Alonso: Motordan Kaybediyoruz

yazar:

kategori:

Fernando Alonso, McLaren Honda’nın yavaş olmasının sebebi olarak Honda motorunun zayıflığını işaret etti.

“Aerodinamik açıdan konuşursak bu yarış için getirdiğimiz güncellemeler sayesinde ilerleme kaydettik.”

“En önemli eksiklik motor gücü. Kaybettiğimiz alan bu. Fakat gelecekte daha başarılı olacağız. İlerlemeye devam etmeliyiz”

“Bütçemizin rakiplerimizden daha iyi olması bizim için iyi. Büyük bütçe sayesinde yeni parçalar hazırlayabiliyoruz.”

“Sauber, Haas ve Renault bu konuda sıkıntı yaşıyor. Onlardan uzaklaşıp ön gruba yaklaşabiliriz. Amacımız düzenli olarak puan almak fakat yapılması gereken çok şey var. Bu sadece ilk adım”


Yorumlar

“Alonso: Motordan Kaybediyoruz” için 25 yanıt

  1. Geçen seneden daha iyi durumdayız ama Mercedes’le farkı kapatamıyoruz. Fark tek turda hep 2 saniye hep 2 saniye. Adamlar herkesten daha iyi gelişiyor. İspanya testlerleriyle beraber çok agresif güncellemeler lazım hem şasi hem motor olarak.

  2. Arkadaşlar aşağıda arkadaşın dediği gibi düzlük, max, viraj hızları ile hız ölçeğinin hiçbiri ile motor yorumu yapılamaz en büyük yanılgı burada. Teknik arkaplan pek iyi değerlendirilmiyor basın da bunu yapıyor ancak orada siz tecrübenin özetini görüyorsunuz ayrıntıya vakıf olan insanlar sayfalarca yazmak yerine padok içerisinden duydukları ile de ve genel bilgilerini birleştirip bazı varsayım yada kabullerde bulunuyorlar. Sizin bunu yapabilmeniz için önce bu işin tekniğini, uygulamalarını öğrenmeniz, hıfz etmeniz gerekiyor seyir ile formulasyon öğrenilemez. Zaten bunları biraz öğrendiğinizde bu tip çıkarımların özellikle bu tip makineler için olamayacağını görürsünüz.
    HP konusunda da benzer yargılar var ve bu bizim sitelere özel değil. Hız bir sonuç değerdir sebep değil bileşkelerin çokluğunda tekil sonuç yorumu vermez. Kaynakları değerlendirmediğiniz yada formüle etmediğiniz de hız değerleri ile kesin bir sonuca ulaşamazsınız üzerine tam aksi yorumlar da görebilirsiniz. Bu tip prototip araçlar da dinamikler bineklerin dışında supercar dünyasından dahi daha farklı işliyor o yüzden taban bilgi ile de çok etkili, isabetli yorumlar yapılması oldukça zor bunlar GT makineleri gibi çoğunlukla binekten homolog edilen ve aero niteliklerin çok yüksek olmadığı araçların dışında olduğu için de motor tek başına bir prensipler dizesi vermez.
    Bu tip açık şasi prototip makinelerin bütün hayatı aero üzerine kurulu burada ki konfigurasyonları hesaba dahil etmeden birşey çıkaramazsınız. Basit misalle tüm global araç ölçekleri için top speed, max’ların pek dikkate alınmayan belirleyicisi şanzımandır bunun takımın seçtiği setup’ıdır. Bu çok ciddi derecede belirleyici olan uygulamanın ayrıntı bilgilerini bulamıyoruz genellik itibariyle de derlemek çok mümkün değil ancak bunun nasıl olduğunu tabandan tavana öğrenmeye başladığınız da ancak daha keskin yorumlar, kurgular yapabilirsiniz.
    Aynı bahis farklılaşmak üzere HP değerleri için de geçerli HP sadece bir sonuç katalog verisidir bir motorun en yüksek HP değerine sahip olması en iyi motor olduğunu tek başına göstermez. Zaten bu sebeple katalog verilerde de HP’nin nerede nasıl geldiği belirtilir tekil HP değeri pek birşey ifade etmez devirsiz, devir ağaçsız.. yarış dünyasında da özellikle tüketim belirsiz değer pek bir halta yaramaz. Tarih boyunca bunun çok örnekleri görülmüştür şasisi daha kötü, dayanıksız olmasının dışında en yüksek HP’i üretipte tüketimi eksi yönde olan motorlar daha verimsiz, başarısız olarak kabul edilir. HP’nin bu kadar sıklıkla belirtilmesinin nedeni değerlendirmek için elde çok fazla veri olmaması ve değerlendirme formüllerinin gerçekte insanlar için çok da karışık gelmesi nedeniyle yapılmakta. Motorun ne olduğunu ortaya koyan bmep gibi çok fazla veri ağacı var ancak üreticilerin ve yorumcuların bunları belirtmesi zorlayıcı olduğundan HP üzerine gidilir ancak burada ki keskinlik için de diğer herşeyin yine iyi öğrenilmesi gerekiyor. HP ve tork bir güç formulasyon skorudur sadece yarışmak için de bir otomobilin ekonomisi için de tekil olarak hiçbir halta yaramaz 🙂
    Aero’a dönünce ise bu tip prototip araçlar sadece kanat, kanatçıkların açılarının değiştirilerek ciddi oranda fren mesafesinin değişkenlik gösterdiği uygulama makineleridir. Neden böyle birşey uygulanmadığı “dragforce” kelimesi itibariyle tekil olarak bu planın turun, yarışın geneli için birşey ifade etmediği üzerinedir işte değerlendirirken bu baz da değerlendirirseniz hızları yorumlamanın da ne kadar zor olduğunu görmüş olursunuz. Bir takım birebir aynı 2 aracında tamamen farklı setup yoluna gidebilir basit misalle birinde o pistin yapısına göre düzlüğe daha fazla önem atfedip virajlardan handikap verebilir çok basit olarak bu bizim hız değerlerini tamamen farklı görmemize neden olur. Aklınıza hani Schumacher’in kokpit içerisinde uyguladığı fren dengesi kolunu getirin bu kadar sabitler üzerine hareket etmeyen bir ortam örnekliğini ifade etsin bu.
    Uygulanıp uygulanmaması ayrı konu söylediğimiz rakamsal değerlerin isabet kaydedebilmesi için ilk başta bu dünyayı öğrenmemiz gerektiğinden bahsetmeye çalışıyoruz.
    Şimdiler de bazı şeyler daha kolaylık arzediyor bazıları ise tam tersi. Misalen redbull ve brawn’ın motor konusunda ki uygulama sonucunda ki başarısını çok az insan doğru değerlendirebildi. Yani bazı zayıflık algıları başka olumluluklar ile nispeten avantaja dönüşebilir. Bazı değerlerin bir miktar azlığı ise başka zayıflıklardan sanılandan daha büyük dezavantaja dönüşebilir. Eksiğimiz malum tüm değerlere ulaşamıyor olmamız. Başka bir işin zorluğuna dair misal ile geçmişte pilotlar turlar arasında dahi çok farklı sürüş çizgileri uygulayabiliyordu bu 10 ve altı rakamlarla pist üstü noktalarda ki hızın farklılaşması manasına gelir… geçen tekrar bahsi olduğundan aklıma geldi 🙂 misalen Senna ve Schumacher şanzımanlarında belirli dişliler arasında kaldığında çizgi değişkenliği ile bir nebze tolerasyonu sağlayabiliyorlar. Biz bu turların öncesi ve sonrası ile telemetrisini görmüş olsak hız rakamları ile değerlendirme de büyük çakılmaların yolunu açmış olurduk 🙂 Şimdilerde özellikle aero prensiplerin gelişmesi, uygulama aralıklarının daralması ile daha net sabitler oluşmakta. Bu tabi ki setup bağımlı, bağımsız çizgi değişimlerinin olmaması demek değil. İşte ayrıntıya vakıf olma o yüzdendir ki daha tatlı sonuçlara ulaştırır 🙂
    huh 2 satır birşey yazıp hatırlatma yapacaktık uzadı da uzadı yoruldum 🙂 düşün işin felsefesi bile bu kadar değilken bir de biri işin matematiğine, fiziğine nasıl girsin. 😀

  3. Kaybediyoruz da artik gecen seneki gibi degil. Her canimiz sıkıldığında motor kotu diyemeyiz cunku Honda gelisim gosterdi ama yeterli duzeyde degil tabii. Daha sasi ve motor uyumunu tam olarak yakalayamadik. Biraz da bunun etkisi var. Motor gelismeye devam ettikce saside de dogru orantili olarak gelismeler olacak. Kanada’yi beklemek en mantiklisi. Hem Honda hem de Mobil guncellemelerini piste sürecek.

    Izleyip gorelim…

    1. Kanadada guncelleme gelecegi kesin mi motora ?

        1. Renoyu zaten biliyorum suleyman honda için yazmış onu sordum ben 🙂

          1. Hea pardon 🙂
            Honda’nın net açıklaması yok galiba yarış olarak.
            http://www.trf1.net/formula1_haberler/154159-honda-buyuk-guncellemeler-planliyor.html

          2. Kanada’ya yetistirmeye calisacaklarini okudum. Muhtemelen yetisir 😀

            1. Honda kanada ve spa da güncelleme planlıyor anladığım kadarıyla kanada güncellemesi yaķıt bazlı bir guncelleme

  4. Şafak Soysal avatarı
    Şafak Soysal

    McLaren’ı geri çeken şey artık gerçekten motor gücü olabilir. Çok istikrarlı ve iyi aerodinamik ve yol tutuş değişimleri yaptılar, lastik kullanımını geliştirdiler. Burası açık, ancak en Honda motorunun o kadar da kötü olduğunu sanmıyorum artık. Rakipler çok iyi, bkz. Mercedes, Red Bull, Ferrari, Williams. Gerisini bu sene içinde McLaren geride bırakacaktır hem motor hem şasi anlamında gelişim ile. Williams bile rakip olabilir sezon sonunda.

  5. Çekişte büyük problem var

    En büyük eksik içten yanmalı motorda.Güçsüz ve çok yakıt harcıyor

  6. Aero pistinde şasi farkları daha net ortaya çıkıyor sezon öncesi verilere göre
    Mercedes 950
    Ferrari 940-950
    Renault 900
    Honda 860 870
    Rakamları konuşuluyordu bunların üstüne Honda yakıt kaynaklı 15 bg daha kazandığını söylemişti 2015 ferrari motorunun 875bg civarı olduğu ve wolfun açıklamalarını dikkate alırsak Honda motor en az 880 bg olması gerek
    30 35 bg 0.4 0.45 saniye farkediyor sa Honda Mercedes ten en az 80-90 bg az olması gerekiyor

  7. ” Bana 0.5 sn yakın araç verin şampiyon olayım. ” Olamadı.

  8. Gerçekten honda motoru diğer motorlara göre ne kadar geride? Mclarenin şasisi ne kadar iyi durumda? Başka bir takım honda motorunu kullanana kadar bunları hiçbir zaman tam olarak bilemiyeceğiz galiba

    1. Aynen öyle, çok garip bir durum. Geçen yıl Honda motor kötü ama şasi de çok iyi değil gibi açıklamalar yapıyordu, Mclaren ise tam tersini söylüyordu. Redbull’a motor vermek istediler ama Dennis izin vermedi ve şampiyon olmadan izin vermeyeceğini de söyledi.

  9. Ben 2017den bayağı bir umutluyum eğer böyle aşamalı gelişmeye devam edersek bu yıl.

  10. Çok merak ediyorum düzlüklerde geçilmemek için ön kanat açısıyla oynuyorlar mı ? Şayet bunu yapıyolarsa eğer bazı arkadaşların bahsettiği gibi çok çok dezavantajlıyız rakiplerimize göre.

  11. gençler, düzlük hızına göre motor gücü yorumu direk yapılamaz, daha çok aerodinamik tercihler önemlidir. 2014 monza da ricardo 362 ile en yüksek hıza ulaşmıştı, motor güçlü müydü o kadar? hayır

  12. Düzlük hızımız geçen yarışta sadece 6 km falan yavaştı en hızlı motordan. Nasıl Motorumu kötü oluyor bu kadar. Benzin harcama açısından söylüyorsa bilemem. Ama ben şasinin o kadar da iyi olduğunu düşünmüyorum mclaren açısından. Tabi bilgili arkadaşlar daha iyi açıklar.. .

    1. Alonso aciklamis zaten.Daha baska birsinin aciklamasi anormal olur 🙂

  13. Evet bu haberin altina cok bilmis ‘BAZI’ ferrari fanlarini bekliyoruz mclarenin sasisine laf atiyolardi alonsoda mi yalan soyluyor

    1. “Aerodinamik açıdan konuşursak bu yarış için getirdiğimiz güncellemeler sayesinde .”

  14. Alonso.ElNano avatarı
    Alonso.ElNano

    Honda’nın toparlanmasına daha çok var. Saf performansın yanında bir kere, bu geçen yarışta Boulier’in bahsettiği tasarruf konusu bile başlı başına bir olay. Eğer McLaren(Ron), Fernando’yu harcamazsa 2018 ve 2019 için bir şansımız olabileceğini düşünüyorum.

    1. Samuray yapması gerekeni yapıyor.Button kesinlikle onun kalitesinde bir pilot değil.Hamilton onunla dalga geçiyordu birkaç yarış haricinde.Çaylak gelip ilk sıralama turunda geçti adamı, Buttonu seneye postalayacak Ron.Alonso’yu seneye göreceğiz Vandorne karşısında.Gerçi Ronun işi belli olmaz gider birden Sainzi falan da getirebilir.Bottas da olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir