Resmi: Hareketli Arka Kanatlar Kullanılacak

yazar:

kategori:

Formula 1, şu anki F-kanal ve ayarlanabilir ön kanadın yerine ayarlanabilir arka kanadı getiriyor. 2011 için bütün donanım, sadece geçişe yardım sağlaması için kullanabilecek.

Yapı, yarışın ilk iki turunda hareket ettirilemeyecek ve daha sonrasında da eğer pilot, öndeki araca 1 saniyeden daha yakın ise kullanabilecek.

Dünya Motor Sporları Konseyi açıklaması: “2011’den itibaren ayarlanabilir karoser, yarış sırasında geçiş imkânlarını arttırması amacıyla -pilot iki turu tamamladıktan sonra- yarışın başlangıcı öncesinde herhangi bir zamanda pilot tarafından aktif edilebilecek”

“Pilot, ayarlanabilir karoseri sadece, kontrol elektroniklerinin sistemi kullanılabilir olduğunu belirtmesi ardından aktif hale getirebilecek. Sistem sadece, bütün pistlerde önceden belirlenmiş herhangi bir pozisyonda bir pilotun öndekinden 1 saniyeden az mesafede olması halinde kullanılabilecek. Bu sistem, aktif hale geçtikten sonra pilotun fren yaptığı ilk anda kullanımdan çıkacak.”

“Bütün takımlara danıştıktan sonra FIA, ayarlanabilir karoser fikrinin amacına tam olarak ulaşması için süreyi (1saniye) değiştirebilir.”

FIA ayrıca 2011’de F-kanalın yasak olduğunu da duyurdu.

Açıklama: “Pilotun ayarlayabileceği karoser için gerekli parçalar haricinde aracın aerodinamik karakterini değiştirmeye vesile olan, pilot kontrolündeki herhangi bir sistem veya prosedür 2011’den itibaren yasaktır.”

Güvenlik aracı kuralı da gelecek sene için değişime uğradı. Monako’da bu sene Schumacher ile Alonso arasında yaşanan olayın ardından FIA, güvenlik aracının son turda pit yoluna dönmesi durumunda araçların birbirlerini geçemeyeceğini belirtti.


Yorumlar

  1. Ahmet  Çelik avatarı

    Botox tan ne farkı var bunun.1 saniye olunca geçiş tuşuna basıyorsun.ve düzlükte uzuyorsun olay bu mu yani?

  2. mevcut şartlar altında bu kuralı destekliyorum. ancak merak ettiğim bir konu var. araçlar düzlükte bu sistemi kullandıklarında daha hızlı olacaklar. o hızla birlikte mevcut fren noktalarında frenlemeye başlarlarsa virajı kaçıran olur mu diye düşünüyorum 🙂

  3. Sir Jack B.  avatarı

    Çocuk oyununa döndü malesef bu iş. Bu adamların bizim kadar aklı yokmu acaba şaşıyorum. Sezon başında yarışları iyi hale getirecek olan Bridgestone'nin lastik seçimleri dedik. Adamlar bunu tesadüfen Kanada da öğrendi :S

    Aerodinamikler geçişi zorlaştırıyor. Ama kolaylaştırmak içinde bir ayar ile avantaj sağlamak işin kolayına kaçmaktır. Bikere öndeki nin bunu kullanamaması adil değil. Madem tehlikeli diye yasakladığınız şeyleri geri getiriyorsunuz yer etkisini gündeme getirin. Hem daha doğal… Bir tuşa basmaya gerek yok. Saniye sınırına gerek yok. Arkada ki pilot hava koridoruna girebilirse büyük avantaj sağlayabilir.

  4. FIA geçişleri artırmakmı istiyorsun?
    Max deviri 20.000 seviyesine çıkartın.
    Arka lastikleri büyütün.
    Arka kanat büyüsn.
    Bu dediğim olursa Monacoda max 310 gibi hızlar bile görebiliriz,daha uzun düzlüğü olan pistleri siz düşünün

  5. can bundy (spa 2000) avatarı
    can bundy (spa 2000)

    günün karesindeki lotus 18 ne güzel araçmış. (sağdaki foto, az aşağıda)

    4 tekerlek + motor + pilot = işte bu kadar!

    şimdiler iş çığırından çıkar gibi.

    reno r26 daki "kütle amortisörü"
    brawn gpnin "çift katmanlı difüzörü"
    son hediyemiz "f kanal"

    Schuminin yarış sonraları yaptığı casusluk turlarına hak vermemek elde değil.

  6. Hatice Kurnaz avatarı
    Hatice Kurnaz

    Bir şeyi anlayamadım ben. Pilot fren yapınca sistem devreden çıkacak diyor peki sistem devreden çıkınca son ayarlanan açı mı kalacak yoksa ilk açıya mı geri dönülecek? Bu çok şey değiştirmez mi? Neden belirtmemişler acaba

  7. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    Ya ne yaparlarsa yapsınlarda artık şu igrenc şasilere bi çözüm bulsunlar bence. 2005 deki gibi olsun şasiler 2007 ve 2008 de cook abartılı cünkü.araclar maksimum hızına ulaşssın gerisi pekte önemli değil.2000 lerden son 2 yıla kadar da çok fazla geçiş yoktu ama cok daha fazla zevk alıyorduk.benzin ikmali ger gelmeli die düşünüyorum,son olarakda bernie beyin ragmet gorcegini düşünerek getirdiği cadde pistlerinin kalkıp yerine indianpolis ,a1,sanmarino geri gelmeli

  8. bu iş mclarene yaradı diyebiliriz araç f-ducta göre tasarlanmıştı bu tarz arka kanat yasaklanınca mclarenin çok ciddi çalışması gerekecekti şimdi her şey eşitlendi herkes çalışmak zorunda yine de azcık da olsa fazladan çalışması gerekecek mclarenin
    söylemeden de edemeyeceğim önce ön kanat sonra arka kanat araçların bir yerlerini kıvırtmak da alışkanlık oldu çok oynak bişey oldu f1 😀

  9. Yusuf  Hitay avatarı

    benzin ikmal yasağını kaç yıl daha göreceğiz bilen var mı?

  10. • Mc Laren ~Mercedes GP~ avatarı
    • Mc Laren ~Mercedes GP~

    bununla fduct ın zaten bir anlamı kalmıyor. sistem güzel ama sınırlama getirmek yarış mantığına uymadı uymuyor.

  11. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    umarım işe yarar ama bu kuraldada açıklıklar vardır ve bunlardan faydalananlar olacaktır.ben aslında bu arka kanatlardan ziyade geçişler için KERS'in daha etkili olacağını düşünüyorum.yinede F1 için iyi olmasını temmenni ediyorum.heyecan katması benim için önemli olan

  12. ₣ệЯήẵήĐǾ ẴŁфηŜф  avatarı
    ₣ệЯήẵήĐǾ ẴŁфηŜф

    ön kanatlar küçülecekti ne oldu?arka lastikler büyüyecekti ne oldu?

  13. Hayirlisi olsun, sistemi gormeden degerlendirme yapamayiz, difuzor konusu daha onemli, noldu o? yasaklandimi?

  14. Aynen Onur, 2005'leri hatta sonraki bir kaç seneyi aratır oldular bize.
    Bunların hepsi takımların bazı şeyler işine gelmediğinden kaynaklanıyor yoksa bunların niyeti gerçekten geçişi arttırmak felan değil.
    FIA + Takımlar=göz boyayıcılar…

    Tamam teknik değerlendirme, karar kurulları kurulsun birşeyler üretilsin ama geçiş denilen şey öyle kolay şeylere dayanıyor ki öyle büyük sırlar barındırmıyor bu iş. Bunlar kulağını tersten tutuyor vesselam…

  15. bu kuraldada boşluk var gibi geliyor bana ama.fia umarım boşluk bırakmaz.aman boşluk olmasın kavgada olmasın

  16. Al işte bi dandik karar daha. Tutmayacak arkadaş buda tutmayacak. 🙂
    Sen git difüzörü yasakla, F kanalı yasakla , daha bir sürü şeyi değiştir sonrada git arka kanada hareket ver. Mantıklı mı bu HAK aşkına bide bunu bir sürü şarta bağla. Serbestlik de yok hani. O kadar meraklısın madem buna ver bütün kontrolü ECU'ya yapsın otomatik ne uğraştırıyorsun pilotları.
    Madem bu kadar meraklısın kanat yönlendirmeye yap bütün dikey kanatları flap gibi pilot direksiyon hareketiyle kontrol etsin herşeyi. Uçak uçak diyorsun bir şey almış olursun en azından uçaklardan…

  17. Geçişleri arttırmak için yapılanlara bak. 2005 sezonunda uygulanan yarış boyunca tek set lastik kuralını F1 tarihinin en saçma kuralı olarak görüyordum. Ama bu kural da ondan aşağı değil. Elektronikler pilota izin verecek, pilot da kullanacak. İsterse tarihin en çok geçişi 2011 sezonunda olsun, bana saçma geliyor.

  18. "Pilotun ayarlayabileceği karoser için gerekli parçalar haricinde aracın aerodinamik karakterini değiştirmeye vesile olan, pilot kontrolündeki herhangi bir sistem veya prosedür 2011'den itibaren yasaktır."

    Yeni çalışmaları da engellemiş olacaklar böylece.

    İlginç bir karar doğrusu. Bakalım 2011 neler getirecek bizlere bu ayarlanabilir arka kanatla. İzleyip görelim.

  19. inşallah öyle olur c.ferrari. ne yalan söyleyim heyecan anlamında Kanada fena değildi. öyle ki; annem, araçlar virajı dönerken benimde yatıp kalktığımı söylüyor.:)))

  20. aynen öyle olcak böö yani çok eğlenceli yarışlar bizi bekliyor 😀

  21. diyelimki; a aracı b aracını sistem sayesinde virajda geçti.
    fakat viraj çıkışında a aracı b aracından çok uzakta olmayacaktır. aynı sistem bu kez de b aracı için harekete geçecekmi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir