Pilotlar Bridgestone Lastiklerinden Memnun Değil

yazar:

kategori:

Lastikler doğru şekilde çalıştırılması gridin en büyük sorunlarından biri olmaya devam ederken, bazı takımlar ve pilotlar diğerlerine göre daha fazla sorun yaşıyor bu konuda.

Örneğin Ferrari pilotu Felipe Massa lastiklerinden maksimumu elde etmek için daha tyüksek bir pist sıcaklığına ve yumuşak lastiklere ihtiyaç duyuyor.

Alman Auto Motor und Sport’a konuşan Brezilyalı pilot, “Lastiklere bu kadar çok bağımlı olduğunuz zaman yarışma anlamında yapabileceğiniz çok fazla şey kalmıyor.” dedi.

Massa Hamilton gibi bazı rakiplerinin Bridgestone lastiklerini ilk hızlı turda tam performansla çalıştırabilmesini anlayamadığını belirtiyor.

Nico Rosberg de Kanada’da sorunun lastikleri çalıştırmak olduğunu söylemişti ve 256 yarışa çıkan Michael Schumacher bile ne yapması gerektiğini tam olarak bilmiyordu. Schumacher, “Lastikler çözülmesi çok güç olan bir yapboz gibi. Günden güne durumları değişiyor.” diye konuştu.

Son olarak mercedes patronu Ross Brawn da, “Hamilton’ın agresif sürüş stili sayesinde Button’a göre lastikleri çok daha rahat çalıştırdığını açıkça görebiliyorsunuz” diye konuyor.

Sorunun Michelin’in 2005 Indianapolis’te yaşadığı gibi sorunların önüne geçmek için lastik gövdesinin önceki senelerde kullanılan lastiklere oranla daha basınçlı tasarlanması olduğuna inanılıyor.


Yorumlar

  1. gökhan aydın avatarı
    gökhan aydın

    en canlı örneği kanadadır.bir seyirci olarak ısıtılamayan lastiklerle yarışan veya zamansız eriyen lastiklerle giden pilotların perişan olması hoş olmuyor açıkcası..
    Bridgestone çuvallamıştır açıkcası birde habire hava atarlar şurada burada bizim lastiklerimiz diye.

  2. Redbull'un egsoz çözümünü bende anlamaya çalışıyorum.
    Fakat söylediğiniz gibi arka lastiğe etkisi diğer bazı takımların çözümlerinden daha az görünüyor. Biliyorsunuz ki çıkan egsoz gazını arka kanat yönlendiriyor ve bundan fayda da sağlanmaya çalışılıyor ama RB çözümünde bu yok. Onlar bunu daha alttan yönlendirmeyle sağlıyorlar gibi görünüyor. Sıcak havayı daha dar bir açıyla içeri doğru yönlendiriyorlar. Buda lastiğe ulaşamadığını gösteriyor bence. Zaten benim mantığıma göre lastiği olabildiğince bundan yalıtmaları gerekiyor. Dediğiniz gibi olsa diğer bir sorunda lastikler arası büyük ısı farklarının oluşması demektir. Ön arka olarak bu istenilen bir durum değil. Tabi setlerin yapıları itibariyle ısı farkı var ama çok büyük farklar yok.
    RB'un çözümü 90'ları hatırlatıyor tabi ama bazı farklılıklar mevcut yine. (ilgisi yok bile denilebilir) Burdan bir arkadaşla konuşmuştuk sanki bu konuyu şimdi daha faydalı olabilir miydi acaba diye. Bütün takımlar uğraştığına göre böyle bir dönüş çabasıda var demek ki.
    Fakat diğerleri hemen başarabilir mi ben çok emin değilim. RB egsoz çıkışını difüzör ile yönlendiriyor ve arada bazı parçalarda var. Arka aksam tasarımıda bu sisteme uygun görünüyor. Sıcak hava hiç bulaşmıyor sanki arka kanada. Fakat burda yönlendirmede tam başarım sağlanamazsa sıkıntılar oluşabilir. Bunlar lastiklerin ve frenlerin aşırı ısınması… Ayrıca egsoz manifoltununda en baştan farklı tasarlanması demek bu biliyorsunuz motorun dış en önemli parçalarından birisi bu. Yani RB'un çözümünde bir komplikelik var ve diğerleri uygulamada ne kadar başarılı olabilir bilemiyoruz fakat bana sanki bu sistemde arkadan gelen daha kolay yaklaşabilir gibi geliyor. Yakın mesafede daha temiz bir yoğun hava alanı oluşuyor olabilir. Görünmeyen alanda bir şey kullanıyorlar mı bunu kimse çözemez tabi ama bizim bunu bile resimlerle çözmemiz çok zor.

  3. can bundy (spa 2000) avatarı
    can bundy (spa 2000)

    egsoz gazını araç üstünden gelen havayla harmanlayarak, istenilen ısıda lastiğe gönderirler diye tahmin ediyorum. (biraz abartmış olabilirim ama resimleri inceleyince bunu neden düşünmüş olmasınlar diyorum.)

  4. ama fazla sıcaklıkta çabuk eritme sorunu yaşatmaz mı ?

  5. can bundy (spa 2000) avatarı
    can bundy (spa 2000)

    egsoz çıkışı alt taraftan verilirken tahliye olan sıcak havadan bir kısmı sanırım arka lastiklere gönderilecek.

    istenen ısıya pilotaja gerek kalmadan ulaşılacak.

    sanırım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir