Mercedes Ciddi Ses Artışı Üzerinde Çalışıyor

yazar:

kategori:

Mercedes’in Teknik Patronu Paddy Lowe, mevcut güç ünitelerinden çıkan seste ciddi bir artış sağlamaya çok yakın olduklarını söyledi.

Turbo V6 motorlar spora girdiğinden beri pistleri bir sessizlik kapladı. Şu ana kadar bu konuda bazı çalışmalar yapılsa da henüz çözüm bulunabilmiş değil. Bu sene waste gate borusunun ayrılmasıyla bir miktar artış sağlansa da yine de eski günlerin çok uzağındayız.

Lowe “Ses konusunda daha fazla çalışma yapabiliriz. Bana göre biraz daha gürültülü olabilir ancak bir adım geliştik. Şu anda üzerinde çalıştığımız ve ciddi ölçüde artış sağlayacak bir proje var.”

“Mercedes sistemin geliştiricisi ancak bunu güç kaybetmeden yapmalıyız. Ve bu mümkün görünüyor.” dedi.


Yorumlar

“Mercedes Ciddi Ses Artışı Üzerinde Çalışıyor” için 14 yanıt

  1. Onur Gentas avatarı

    Pilot arkadaşım vardı, teknoloji geliştikçe her şey daha bir elektronik hale geliyor, uçaklarda öyle demişti. Pilot biniyor uçağa ama pilotluğunu göstereceği bir durum yok her şeyi uçak yapıyor. Bu yüzden zamanla yetilerini kaybetmeye başlıyorlar. Benim F1’de de gördüğüm bu, eski mekanik dönemlerini çok özlüyorum, pilotların araçları sürmek için savaştığı yılları. O zamanlar hem görüntü hem ses vardı şimdi ikiside yok. Şimdi ne yaparızda bu motorlardan daha fazla ses çıkarırız diyorlar. Belki fazla ses çıkarırsınız ama neye benzer onu bilemiyorum, sonuçta eski motorlardan çıkan seslere benzemeyeceği kesin.

    1. Orası öyle ne ilgisinde olduğu daha önemli bence. Kimsenin eski bilgisayarlar (mobile’lerin dayanıklılığı hariç :p ) daha iyiydi diyeceğini sanmıyorum. Eski otobüslerde daha iyiydi demezler. Çok eski dönem olmamak üzere çamaşır makineleri, buzdolaplar için diyebiliyorlar ama çünkü rant var kutsal faidenin dışında gelişiyor işler.
      Yolcu uçakları ve askeri jetler insan hayatını direkt etkiliyor ve mecburiyetler üzere kurulular. Bende birkaç pilot tanıdım kısa da olsa sohbet ettim hiçbirinin 40 sene önce ki savaş jetlerini isteyeceğini sanmıyorum imkan nispetince en iyisine kavuşmak istiyorlar 🙂 Bir savaj jetinin geliştirmeyle aktif göreve başlaması arası neredeyse 15 ila 20 yıl. En nadide supercar’ı tasarlamayla planlanan üretim adeti sonlandırmayı rahatlıkla 5 yılda yaparsın 🙂 Chipset micron teknolojisi nerdeyse durma noktasına geldi bu üreticiler 4 yılda bir otomobil modeli değiştirmeye başladı saç kurutma makinesi yapıyor sanki 🙂
      Mesela baştan sona insansız yürüyebilen otomobiller şuan yüksek adette gerçeğe dönebilir durumda yarışları ise yakında başlayabilecek bunun sınırsız para harcamalı askeri uçak sanayiinde öngörüsü ancak 2050’ler (yani nitelikli insana uzun süre daha ihtiyaç var) yollar için ise 2030 dan önce fulltime autopilot’un yaygınlık kazanabileceği öngörülüyor en azından dünyası cennet nispetinde rahat olan zenginler için…
      Mesela askeri auto avionik sistemlerin sivil dünya ile kavramlar dışında benzerliğinin olmaması gibi yarışabilen Ai ‘lerin de bizim dünyamız için bir faidesi yok pist için geliştirdiğin simulasyonlar, kod satırları yollarda, trafikte hiçbir işe yaramaz. Aynı aracı otobana salarsan büyük ihtimalle bir iki maldan dolayı olmayacak hızdan sebep zicirleme kazalar olur. 🙂 Uçuş pilotları da daim kendi aralarında ki mallardan dem vururlar 🙂 Velhasıl koyabiliyorsan işlemcisini, diskini zaten farklı sanayi geliştiriyor. İşte bu bir imiş gösterdikleri farklılığa akıl çakılıyor.
      Yarış sanayisinin, F1’in uçaklar, transporting gibi insanlığa direkt bir faidesi, katkı payı yok zaten ek bir heyecanlandırma üzerine kurulu hani show diyorlar haftasonu sirke gitmek gibi. Ama şimdilerde bunu tutupta günlük hayata gerçeklik gibi sunuyorlar gerçi uzun zamandır böyle yapıyorlar işlerine öyle geliyor. Adeti birkaç yüz bini bulmayan (pahalı sport dünya) şeyleri milyonlarca adetlik şeylerle (otomobil) sınırlayamaz, kurallayamazsın bunu herkese yönelik diye sunamazsın. Eh peki bunlarda herşeyi bol kepçeden koyuyorsan çok daha düşük adetli ve hiçbir mecburiyeti olmayan bu dünya da niye böyle hareket ediyorlar onun cevabını bulamıyoruz. Kim sinek vızıltısı duymak, kedilerin yürüdüğünü görmek için sirke gider ki filin tek ayak üstünde durabileni, kaplanın zaptedilebileni için gider ancak.
      Ben o yüzden gözümüze sunulan çoğu argümanı manalı bulmuyorum, karşı duruyorum.
      Direkt para getirdiğini bildikleri için 5 Lt’nin üzerinde son 5 yılda farklı markalarda dökülmüş bir sürü motor bloğu varken bu neyin pazarlığı diyor insan.
      Yeni otomobillerin eskilerden çok daha güzel olmadığı ile ilgili en yeni nesil hariç herkes hemfikir.
      Normalde gürültü patırtı sevmiyorlar ama arada bir nitelikli ses duymayı herkes istiyor. Elektroniği de insanlar arzu ediyor, talep ediyor çünkü konfor kazandırıyor bu onlara. Ancak bu istekleri günlükte arzuladıklarını sirkte de görmek isteyecekleri manasına gelmiyor malum.
      Son dediği sesin cezbediciliği, niteliği birileri hariç meselenin volume düzeyi olmadığını herkes biliyor HiFi denilen şeyi mekanik, teknik gerekleri gibi bunun da gerekleri var tam aksi yönde hareket ederek insanları sözlerle kandırmak istiyorlar. Nitelikleri dışında kendi ölçütleri vardır misal Mercedes’in yüksek hacimlileri hoş kükremeler, güç hisli dB üretir ama crossplane american muscle’lar gibi değildir. Hepsinin kendi vakti, kitlesi vardır işte F1’in de kendi aidiyetleri, kitlesi vardı ama buna gram saygı duymuyorlar.
      Bana göre ve benim gibiler için ses arzusu, kıstasları bir motorun üretim politikasını belirlemek için tüketimden çok daha önde bir belirleyiciliktir. Buna yönelik bir hedeflendirme yapıyorsan ona göre bir üretim şablonu çizersin. Bu her zaman için böyle olmuştur hele ki gücün hissedilmek istendiği yarış dünyasında. Hiçbirimizin beyninde chronometre veya racelogic yok makineleri yalayamayacağımıza göre göz ve kulağımızla ne olduklarının tadına varırız ancak 🙂 Ferrari ve Mustang görüntü kadar ses satar Mercedes’in bazen ses (SL) bazen sessizlik (F class) sattığı gibi.
      Yaptıkları, önemsemedikleri şeyler hep etkiliyor V8’lerin dahi ilk dönemi ile son dönemi arasında çok ciddi farklar var tırlayıp duran Lotus vs gibileri hatırlar insanlar.

      https://www.youtube.com/watch?v=-s5bSQIQQsY
      https://www.youtube.com/watch?v=-Pz4dYuQK_c

      yine gaza geldim 😛

      1. Onur Gentas avatarı

        Eline sağlık keyifle okudum. Teknoloji eğer gerektiği yerde kullanılırsa tabi ki hayatlarımızı kolaylaştırıyor, kendimizi daha güvende hissetmemizi sağlıyor fakat her şeyin abartısı bir süre sonra sıkıcı hale gelir. Eskiden uzun süre kullandığımız telefonları şimdi her sene değiştirmemizi sağlamaya çalışıyorlar neden? Pc’lerde keza öyle, tamam eski pc’leri aramıyoruz ama en hızlı pc’yi aldıktan sonra 1 sene sonra o pc yavaşlamaya başlıyorsa aslında adamların amacının tüketici toplumlar yaratmak olduğu ortaya çıkıyor. Keza eskiden araba modelleri kaç senede bir değişirdi şimdi her sene makyajlanarak çok kısa sürelerde model değişiklikleri oluyor.

        Diğer taraftan ben açıkçası keşke hayatımdaki her şey aynı kalsa diye düşünenlerdenim. Mahallemizdeki dükkanlar hiç değilmesin, kullandığımız elektronik eşyaları ömür boyu kullanalım diye düşünürüm her zaman. Bir arkadaşın kullanıcı resminde Renault 12 resmi var baktıkça bizim 1975 Renault 12 TL model aracımız aklıma geliyor. Araba kullanmayı 13 yaşında onda öğrendim, uzun yıllar da kullandık o arabayı ve inanır mısın ondan sonra bir çok araba değiştirdik ama plakası aklımda kalan tek arabamızda o dur.

        Amerikan’ları severim ama eski olanları, dedim ya eskiye tutkuyla bağlıyım diye. Hala tv’de yenileme programları çıktığında kaçırmam izlerim. O arabalardan bir tane olsa bende daha ne isterim:) Bir hocam vardı 80 Camaro’su vardı, öyle bir benzin yakıyormuş ki çoğu aile bütçesi dayanmaz buna derdi. Ama öyle bir keyif veriyor ki her şeye değer demişti. İşte o arabalar araba kullandığını hissettirir insana. Şimdilerin ne Mercedes’i ne Bmw’si yerini tutar onların.

        Formula 1’de aynı şekilde çok daha güvenli, çok daha teknolojik ama bir kere değişim başladımı geriye döndürmek kolay değil artık.

  2. Hi ka ye
    Geçen sene de şişkin şişkin konuştular [bu motorlarla ilgili herşeyde olduğu gibi] anca kulağınıza üflerler dedik yine aynı müneccim olmaya gerek yok köy şurada.

    @lotuss yine fazla şey değişmez nasıl ki lastik sesini fren disklerinin sesini duyuyorsun artık bu cücük motorun dışında supercharger’ın kendi sesini duyardın ancak. Bu cücük motorlara istediğini yap speaker bağlamadıkça 🙂 insanların tadını bildiği V8’lerin yarı etkisini dahi oluşturamaz tatmin edemezsin. Çok bilimci arkadaşlar işin bilimiyle kapışmaya çalışıyor 🙂

    @Kemal-Emir konu verimlilik değil turbo lafını pompalamak. SC verimlilik getirmiyor mu sanki. Şu son pompalanan dönem hariç son 25-30 yılda asfalt racing de her zaman scharger daha tercih edilir olmuştur bütün uygulama mantalitesi de daha uygun. Bu verimlilik algısı 5 yılda mı gelişti 🙂 güldürüyorlar ancak kendilerine. Adı üstünde hepsi Charge ünitesi. Özel yakıtın kazandıracağı verimin yanında bunlar hikaye denilse bile olur bunların niyetleri başka verimlilik felan değil umursadıkları. Yakıt işi de baştan beri tutarsızdı zaten hiçbirşeyin yollara benzemiyor tutturmuşsun yol araçlarına yakın olsun diye 🙂 SC nin belki en büyük handikapı yüksek devirde uygulanması çok daha maliyetli olur böyle deseler gam yemeyiz. Velhasıl verimlilik, final maliyet umurlarında olsaydı bu düdüklerin dizeli pompalamadan önce çok daha uygun maliyetli bir uygulama olan LPG NCG’i satarlardı. Bütün hayatları kaynaklarının ölçüsü ve yalan dolan 😀 yine mühendisler kızacak bize 🙂

    1. Yav dertleri ne o zaman bu adamların? 🙂 Direkt sporun içine edelim demişler yani. Benim senden anladığım bu. Adamlar verimlilik çevrecilik filan muhabbetine girdiler motoru küçültüp en verimli chargerı getirdiler. Bir de üstüne 100 kg sınırı koydular. Reklam kokan hareketler bunlar filan diyor olabilirsin, ona katılırım. Bence Mercedes’in, Ferrari’nin filan yol araçlarına uygulayacağı sistemleri F1 takımlarına geliştirttiler.

      1. Sadece hit, reklam yani para… 🙂
        Yoo edelim demelerine gerenk yok istedikleri şeyler zaten içine edilmesini gerektiriyordu öyle de oldu. Verimlilik, çevrecilik, insancıllık alayı hikaye insan avutuyor bunlar anca… Motorları küçültmek yeni yeni motorlarla ortaya çıkılması işlerine geliyor hiçbiri verimlilik adına hiç uğruna çöpe atılan milyonlarca doları çevrecilik diye kaktırmasın 🙂 Özgür bir dünya olsa adam gibi üstüne gitsen alayının başına vw in gelen gelir. Diğeri de düdüt üreticileri için hikaye hadi ferrari neyse denir geçilir tek işi pahalı sport üretip satmak [ferrari ne üretiyor? motor, şasi başka? diğer alayı tedarik bu F1’le geliştirme f1 üstünde geliştiren zaten tedarikçiler:) ] mercedes renault ne alaka… merso yılda çoğunun sportla alakası olmayan şu kadarcık aracı üretmek için mi bu kadar para harcıyor 🙂 sektörde porsche kadar presitiji var mı 🙂

  3. 14Sulonso [MP4-31H] Believe in McLaren avatarı
    14Sulonso [MP4-31H] Believe in McLaren

    Altinda yatan mesajı kimse almamis.

    Bizim yerimiz o kadar saglam ki, bizi kimse gecemez, sıkılmamak bunlarla ugrasiyoruz diyorlar.

  4. Çevir kazı yanmasın

  5. Mercedesin sesi digerlerini bastirirsa taraftar rekoru kirariz.
    🙂

  6. F1 ruhunu 2014 yılında kaybettiler. O çığlık sesi gittiğinde F1 de bitti.

  7. Hiçbir zaman V8’lerin yanına bile yaklaşamazlar. Bu motorların doğasında yok bir kere bu. Ses artarsa da egzoz sesini duyarız, motorun değil.

  8. bunu turbo yerine charcer kullanarak yapsalardı bugün böyle şeyler konuşmuyor olurduk

    1. O zaman saçma olurdu çünkü amaç verimliliği artırmaktı. Turbo varken Supercharger kullanırsan kendinle çelişmiş olursun. Amaç performansı artırmak olsa dediğin mantıklı olurdu. Fakat yapmak istedikleri şey yakıt tüketimini azaltıp verimi artırmak. Turbo daha verimli olduğundan ötürü onu seçtiler mecburen. Sesi de beraberinde götürdüler. Hiç gelmeseydi keşke ama yapacak bir şey yok.

  9. Tek olumlu yanı evde artık hanımla kavga etmiyoruz şunun sesini kıs diye..:)
    Atmosferik motorlardaki çığlık sesini hiçbir zaman turbo motorda alamazsınız.
    Mercedes turbo v6 da kalınması için ve ses için gerekirse 5+1 ses sistemi bile takar araçlara.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir