Ferrari Almanya GP'sinde Ne Yaptı?

25 Temmuz Pazar saat 16 civarı. Sezonun en tartışmalı yarışlarından biri olmaya aday olan Almanya GP’ si henüz sona ermiş, Ferrari çifti duble yapmıştı. Fernando Alonso sevinç içerisinde galibiyetini kutlarken, Felipe Massa buruk bir şekilde podyumdaki kupasını kaldırıyordu. Tabii biz neden böyle bir tabloyla karşılaştığımızın farkındayız.

  Açık konuşmak gerekirse takım emri sadece Ferrari’ de değil, dolaylı yollarla her takımın uyguladığı bir şey. Bu emirleri gizlice uygulamanın türlü türlü yolları var tabii. Takım size yavaşlamanız için benzin tasarrufu yap, sakin ol, evde çocuğun bekliyor yavaş sür gibi direktifler verir ve kimse bişeyi yutmadan işler yoluna koyulur. Tıpkı bu seneki Türkiye GP’ sinde McLaren’ in yaptığı gibi. Daha 3-5 tur önce Red Bull’ ların yaptığı kazayı görüp aynı şeyin kendilerinin de başına gelmesinden korkan McLaren pit ekibi Button’ a benzin tasarrufu yapmasını söyleyerek, son şampiyonu Lewis’ in ensesinden almıştı ve böylece 43 puan cebe girmişti. Kim bilir belki de Button bu uyarı yapılmasaydı Lewis’ i geçebilirdi ama kısmet. Ama bu sene hiçbir takım emri Ferrari’ ninki kadar açık seçik olmadı. Belki de bu yüzden bu kadar tepki çekti. Fakat ortada suçluların olduğu ve cezasız kalmamaları gerektiği bir gerçek.

Şimdi yarışa geri dönelim. Ferrariler pistte oldukça hızlı ve yarışı ilk iki sırada sürdürüyolarlar. Ne tür bir takım patronu kendi pilotları ilk iki sırada giderken arkadaki pilotunu öne geçirmek ister? İki ihtimal var: Ya lider olan pilotu yavaş kalıyordur, ya da arkadaki pilot şampiyonluk için mücadele veriyordur. Evet, Alonso’ nun yarış boyunca Massa’ dan çok daha hızlı olduğu gerçek. Ve daha da kötüsü, 3.olan Vettel, Ferrari’ nin duble partilerini bozacak tek isim. Bu yüzden takım Massa’ nın Alonso’ ya yol vermesini istemiş olabilir. Böylece Alonso, Massa’ yı geçtikten sonra hızlı olduğu için arayı açacak ve en azından takım rahatlayacaktı. Fakat şöyle bir şey var ki,  Massa, Alonso’ ya yol verdikten sonra arkasındaki Vettel’ e geçilmedi. Ne garip değil mi? Yani Massa, Alonso’ ya yol vermeseydi yine duble yapacaklardı. Sadece galibin ismi değişecekti. Peki bu durumda takım Alonso’ yu mu kayırdı, yoksa Massa’ ya haksızlık mı etmiş oldu?

Kişisel görüşüm ikisi de değil. Takım iki pilotun yarış esnasında birbirine girmesinden açık bir şekilde korktu. Dünyanın en iyi pilotlarından ikisine sahip gridin en iyi takımlarından biri pilotlarına güvenemedi(evet bu çok sert oldu). Massa lider olmaya devam ettikçe Alonso ataklarını sürdürecek, Massa sert savunmasına devam edecek ve güm! Belki de Türkiye’ de Red Bull’ un başına gelenler Ferrari’ nin başına gelecek, böylece 43 puan çöpe gidecekti. 43 puan! Kulağa çok büyük geldiğinin farkındayım. Eminim Ferrari’ ye gelmiştir. Eğer ki böyleyse yani bu yüzden böyle yaptılarsa, bu takımın kendi acizliğidir ve yanlışıdır. Çünkü bu iki pilot öyle devam edip de birbirlerine girselerdi bu en fazla o pilotların şahsi beceriksizliği, onların hatası olurdu. Ne gerek vardı diğerini öne çıkarmaya? Sadece işlerini garantiye almak istediler. Futbolda 1-0 öne geçtikten sonra defansa çekilen aciz bir takım gibiydiler. Halleri ortada…

Bahsettiğim ikinci ihtimale gelelim. Yani Alonso’ yu şampiyonluk mücadelesi verdiği için öne geçirdiklerini varsayalım. Peki daha sezonun ortasındayken bunu yapmak ne kadar doğru? Her ikisinin de matematiksel olarak şampiyonluk şansı bulunurken ve Alonso sürücüler klasmanında Lewis’ ten katmer katmer gerideyken Alonso’ yu sırf bunun için öne geçirmek öncelikle Massa’ ya büyük bir saygısızlıktır. Takımın ona güvenmediğinin kapalı bir göstergesidir. Massa’ nın sezon boyunca bekleneni veremediğinin hepimiz farkındayız evet. Ama bunun nedenlerinden birisi de takımın Massa’ ya güvenmemesinden kaynaklanamaz mı? Bunu da soruşturmak lazım. Örneğin, sezonun bitmesine 2-3 yarış kalsa, Massa’ nın şampiyonluk şansı bitse ve Alonso bu şampiyonluğun en favori adaylarından biri olsa, yapılan bu takım emrine ses çıkartmazdım ama bunu şu an yapmak abesle iştigaldir. Anlamsızdır.

Son olarak da Felipe ve Fernando’ dan bahsetmek lazım. Felipe Massa, şu anki durumdan sonra başını eğip mağdur rolüne bürünüyorsa, ondan herhangi bir şampiyonluk ya da parıltı beklememek lazım.  Çünkü bu gidişle bürüneceği şey Barrichello’ nun bir sonraki versiyonu olacak. Büyük pilotların gururu olur bu tür şeyler karşısında boyun eğmezler mücadele ederler. Fernando Alonso ise nedense neredeyse Ferrari’ den daha çok suçlanıyor. Bu elbette ki yanlış bir şey ve ben pist içindeki Fernando’ yu asla suçlamıyorum. Fakat yarış sonrası demeçlerini doğru bulmadım. Gerek hakederek kazandığını söylemesi, gerek burada kazanmanın çok iyi bir duygu olduğunu belirtmesi kusura bakmayın ama pişkinliğe giriyor. Açık olarak yarışın gerçek kazananı o değildi. Pistin en hızlısı oydu ama o kazanmadı. Massa öndeydi ve o zafere doğru gidiyordu. Kim bilir belki Alonso onu daha sonra geçecekti veya geçemeyecekti bunu asla bilemeyeceğiz. Ama ben ondan en azından “bu yarışı böyle şekilde kazanmak istemezdim” demesini falan beklerdim. En azından ben dahil birçok insanın sempatisini kazanırdı. Aslında bu Alonso’ nun kanımca tek kusuru: demeçleri ve hareketleri. Pist içindeki Alonso canlı canlı izleyebileceğiniz nadir en iyi pilotlardandır eleştiremezsiniz. Ama gerek önceki yıllar gerek şimdi ki demeçleri olabildiğince can sıkıcı.

Garry Kasparov


Yorumlar

  1. erhan vatansever avatarı
    erhan vatansever

    2007 sezonuna gelindiğinde sessiz sedasız McLaren takımına geçti ve iyi bir başlangıç yaptı. Fernando, Lewis Hamilton ile birçok kez mücadele etmek zorunda kaldı. Özellikle Macaristan Gand Prix'inden sonra Hamilton ile yıldızı bir türlü barışmadı. Artık o yetenekli gencin baskın karakteri kendini dışa vurmaya başlamıştı. Takımın pilotlarına eşit davranmadığını şeylemiş Çin Grand Prix'inden sonra şampiyonluk şansı olduğu halde şampiyon olmasının mucizelere bağlı olduğunu söyleyerek takımla arasına buz dağlarını oluşturmuştu. Fernando'ya göre arada oluşan soğukluğun nedeni kendisine çifte dünya şampiyonu pilot gibi davranılmaması (ki böyle bi kaidemi var?) Ayrıca casusluk skandalı konusunda diğer İspanyol test pilotu Pedro de La Rosa ile e-posta alışverişinde bulunması takımla arasını iyiden iyiye açmıştı .Fernando 2007'de kontratı daha sona ermeden takımdan ayrıldığını açıkladı. Mclaren yönetimi Lewis'le anlaşmazlık yaşayan Alonso'ya tazminat ödemeyeceğini eski takımı Renault'ya geçip oradanda Ferrariye geçme düşüncesinde olduğu iddalar arasında söylendi ve aslında dönüm noktası burada başladı. O yetenekli gencin gönlünde yatan aslan FERRARI olduğu düşüncesi artık gün yüzüne çıkmıştı. .

    2008 sezonunda herkesin Alonso yuvaya döndü yorumları eşliğinde Ranault'da Nelson Piquet ile takım arakadaşı olarak hiçte umduğu gibi bir sezon geçirmedi. Singapur Grand Prix'inde yapılan yarış haricinde çok kötü bir sezon geçiriyordu ve gönlünde yatan aslan hala içini kemiriyordu. 2009 yılına Renault'da başlayan Alonso, yetenekli Alonso diyemiyorum çünkü artık karakteri yeteneğinin önüne geçmişti, o artık ince hesaplar peşinde koşan, var oluşunun en büyük destekçisi Flavio Briatore ile hedeflerine ulaşmak adına her yolun mübah olduğunu benimseyen bir pilot olmuştu .

    2008 yılı Singapur gece yarışında hayatlarının en büyük oyununu sahnelemek adına piste çıkmışlardı. Her şey saat gibi işlemekteydi, Flav ve yetenekli pilot için oyuna yan karakterlerde eşlik etmekteydi (Pat Symonds ve Nelson Piquet). Evet oyun bitti perdeler kapandığında kutlamalar başlamıştı, yetenekli pilotumuz Renault'un bir varlık gösteremediği sezonda yarış kazanmışlardı.Artık Briatore'nin Alonso'yu takımda tutmak adına mı yapılan bi sahneydi yoksa Alonso'nun içten bir hesabı mı vardı da böyle bir oyuna göz yumdu? Gönlünde yatan aslana bir mesaj mıydı bu yoksa, ben hala yetenekli bir pilotum, buradayım mesajı mıydı? Kim bilir oyun içinde oyun olma ihtimalini hesaba katmak hiç istemiyorum ama artık yetenekli pilot Alonso'nun karakterinden beklenecek kadar ince işlenmiş bir oyunda olabilirdi. Siz ne derseniz deyin ama onların bu ince işlenmiş oyunu karşısında bu düşüncelerden beni kimse alıkoyamaz.

    Sonunda olan oldu ve olay tüm çıplaklığıyla meydana çıktı. Alonso'nun hiçbir şeyden haberim yok açıklamalarını Briatore'nin ve Pat Symonds'ın takımdan ayrılmaları izledi ve Alonso'nun hala hiçbir şeyden haberi yoktu. Evet yetenekli ve zeki pilotumuz o yarıştaki stratejiye hiç mi itiraz etmemişti? Öyle bir cadde pistine nasıl olurda boş depo ile çıkılırdı? Heralde yeteneklerine güveniyor olmalıydı ki 14 turda o pistte 10 araç geçebilecekti. ‘’Boş depo ile’’ kaderin cilvesine bakın ki Nelson kaza yaptı ve bunlardan Alonso'nun hiç mi hiç haberi yoktu öyle mi! Alonso'nun tek bir şeyden haberi yoktu: ‘’ BENİ ZİRVEYE YETENEGİM GETİRMİŞTİR,ANCAK HALA BURDA OLMAMI SAĞLAYAN KARAKTERİMDİR’’ İşte bu cümleden haberi yoktu yetenekli pilot Alonso'nun. Ne güzelde söylemiş majesteleri NBA efsanesi Michael Jordan. Biri bu cümleyi Luca di Montezemolo'ya hatırlatsın.
    YAZINI TAM METNİ http://www.trf1.net/index.php/ozel-icerik/sizin-koseniz/10108-Yetenekli-Renault-Alonsonun-Hayali.html

  2. fatih senki benim sana bir karting yarışında yarışma teklifime bana bir turnuvada şampiyon ol öyle gel demiş bir adamsın.bu kibirli tutumundan sonra zaten senden çok bir şey beklemiyorum.illaki verecek bir cevabın olduğunuda biliyordum yanlış bile olsa.gerçi onun cevabınıda vermiştim ya neyse.bilgi verme konusuna gelince benden üstün olabilirsin saygı duyarım.benden önce f1 izlemeye başlamışsındır onada saygı duyarım.fakat kimseyi 2005 te f1 izlemye başladı diye kendinden aşağı göremezsin.pata küte yorum yazma olayına gelirsek bildiğimiz kadar doğru olanları yazmaya çalışıyoruz.bazen sinirle yazılmış şeyler olabiliyor bunlarda seninde dediğin gibi insanız sonuçta.şu 10 turda tur bindirme olayına amma takmışsın.bu şuna benzer hani seninde malezyada vites kutusu arızlanmasa alacağı zaten bir iki puandı dediğin gibi.

    son paragrafındakiler laf kalbalıklığından başka bir şey değil kusura bakma.ona vercek bir cevabım yok.ha son cümleni sorarsan biraz tehditvari bir yaklaşım olmuş.amaönemli değilbenide bilenler bilir böyle tehdik içerkli şeylerden pek etkilenmem yeri geldiği zaman sözümü değil sen feriştahın gelse sakınmam.haydi kendine iyi bak şimdi.

  3. Tur bindirme diyince nedense aklıma Silverstone 2008 yarışı geliyor,neden aceba !!?

  4. fatih küskü avatarı
    fatih küskü

    ahahhah wincelhoc da mı klasman dahilinde oluyordu pardon ya nasıl da unutmuşum:D doğru ya wincelhoku geçmişti alonso,hay allahım komediye bak,o da sayılıyor yani,yarışı sonuncu sıralarda bitiren ve kırmızı bayraklar sonrasında sc nin girmesiyle en ön sırada olan 5 saniye yavaş aracıyla pistte bulunan yanlış hatırlamıyorsam midland sürücüsü geçmek de önemli bir durummuş demek,tebrik ederim..
    ayrıca cevap vermeyen halin bu mu senin,ne yapacaktın daha küfür etmediğin kalmış:D kuyruk acım filan yok,kuyruk acısı konusunda senin kadar tecrübem yoktur..
    eğer sen 30-40 puan beceriksizlik kaybı olmadıgını düşünüyorsan birşey diyemem,sürücü hataları kazalar kötü startlar erken startlar yüzünden kaybedilmiş puan adedi 3 aşağı 5 yukarı o dur,işine gelse de öyle gelmese de öyle..
    evet hamilton tur yemişti haklısın,bak bunu da unutmamışsın bravo,hiçbir suçu yokken sıralama turlarında lastiği patlayınca yarışa sonuncu başlayıp tur yemişti,ne kadar adilane bir yaklaşım,senin gözünle bakıcak olursak,o zaman da alonso satoya geçilmişti,hani süper aguri sürücüsü olan..ben bunun neden olduğunu biliyorum tabii ama sen hamiltonun orda neden tur yediğini eğer mert bir insan gibi kabul edemiyorsan,ben de elbette alonso nun neden geçildiğini unutabilirim,ben her türlü abdurrahman çelebi olurum,zoruna gitmesin,rahat ol sen..

  5. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Siteye olan saygımdan ve yorumumun silinmemesi için sana daha fazla bişey yazmayacağım.Belli ki kuyruk acın var ve beni o acı duyduğun kimselere (tiplere) benzetiyorsun.
    Daha ne zaman ne yazdığının farkında bile değilsin.Yaklaşık 1 ay kadar önce Alonsonun bu güne kadar 30-40 puan beceriksizlik yüzünden kaybettiğini söyledin.Onlardan biri de malezya dedin.4 ay önce değil sürekli fırsat buldukça çin ve malezyayı gündeme taşıyorsun.tek bildiğin bu zaten.Teknik bilgi vermeni de bekleyemeyiz çünkü ruhunu sarmış düşmanlık.
    2007 nurburgringi baştan sona izle.Bence hoşuna gitmeyen hamiltonun ilk defa tur yediği yarış olmasıdır.Diğer geçilen kişinin adı markus winkelhock.Yağmurda en erken yağmur lastiğine geçip lider oldu.ama alonsoya geçilmekten kurtulamadı.
    Bilmemek ayıp değil yalan söylemek ayıptır.
    Burayı koyunun olmadığı bir yer zannedip bilmeden Abdurrahman çelebi olmaya kalkma.

  6. fatih küskü avatarı
    fatih küskü

    evet onu savunuyorum neden şaşırdın,senin için sadece alonso nun kaznaması önemlidir,her ne şekilde olursa olsun ama alonso kazansın modundasın,ama benim böyle çirkin bir düşünceye sahip olma yeteneğim yok,o yüzden de galibiyetten galibiyete fark vardır,yol vermeden yol vermeye fark vardır diye düşünüyorum bu kadar basit..
    yav neden gerileyim ufacık bir bilgi yanlışlığı için,orada konu kimin 1. 2. olduğu değilki,yani oradaki bilginin önemi 0,haa eyvallah yanlış hatırlamışım olabilir bundan neden gerileceğim onu anlayamadım,ben arada sırada yine bilgiler vermeye çalışıyorum eski sezonlara dair,eski haberlere veya başka yerlere bakmadan,sen de o da yok,habire pata küte yorum yazıyorsun,ne oldukları belli olmayan,ben 2005 de f1 izlemeye başlayıp birkaç şampiyonluk sonucu alonso fanı olanları da anlayabiliyorum,sorun değil,bu şekilde davranmanız..
    en azından 10 tur daha olsa tur yerdi mclarenler diyip,sonra da'' aman canım abarttım sadece,biz de biliyoruz elbet'' tafrası yapmıyoruz..
    ayrıca biraz iddalı olucak ama olsun beni tanıyanlar da bilir az çok,hem seni hem de o aşağıda yazı yazan arkadaşı bilgiye boğarım,sadece f1 de değil istediğin motorsporu dalında..insanız arada bilgi yanlışlığı olacak tabii,eğer o bilgi o konu için önemli birşey olsaydı dikkat ederdim ama dediğim gibi bir değeri yoktu..
    sen beni takip etmeye devam et yaşar,hatta aşağıdaki arkadaş da takip etsin..
    sahi o neden cevap vermemiş? heralde fazla attığını öğrenince yorumlara küstü:D
    hee bak bir de yaşar ben o arkadaş kadar zalim de değilim,'' avukat mısın'' sen de demiyorum onun gibi,çünkü birşeye dahil olmak için avukat olmaya gerek yok,ama senin dahil olman da haksız dahil olma şeklinde,ama biz de sizi böyle kabul ediyoruz,terbiye sınırını aşmadığınız sürece,senden bu konuda korkmuyorum değilim,ağzından ne çıkacağı belli olmuyor,aman benle konusurken dikkat et de,sonra yanlış şeyler olmasın..

  7. fatih verdiğin yanlış bilgiyi açığa çıkarmış olmalarından olsa gerek fazla gerilmişsin.10 adam geçende 1. oluyor hiç adam geçmeyende 1. oluyor.ve her ikisindede takım emri uygulanıyor.şimdi 10 adam geçeninki legal hiç adam geçmeyeninki illegalmi oluyor bunumu savunuyorsun.sonuçta yapılanlar 1.lik için değilmi.veya daha fazla puan almak için değilmi.hem massanın çay içme fikri kendine aittir.2007 brezilya gibide yapabilirdi.ama aklı sıra takımı küçük düşürmek istedi ama takımda verdi cezasını çıkıpta ben kendi isteiğim ile yol verdim dedirtti.

    birde şu alonsoyu başınıza koyma muhabbetine hiç girme istersen.dünyayı ben yarattım desen(haşa) daha inandırıcı olursun buradakilere karşı.alonsoyu başınıza koymak kim siz kim.aynen bizim türkiyedeki muhalefet gibisiniz.daha neolduğunu bilmeden muhalefet edenler gibi.allah aşkına alonso hiçmi iyi bir şey yapmadıda senin alonso hakkında bir tane iğneleyici bir tane aşağılayıcı olmayan yorumun yok.bırak bu işleri.nasıl 2008 de mclaren au-ynı pistte takım emri uyguladıysa ferraride 2010 da takım emri uygulamıştır ve hızlı olan kazanmıştır.olay budur bundan sonrası sadece teferruattır.

  8. fatih küskü avatarı
    fatih küskü

    o söz öyle değildir tabii ki ama burada yazabileceğim tek şekli oydu,anlaşılan onu da bilmiyorsun,normaldir.
    mevzuyu bilmeme gerek mi var,orada yazıyordu zaten olan biten şey,ve senin olayı algılama şeklin;benim bilmediğim bir yerden yazışıp anlaşabiliyorsanız orasını bilemiycem ama kirve nin böyle bir şeyi seninle yapabilme ihtimalinin 0 olduğunu da biliyorum..
    3 gün önceki bir yazıyi hatırlamakla 4 ay önceki bir yazıyı hatırlamak arasındaki çetele farkını da anlyamamaktasın,sorun da senin bu anlayamama durumun zaten..bnm malezya gp sinde yaptığım yorumu hatırlatıp yeni üye nasıl olunuyor,senin yeni anlayışın nedir pardon da?
    hangi konuda iftira attığımı söylersen özür de dilerim merak etme ama ben böyle birşey hatırlamıyorum.
    ben diyorum ki orada lewis yol aldıktan sonra şunu şunu geçti öyle kazandı,aynı şeyler değil,alonso da aynısını yapsın başımızın üstüne koyalım diyorum,sen diyorsun ki yok o öyle değildi 2. oydu 1. buydu? şimdi ben ne anlatıyorum sen neyin peşindesin,çok mu önemli yani kimin kaçıncı olduğu,mevzunun anafikrini anlamak zorunda gidiyor ve sen gidip yanlış bilgi verme 2. massaydı diyorsun,olabilir tamam 2. massaydı,pekii bu anlatmak istediğim şeyin değerini mi azaltıyor..
    pardon da alonso kimi geçmiş 07 nurburgringde massa dışında,ben öyle birşey hatırlamıyorum,uydurmak diye buna denir,utanmana gerek yok,herkes 2 kişiyi pist üzerinde geçip yarış kazanmak zorunda değil,zaten alonsonun da böyle bir kabiliyeti asla olmadı..
    orada kimi zaten sorun yasamıstı,piti kaçırmıştı,ardından aracı stop etmişti,yani geçebildiği tek kişi,tur yağmurda yavaşlayan massaydı sadece..
    bak ben en azından sıraları karıştırdım,sen onu da becremedin,hayali bir adam uydurdun,o yüzden söyledim o sen koyun otlatırken ben çobanlarla geziyordum diye..ruhlar alemiyle de ilgilisin demek,bir ara fal filan baktıralım sana,bu işi de kıvırırsın sen eminim ben.

  9. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Çobanlarla ne yaptığın beni ilgilendirmez.O mesele kirve ile benim aramdadır.Halleriz bi şekilde.Senin mevzuyu bilmeden direk yırtık dondan çıkar gibi çıkman tuhafıma gitti.Mevzu 3 gün öncesine dayanıyordu.Benim çetele tuttuğumu söyleyip de benim yazdığım bir şeyi hatırlaman aynı şeyi senin de yaptığını gösterir.Bu sitede yeniyim .Tanıdığın kimselere sorabilirsin.Tabi senin alıştığın yenilerden değil.Eh az biraz seyretmişliğimiz var.Senin eksik ve hatalı bilgilerini yakalayamayan yenilerden değilim.Burada meydanı boş bulup istediğini istediği zaman yazma olayına iyi alışmışsın.Tamam yaz da yanlış ve eksik yazma.Benden ne cevap istediğini tam olarak anlamadım.Ne soruyorsan söyle de kendimce cevaplayım.Alonsonun birden fazla kişi geçerek kazandığı yarışı soruyorsan 2007 nurburgring i izle.Neden onu seçtim.Çünkü orada da geçilenin biri massa idi.diğeri de pike ayarında biriydi.
    Bu arada kimseyle akrabalığım falan yok .Ne bir editör ne de buradan bir arkadaşı tanımam.Çok isterim ama buna imkan yok herhalde çünkü istanbulda değilim.
    Öyle kolay iftira atıyorsun ki artık yadırgamıyorum bile.Kendince yalan yanlış doğrular edinip onlarla avunuyorsun.Bu ruh halin yorumlarına da yansıyor.

  10. fatih küskü avatarı
    fatih küskü

    sen daha koyun otlatırken ben çobanlarla geziyordum;doğruluğuna inandığım bir kişi için avukatlık da yaparım hakimlik de,celallendiğim filan yok,sadece aklının almadığı şeyleri belki bir şeyler anlatarak düzeltebilirim diye düşünmüştüm ama sen işin o tarafında değilsin,amacın başka,sündürmek ve alakasız mevzular çıkarmak..
    maşallah çetele tutuyorsun galiba kim ne demiş sezon boyunca diye,evet öyle söylemiştim hala da aynı şeyi söylüyorum,geçen gün de yeni üye felanım ben gibilerden birşey de söylemiştin yanlış hatırlamıyorsam,bayağa yeni üyesin evet,buralarda aaarank mıydı neydi öyle bir tip vardı,senin onunla bir akrabalığın filan var mı,kaşın gözün hep ona benziyor,saçmalama oranlarınızda aynı gibi duruyor,belki de ben yanlış düşünüyorum,benzetmiş olabilirim..
    konu neydi nereye getirdin bak aferin,ama aşağıda söylediğim şeylerin tek birine cevabın yok,gerçi senin kabul etmene de gerek yok 2 sinin aynı şeyler olmadığını,bizler zaten biliyoruz,sana 2 çarpı 2 eder ama bu durum alonso nun aleyhine olur da desek,sen bunu kabul edemezsin,o yüzden sıkıntı yok.

  11. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Kirve yaptığın hesaplar gayet net ve mantıklıdır.İtirazım yok kardeş eywallah.
    Ben heiikiyi neden yer verdi diye eleştirmek için o bilgiyi vermedim.Heikki lewisten puan olarak önde olsa bile takımın lewisi tercih etmesinde hiçbir sakınca yoktur.Bunun böyle olduğunu ve olması gerektiğini zaman içerisinde görüyoruz zaten.Bir kişi şampiyon olacaktır ve o kişiyi doğru seçmeniz gerekir.Sen olsan kimi seçerdin.

  12. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    küskü avukatlığı bıraktın şimdi de yanlış bilgini mi savunuyorsun. hemen celallenme sakin ol.Sen bunu sürekli yapıyorsun.Sen ki Malezyada Alonsonun formasyonda vites kutusu kırılmasa dahi alabileceği 1 yada 2 puandı diyebilecek kadar bilgi yoksunu bir kişisin.Alonsonun kazandığı yarışları izlerken dikkatini dağıtacak şeylerle uğraşma ki bişeyler öğrenesin.

  13. fatih küskü avatarı
    fatih küskü

    oldu emredersin bir dahakine sana sorarım bilgi verirken,senin kadar bol zamanım yok 3 yıl önceki haberleri karıştırıp noldu diye,öyle ya da böyle ortadaki durumla bunu karşılaştırmanın saçma olduğunu anlatmaya çalıştım ve hala da öyle düşünüyorum,senin derdin se sadece konuyu asıl amacındna uzaklaştırıp ıvır zıvır işlerle uğraşmak,keşke alonso da massa dan 1 saniye hızlı olsaydı da onun için önünü açsalardı ve daha sonra da önündeki 2 pilotu geçerek kazanmış olsaydı..böyle olsaydı zaten kimse için sorun yok,en azından benim için yok,şimdikinden çok daha şerefli bir galibiyet olurdu bu..alonso hayatında yarış içersinde 2 rakibini geçerek yarış mı kazanmış mesela,ben hatırlamıyorum,senin vaktin bol,bir araştır bakalım almış mı almamış mı,malum sen bu konuda uzmanlık mertebesine ulaşacaksın,hatta bilmediğimiz birşey olduğunda sana soracağım bundan sonra..

  14. yani heiki 3 yarış kazansa bunların ikisinde hamilton puan alamasa birindede heikinin ardında 3. sırada podyuma çıksa heiki ıle hamiltonun puanları eşit olurdu.ama massa bu yarışı alsaydı alonso ile arasındaki puan farkı 24'e inecekti.massa bir yarış daha kazansa alonso puan alamasa o yarışda bu yarışta macaristan olsun massa alonsonun 1 puan önüne gececekti.

  15. 2008 silverstonedan almanya giderken,hamilton-raikkönen-massa üçüde 48 puandalar kubica 46 puanda..heıkının puanı ise silverstonedan sonra 24 yani hamiltondan 2 yarış birinciliği ve + 4 puan geride.ne derece bir kıstas olur bilemiyorum tabi.silverstone 2010 massa alonsodan 1 yarıs birinciliği + 6 puan geride.31 puan yani

  16. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Almanya GP'de, güvenlik aracı periyodunun ardından pite girdiği için liderlik avantajını yitiren Lewis Hamilton, pistte döndükten sonra, Kovalainen'in kendisine yol vermesiyle takım arkadaşını geçmişti.

    Hamilton ve Dennis, yarış sonrasında anlayışından dolayı Kovalainen'e teşekkür etmişti. Ancak yarış sırasında Alman seyircilerden bazıları olaydan duydukları memnuniyetsizliği ıslık çalarak protesto etmişti.

    Ancak Dennis, bunun bir takım emri olmadığını belirterek, "Bizim yaptığmız tek şey, pilotlarımıza birbirlerinin hızlarına saygı gösterme tavsiyesi olmuştur" dedi.

    2002'de Avusturya'da dönemin Ferrari takım patronu Jean Todt'un Rubens Barrichello'ya, Michael Schumacher'e izin vermesi yönündeki talimatının ardından yasaklanan takım emri kuralının ihlal edilmediğini belirten Dennis, "Buna karar verecek olanlar pilotlar" diye konuştu.

    Dennis, "Lewis yaklaşık olarak bir saniye daha hızlıydık. KENDİSİNE SADECE LEWİSİN DAHA HIZLI OLDUĞUNU SÖYLEDİK. O da, Lewis'in geçişine izin verdi. Bu sportif açıdan çok büyük bir jest" ifadelerini kullandı.

    Kovalainen'e işaret eden Dennis ayrıca,"Bunun en iyi yol olduğunu biliyordu. Bu, yarış takımının yapacağı birşeydir. Tüm gerçek takım arkadaşları da aynı şeyi yapar" dedi.

  17. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Fatih küskü yanlış bilgi verme.Massa yarış lideri değildi.Massa 2. idi.Lider pike idi. Önce sertlastikli massayı geçti daha sonra da ğikeyi geçip lider oldu.

  18. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Hamilton, Hockenheim'daki mücadelede, ikinci pit stopun ardından piste, takım arkadaşı Kovalainen'in arkasında çıkmıştı.

    Podyum finiş şansını zorlayan Fin sürücü, buna rağmen Hamilton'a yol vererek, İngiliz sürücünün zaferine katkıda bulunmuştu. Güvenlik aracı periyodu nedeniyle avantajını kaybeden Hamilton, yarışın sonuna bölümünde önündeki Felipe Massa ve Nelson Piquet'yi geçerek zafer kazanmıştı.

    Konu takım emri iddialarını gündeme getirirken, Whitmarsh, böyle bir durumun sözkonusu olmadığını belirterek, bunun Kovalainen'in sportmence hareketi olduğunu ifade etti.

    Whitmarsh, "O sırada Lewis Heikki'den daha hızlıydı. Lewis onun arkasına gelince, kokpitte inanılmaz zor bir karar vermek zorunda kalsa da, sportmence bir hareket yaptı" dedi.

    Whitmarsh, "Hepimiz, kendini feda ederek, böyle güçlü bir karakter ve sportmenlik sergileyen Heikki'ye müteşekkiriz. Bunun ne kadar zor bir karar olduğunu hepimiz biliyoruz" dedi.

    Bu arada pitten çıkmasından sonra kendisine yol veren takım arkadaşına minettar olduğunu ifade eden Hamilton, “Heikki’nin arkadasında piste döndüm. Heikki’ye çok teşekkür etmem lazım, harika bir takım arkadaşı. Büyük bir mücadeleye girmedi ve daha hızlı olduğumu gördü” dedi.

  19. fatih küskü avatarı
    fatih küskü

    çok fark vardı bence,anlamamakta ısrar etmenin bir faydası yok..
    heiki o gün,yarış 3 gün de sürseydi önündekilere yetişemezdi çünkü bu konuda acaip derecede beceriksizdi,lewis ise onunla yer değiştirdiktyen sonra önce 2. piquet e ye yetişip geçti,ardından da yarış lideri massaya yetişerek geçti ve bu şekilde bir 1. aldı,yani sizin ömrü hayatınıza göremeyeceğiniz bir 1. lik..
    daha iyi anlaman için örnek de vereyim,malum bir şeyleri anlama konusunda biraz sıkıntı var gibi; söyle düşün,alonso çok hızlı olduğu bir haftasonunda birtakım şanssızlıklar sonucu geriye düştü ve bir an önce önündekilere yetişmesi gerekiyor,önüne massa geliyor ve ondan 1 saniye yavaş,alonso massayı yalandan yere frenaj esnasında geçiyor,neden? çünkü önündekileri yakalama şansı var,massa nın ise yok ve alonso da daha sonra gidip ilk 2 yi geçerek yarışı kazanıyor..
    şimdi eğer böyle bir şey olursa eyvallah en kralını yapsınlar,ama burada yarış liderliği için yapılmış bir yer değişikliği söz konusu hem de bir pilotun resmen çay molası verip pist kenarında beklemesiyle yapılmış bir yer değiştirme,el insaf bak bakalım hiç birbirine benziyor mu

  20. Ferrari Alonso avatarı
    Ferrari Alonso

    ya tamam arkadaşlar siz haklısınız birtek ferrari takım emri uyguluyor diğer herkesin söylediğide doğru mcLaren hiç takım emri uygulamıyor istanbulda da uygulamadı yeter artık gerçekten işin suyunu çıkarttınız takım bişey yaptı 48 tur mücadele izledikte sonra sadece kazanan değişti diyemi spora gölge düştü arasında 1 metre mesafe olan iki araçtan biri 8. biri 2.ollunca üstelikte kurala uyan 8. uymayan 2.olunca adalet oluyor değilmi bu yapılan haksızlık siz haklısınız tamam

  21. nedense hiçbir mclarenci arkadaşım (alonsocular ve ferraricilerde dahil) 2008 almanyadan bahsetmemiş.hani kova nın lewisle yer değiştirdiği yarış.bunun ile onun arasındaki fark sadece 200 metre geride olması başka fark gören varmı.

  22. O zaman kusura bakmayın dediklerim yüzünden ama yazınızda eleştiriyi kime yönelttiğiniz belli olmuyor maalesef. En azından eleştirdiğiniz kişinin ismini verebilirdiniz. Neyse tekrar özür dilerim.

  23. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Garry kasparov, senin diğer adın ya da nickin can bundy spa 2000 mi acaba??
    Ben o eleştiriyi sana değil can bundy e yaptım.Senin yazmış olduğunu eleştirdiği için ona yazdım.Sen hakaret etmeden önce can bundy e ait yorumu oku.
    Ben bir alonso fanı olarak yazınızın büyük bölümüne katılıyordum ama şuan bu son yorumunuzu okuduktan sonra sizinde diğerlerinden farklı bişeyler yapmadığına kanaat getirdim.Nickim Nebuchadnezzar ..Bilmem ne değil.
    Biraz sakin düşünseniz, hızlılık konusunda benim yazdıklarımla sizinkiler aynı kapıya çıkıyor.
    Massa dan ÇOK DAHA HIZLI olduğunu sizde yazdınız ben de yazdım ve bunu anlatmaya çalıştım trulli örneğiyle.Ne kadar hzılı olursanız olun geçişe elverişli olmayan yerlerde hızınız ancak öndeki kadardır.

  24. Aslında yazı yazdıktan sonra pek eleştirilere cevap vermiyorum ama birkaç yorum var ki öyle böyle değil. Özellikle Nebudchad bilmemne nickli bi arkadaşım massayla alonsonun tur derecelerinin karşılaştırılmasının aptalca olduğundan sözetmiş. Önce Alonso' nun Massa' dan daha hızlı olduğunu söylediğim cümleyi alıntılamış daha sonra beni Alonso Massa' dan daha yavaş kalıyor gibi birşey söylediğimi iddia etmiş! Oha!

    Açıkçası ben aptalca birşey yapmadım. Yazımı sakin ve saldırgan olmayan bir şekilde okursanız aklı olan hemen hemen herkesin anlayabileceğinden eminim.

    Alonso ile Massa' nın tur tur derecelerini takip etmedim. Hatta yaptıkları dereceleri de kıyaslamadım. Buna gerek yoktu çünkü zaten Alonso hızlıydı. Massa' nın arkasında iken bile Massa' dan çok daha hızlı turlar atabiliyordu. Siz Trulli trenine takılan hangi pilotun ondan daha hızlı bir tur attığını gördünüz? Ve bir kere benim Alonso' nun Massa' dan daha hızlı olduğunu söyleyerek gelmeye çalıştığım bir nokta var ki o da Ferrari' nin takım emrini uygulamasının sebebini göstermek içindi. Demek istediğim, Massa Alonso' nun önünü tıkadığı için alacağı 43 puanı kaybetmekten korkan Ferrari Alonso' yu Massa' nın önüne geçirmek zorunda kaldı dedim. Bunu bu şekilde anlamak bu kadar mı zor?

    Ferrarici ve McLarenci olmakla suçlanmışım aynı anda. Hatta bir mclarenci arkadaş her yazısında ferrarici olduğumu söylemiş. 01McLaren01 arkadaşım benim tuttuğum özel bir takım yok F1' de. Hiç kimseye sempatim de yok. Gerçekten bu sitede McLaren' i eleştiremiyorsak ve böyle garip cevaplar alıyorsak sorun bizde değil duyarsız birkaç McLaren taraftarındadır diye düşünüyorum. Diyerek sonlandırıyorum…

  25. FAster Inside avatarı
    FAster Inside

    @forever-Mclaren.
    benim yorumumdan "i bi çok kez yazdım, ben asla sevinmedim alonso nun bu şekilde kazanmasına, 1 yıl aradan sonra massa kazansa çok iyi olucaktı onun için, ayrıca 7 puan için asla değmez di, çok söledim bunları, " bunları yazan birine "herneyse sonuç olarak bu adama körü körüne bağlanmışsınız." dersen üzülürüm, ferrari takım emri yapmıştır, sonuna kadar kabul, hata yapmıştır, ayıp yapmıştır, ceza gereklidir, hiç te itiraz etmedim, fakat sizz hala tutupta mclaren yapmamıştır derseniz, buda ayıptır….

  26. forever-Mclaren   avatarı
    forever-Mclaren

    @FAster Inside delikanlı tepkiyi senden öğrenecek değilim. burada şahıslara yönelik hakaretten ben herzaman kaçınmışımdır. ancak bazı arkadaşlar sıkıştıklarında hakarete başvururlar. söyleyeceğin birşey varsa bunu daha uygun şeylerle ifade etmeni tavsiye ederim. yoksa buraya herkes her istediğini yazar aşırıya kaçarsada banlanır. konuya dönecek olursak takım emirlerinden herkes haberdardır 2007 de massa kimiye yol verdi ne oldu kimse buna itiraz ettimi , özellikle Mclarencilerden , çünkü gerekliydi son yarıştı adam şampiyonluğa oynuyordu , 20085 de kimi massaya yol verdi yine kimse birşey demedi , ancak o zamanlar biri son yarışta diğeri ise yanılmıyorsam monzada olmuştu. almanyadaki ise çok farklıydı sezonun yarısındayız henüz alonso pilotlarda 5. sıradayken ne gereği var buna üstelik herkes takım emri olduğunu açıkça kabul ediyor fıa ceza kesiyor ve üstelik tekrar görüşülmesi için konseye bildiriyor , alonso çıkıyor ne olduğundan haberim yoktu diyor , sen kendin buna inandınmı , ben daha hızlıydım diyebiliyor. senin pilotun bu sene daha hızlı olmasına rağmen neden sadece bahreynde kalkışta massaya atak yapabilmiş acaba…herneyse sonuç olarak bu adama körü körüne bağlanmışsınız. geldi ferrariyide ikiye böldü diğer tüm takımlarda yaptığı gibi…

  27. ramazan hacifazlioglu,:)Şaka gibi,aslında savunduğun olayın takım emrinin bir kanıtı olmasına rağmen inanarak arkasında durman şaka gibi geliyor bana,sebebi sokakta herhangi birisine sorsanız bu sene f1 araçlarına yakıt dolumu yasak olduğunu bilir,buna rağmen mc laren gibi bir takımın araçlarını eksik benzinle piste çıkaracağına inanıyormusun,kimse inanmaz dolaysıyla benzin tasarufu yap kelimesinin karşılığı pazisyonunu koru anlamına geliyor.

  28. Faster İnside
    Bizimkiler benzin tasarrufu yaptı .
    Sizinkiler açıkça takım emri uyguladı.
    Siz niye kabul etmiyorsunuz alfonzo nun
    telsizden ağlayıp böyle bir karara vesile olmasını hı?Pilotunuzun vukuatları çıktığı yarışlardan fazla.

  29. FAster Inside avatarı
    FAster Inside

    @forever-Mclaren, şahsım adına konuşmam gerekirse, ki bi çok kez yazdım, ben asla sevinmedim alonso nun bu şekilde kazanmasına, 1 yıl aradan sonra massa kazansa çok iyi olucaktı onun için, ayrıca 7 puan için asla değmez di, çok söledim bunları, burda bi çok ferrari yada alonso fan ı artkadaşımızda, sevinmedi ayrıca, sevinenler varsa sayıları çok azdır, bizim 1 haftadır anlatmak istedigimiz alonsonun hak edip etmemesi filan değil, sizler olaya sadece o açıdan bakıyor olabilirsiniz, bizim tartıştığımız takım emir leri olayı ve bunu bi şekilde her takımın yaptığıdır, savunduğumuz ise eğer sizler şahıs olarak gerçekten takım emirlerine karşıysanız,samimi olun dedik, aleni yapılanada gizli yapılanada (kasporov çok iyi izah etmiş "Takım size yavaşlamanız için benzin tasarrufu yap, sakin ol, evde çocuğun bekliyor yavaş sür gibi direktifler verir ve kimse bişeyi yutmadan işler yoluna koyulur. Tıpkı bu seneki Türkiye GP’ sinde McLaren’ in yaptığı gibi") tepkinizi delikanlı gibi koyun, ama burda noldu bi haftadır, günah keçisi ferrari, aynı konu hakkında, bırakın başka konuları, diğerleri sütten çıkmış ak kaşık, yok böyle bişey arkadaşım, asla kabul edeceğim bişey değil,hepsi yapıyor, kendizi kandırmayın, bugün tepki koyuyorsanız, gizliden yapılanada koyun, hepiniz yetişkin insanlarsınız, çocuk olmayın….

    @ramazan hacifazlioglu
    evet sen haklısın ramazan senin takımın takım emri filan uygulamadı, siz benzin tasarrufu yaptınız, ok oldumu, mutlumusun, mutlu dünyanda yaşamaya devam et :))) ne diyebilirmiki sana…

  30. forever-Mclaren   avatarı
    forever-Mclaren

    http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=1009969&keyfield=6F6B617920
    buradaki alonso fanlarının bu yazıyı okumalarını tavsiye ederim.okay karacanda uzun yıllar ferreri sempatizanı ve schumi taraftarı olduğunu göstermişti. ancak son olan olaydan sonra , o da söylemişti bu olaya sevinenler sadece fanatik alonsoculardır diye…fazla söze gerek yok…

  31. ramazan hacifazlioglu avatarı
    ramazan hacifazlioglu

    yazıda buttona yakıt tasarufu yapmasını istemedi, yalan yanlış anlatmayın olayı, takım hamiltondan yakıt tasarufu yapmasını istedi ve hamiltonda eğer bunu yaparsam button beni geçecek mi onu öğrendi sadece takımda hayır cevabını verdi, istanbul parkta ana tribünde izlediyseniz orda anonsçu anlatıyordu tur tur kimin ne yaptığını ve hamilton geçilmeden iki tur önceden takım yakıt tasarufu yaptığını anons etmişlerdi, hamilton o turu 1.33 lerde döndüğünde button 1.31 lerde döndü ve hamiltonu yakaladı olay budur geçme giriğimi başarısız olduktan sonra hamilton ve button 1.30 lu turlarla tekrar hızlandılar buttona yakıt tasarufu yaptırmadı takım sadece hamilton 0.2 yada 0.3 sn daha hızlı tırlar attı o olaydan sonra. öyle işinize geleni değil yarışta yaşananları anlatın

  32. FAster Inside avatarı
    FAster Inside

    @umut esen
    yaa umut allah aşkına bırak, o arkadaşlarda biliyor neyin ne olduğunu da işlerine geldiği gibi konuşuyorlar, yani yarışı izlemesek yicez bizde, olanlar o kadar barizki, hatırlatalım tekrar arkadaşlara; o gün hamilton vettel i sıkıştırırken button daya yavaştı ve yarıştan sonra ne demişti "o ara yakıt tasarrufu yapıyordum", redbull ların kazasından sonra button hızlı bi şekilde farkı kapattı ve 8 ci viraj daki hadise yaşandı, zaten hemen sonra takım button a "yakıt tasarrufu yap" emri verdi, ilginç değilmi, zaten daha önce yakıt tasarufu yapmış bi pilot a ikinci kez aynısını yap demek :)), ee yersen, eğer gerçekse demekki button un aracının finişe gelmesi için heralde yarış normal koşullarda olsa neredeyse yarışın 1/3 ünde tasarruf yapması gerekicekmiş, komik, buna kim inanır biliyormusunuz bi kadir inanır, birde mclaren holiganı (taraftarlara lafım yok) arkadaşlar inanır :))

  33. murat levent avatarı

    Ben kaç gündür söylüyorum Alonso daha hızlıydı, arkada olup downforce kaybetmesine ramen massa ile kafa kafaya hatta bazen daha iyi dereceler yapıyorudu. İstediği zaman fark bırakıp istediği zaman yakalıyordu. Zaten yarışın son turlarında en hızlı turları atabildi bu sayede lastiklerini koruduğu için.

    Ama gel görki TRT ye bile çıkardıkları balta, tur derecesi çetelesi tutuyorda Alonso hızlı değil diyor. Önce DF nedir onu öğren sonra çıkıp konuşursun orda.

    Yukarıdaki yazıda da, Alonsonun yaptığı açıklamalar massanın yaptığı açıklamalara cevaptır. Massa kalkıp ben izin vermeyseydim 1. olamazdı derse, oda kalkıp sen vermesende ben alırım der aslan gibi.

  34. murat levent avatarı

    La Gazetta dello Sport yazarı Umberto Zapelloni Ferrari'nin 'kurnazlık yapmadan' açık bir şekilde takım emri uygulamasını övdü.

    "Massa çok fazla yakıt tükettiği ya da lastiklerle yaşadı sorun hakkında konuşmadı fakat diğerleri bu sezon bunları konuştu."

    Yorumsuz…

  35. ne yani sen bunu dediklerinde aaa gerçekten button ın benzini bitti diyemi düşündün yoksa button ın ilk yaptığı ataktan sonra takımın korkup takım emri verdiğini mi bide çıkıp diyorlar yok takımımızın yarışmasınaa izin veriyoruz reklam yapıyor tabi horner ı saymıyorum bile zaten 2.pilot kavramını o başlattı yani sizin ferrariyi yargılamaya hakkınız yok eleştiri yaparsınız ama önce kendinizede bakın çünkü dediğiniz herşey birazda size vuruyor çünkü biz spora gölge düşürüp daha sonrada çıkıp pilotların yarışmasına izin verdik demiyoruz

  36. 01McLaren01 allah aşkına hangi takım patronu ,daha yarış başlamadan aracına herkezden daha az benzin koyar birkere herkes aynı benzin yüküyle çıkıyor farklı olması zaten kuralları çiğnemektir sende biliyosun bende biliyorum daha fazla konuşma istersen yakıt ikmali kaltı

  37. cidden ferrari ye laf atan bir mclarenciyse hiç konuşmasın sussun biz enazından yaptığımızın üstünü örtmüyoruz ne yani massayada button a yaptığı gibi benzin tasarrufu yap deselerdi çokmu mutlu olacaktınız girişmek için boş şeyler yazmayın bu sezon en az takım emri uygulayan ferraridir ama en çok konuşan yine rakiplerimiz şu çekememezliklerinizden vazgeçin artık yeter üstünü kapatınca hiç bişey olmamış gibi devam etmekte ancak size yakışır zaten

  38. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Evet, Alonso’ nun yarış boyunca Massa’ dan çok daha hızlı olduğu gerçek."
    Antrenmanlarda da hızlıydı sıralama turlarında da hızlıydı.Fark 0.5 saniyedir.
    Geçişe uygun olan sadece 1 viraj var orasıda 6 .viraj.Onun haricinde geçişi çok zor olan pisttir.Massanın arkasında kalmış bir adamla ,önü açık bir adamın tur derecelerini karşılaştırmak çok aptalca.Nitekim massanın 46 tur boyunca açtığı farktan daha fazlasını alonso 10 tur içinde açtı.Siz hiç trulli treni diye bişey duydunuzmu.Geçişi olmayan pistlerde trulli herkesi arkasına vagon gibi takardı.En hızlı araç ve pilotların dahi takılıp kaldığı yarışları hatırlarım.Trulli ağır depo ile çıkmıştı ve ne zaman pite girecek diye beklerdik.Tek pit stop yapardı ve millete saç baş yoldurudu. Siz şimdi o zamanlar trullinin arkasına takılıp kalanlarla trullinin tur derecelerini mi kıyasladınız.
    Hiç önü açık olan araçla ,onun arkasında down force kaybeden aracın tur derecesi karşılaştırılır mı.Nasıl bir mantık bu.
    Ferrari bu yıl mclaren ve redbulla göre yakın takipte sorun yaşıyor.RB6 yı ingilterede izleyenler bilir.Sutili kovalarken virajda bile öndeki araçtan etkilenmiyordu.
    Tamam bilmiyor olabilirsiniz.Ama bilipde hala alonsonun massadan daha hızlı olmadığını söylerseniz buna kargalar bile güler.Yeri geldi mi sezarın hakkından bahsedenlerin alonso hakkındaki düşünceleri işte bu kadardır.
    Şiddetle puana ihtiyacı olan alonso ,kedinin fareyle oynadığı gibi massayla oynayan alonso ,Onu her halükarda geçecekti. sonu istanbulu hatırlatsa bile.

  39. 01McLaren01  avatarı

    her yazdığı yazıda ferrari taraftarı olduğunu perçinleyen kasparov yine aynısını yapmış gayet normal. arkadaşımız istanbul yarışında lewis ve button ın yakıt yüklerini çok iyi bildiği için bu şekilde yorumlamış. tabi fia da kesinlikle takımın verilerine ulaşıp o andaki yakıt yüklerinide bilemez 🙂 button lewisi geçince harika,mükemmel ama lewis buttonı geçince takım emri 🙂 adamlar göz göre kural ihlali yapmış halada, ne olacak canım herkes kıyısından köşesinden yapıyor tarzı açıklamalar. massa o virajda sorun yaşadı değilmi 😀 sezonun ortasında takım emri. bilmediğiniz konu üzerinde afaki yazı yazmayın. elinizde kanıt olur bizde derizki gerçekten yakıt tasarrufuna gerek yokmuş dolaysıyla takım emri olmuş. desteksiz sallamayalım.

  40. tunahan saylan avatarı
    tunahan saylan

    olur mu canım ferrari rezil takımdır bi tek o yapar bunları. mclaren yapar mı hiç takım emri çok ayıp etmişin kasparov

  41. Bu olayla ilgili bu güne kadar yapılmış en iyi ve en tarafsız yorum bence…

  42. Ama ben ondan en azından “bu yarışı böyle şekilde kazanmak istemezdim

    alonsonun bunu söylemesi,2007deki fiaya verdiği ifadeden farkı kalmazdı,resmen itiraf etmiş olacaktı,ayrıca alonsoya sorsanız belki diyecek,takım politikası böyle olmasa ben massayı herhalükarda geçerdim,bende öyle düşünüyorum.

  43. FAster Inside avatarı
    FAster Inside

    can bundy (spa 2000) avatarındaki paragraf hiç ilgini çekmemiş galiba, halbuki bi mclaren ci olarak o kısım sizi daha çok ilgilendirir, nedense hiç bişey demezsiniz, 3 maymum :)))

  44. "Evet, Alonso’ nun yarış boyunca Massa’ dan çok daha hızlı olduğu gerçek."

    Bunu neye dayanarak söyledi bilemiyorum. Malum tur tur dereceleri yayınlandı. bu sonucu bile çıkarmak zor.

    Hadi yanlı davranıp hızlı olduğu gerçek desin.
    Ama "daha hızlı" bile değil "çok daha hızlı" idi diyorsa bu adam kesinlikle başka bir yarışı izlemiş derim. çünkü çok daha hızlı olsan önündeki pilota "müsade et de geçeyim" demezsin.

  45. FAster Inside avatarı
    FAster Inside

    " Açık konuşmak gerekirse takım emri sadece Ferrari’ de değil, dolaylı yollarla her takımın uyguladığı bir şey. Bu emirleri gizlice uygulamanın türlü türlü yolları var tabii. Takım size yavaşlamanız için benzin tasarrufu yap, sakin ol, evde çocuğun bekliyor yavaş sür gibi direktifler verir ve kimse bişeyi yutmadan işler yoluna koyulur. Tıpkı bu seneki Türkiye GP’ sinde McLaren’ in yaptığı gibi. Daha 3-5 tur önce Red Bull’ ların yaptığı kazayı görüp aynı şeyin kendilerinin de başına gelmesinden korkan McLaren pit ekibi Button’ a benzin tasarrufu yapmasını söyleyerek, son şampiyonu Lewis’ in ensesinden almıştı ve böylece 43 puan cebe girmişti. Kim bilir belki de Button bu uyarı yapılmasaydı Lewis’ i geçebilirdi ama kısmet. Ama bu sene hiçbir takım emri Ferrari’ ninki kadar açık seçik olmadı. Belki de bu yüzden bu kadar tepki çekti. Fakat ortada suçluların olduğu ve cezasız kalmamaları gerektiği bir gerçek"

    AAAAAAAAAAAA OLDUMU ŞİMDİ KASPAROV…
    bende bi haftadır aynılarını yazıyorum yorumlara ama, kimse inanmak istemiyor, hatta paranayok olduğumuzu düşünenler bile var, cevap veremeyince kimbilir içinden ne laflar edenler olmuşturda yazmamışlardır
    AHHH BE KASPAROV KULAKLARINI TIKA…
    Birazdan tepkiler gelir mclaren taraflarından….
    offf offf offf :)))
    bu yazı buraya kondu yaa gözümüz açık gitmez artık :))

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir