Todt “F1’deki Politik Savaş 2020’ye Kadar Devam Eder”

yazar:

kategori:

FIA Başkanı Jean Todt, mevcut Concorde Anlaşması ve ticari anlaşmalar 2020’de sona ermeden önce Formula 1 yönetim şeklinde bir değişiklik olmayacağını söyledi.

Son haftalarda Formula 1’in yönetim şekli, kural koyma mekanizması büyük eleştirilere maruz kalıyor. Grand Prix Sürücüler Birliği, bu olayı açık bir mektupla eleştirmişti. Özellikle 2017 kurallarını belirlemede yaşanan gecikme, bu eleştirilere neden oluyor.

FIA şu anda uygulanan sistemin uygulanmasına 2013’te karar vermişti. O dönemde bu sistem seçilirken sporun sportif yönetim çerçevesinin daha stabil olacağını söylemişti.

Ancak kural koyma mekanizmasında herkesin dahil olduğu bu sistemle birlikte kural belirleme olayı daha da zorlaştı. Todt “Formula 1’deki üçlü yönetim şekli böyle. 2020’de imzalanacak yeni Concorde anlaşmasına kadar beklememiz lazım. Ancak o zaman yönetim şeklinin değişmesine karar verebiliriz. Belki o dönemde FIA’nın başında başka bir isim olabilir çünkü şu anda 2016’dayız ve 2020’den önce değişiklik mümkün görünmüyor.”

“Takımlar, ticari hak sahipleri ve FIA yönetimi değiştirmeye karar verse bu yarın da olur. Ancak herkes değişikliği desteklerse bunu yapabiliriz.”

“Bu durumu değiştiren şey Strateji Grubu olmadı. Strateji Grubu sadece F1 Komisyonu’na öneride bulunuyor. F1 Komisyonu ise zaten hep oradaydı. Bunu daha dün düşündüm. Geçmişte Teknik Çalışma Grubu ve Sportif Çalışma Grubu vardı. F1 Komisyonu onların önerilerini kabul ya da reddediyordu. Bu yüzden tam olarak Strateji Grubu’ndan öncekiyle aynı konumdayız.”

“FIA Formula 1’de kural koyucu olarak tüm kontrole sahip olmalı.”

“Ancak tarihi olarak öyle olmadı. Ben öyle olması gerektiğini düşünüyorum.”

“FIA sadece güvenlik için diğerlerine sormadan değişiklik yapabilir. Güvenlik için kimseye danışmamız ya da kimseyle anlaşmamız gerekmiyor ve bu durum hala böyle.” dedi.

Sıralama formatının belirlenmesinde yaşanan sıkıntıların tek pozitif yönü, mevcut yönetim şeklinde değişiklik yapmanın artık zorunlu hale geldiğinin bariz görülmesi olarak düşünülüyor. Bernie Ecclestone ise tüm bu ayrılıklarda ticari anlaşmaların ve Strateji Grubu’nun kural koyuculuk rolüne sahip olmasının sebep olduğunu düşünüyor.

2013’te mevcut Concorde Anlaşması imzalandığında FIA, bu anlaşmanın FIA’ya kural koyma hedefinde daha iyi finansal destek sağlayacağını açıklamıştı.

Ecclestone “Sonuç olarak Strateji Grubu’ndan kurtulamıyoruz çünkü bu FIA’nın komisyonu bu yüzden ancak bu şekilde değiştirebiliriz. Ancak FIA bu konuda heyecanlı değil çünkü öyle bir grup oluşturmak kendilerine 40 milyona mâl olur. Bu yüzden bu tür küçük sorunlar bazen daha büyüklere neden oluyor.”

“Eskiden Concorde anlaşmasının olmasının gerekçesi barış antlaşması olmasıydı. Ancak sonuç olarak bu hale geldik ve değiştiremedik. Dünya değişti, her şey değişti ancak biz onu aynen tuttuk. FIA kuralları yazmalı ve kuralların ne olduğunu söylemeli. Bir şampiyonaya katılırken katılıp katılmamak size kalmış bir durum.” dedi.

 

Formula 1’deki Kural Koyma Süreci

Strateji Grubu

Kurallar 11 takımın 6’sının, FIA ve Bernie Ecclestone’nun temsilen bulunduğu Ticari Hak Sahiplerinin oluşturduğu F1 Strateji Grubu’nda şekilleniyor. Ferrari, Mercedes, McLaren, Red Bull ve Williams Strateji Grubu’nda sürekli yer sahibi durumda. Force India ise bu senenin 6. üyesi çünkü geçen sene diğerlerinden daha iyi pozisyonda yer aldılar. Her bir takımın bir oy hakkı varken FIA ve Eccletone’nin 6’şar oy hakkı var. Birlikte olurlarsa bu yapı FIA ve Ecclestone’a takımları bastırma hakkını tanıyor. Ancak Ferrari’nin tarihi pozisyonundan dolayı veto hakkı yer alıyor.

F1 Komisyonu ve Dünya Motor Sporları Konseyi

Strateji Grubu’nun tavsiyeleri F1 Komisyonu’na aktarılıyor. F1 Komisyonu’nda toplam 26 oy var. FIA, Ticari Hak Sahipleri, yarış organizatörleri ve sponsorlar bu komisyonda yer alıyorlar. Her şubat ayı bitmeden kural değişikliği için üyelerin % 66’sının, yani çoğunluğun onay vermesi yetiyor. Şubat ayından sonra değişiklik hakkı olsa da bunun için 26 üyenin tamamının onay vermesi gerekiyor. Bu sene ise bir fark oldu ve şubat olarak belirtilen son tarih 30 Nisan’a uzatıldı. F1 Komisyonunda kabul edilen kural değişikliklerinin daha sonra FIA Dünya Motor Sporları Konseyi tarafından onaylanması gerekiyor ancak bu çoğu zaman formaliteden oluyor.

 


Yorumlar

“Todt “F1’deki Politik Savaş 2020’ye Kadar Devam Eder”” için 2 yanıt

  1. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Ben başlığı okudum ve direk aklımda çağrışan Ecclestone 2020’yi görmeden gider diye düşündüm(öbür tarafa)…

  2. Bernie bugün ölsün yarın düzelir her şey. 2020’yi beklemeye gerek kalmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir