Hamilton: Tamamen Kapalı Kokpit Daha İyi

yazar:

kategori:

Lewis Hamilton F1’in önümüzdeki yıl baş koruması kullanmak istemekte ısrarlı olması durumunda tamemen kapalı bir kokpit tercih etmesi gerektiğini söyledi ve Red Bull’un konseptinin “polis kalkanına” benzediğini söyledi.

Red Bull Aeroscreen adını verdiği kokpit koruma Cuma günü Sochi’de denenecek ve ilk görüntüleri Perşembe günü ortaya çıkmıştı. Ferrari’nin kış sezonunda test ettiği Halo tasarımı ile birlikte iki kanopi tasarımı arasında seçim yapılacak.

Hamilton ise bu tür bir korumanın şart koşulması halinde tamamen kapalı kokpiti tercih edeceğini söyledi.

“Araca oturduğum an tehlikede olduğumu biliyorum, sekiz yaşında başladığımda da biliyordum.”

“Yıllar böyle gitti ve gerçekte ölümler görmedik, eğer bu sistemler kullanılacaksa, savaş uçaklarındaki gibi kapalı kokpitleri tercih ederim. Yarısını yapmamak gerek. O ekran bana sorarsanız, kötü görünüyor. Bir polis memurunun kalkanına benziyor.”

“Bu gelecekten fırlamış gibi Formula 1 araçlarında bu basit polis kalkanını yerleştirmek mi, hayır. Diğeri, karbon fiber yapı da elbette iyi ancak bu olsaydı Fernando [Alonso] Melbourne’deki kazasından sonra aracından çıkamayabilirdi. FIA’nın güvenliği ciddiye aldığını görmek güzel.”

Hamilton sürücü güvenliğinin artırılmasına destek verdiğini ancak taraftarların ve pilotların Formula 1’deki tehlikelerin mitolojisini de unutmamaları gerektiğini söyledi.

“Güvenlik Formula 1’in özelliğini ve estetiğini etkilemediği sürece üzerinde sürekli çalışılması gereken bir şey. Çünkü çocuk olarak baktığınızda, Formula 1’e baktığınızda pilotların çılgın olduklarını ve her an ölebileceklerini düşünürsünüz. Bana gelen herkes Formula 1’i bu şekilde gördüğü için izlemeye başladığını söyledi. Bunu ortadan kaldırırsanız o kişiler de bu işi yapabilir.”

Bir kokpit tasarımının kendisindeki F1 aşkını bitirip bitirmeyeceği sorulduğunda Hamilton: “Hayır. Bence mükemmel bir Formula 1’i yapmak çok zor. Bir F1 aracını sürmek her zaman harikadıri bu yüzden aşkımın biteceğini sanmıyorum. Çünkü bu sporun dünyadaki en harika spor olduğunu düşünüyorum.”


Yorumlar

“Hamilton: Tamamen Kapalı Kokpit Daha İyi” için bir yanıt

  1. Katılınmayacak gibi değil ki…
    Dünyanın bu kadar yapaylaşma, yavanlaşmasının nedeni de aynı hisler artık cesaretin, muazzamlığın, hakkaniyetin bir önemi yok varsa yoksa para, algılar. Savaşçı denilebileceklerin bile hali ortada, bunun üzerine kurulu… Batı medeniyetinde ruhun hiçbir önemi yok artık. Yapaylık tekrarlı revizyonlar ile tekrarlı parayı da beraberinde getirir… İşte bir iki kalem işin dışında tüm meziyetleri bunun üzerine kurulu kimsenin gerçekte insanı, sağlığını felan düşündüğü yok. Basit, küçük hayatını çok önemsiyor insanlar. Her işini ölmeyecekmiş gibi tutmaya çalışıyor. 🙂

    Seyircilerin yorumlarına bakıyorum bazı pilotların neden korkakça yaklaştıklarını daha kolay anlayabiliyorum. Hayatlarını, mal varlıklarını ortaya koyabilecekleri, koydukları şeyden daha kıymetli görüyorlar. 🙂
    Herkes eninde sonunda ölür. Günlük yaşam da pamuk ipliğinden azına bağlıyken ekstrem iş, hayatlarda bunun lafazanlığını yapıp durmak boş ve aldatıcı iş. Kolundan bacağından korkan adamların ne işi var havada, karada pilotlukta… Cambazların marifeti kaldırım kenarında yürümek midir.
    Yüzbinlerce insan 250, 300 km/h ile limitlenmişlerle basarken bu tırsaklık niye 🙂
    Eskinin birçok şeyi tatmin etmediği, yapaylaştığı için yamaçlardan tepelerden atlıyorlar birileri.
    Velhasıl piste çıkıyorsun ana kucağına değil. Parçalanma, kırılma riskin ne kadar yüksek ise o iş o kadar muteberdir.

    Diğer dediği yarım yamalak olmamak. Madem değişen dünya ile açık kokpiti başka yerlerde açık tekerleği risk olarak görmeye başladın bunu dandik geçici çözümlerle ele alma komple ele al. Yarın nasıl olsa aerodynamic deyip birşeyleri tekrar bahis konusu yapacaksın şimdi den ileriye dönüş birşeyin komplike planına giriş. Ama yok o zaman onun ismi Formula 1 olmaz bilirsin bunu sağlayamazsın işte o yüzden meselenin sınırı para, iktidar korkusudur gerçekten güvenlik değil. Tüm dünya ölçeğinde o yüzden güvenlik temelli tasarımlar baştan ele alınmaz halen küçük küçük şeylerle oyalamayı severler. Diğer türlü otomobillerden, çekicilere herşeyin baştan taslaklanması gerekir eh bu da para kaybı demektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir