Rosberg “2017 F1 Kuralları Heyecanlı Yarışlar Olmasını Sağlamayacak”

yazar:

kategori:

Nico Rosberg, 2017 Formula 1 sezonu için planlanan ve araçları 4-5 sn hızlandıracak kuralların heyecanlı yarışlar sağlamayacağını düşünüyor.

Strateji Grubu ve F1 Komisyonu üyeleri dün 2017 kurallarını belirlemek için bir araya geldiler ancak toplantılardan kesin sonuç çıkmadı. Planlar arasında daha fazla downforce, daha geniş ön ve arka tekerler yer alıyor.

Rosberg “Birbirimizle mücadele etmemiz lazım ve 2017 kurallarının işe yarayacağını düşünmüyorum çünkü downforce bu konuda olumsuz etkileniyor.”

“Downforce ana konulardan birisi çünkü çok yakın takip edemiyorsunuz.”

“% 30 downforce daha eklerseniz, açık bir şekilde yanlış yolda ilerlemiş olursunuz.”

“Öncelik araçları daha mücadele edebilir ve geçiş yapabilir yapmak olmalı bu yüzden planlanan bu şeyler yanlış yol.”

“Herkes demek istemiyorum ancak duyduklarıma göre bir çok pilot aynı şeyi söylüyor.”

“Hızlı araç farklı bir şey, daha fazla downforce farklı bir şey.”

“Mekanik olarak da araçları hızlandırabilirsiniz. Evet, ben de daha hızlı araçlar istiyorum ancak bunun downforce ile değil diğer şekilde olmasını istiyorum.”

“Açık olmayan şey bu.” dedi.


Yorumlar

“Rosberg “2017 F1 Kuralları Heyecanlı Yarışlar Olmasını Sağlamayacak”” için 17 yanıt

  1. Doğru söylemiş, neden araçların burnu kar küreme aracı gibi ve arka kanatlar sırık gibi yüksek ve enlemesine kısa? Neden bir ton difüzör çeşidi yasaklandı? Çünkü arkaya bırakılan kirli havayı takip eden araç için minimize etmek için! Şimdi nerden çıktı daha fazla aerodinamik downforce? Neden arkayı tekrar kirletiyorsunuz? Tövbe tövbeee..

  2. İnsanlar genel olarak o kadar geri de ki aynı basit şeyleri öylece hep bir ağızdan söylüyorlar genel dünya gündemi de böyledir misal Ross Brawn bunları 5-6 yıl önce söylüyordu o zamanlarda söyleyen de pek bulamazdınız şimdi hepsi aynı şeyleri söyleyip söyleyip duruyor 🙂 Geçti tabi o pazar.

  3. Şu an göz göre göre kötüleştiriyorlar F1’i. Herkes bas bas bağarıyor ama ne fayda. Ben ne bahane bulacaklar onu merak ediyorum.

  4. ne ağladınız be kadeşim.

  5. Dusunulen degisiklikler gecisi zorlastirsa da yapay gecislerdende kurtulmamizi saglayacak. Gecmiste bir arac ondekine yaklastiginda bakalim gecebilecekmi diye merak ederdik. Gunumuz f1 de ise gecisin olacagini biliyoruz bu da heyecani olduruyor.McLaren nerden bu drs kesfetti 🙂

  6. Haklı. Yere basma gücü arttıkça araçları kontrol etmekte o kadar kolaylaşacaktır. Rekabet için sürüşü zorlaştırmak lazım aslında ama araçları yavaşlatarak değil hızlandırarak zorlaştırmalılar. Areo değişikliklerle gelen hızlanma sürüşü de kolaylaştırır geçişi de zorlaştırır. Motor gücüyle hızlandırmalılar araçları. 2005 deki gibi güçlü motorlar lazım bence. Virajı tam gaz dönmek virajdan hızlı bir şekilde çıkmak gücü dizginlemek zor olmalı. 2017 için düşünülen değişiklikler kulağa hoş gelse de geçiş için çok ta birşey vaat emiyor. Araçların viraj dönme hızını artıracak değişiklikleri de destekliyoruz ama sürülebilir oldukça bu araçlarda gerçek pilotaj beklemiyorum.

    1. Burada rekabeti azaltacak unsur şu:Öndeki araç senden 1 saniye önde olursa sorun yok ancak eğer drs barajına girersen drag etkisi önündeki havada türbülans yaratıyor bu yeni getirecekleri 5 saniye hızlanma da uçup gidiyor ve önündeki araç senden tur başına 2-3 saniye daha hızlı oluyor.Böyle olunca da istersen micheal schumaher’i koy oraya geçiş yapması gerçekten zor olur.Yapmaları gereken şey motor gücünü artırmak(Turbo V8’e kimse hayır demez)Böylece o 1 saniye barajını geçtiğinde slipstream denen durum oluşacak ve 20 beygir kadar fazla bir güç elde edeceksin.Downforce’u en az tutup motor gücünü artırırsan 2000-2006 zamanlarından daha fazla rekabet elde edersin ancak yöneticiler çok yanlış bir yolda

    2. Ayrıca downforce arttıkça araçlar daha zor sürüür hale gelir çünkü virajları 120 ile dönerken traction’u ayarlamak o kadar zorlaşır.2000li zamanlarda traction control o yüzden geldi.

      1. 30 yıl önce araçlar bugünkü araçlardan çok daha yavaştı ama sürmesi çok daha zordu. Çünkü downforce çok azdı Motordaki muazzam gücü kontrol etmek başlı başına bir mücadeleydi. Yere basma gücü beraberinde sürüşü kolay araçları da getirdi. Virajı hızlı dönmek fiziksel bir zorluğu da getirir şüphesiz ama bu sürüşle değil G kuvvetiyle mücadele demektir. Çekiş kontrol kalkışlarda kullanılır. Araç yere sağlam basıyorsa virajı dönerken zaten TC ye ihtiyaç duymazsın.

        Geçiş yapmak için öndeki araca yakın olmak lazım yarım saniye kadar ama türbülans buna engel olduğu için 2009 la beraber türbülansa neden olan parçalar araçtan söküldü. Üsteki parçaların yarattığı dezavantajı gidermek için de araçlar tabanda DF üretecek şekilde yeniden tasarlandılar. Yüksek burunlar çift katmanlı difüzörler egzost beslemeli difüzörler falan.
        2017 araçları bu kurallarla aslında çakışmıyor. Arçlarda türbülansa neden olacak parçaların çoğu yine yok ama yapılacak değişiklikler geçiş için değil araçları hızlandırmak için. Ama bu değişiklik araçları daha stabil yapacağı gibi sürüş de kolaylaşacaktır. Virajı biraz daha hızlı dönmek biraz daha fazla G kuvveti demek oluyor ama bu aracı sürmeyi zorlaştırmaz. Geçişi artırmayı da garanti etmez.

        1. Sencer aksu avatarı

          Ben senin dediklerini yargılamıyorum yanlış anlama üstüne bir şey ekliyorum.

          1. Ben de konuyu biraz açmak istedim. Ama DF ilen gelen hız sürüşü zorlaştırmaz bu konuda sana katılmıyorum 🙂

            1. Sencer aksu avatarı

              Ben Df sürüşü zorlaştırmaz demiyorum sadece türbülanstan dolayı geçişi zorlaştırır diyorum

      2. DF ile sürüş zorluğu arasında direkt bir orantı olmamalı ama genel olarak viraj limitleri dolayısıyla kolaylaştırdığı söylenebilir. 2000’lerde traction olmasının asıl nedeni devasa devirlerin olması makineler ivme başlangıcında, viraj sonlarında neredeyse şimdi ki en yüksek devirli denilen yol araçlarının redline’ları ile başlıyordu şimdi ki pompalanan turbo dizeller kadar rolantisi olan acayip motorlu araçlardan bahsediyoruz dar açılı gaz pedalları ile de TC yada hileli yöntemlere mecburiyet hissediliyordu. Dünya bir daha 19 bini aşan makineler görmez sanıyorum 🙂
        Benzer ama farklı şekilde 80-90’s V12 lerinde de dönemine göre yüksek devir olmasına ama devasallık olmamasına rağmen pedal kontrol zorluğu elektronik kontrol temelinin daha basit olmasından ileri geliyor. Biliyorsunuzdur flybywire sistemler bunlar üzerinden gelişti. Birde araçlar da düşük süratte dahi DF üretebilecek yapılar bulunmadığından her throttle da arka ile uğraşmak zorunluluğu ortaya çıkıyor. Bu hani güç aktarım kaybı denilen aşırı yüklenen yol araçları için de söz konusudur. Düzlükte ki çekiş kaybı aktarma organlarının ve şasinin ağırlığından kaynaklanıyor ama direksiyonun hafif açılarında ki kopmalar yeterli DF olmamasından kaynaklı bu sebeple Ferrari’nin kanatsız harika dediği araçlara iş GT yarışlarına gelince devasa kanatlar yerleştiriliyor.

        1. Monza da araçları kontrol etmenin ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Sebebi hepimizin bildiği gibi düşük DF ayarları. Aslında mesele motor gücün yere basma gücüyle dizginlenmesi. Araçların daha sakin ve stabil oluşu. Yani geç fren yapınca sağa sola hafif savrulan araçlar artık yok. ABS olmamasına rağmen hemde. Kalkışta aracıyla dövüşen virajlarda sürekli kontra veren pilotlar da yok. Antrenman seansları hariç 🙂
          Tabiki araçlar dengesiz olmamalı pilota güven vermeli ama bu kadar dengeli araçlarla da gerçek pilotaj görmek çok zor. Araçları madem hızlandıracaklar bunu kesinlikle motorla yapmalılar.

          1. Evet yırtıcılık biraz şasiye oranla güç ile alakalıdır.

            Bu araçlar çok ağır o pilleri milleri söküp atacaksın.
            1k küsür hp ile yürüyenlerin eski hafifliklerine bak birde bu 900 küsürle yürüyenlerin ağırlıklarına bak 🙂 Utanmasalar 900 kilo open whell yapacaklarda bunu teknoloji diye kaktıracaklar…

  7. Kadem Yasin Semiz avatarı
    Kadem Yasin Semiz

    Mücadele istiyorsun ama mücadele gelince inan gerilerde kalacaksın bu yüzden bu sezon dünya şampiyonu olman için son şansın. Seneye üstünlüğünüz bitiyor. Bir daha çok arayacaksın bu galibiyetleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir