Analiz: Kvyat-Verstappen Takasının Perde Arkası

yazar:

kategori:

Daniil Kvyat’ın Rusya GP felaketi Red Bull’un kendisinin yerine Max Verstappen’i geçirme konusundaki tek etken olmaktan çok uzakta. Jonathan Noble nasıl olduğunu açıklıyor.

Çarşamba günü bazı güvenilir kaynaklar Red Bull’un Kvyat’ın Rusya GP kabusunun Max Verstappen’le koltukları değiştirmek zorunda kalmasına kadar gideceğini söylemişlerdi ve böylesi gaddar bir kararın alınabileceğini tahmin etmek zordu.

Red Bull ise Perşembe sabahı bu haberleri doğruladı ve sadece iki yarış önce podyumda olan bir sürücünün neden değiştirildiği birçok taraftar ve F1’deki önemli kişi tarafından sorgulandı.

Jenson Button 2.5 milyon takipçisine şöyle seslendi: “Gerçekten? Bir kötü yarış ve Kvyat gönderildi, önceki yarıştaki podyum ne peki? #Kısahafıza”

Button, Kvyat/Verstappen değişiminin sadece sonuçlara bakılırsa haklı iken gerçek ise Red Bull’un danışmanı Helmut Marko’nun bu kararın sadece Sochi’deki felaket sonucu alınmadığını söyledi.

Yükselişi

Kvyat Red Bull’a 2015’in başında yükseldi ve takım Sebastian Vettel’in şok ayrılışından sonra kısmen bunu yapmak zorundaydı.

Renault ile dayanıklılık sorunlarıyla geçen zor bir sezona rağmen Kvyat ciddi yarıştı, sık sık parladı ve takımın kendisini bu yıl da tutması için güven verdi.

Ancak Max Verstappen ve Carlos Sainz tarafından ortaya koyulan büyük ümitler olunca Kvyat’ın koltuğunu koruyabilmesi için 2016’da daha da iyi olması gerekti.

Marko sezon öncesi röportajında uyarmıştı: “Çok açık söylüyorum: iş yapamayan gider.”

Sezondaki Sorunlar

Kvyat için 2016 istediği gibi başlamadı, Avustralya’da trafikte kalınca iyi zaman yapamadı ve Q1’de elenen ilkiydi. Sonra yarış günü aracı elektrik sorunlarıyla gridde kaldı.

Oradaki sürüş eksikliğiyle birlikte Bahreyn’de işler Cumartesi günü daha da kötüye gitti, Q2’de lastiklerini doğru çalışma sıcaklığına getiremedi ve biraz kaybolmuş göründü.

Kvyat: “Dürüst olmak gerekirse kariyerimde hiç bu kadar garip bir şey olmamıştı. Tüm hafta sonu boyunca araçta çok mutluydum, ancak sıralamada bir anda ortalarda yoktuk. Dürüst olmak gerekirse biraz utanç vericiydi.”

Kvyat yarış günü takımın beklediği bir performansla puan aldı ve güvenini yükseltti. Açıkça üzerindeki baskıyı azaltmak için iyi bir sonuca ihtiyacı vardı.

Bu başarı Çin’e gelindiğinde ortaya çıktı: ilk virajda Sebastian Vettel’in içine gerçekleştirdiği iyi uygulanmış bir hareketle birlikte podyumda bitirdi ve birçok kişi onun en iyi halinde geri döndüğünü düşündü.

Ancak sonuç Ricciardo’nun ne kadar iyi olduğunu göstermedi, ilk turlardaki lastik patlaması ona liderliğe mal oldu.

En arkaya düştü ve güvenlik aracı lastikleri değiştirirken kaybettiği 30 saniyenin bir kısmını telafi etse de, Ricciardo dördüncü bitirmeyi başardı ve damalı bayrağı geçerken takım arkadaşı ile arasındaki fark 7 saniyeden azdı.

İşler analize geldiğinde, Rusya’nın hemen öncesinde Kvyat’ın Çin’deki podyum sonucunun aslında koltuğunu hak etmesini sağlayacak kadar önemli bir performans olmadığı anlaşıldı.

Bu yıl Ricciardo ve Kvyat arasındaki farkları gösteren sıralama performansı farklarına bir göz atalım.

Bu yıl aralarındaki ortalama farklar: (ikisinin de sürdüğü seanslar karşılaştırıldı.)

Q1: 1.061, Q2: 1.119, Q3: 0.482, Q3: 0.334. Ortalama olarak ise 0.749 saniye.

Karşılaştıralım, geçtiğimiz yıl (Ricciardo’nun ceza sebebiyle kaldığı İtalya ve Kvyat’ın aracını parçaladığı Japonya hariç) skor Ricciardo’nun lehine 11-6 idi ve ortalama fark ise Avustralyalı’nun lehine 0.216 olarak hesaplandı.

Verstappen Faktörü

Kvyat’ın yaptıklarından bağımsız olarak Red Bull Verstappen’in durdurulamayan kariyer yükselişi sebebiyle ilave baskı hissetmeye başlıyordu.

Hollandalı’nın yeteneği ilk kez bir yarış aracına adımını attığında görülebiliyordu ve bazı büyük öğrenme anlarına (Monako 2015, Avustralya 2016) rağmen Verstappen’in 2017’de bir adım daha atacağından kimsenin şüphesi yoktu.

Elbette Verstappen F1’e geldiğinde onun kontrat durumu açıktı: Red Bull ile olan üç yıl kontratının üçüncü yılı ana takımda olacaktı veya serbest kalacaktı.

Önümüzdeki yıl Mercedes ve Ferrari’deki potansiyel koltuklar ortadayken ve rakipler onun kapısını çalarken Verstappen herhangi bir fırsatı değerlendirebilirdi.

Dahası umduğu sonuçları alamayan Verstappen’in hayal kırıklarının kanıtları ortaya çıkmıştı.

Avustralya’da takımının yarışın ikinci yarısındaki strateji çağrılarını telsizden açıkça eleştirmişti ve geçtiğimiz hafta Rusya’da Toro Rosso takım patronu Franz Tost’un sıralamalarda Hollandalı pilotun garajına yapılan bazı strateji mesajlarına kızdığı söylendi.

Sonra, Pazar günü, bir motor sorunu sebebiyle Toro Rosso ve Verstappen’in ellerinden daha fazla puan kaydı: öyle ki rakipleri motor güncellemelerini almadan önce iyi sonuçlar almaları gereken zamandaydılar.

Kvyat’ın felaketleri sezon ortasında Verstappen’in hızının Ricciardo’ya karşı denenmesi için bir potansiyel ortaya koydu, Red Bull da Kanada güncellemesi geldiğinde hızını azamiye çıkarmak istiyordu ve Hollandalı’nın 2017’de rakiplerin eline geçmemesi için bir şans ortaya çıkmıştı, bu da sürücü takasının gerçekleştirilmesi için mükemmel bir kombinasyonu yarattı.

Bu Kvyat için çok insafsız görünebilir, o F1’in bazen acımasız bir yer olduğunu biliyor ve hiç olmazsa kenarda durmak yerine kendisini Toro Rosso’da tekrar kanıtlama şansına sahip.

Nasıldılar

2015’in başında takım arkadaşı olduklarından bu yana, Ricciardo ve Kvyat yarış günlerinde benzer sonuçlara imza attılar, ancak sıralamalarda Avustralyalı önde kaldı.

Aşağıda takım arkadaşı oldukları 23 yarıştaki performans karşılaştırmaları: Zaferler, Podyumlar, Hızlı turlar, Puanlar, Sıralama ve Yarış skorları

ric_ves_trf1net


Yorumlar

“Analiz: Kvyat-Verstappen Takasının Perde Arkası” için 9 yanıt

  1. saidertuğrul avatarı
    saidertuğrul

    Kvyat’ın yaptıklarından bağımsız olarak Red Bull Verstappen’in durdurulamayan kariyer yükselişi sebebiyle ilave baskı hissetmeye başlıyordu. Yazı geçiyor da hangi Kariyer yükselişi varmış bu arkadaşın göremedik. Kariyeri yükselen adam karı gibi ağlamazdı takım arkadaşının arkasında kalınca…

  2. Ki istatistiklere bakıldığında Kvyat gayet de iyi bir performans ortaya koymuş. Cidden haksızlık olmuş biraz. Sezona takım arkadaşı kadar da iyi başlamıştı halbuki. Neyse, Verstappen iki küfür savurur pıt duvarına sonra hop tekrar toro rosso’ya 🙂

  3. formula 1 de heyecan yoktu ya .bundan sonra kwayt ın madaralığını seyredeceğiz sabırsızlıkla.en azından öyle heyecan duyacağız

    1. Pardon yalnışlıkla kvayt yazdım WERSTAPENin madaralığını seyretmeyi umuyorum

  4. Girişinde çok şey vaad edip birşey anlatamayan bir yazı yazmış Noble 🙂

  5. adamı resmen harcadılar..

    ayrıca max bence bir saman alevi..

    bu spora çok şey katan takımdan inciler..

  6. Şevki AKSU (tutuklu_8) avatarı
    Şevki AKSU (tutuklu_8)

    Bu olay şunu gösteriyor. Redbulun yönetiminin ne kadar hırslı olduğu. Siz nekadar iyi pilot olursanız olun her zaman hazır olmak zorundasınız. Red bul için böyle. Ferraride tam tersi politika var. Ama şunu düşünüyorum Redbul gibi takımlar efsane olamazlar. Sonuçta meşrubat reklamı. Lastik şirketi falan olsa belki.

  7. Verstappen cok fazla abartiliyor, onun sonuda bottas gibi olmasin. Once asiri sisirme sonrasinda ise cakilma ve hayallerin bosa gitmesi. Kvayt o kadarda kotu pilot degil sadece tecrubesizliginden kazalara karisip hata yapiyor. Aynisini verstappende yapiyor ne fark kaldi anlamis degilim…

  8. İyi de Kvyat’ın üstünü çizmek için geçerli sebep yok ki burada. Madem Verstappen’le kontrat 3 yıl, 2017’de gelirdi Red Bull’a. Puan anlamında da podyum sayısında da ciddi bir fark yok Ricciardo ile Kvyat arasında. Resmen harcadılar Kvyat’ı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir