çok rahat sürmüş. Temiz tur. Zaten bütün işi araba yapıyor 🙂

  5. Bir araç hiç mi sarsılmaz,kontraya düşmez yahu bu nasıl bir şey böyle

  6. Ham’ın canı polü almak istemiş 😀

  7. Sonu güzel….”Tura bak,seksi tur” diyor..” Oldukça keyif almış Hamilton…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir