Lotus ve Ferrari Hafta Sonunu Test Yaparak Geçirdi

yazar:

kategori:

Daha önce verdiğimi haberde Ferrari’de Fernando Alonso’nun Fiorano pistinde F10 ile bir promosyon çekimi için piste çıktığını duyurmuştuk. Gelen bilgilere göre piste çıkan araç, Valensiya paketi ile çıktı ve araçta Red Bull tarzı alçak egzoz sistemi ile yeni arka kanat da yer alıyordu.

İtalyan takımından gelen bir açıklamada, “Testlerin yasak olduğu şu dönemde her fırsatı değerlendirmelisiniz.” yorumunda bulunuldu.

Lotus takımı da İngiltere’nin Snetterton pistinde Lotus Klasik Takım Festivali’nde piste çıktı. Piste çıkan araç bu hafta sonu Jarno Trulli’nin Valensiya’da kullanacağı dört numaralı şaseli T127 aracıydı.


Yorumlar

  1. MagicAlonso avatarı

    can bundy (spa 2000) dostum sende beni yanlış anladın sanırım.Ben üst bölüm önemsiz demedim böyle bişey mümkün değil.Ama parça bazında değerlendirildiği takdirde difüzör en büyük aerodinamik unsurdur araçta.Örneğin tek başına değerlendirildiğinde hem arka kanattan hemde ön kanattan fazla yere basma kuvveti oluşturur.Bugün çift katmanlı difüzörlerin yere basma kuvevti üzerindeki etkisi takımdan takıma değişmekler birlikte %45 lere yaklaşmış durumda.

    Sıcak havanın difüzöre gönderilmesi hususuna gelince sonuçta çıktaki havanın nekadar sıcaklıkta çıkmasını istiyorlar da o miktarda egzoz gazı gönderilecektir.Sonuçta egzoz gazının tamamı difüzöre gönderilmeyecektir.Tabi sıcak ve soğuk akışkanın karışması durumunda oluşacak türbülans etkisi ne olur onu en azından Ansys gibi hesaplamalı akışkan programında simüle etmek gerekir.Gerçi he nekadar türbülasn etkisi yaratsa da çıkış hızını arttıracağı için zaten önemli bir yere basma kuvveti kazancı olacağı kesin.

    Nasıl arka kanatsız bir F1 aracı günümüzde düşünülemez se benzer şekilde hatta daha büyük bir etkiye sahip olarak difüzörsüz düz tabanlı bir F1 aracı da imkansız olur günümüz kurallarında.Difüzör yoksa yerden yükseklik konusunda aracı serbest bırakmaları gerekiyor.Yoksa yol araçları gibi 200 km den sonra havalanma eğilimine girerler.

    Belki izlemişsindir internette dolaşan bir Le mans aracı videosu var.99 yılındaki yarışta mercedes CLR nin düzlükte birden önü kalkıp taklalar atmaya başlıyor.İzlemediysen tavsiye ederim.
    Buda linki
    http://www.youtube.com/watch?v=Ow3rxq7U1mA&feature=PlayList&p=0312E6D31ADCAD44&playnext_from=PL&playnext=1&index=30

  2. can bundy (spa 2000) avatarı
    can bundy (spa 2000)

    Dostum iyi akşamlar.

    yorumum difüzör nasıl çalışırdan ziyade senin difüzörü aero paketindeki en önemli unsur olarak göstermene karşıydı. (arka kanadı olmayan bir f1 aracı hayal edemiyorum)

    ama asıl önemli olan "egsoz gazlarının yeni konumun asıl işlevininn difüzörün etkinliğini artırmaya yönelik" yorumunun senin tarafından örneklendirilmesi. yani bunun nasıl işlediğini anlatman. (tabii ki tahminlerinle)

    son yazında difüzörün çıkışındaki havanın hızlı olmasından bahsettin. eğer egsoz gazları, bir noktada difüzörden gelen hızlı hava ile karşılaşacaksa bu bir sürtünme yaratmayacakmı. ve eskiden herhangi bir engelle karşılaşmayan ve daha hızlı tahliye olan hava bundan olumsuz etkilenmeyecekmi.

    -ukala olarak anılmaktansa teknik bilgimi paylaşmam tavrını bu sayede delmekte hayırlı oldu.

  3. MagicAlonso avatarı

    can bundy (spa 2000) arkadaşım bende bi yerden yazı yapıştırarak konuşmadım.almış olduğum(söylemek istemezdim ama mecbur kaldım)mühendislik bilgime dayanarak konuştum.Araçlarda kullanılan difüzör aslında uçaklarda kullanılan lüleye benzer prensip olarak ama burdaki akış ses altı hızdı.otomobilde difüzör yazıda söylendiği gibi çıkış hızını azaltmaz aksine çıkış hızını arttırır.Burdaki amaç aracın altından geçen akışın yani havanın türbülans etkisiyle yavaşlamasını ve buna bağlı olarak aracın havalanmasını engellemektir.Zaten yüksek hızlı araçlardaki en büyük problem de budur.Bunu ne ölçüde iyi başarabilirseniz araç yüksek hızlarda tabiri caiz ise havalanmayacaktır.başlı başına yoltutuşun en büyük önemi burdan kaynaklanmaktadır.takımlar rüzgar tünellerinde boşuna mı çalışmaktadırlar,kesinlikle hayır.rüzgar tüneli çalışmalarının amacı üst hava akımını drag yani sürtünme etkisini azaltarak faydalı hale getirmektir.Yani asıl amaç en az sürtünmeyle en fazla yere baskı kuvveti oluşturacak hava akımıdır.Yarışlardaki hızlara dikkat edin mesela.Aynı motora sahip redbull aracı ile renault aracı arasında pitten piste değişen oranlarda 15-20 km ye varan oranlarda düzlük hızı farkı vardır.

    tabi çok sürtünme yaratmak herzaman yere doğru bir baskı kuvveti oluşturmaz onun için üst hava akışının hem türbülasn etkisi olmadan hemde yere basma kuvveti oluşturacak şekilde ayarlanması gerekir.

    Sözün kısası difüzör sayesinde alt kısımdaki hava hızlı akıp kaldırma etkisi yapmayacak üst kısımdaki akış da en fazla yere basma ve olabildiğince düşük sürtünme katsayısıyla hareket ederek aracın virajlardaki muazzam hıza ulaşmasını sağlamış olacaktır.Benim Akışkanlar mekaniği ve termik turbo makineler dersinden hatırladığım bilgiler bu yönde.Başka mühendis olan arkadaşlar varsa bilgilerini paylaşabilir yanlış bilgilerim varsa düzeltebilirler.

    iyi akşamlar.

  4. can bundy (spa 2000) avatarı
    can bundy (spa 2000)

    magicalonso: zaten F1 araçlarındaki en büyük aerodinamik unsur difüzördür

    Dostum ne yaptın öyle?
    En son bildiğim rakamlara göre aracın aero etkisi hala en büyük ölçüde (%85 gibi bir rakamdı) karoserden kaynaklanmakta. yer etkisinin kullanıldığı yıllar hariç tabii.
    birisi mühendislere rüzgar tünellerinin ve cfd işlemlerinin çok gereksiz olduğunu söylemesi lazım.

    Difüzör Nedir?

    Difüzör Formula 1 aracının altında bulunan ve aracın aerodinamik özelliklerini geliştiren bir parça olarak karşımıza geliyor. "Ana olarak görevi yüksek hızdaki havanın aracın önünden arka kısmına doğru transferi esnasında ,aracın çıkışında genişleyen bir kesit yaratarak havanın çıkış hızını yavaşlatmak". ( Herhangi bir akış üzerinde kesit daraltıldığında akış hızı yükselir basınç ise düşer, aynı şekilde kesitin genişletilmesi ile birlikte havanın hızı düşerek basıncı artar) ve yavaşlayan hava hızı sayesinde çıkıştaki hava karakteristiğinin türbülans değerini düşürerek sınır tabakası etkisini azaltmakta ve aracın yere doğru yapışma etkisini artırmaktadır. Aksi takdirde sınır tabakası etkisinin aşırı türbülanslı olması nedeni ile oluşan hava tabaka karakteristiği araç üzerinde drag (geriye doğru sürüklenme) etkisine yol açmaktadır.

    http://www.padokf1.com/icerik/224

  5. MagicAlonso avatarı

    bu güncellemeler difüzör etkinliğini artırmaya yönelik özellikle.zaten F1 araçlarındaki en büyük aerodinamik unsur difüzördür.Burdaki gelişim hem tek tur hemde yarış performansı üzrinde önemli etki yapıyor.Lastik ısıtma olayına gelince bence bununla bir alakası yok çünkü arka lastikleri ısıtmak F1 araçları gibi muazzam güce sahip olan araçlar için çok zor değil.lastiği ısıtma mantığına göre kurulması faydadan çok zarar getirir.Hatta sezonun başında hatırlayan arkadaşlar olacaktır mutlaka redbullun egzoz tasarımının lastiklerin aşırı ısınmasına ve performans kaybına neden olabilceği konuşuluyordu.Bu tarz bir tasarımın tek tur avantajından çok yarış içerisinde performans kaybına neden olması beklenir.Tabi egzoz sıcak havası ile difüzör etkinliğini arttırmaktan elde edilecek kazanç mutlaka bundan fazladır.Bu hafta sonu Ferrari ciddi anlamda güçlü ve yakın olacaktır redbull ve mclarene.bundan sonraki gelişimler de umarım iyi sonuç verir

  6. Fatih Demirel avatarı
    Fatih Demirel

    İnşallah yeni güncellemelerle daha rekabetçi oluruz…:)

  7. inş bu gelişim ile zirveye ortak oluruz.

  8. son olarak aklıma geldi ilave yapmak istedim.

    kim bilir belkide redbull tek turda egzoz dan gelen dumanla daha iyi oluyordur belki lastik ısılarının daha cabuk artması nedeniyle. yarışta da diger araçların lastikleri birkaç tur sonra ısındıgı içinde aynı performansı sergiliyorlardı. belkide budur bilemeyiz :p

  9. vallahi arka lastige cok yakın ama düşünmüşlerdir sanırım. egzoz'dan cıkan sıcak hava tek turda yani sıralamarda arka lastiğe pozitif etki yapabilir.

  10. can bundy (spa 2000) avatarı
    can bundy (spa 2000)

    sanırım egsoz çıkışının altta yer alması aero etkinlikten ziyade arka lastik ısılarının makul seviyelere daha çabuk çıkabilmesini sağlayacak. (alev almazsalar tabii)

  11. tifosi_sercan  avatarı
    tifosi_sercan

    Bırakın kendi çaplarında yazsın bazıları.. Sırf aşağıdaki taraftar kılıklı kişiler yüzünden Ferrari-Mclaren fanları birbirine giriyor boşu boşuna.. Takmamak lazım…

  12. erhan aydın avatarı

    her b…a maydonoz olmasa şaşardım zaten bu holiganın.birilerinin sana küfretmesi hoşuna mı gidiyo be arkadaş?sinir bozuucu ukala…

  13. ferrari forewer avatarı
    ferrari forewer

    ya abi cocuk oldğu her halınden belli seviyeli bi insan normal bi yorumn altında sacmalak için buakdar uğraşmaz. kambersiz düğün olurmu heryere atlıcak bırak atlasın.

  14. Micha3L Schum4cheR avatarı
    Micha3L Schum4cheR

    Forza Jenson cocuklasma arkadasim iyi olan kazansın der insan kaba konusmana gerek yok bu hafta biraz sansınız yok gibi.

  15. -0,7 olsun da sevinciniz kursağınız da kalsın 🙂

  16. 0.7 mi 0.1 mi bu hafta gorecez 😛

  17. ferrari forewer avatarı
    ferrari forewer

    0,7 s :))

  18. mavi okla gösterilen yer egsoz cıkışıymış. o kapalı olan yerin alt kısmından arka kanada doğru difüzörü beslemek için egsoz cıkışı uzatılmış. zoom yapınca görülüyor.

  19. ferrari fanlarının f1 forumlarından buldugum fotoğrafları sizlerde paylaşmak istedim arkadaslar linkler aşağıdadır.
    revize edilmiş ön kanat , arka kanat , motor kapagı,burun,egzos sistemi zaten belli bu,3 katman difüzör falan var.
    konusulanlara göre egsoz sisteminin altındada birşeyler ve mavi ok işaretiyle gösteriliyor ama pek anlayamadım ben. resimleride sizlerle paylaştım merak edenler için iyi olacak türde fotoğraflar.

    http://img215.imageshack.us/i/34048126565194049406120.jpg/

    http://img413.imageshack.us/i/34048126565217382737120.jpg/

    http://img693.imageshack.us/i/34048126565210716071120.jpg/

    http://img175.imageshack.us/i/34048126565497382709120.jpg/

    http://img441.imageshack.us/i/34048126565220716070120.jpg/

    http://img59.imageshack.us/i/34048126565200716072120.jpg/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir