Takas Olur: Sezon Ortasında Değiştirilen Pilotlar

yazar:

kategori: ,

Red Bull bu hafta Max Verstappen ve Daniil Kvyat’ın İspanya GP’sinden itibaren yer değiştireceklerini açıklamasıyla bir miktar heyecan yarattı. Ancak bu pilotların sezon içinde takım değiştirdikleri ilk durum değil.

Geçmişe bakalım ve yakın zamanda bunu yapan en ünlü örneklerden bazılarını inceleyelim.

 

Giancarlo Fisichella – 2009’da Force India’dan Ferrari’ye

image1.img.2048.medium

Fisichella’nın Formula 1 kariyeri sallantıyla başladı ve benzer ama çok daha iyimser bir sallantıyla bitti. 1996’da Minardi ile sezonun ve kendisinin ilk yarışına çıkan İtalyan daha ikinci yarışında koltuğunu Tarso Marques’e kaptırdı. Dördüncü yarışta koltuğunu tekrar elde eden Fisichella bu kez 10. yarışa kadar sürebildi. 11. Yarışta itibaren ise bir sonraki sezon Jordan’da yarışmak üzere koltuğunu Giovanni Lavaggi’ye kaptırdı.

Bundan sonraki 12 uzun sezonda altı kez takım değiştirdikten sonra 2009’da kariyerini Jordan’ın yükselen takipçisi Force India’da devam ettirmeye karar vermişti. Sezonun 10. yarışı Macaristan’da Ferrari pilotu Felipe Massa ağır şekilde yaralanmış ve boşalan koltuğu Luca Badoer’in doldurması istendi. Badoer bu iki yarışta da bitirenlerin sonuncusu olunca Ferrari daha iyi bir pilota güvenmesi gerektiğinin farkına vardı ve bir önceki yarış Belçika’da Force India ile polün sahibi olup yarışı Ferrari pilotu Kimi Raikkonen’in hemen arkasında bitiren Fisichella uzun uğraşlar sonrasında Ferrari’ye katıldı. Fisichella sezon sonuna kadar Ferrari’de kalarak Formula 1 kariyerini tamamladı.

 

Jarno Trulli – 2004’te Renault’dan Toyota’ya , and 1997’de Minardi’den Prost’a

t

Trulli’nin ilk sezon ortası değişimi spordaki ilk sezonunda geldi. İtalyan pilot Minardi’de ikinci koltuğa seçilmişti ve ilk altı yarışta o kadar etkileyici olabilmişti ki Prost’un pilotu Olivier Panis Kanada’daki ağır kazasında ayaklarını kırdığında Trulli takımın seçtiği kişi olmuştu. Trulli bu fırsatı değerlendirdi ve ilk altıya puan verilen dönemde takımla üçüncü yarışında puanlar aldı, Avusturya’da motoru iflas etmeden önce lider gitti.

2004’te Trulli artık deneyim kazanmıştı ve yedi sezon ve 100 yarıştan fazla Formula 1 tecrübesi vardı. Yıla 2002’de katıldığı Renault ile başladı, parlak bir ilk bölüm geçirdi ve Monako’da ilk zaferini elde etti. Fransa GP’sinin son turunda podyum için savunma yaptıktan sonra takım içerisindeki ilişkiler gerilmeye başladı. Aynı ay İtalyan pilot sezonun sonunda başka bir takıma katılacağını açıkladı. Gideceği yer aslında açıktı: Toyota. Renault ve Trulli sezon bitiminden üç yarış önce ayrıldılar ve Trulli yeni ekibi ile erken buluşmadan önce bir yarış kaybetti. Trulli sezonun son iki yarışında 11. ve 12. sırada yer aldı ve Renault’daki eski takım arkadaşı Fernando Alonso’nun şampiyon olduğu bir sonraki sezon, sonuçları gelişme gösterdi.

 

Heinz-Harald Frentzen ve Jean Alesi – Jordan ve Prost, 2001

r

Bu Verstappen ve Kvyat’ınki gibi doğrudan değişim olmasa da Jean Alesi ve Heinz-Harald Frentzen birbiriyle doğrudan yer değiştiren pilotlar listemizdeki tek diğer örnek.

Bu değişimi istemeden tetikleyen Frentzen’di. Alman pilot 17 yarışın 12.’sinde, kendi evindeki yarıştan önce Jordan’dan atılmıştı. Takım ilk olarak Ricardo Zonta ile anlaşmıştı, ancak daha sonraları bunun Alesi için bir hareket olduğu ortaya çıkmıştı. Bir yarış sonra, Macaristan’da Prost Fransız pilotla sözleşmesini bırakmayı kabul etti ve Alesi 1989’da F3000’de şampiyon olduğu takımına dönebildi. Sürücüsüz kalan Prost ise artık işsiz olan Frentzen’e yöneldi.

Alesi için bu sezon spordaki son bölümüydü, ancak Frentzen eldivenlerini çıkarmadan önce iki yarış daha yarışabildi.

 

Mika Salo – BAR’dan Ferrari’ye, 1999

e

Salo’nun 1999’da yarışmayacaktı. Sezonu ise iki takımda yarışmış ve spordaki iki podyumunu alarak tarihteki önemli pilotların arasında olabileceğini göstererek tamamlamıştı.

Bu değişim BAR’da başladı, sezonun ikinci yarışı Brezilya’da bir kazada ayağını inciten Ricardo Zonta’nın yerine çağrıldı. Altıncı yarışta Zonta tekrar çağrıldı Salo tekrar kenara itildi. Ancak yine başkasının şanssızlığı ile daha da büyük bir fırsat geliyordu, Michael Schumacher, Ferrari’de şampiyonluk savaşındaki adam Silverstone’daki kazasında ayağını kırmıştı ve yarışamayacaktı. Salo çağrıldı ve evlendikten sadece bir hafta sonra Avusturya’da Ferrari ile ilk yarışına çıktı. Amacı şampiyonluk yolundaki takım arkadaşı Eddie Irvine’a destek olmaktı.

Rolünü iyi oynadı: Bir yarış sonra Almanya’da sıralamalarda Irvine’ı geçmişti ve yarışın ortasında yol vererek yarış galibiyetini hediye etmişti. (Irvine ise ödül olarak podyum töreninde zafer kupasını ona vermişti.) Salo Monza’da tekrar podyuma çıktı, daha sonra Schumacher Scuderia’ya geri döndü.

 

JJ Lehto, Andrea de Cesaris ve Sauber, 1994

w

Lehto ve De Cesaris 1994’te ortaya çıkmak için yılın üçüncü yarışını beklemek zorunda kaldılar. Lehto testlerde boynunu yaralamıştı ve de Cesaris Brezilya’daki büyük kazasından sonraki üç yarışlık cezasını çeken Eddie Irvine’ın yerine getirildi.

Irvine İspanya’daki beşinci yarışta geri döndü ancak de Cesaris Kanada’da Sauber’e katıldı ve Formula 1’deki 200. yarışına çıktı. Kariyeri alışılmadık şekilde bitmeden önce sonraki dokuz yarışta da Sauber’de kaldı. Karl Wendlinger geri dönecekti ve de Cesaris yarışmayacağını düşündüğü için tatile çıkmıştı. Wendlinger ile olan anlaşma gecikince Sauber de Cesaris ile iletişime geçemedi ve diğer adama, Lehto’ya döndü. Fin pilot Benetton ile yarıştıktan sonra İsviçreli takıma tekrar katıldı ve de Cesaris ile birlikte kenara itilmeden önce sezonun son iki yarışına çıktı.

 

Roberto Moreno – Benetton, Jordan ve Minardi, 1991

q

Moreno’nun Benetton’daki macerası 1991’deki felaketten uzaktı, ancak takımda Flavio Briatore Eddie Jordan’a sözleşme yırttırıp Michael Schumacher’i Nelson Piquet’nin yanına alana kadar kalabildi.

Daha önce EuroBrun’dan Benetton’a geçen Moreno Jordan’da Schumacher’den boşalan koltuğa geçti ancak İspanya’da bu kez Alessandro Zanardi tarafından tekrar gönderildi. Bu Moreno’yu bir kez daha koltuksuz bırakmıştı, Avusturya’daki sezon finalinde Alain Prost ve Ferrari ile önceden ortaya çıkan olayların sonucunda boşalan Minardi’de şans buldu.


Yorumlar

“Takas Olur: Sezon Ortasında Değiştirilen Pilotlar” için 5 yanıt

  1. saidertuğrul avatarı
    saidertuğrul

    Sezon içinde pilotların takımda değiştirmesini biliyoruz da. Vettelin Red bull garajına gitmesinden sonra Kvyat şutlanması pek Etik olmadı ve Formula 1 ruhuna yakışmadı…

  2. Şafak Soysal avatarı
    Şafak Soysal

    Eline sağlık abi, özellikle de Fisichella bölümünde 🙂

    Ayrıca de Cesaris’in tutumu güzelmiş 😀

  3. Emek harcanmış ellerinize sağlık.

  4. Nick heildfeld’ide 2011 Bruno Senna ile yer değiştirdi diye hatırlıyorum lotusta

  5. Çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Elinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir