Haas’ın Başarısı Herkesi Mutlu Etmedi

yazar:

kategori:

Haas’ın ilk iki yarışından iyi sonuçlar ile ayrılması rakiplerini mutlu etmemiş gibi görünüyor.

Ferrari ve Dallara gibi güçlü ortaklıklarla Formula 1’e giren Haas ilk yarışında 6, ikinci yarışında ise 5. oldu.

Ecclestone “Haas temelde Ferrari. Şuanda Ferrari’nin performansını görüyoruz” dedi.

Williams’tan Pat Symonds “Durum giderek daha kötü bir hal alıyor. Sistem artık tamamen yıpranmış durumda. Haas’ın yaptığı şey onlar için iyi değil. Böyle devam edilmemeli” dedi. Tüm bunlara rağmen Ferrari keyifli görünüyor.

Arrivabene “Onların sonuçlarından etkilendim. Çok çalıştılar. İyi performans ortaya koyuyorlar. Ferrari motoru kullanmalarından memnunuz” dedi.


Yorumlar

“Haas’ın Başarısı Herkesi Mutlu Etmedi” için 57 yanıt

  1. Mclaren ve Honda biraz olsun utanır mı acaba şu tablodan.. Sezon içersinde Haas dan tur yerken göreceğiz mclaren i..

  2. Beni mutsuz etmedi, mutlu da. Beni mutsuz eden, daha önce hararetle teşvik edilip Formula 1’e şimdikinden farklı formatla sokulan takımların çektikleri zorluklar neticesinde batmaları ya da batacak olmaları.. Bazıları diyecek ‘şöyleydi böyleydi de niye o zaman girdiler’, ‘paraları yoksa ne işleri var’ da falan ve ya ‘sorunlu kural değişmesin mi’ gibi.. Stabil olmalı her şey; Formula 1 burası, tavuk çiftliği değil. Sıralama formatı oyuncağı var daha. Motor olayı ayrı bir mesele; Merso işi iyi kıvırdı ve bu hususta suçlama yapmak yersiz olur; adamlar mükafatlarını alsınlar da maliyet işi sıkıntılı bu sefer.. Aslında bariz hataları telafi ederken, yaktıklarınızı da kurtaracak şeyler yapmalısınız. Yani tabi ki üzerime vazife değil akıl vermek.. Yav ama İstanbul Park’ta yarışlar varken gitmeyip, bu gün ‘ah ulan, keşke yarış olsa’ deyip yine de gitmeyecek olup her şeye yorum yapabilen kolaycılar gazı veriyor bize de doğrusu. Benimki fikir beyan etmek diyelim(bak, yine kendimi ayırıyorum ha 🙂 ).. Lapacı mıyız biraz; kolayı çok seviyoruz vesselam. Biletler pahalıydı di mi; he ya, pahalı bi’ spor bu.. Parası olmayan takım gitsin, ne işi var falan. Akıl vermek? Verecez tabi la; bedava ya.. Bir de McLaren, Williams gibi takımların batmasını isteyen F1 severler(!) var. F1’i F1 yapan bir kaç köklü takım say desen; ‘işte Ferrari var, ıııııııı yok, başka yok galiba’.. Tamam, anladım.. Ferrari’yi severim bu arada ha, yanlış anlamayın; Vettel’in aracı duman attığında da fitil oldum.. Neyse uzattım, kusura bakmayın..

  3. Haas ın başarısı Mercedesin dandik motor verdiği müşterilere batmış sadece yoksa başka sıkıntısı olan yok gibi.

  4. Adamlar çalışıyor brolar. Zeus çalışana veriyor.

  5. adamlar doğru ata oynadı hepsi bu

    2. hızlı motorla başlamak herşey

    şu düzende..

  6. Bence mercedes ve mclaren ayrılmamalıydı 2005teki gibi hep o renkte ve beraber araç üretip beraber şampiyon olmalıydılar fearari mclaren rekabeti hep devam ermeliydi şimdi en ufak bişey f1e renk getiriyo çünkü insanlar sıkıldı her ne kadar mercedes taraftarı olsamda f1in geleceğini açıkçası pek parlak görmüyorum 2005-2008 arası bence ideal yıllardı

  7. Sene başında ferrari ile mücadele edeceğim diye pr yapan williams görüyoruz ki mercedes motoruyla Ferrari çakması haasla bile başa çıkamıyor. Umarım artık hadlerini bilirler, Ferrari den önce haasın önünde kalmayı denemeliler.

  8. Her ne kadar Haasin bu sekilde spora girmesini uygun gormesem de adamlarin mevcut kurallar icinde bulabildikleri en iyi takimdan yardim alip cok iyi sonuclar almalarini takdir ediyorum. Ne yapsalardi yani bu imkanlari varken manor, sauber ve force india gibi mi davransaydilar ille de biz herseyimizi kendimiz mi yapacaz diye tutturup gelecek seneden itibaren batacak mi ayrilacak mi diye haberlerin cikmasina mi vesile olsaydilar. Ote yandan f1 bu hale gelmesinde en buyuk sebep olan eclestone Haas f1 girip basari elde ettikten sonra da bunu ilk sorgulayan kisi oluyor herzaman ki gibi.

  9. Mercedesle pist üstünde çekişirken her ne hikmetse her seferinde ya yanlış strateji ile ya da çok sert savunma yapmayarak mercedese hediye geçişler sunan williamsa bakın hele. 🙂 Bu resmen çekememezlik ve korku karışımı açıklamalar.

    1. Bottas, Hamilton’a hediye olarak bodoslama daldı galiba 🙂

      1. o beceriksizliğinden.Kendini niye riske atsın yoksa. Çok kadar kolay idrak edilebilecek durum farkı var arada.Anlayamamış olman ya fanatikliğinden ya da başka sıkıntılardan 🙂

        1. Haas’ın kolayca geçtiği aracı Mercedes’in niye geçemeyeceğini açıklar mısın?

          1. ben bu seneden bahsetmedim ki. Son 2 seneye bakmak yeterli görmek için

            1. O kadarını kimse bilemez.Belki motor anlaşması bunu da kapsıyordur.Geçmişte tur bindirirken motor aldığı üreticiye kolayca yol verdiği halde diğerlerine zorluk çıkaranları görmüştük.

  10. arkadasim adamlar 40 yilin basi iyi bir is cikartiyor herkes laf ediyor. ayrica adamlarin illegal yaptigi bir is yok. alabildikleri her seyi almislar. bunu manor da sauber de williams da yapsin o zaman. haasin problemi degil ki bu. ayrica demek ki bu araci kullanan rahmetli Jules olsaydi herhalde podyum gorurduk Haastan.

    1. Jules yaşasaydı büyük ihtimalle şu anda Ferrari koltuğunda oturuyor olurdu. :S

      1. yok hemen değilde. muhtemelen şu an grosjean’la haas’ta ferrari’nin 2. koltuğu için savaşıyor olurlardı.

  11. Aynı şeyi Mercedes, Manor üzerinden yapsaydı acaba şimdi destek verenler ne söylerdi ve aynı şekilde eleştirenler (söz meclisten dışarı) o zaman ne derdiler.

    1. burak karaküdük avatarı
      burak karaküdük

      Yapsın arkadaş tutan mı var ? Ne diyeceğiz kendi takımımın yaptığı şeyi başkası yapınca yasaktır mı diyeceğiz ? Tamam mı yeterli mi ? Yoksa dünya genelinden Ferrari fanları da yazmalı mı ?

      1. Ne yazdığımı anladın mı gerçekten? Neden her eleştiriye bu kadar atar yapıyorsunuz anlamadım? Bir daha oku bence.

        1. burak karaküdük avatarı
          burak karaküdük

          Destek verenler ne söyledi ve eleştirenler ne söyledi demişsin. EE ben de destek veren tarafta olduğuma göre bunda anormal bir durum yok. Soru soruyorsun cevap veriyoruz neyini okucam kardeşim ? Cevaba bile tahammül edemiyorsan ne diye soruyorsun ?

          1. Benim cevaba tahammülüm var. Yalnız “bol soru işaretli”, “dünya genelinden Ferrari fanları falan” neden kızdığını anlamadım.

  12. adamların geçmediği takım kalmadı bırakında mutsuz olsunlar diğerleri, daha fazlası gelecek muhtemelen buna hazırlıklı olun, artık ferrari oyunu kuralına göre oynamaya başladı. Tebrikler Haas Tebrikler Gro FORZA FERRARI

  13. Arnoux-Ferrari avatarı
    Arnoux-Ferrari

    Peki Haas eğer 9. hızlı araç olsaydı ve sadece Sauber& Manor’u geçseydi, bunun karşılığındada bu iki takım itiraz etseydi söylenecekmiydiniz? Muhtemelen hayır. Çoğu kişinin hazmedemediği nokta adamların ilk senesinde RBR, Mclaren ve Williams’ı iki yarışta zorlamaları oldu.

    Grosjean 18, Kimi 18 Vettel 15! 😀 Adamlar nerdeyse bizi geçecek 🙂 Durun bir sakin olun.. Dünde tekrarladım. Caterham, HRT bu spora ne verdi? GP2’den 0.500 hızlı olan ve 5/6 sn geride olan araçlar ne verebilir F1’e? Sauber ve Force İndia batma noktasında. Keşke BMW ve Toyota geri dönsede kurtarsa bu takımları.

  14. ForzaFerrari avatarı

    Meyve veren ağaç taşlanır. Kıskanmasınlar. Ortada bence kopyala yapıştırdan öte bi başarı var. Grosjeanın sürüşünü de gölgelemesinler bence harika iki yarış çıkardı. Umarım seneye kimiyi şutlar yerine grosjeanı getirirler

  15. Muammer UYAR avatarı

    Maalesef ruhu yok…

  16. Kopyala yapıştır yapmasalar,hiç bir takım ne ferrari kadar iyi şasi veya vites, ne de mercedes kadar iyi motor üretebilirler,evet bir çok dinamiği var iyi araç üretmenin,ama bunlar ana faktörler,diğer takımlar öncü 2 takımın bu imkanlarından faydalanmasalar aradaki uçurum çok daha fazla olurdu,çok daha çekişmesiz bir F1 izliyor olurduk.Diğer yandan,takımlar neden aynı kalitede motor,vites,şasi vs. üretemiyorlar,o apayrı bir mesele.

  17. Size ilginç bir şey söyleyeyim. yanlış hatırlamıyorsam haas ilk senesinde yani 2015’te girseydi spora sasiyi tamamen dallara’ya yaptırmak zorundaydi. kurallar gereği o sene öyleydi ancak 2016’da geldiği için daha esnek kurallar altında girdi. şu anda sasiyi direkt olarak dallara yapmıyor. saside de fazlasıyla ferrari’nin etkisi var. Bu şasi direkt dallara yapımı değil. öyle hatırlıyorum.

    ki bu araç tanitildiginda burun haricinde on kanat, sidepodlar, motor kapağı, arka kanat vs hepsi ferrari ile aynıydı. şu an telefondan girdiğim icon daha fazlasını gosteremeyecegim 🙂

  18. Adamlar profesyonel gençler, yapacak bir şey yok. Açıkçası HRT ve Caterham spora ne kattı, Manor ne katıyor? Biraz da bunları düşünmek lazım. Belki Jules Bianchi Manor’un dandik aracı nedeniyle ölmüştür, bilemezsiniz. Sonuçta sürülebilirliği inanılmaz derecede kötü araçlardan bahsediyoruz burada. Spora sırf damalı bayrağı görmek için mi girmeli bir üretici? Yoksa rekabetçi bir şekilde yarışmak için mi?

    Eğer müşteri takım konseptinin çok abartıldığını düşünüyorsanız kademeli olarak satın alınan parçaların azaldığı bir sistem getirilebilir. Mesela ilk sene Haas’ın şu an Ferrari’den aldığı kadar parça satın alınabilir olsun. Sonra kademeli bir şekilde azalsın ve atıyorum 5 yıl sonunda sadece motor tedarik edebilsin. Bu şekilde daha faydalı olabilir. Ama tek amacı %107 barajını geçmek olan bir takımın F1’e girmesinin hiçbir anlamı yok.

    1. Bu güzel olur. Girmek isteyen daha fazla takım için cezbedici olur.

    2. Değerlendirelim. O zaman yine 5 yılın sonunda 7. yılın da mesela başarısız geçen sezon/larla hele ki personel, arge maliyeti giderek katlanmışken batış riski ortaya çıkmaz mı?
      Gereklilik, yeterlilik seviyesi mesela 8 yıl boyunca aynı kalıyor mu yada katlanılabilir boyutlarda mı? O güne lazım rüzgar tüneli, simulatör, dökümhane, arge dept, parça test lab’ı şampiyon olamazsa, kendisine yeterli parasal pay aktarılmazsa nasıl kuracak? (Ör;Sauber zamanında en iyisine sahip oldu koca BMW de o yıl o kapasitede ki yoktu, Ferrari gibi bir dev yıllarca rüzgar tüneli güncelsizliğinden kaybetmedi mi)
      Yani gir çıklar olsun bize ne diyorsak yeni williams’lar, mclaren’ler nasıl olabilir?

      Başka bir değerlendirme; kademeli azaltma ile ilgili V8’ler aynı bu şekilde belki zıt yönde sabitlendi peki sürecin sonunda kaç kişi kaldı? cosworth kalabildi mi?
      Şimdikiler için de aynısını diyorlar yani 2020’e kadar üretimin sabitlenmesi yeni tedarikçinin girememesi, peki geride kalana ne olacak? en geride kaldığı halde devam etmeye ısrar eder mi bizce?
      Peki sadece motor tedarik etsin diyelim o zaman lastikte üretmeli, şanzıman da 🙂 büyüklerin dahi tedarik ettikleri birçok kalem var bunlar öyle şasi + kanat + motor dan ibaret makineler değil malum. Peki sanayi ölçeğinde nedenleri bilinir şekilde bunları tedarik ediyorsa neden rüzgar tüneli kurmak zorunda, neden push rod kollarını üretmek zorunda, neden pedal demirlerini dahi yapmak zorunda güvenlik kafesini de hazır test etmiş birinden satın alsa olmuyor mu yani? olmuyorsa frenleri de amortisörleri de ecu’u da üretmeli bence.
      Peki koca Mercedes denilen marka ve dahi Ferrari otomobillerinin block içi ve üstü herşeyini kendisi mi üretiyor? da onlarla kıyaslanamayacak seviyede başkaları şasisini kendisi üretmek zorunda kalıyor?
      Dallara, Lola, Sauber, Prodrive, Reynard gibileri şasi tedarik etse gerçekten olmaz mı yani?

      1. Ya reis çözüm nedir o zaman sen söyle bana. 😀
        Ben diyorum ki çocuk önce kollukla girsin havuza, sen de diyorsun ki kolluk çıkınca çocuk yine boğulmayacak mı?

        Tabi ki sen de haklısın. Maliyetler devasa boyutlara ulaşır. Fakat 0’dan girince yaşama şansın da 0. Bu şekilde konsepti öğrenme şansın var en azından. Belki Haas’ın yaptığı gibi kendini gösterirsin. Sonrasında sponsor bularak yatırımlarını artırabilirsin bile. Şimdi Haas’ın pit stoplarına bakıyorum. Ben ve kuzenlerim yapsak bu hızda olur herhalde. Acemilik o kadar belli ki. Ama işi kaptıkları zaman hiç sırıtmayacaklardır. Aksi takdirde F1’e büyük markalar hariç kimse giremez. Kaldı ki en büyüklerden olan Honda’nın da hali ortada.

  19. yabancı birçok forumda aynı konular söylenmişti. fotoğraflar ile ayrı ayrı göstermişlerdi. Ecclestone da tasdiklemiş oldu. Haas= elden geçirilmiş 2015 ferrari şasisi+ 2016 ferrari motoru. yani sonuç normal. bende farklı sonuçlar beklemiyordum. aynende öyle oldu. mevcut kurallara göre yapılabiliyorsa zaten sorun yok.

  20. Ferrari&Haas avatarı

    Gün içerisinde williamsdan aciklama gelir diyordum gelmiş. Bu takim son siralarda sürünse kimse bunlari konusmazdi. Ama ciddi bir tehdit olunca hemen cirkeflikler baslamis. Neyse en güzel cevabi umarim sene sonunda williamsin önünde kalarak verirler

  21. Takımlar maliyet ve süreklilik açısından bir çok parçayı kendileri üretiyorlar ve sıfırdan tasarlayıp üretilmeleri gereken bu parçalar olgunlaşana kadar performans veya dayanıklılık sorunlarına neden olurlar. Haas ise dayanıklılığı ve performansı kanıtlanmış parçalar ile başladı. Williams’ı ve diğer takımları üzen şey bu olmalı.

    Pek konuşulmayan şey ise Haas’ın Ferrari’den transfer ettiği tasarımcıların şasi, burun ve ön kanatta 2015 Ferrari aracının çok çok benzerini hazırlamış olmaları. Bilindiği gibi şasi konusunda diğer takımlardan tasarım veya ürün satın almak yasak. Sezon başındaki teknik analizlerde bu konuya özellikle dikkat çekilmişti. Okumanızı tavsiye ederim.

  22. Haas işin kuralına göre oynadığına için tartışılacak birşey yok bence. Sonuçta görünürde ihlal ettikleri herhangi bir kural yok.
    Ama şu ana kadar ki başarıları sadece istatiksel bir başarıdır. Asla Manor, Sauber veya Force İndia başarısı gibi değerli olamaz o ayrı.

  23. Deniz Bora Ünal avatarı
    Deniz Bora Ünal

    Bencr Haas en doğru işi yaptı kurallar dahilinde en avantajlı şekilde Formula 1 e girdi.
    2010 da giren Lotus(Caterham) yada HRT gibi girip iflas edip çekilmekten 10 kat daha iyi.

    1. Deniz Bora Ünal avatarı
      Deniz Bora Ünal

      Şunu da söyliyeyim eğer siz üçüncüyken biri daha önce ismini duymadığınız biri sizi geçerse zaten mutlu olamazsınız

  24. williams’da mercedes’in hayır dediği şeylere düzenli olarak hayır, evet dediği şeylere düzenli olarak evet diyor. hiç sekmiyor. bu konununda üzerine gidilsin o zaman.

  25. 14Sulonso [MP4-31H] avatarı
    14Sulonso [MP4-31H]

    Sasi Ferrari’nin gecen seneki sasisi diyorsunuz da arkadaslar, zaten Dallara tarafindan hazirlanmadi mi? Ferrari ne alaka?

    Sadece izin verilen parcalar Ferrari’den aliniyor. Bu konuda da benim fikrim şu: Ferrari kendisi ne kullaniyorsa ayni kalitede veriyor her seyi. Motor da dahil. Haas’in orta gruptaki etkisinin nedeni bana gore bu. Mercedes gibi 2.kalite 3.kalite vermemisler yani. Williams’in aglamasi bundan dolayi.

    Tabi Ferrari’nin Sauber ve Toro Rosso’ya verdigi motorlar bi tanesi zaten 2015 motoru digeri de 2016 motorunun muhtemelen 2 veya 3.kalitesi.

  26. Copy Paste hepsi bu.

  27. [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ avatarı
    [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ

    by by Williamss

  28. RestofworLD avatarı

    eee williams efendi avantajlı motorla puanları toplayıp paraları indirirken iyiydi simdi niye bu isyan kusura bakmada gülme komşuna geldi bak başına.

  29. Böyle bir F1’e girmek cesaret işi, zaten F1’in de şu an yeni takımlara ve daha fazla mücadeleye ihtiyacı var. Bu konuda Haas’ı tebrik etmek lazım. Lakin Haas gelecekte de Ferrari parçalarıyla ve Dallara şasisiyle yarışmaya devam ederlerse sıkıntı daha da büyür. Amaç müşteri takımı mı olmak yoksa b takımı mı ? Kendi pilotlarını bile getirmedi adamlar. Açık konuşmak gerekirse Williams, McLaren, Force India, Renault, Manor ve Sauber’den daha hızlı görünüyorlar. Ve bu saydığım takımlar gelecekte Williams gibi itiraz etmeye başlayacaklardır. Umarım bir an önce kendi parçalarıyla yarışmaya başlarlar.

    1. RestofworLD avatarı

      benim dusuncem 1 2 sene boyle yapip parçalari anlayacaklar sonrada hepsini kendi yapmaya baslar motor yine ferrari olur buyuk ıhtımal belki de ford u geri getirir kim bilir.

  30. burak karaküdük avatarı
    burak karaküdük

    ben gayet mutluyum

    1. Seni tam olarak mutlu eden şey nedir burak?

      1. Yerli Ispanağın abisi Göçmen pırasa avatarı
        Yerli Ispanağın abisi Göçmen pırasa

        İsmiyle soy isminde bu kadar “k,r,A,ü” olmasından kaynaklanan bir mutluluk bence. Adeta tam bir.. dük

        1. burak karaküdük avatarı
          burak karaküdük

          İsmimle soy ismimle dalga geçmezsen sevinirim kardeşim. Nedir bu herkes benim yorum yazmamı mı bekledi ? Ferrari motorlu aracın önde gitmesi, yeni bir takımın f1de iyi işler başarması, Ferrari adına test imkanı yaratması… Yani neden mutsuz olayım ?

          1. Yerli Ispanağın abisi Göçmen pırasa avatarı
            Yerli Ispanağın abisi Göçmen pırasa

            Dalga mı geçmişim farkında değilim. Benim hoşuma gitmişti.Ondan dillendirdim.Yoksa karaküdük güzel bir soy isim.

            1. burak karaküdük avatarı
              burak karaküdük

              Ben yanlış anlamışım o zaman

  31. yarış esnasında grosjean williamslardan birini geçtikten sonra williams cephesinden haas’ı hedef alacak açıklamalar gelecek demiştim. williams beni haksız çıkartmadı.

  32. Adamlar hakli resmen ferrarinin 2. Takimi konumundalar ve bu diger takimlara haksizlik en bastada saubere, williamsa haksizlik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir