Almanya GP "İddaa" Programı ve Yorumları

Öncelikle Hockenheim’ye baktığımızda ilk sektörde ilk viraj yere basma kuvveti gerektiriyor ki bu Red Bull lehine; ikinci sektörde daha çok F-kanal kullanıcıları öne çıkabilir ve son sektör mekanik tutunma üzerine. Bu yüzden bir bütün olarak iyi olan araç öne çıkacaktır. Bu konuda sezon başından beri Red Bull’u öne çıkardık, ki burada da iyi görünüyorlar. Bu hafta sonu değişen bir konu şu olabilir: Bu sefer kim rakip olacak? Görünen o ki Ferrari, son iki yarışta bazı nedenlerden dolayı iyi sonuçlar alamasa da gelişmeleri Almanya’da yardım edecektir. McLaren’de Hamilton’un ilk antrenmandaki kazası, çalışmaları sekteye uğratmış görünüyor.

Red Bull Cuma günü hem kısa hem de uzun sürüşlerde etkiliydi. Dereceleri yakından inceleyince Ferrari’nin, özellikle Alonso’nun sıralamada olmasa da yarış için Kanatlı Boğalar’a yakın kalabileceğini düşünüyorum. Ferni, ikinci antrenmanda en hızlı derecesini 10 turluk bir seride yaptı, Vettel ise 6.

Aklımızda bulunması gereken diğer konu da yağmur. Önceden de bahsetmiştik; yağmur ihtimali araçların sıralama öncesindeki ayarlarında değişiklikleri yönlendiriyor. Pazar günü için yağmur bekleyen takım, Cumartesi yağmur yağmasa da bir uzlaşıya gidebilir ve daha yüksek yere basma kuvveti tercih edebilir, süspansiyon ayarlarını da ona göre ayarlayabilir vs… Diğer taraftan riske girip farklı şeyler deneyenler de sürpriz yapabilir.

Sıralama

Sıralama için yine Red Bull farklı olacaktır. Şimdilik Alonso yakın göründü ama süper yumuşak lastiklere kavuşan Massa’nın da sağı solu belli olmaz. Cuma nispeten kısa sürüşlerde Vettel, takım arkadaşından hızlı görüntü verdi. Cumartesi durum değişmez ve hava durumu çok etkili olmazsa Alman pilot pol hanesine +1 yazabilir.

Yarış

Sıralamada Red Bull önde ama yarış o kadar kolay lokma olmayacak. Sıralamanın sonucuna göre senaryolar gelişecektir elbette ama Vettel ve Webber’in birbirinden uzak kalmayacağını düşünürsek takım için mücadele bu sefer Ferrari’nin işine gelebilir. Özellikle Alonso olmak üzere “süper yumuşak” Massa fırsat kollayacaktır. Tabi bu ikili de Silverstone benseri bir duruma imza atabilirler. Yarış birinciliği için -hava şartlar normal olsa dahi- çok kesin bir şey söyleyemeyiz. Red Bull hızlı ama uzun sürüşlerde Ferrari bu hafta sonu gerçekten iyi durumda. Riskli bir hane…

Grup A (Alonso-Hamilton-Vettel-Webber): Bu grubun galibi normal koşullarda yarışın da galibi olacaktır. Yarış için söylediklerim burası için de geçerli. Pilotlar sorun yaşamazsa Vettel favori, Webber yakın rakip, Allonso fırsat kovalayacak.

Grup B (Button-Kubica-Massa-Rosberg): Bu grupta önceden Button denirdi ama McLaren’in biraz geri düşmüş görüntüsü hemen ilginin Massa’ya çevrilmesine neden oluyor. Sambacının kendisini bulacağını düşünüyorum, bu grupta gerçekten yazılabilir.

Grup C (Barrichello-Hulkenberg-Schumacher-Sutil): İspanya GP’den itibaren Schumacher’den beklentim farklıydı, genelde Rosberg’e yaklaşan bir eğilimi vardı ki Barselona’dan sonra artık daha ciddi performanslar bekliyordum. Çok kötü değildi, bazı şanssızlıklar -veya taktik hatalar- ona engel oldu, bazen de tabi kendi hataları -mesela Silverstone’de pit çıkışı turundaki hatası-. Ama yine de burada bu rakiplerinden geri kalacağını düşünmüyorum. Her ne kadar da üç Alman pilot olmasına rağmen Schumacher’in evinde farklı bir motivasyona sahip olmasını bekliyorum. Yazılabilir.

Grup D (Buemi-Kobayashi-Liuzzi-Petrov): Bu grupta iyi bir araca sahip Petrov ile son dönemde kendini bulmuş Sauber’i ile -yarışı sorunsuz tamamlayabilirse- Kobayashi öne çıkıyor. Buemi, pilotaj olarak kaliteli olsa da biraz da aracından cevap alması gerek. Petrov’un da burada yarışı bitirme garantisi yok elbette. Kobayashi ile ikisi her an yarış dışı kalabilecek “kabiliyetteler”. O nedenle sürpriz de olabilir. Favori Petrov gibi duruyor, rakibi Kobayashi.

Grup E (Alguersuari-De la Rosa-Kovalainen-Trulli): Yarışı hepsi tamamlarsa Lotus’un önde olması pek akla mantığa uygun değil. Diğer iki pilottan Alguersuari, zaman zaman beklentilerin üzerinde yarışlar çıkarıyor. De la Rosa ise tecrübesi ve kendini bulan aracıyla daha mantıklı gibi duruyor ama yarış içinde “acaba şimdi motoru patlayacak mı? aracının bir yeri kopacak mı?” diye de düşünmeden edemeyeceğiz. Riskli ama De la Rosa oynanabilir.

Grup F (Di Grassi-Glock-Senna-Yamamoto): Bu grupta Glock her zaman yarışa bir adım önden başlar ama yeni takımlar arasında hiç bir zaman garanti diye de bir şey olmaz. Uzak durulması gerek bana göre.

Oynanabilecek kupon: Vettel (Sıralama) – Massa (Grup B) – Schumacher (Grup C) – De la Rosa (Grup E)

Hazırlayan: Gökhan Kamil


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir