Red Bull'un Sırrı Sadece Kanat Esnemesi Değil Mi?

yazar:

kategori:

Red Bull ve Ferrari’nin kanatları hakkında şüpheler arasında haberler, yeni testin 100 kg ile uygulanacağını gösteriyor.

Ama Red Bull’da durum biraz daha karmaşık görünüyor.

Londra Triatlon’una hazırlanan Button Perşembe günü “Çok zekice”

“Bunu anlamamız gerek ve mümkün olduğunca kısa zamanda”

Ferrari’nin Red Bull tarzı kanatları üretebilmiş olduğu Hockenheim’in ardından esneyen kanatların resimleri ortaya çıkmıştı.

F10’u yeni haliyle piste çıkarmadan önce konuşan Şef Mühendis Chris Dyer, takımın Macaristan’da bazı farklı ön kanat seçeneklerini gözden geçirdiğini söylemişti.

Ferrari’nin esnediği iddia edilen kanatları ile ilgili söylentiler hafiflemişken şimdiler konu RB6.

Formula 1 çevresinde Red Bull’un durumunun sadece esneyen kanat olmadığı düşünülüyor.

Macaristan’da Button: “Durum sadece esneyen kanatları değil gibi”

Aslında Hockenheim ve Macaristan’da esnek kanatlarla ilgili çekilen resimlerde Red Bull’un bütünüyle ön burnunun -sadece kanat ve onun eklentileri değil- Ferrari dahil bütün rakiplerine göre zemine çok daha yakın olduğu iddia ediliyor.

Takımın bunu nasıl başardığı bilinmiyor ama Britanya GP’de üçüncü serbest antrenmanda Vettel’in Hangar düzlüğünde yüksek hızda ön kanadının kopması bir ipucu olabilir.

Bir başka teoriye göre ise aracın zemininin önü, pistte yere doğru esnerken, arka kısmı ise kalkıyor.

Ve inanılan o ki özellikle arka zeminin esnemesi, ön kanat yüksekliği açısından radikal bir etki yaratabilir.

BBC yorumcusu Anthony Davidson Macaristan’da “Bütün bunlarla ilgili söylentileri duydum, esneyen zemin de dahil”


Yorumlar

  1. artık bu nyasal değil olmaz böyle şey diye tartışmayı kesin ,newey yine birşey keşfetmiş belli ve buna saygı gösterin adamın f1 e kattığı birçok ilk var ve bu da tahminen onlardan biri ve şuan ki test koşullarında da uygun gözüküyor f kanalda gayet net şekilde aynı statüde ve kimse buna artık bir laf etmiyor

  2. rb30 her şeyiyle mükemmel makine.tek eksiği mercedes motoru oda olsaydı.şu an şampiyon rbr pilotlarda webbermi vettelmi diyorduk.diğerlerini hiç yazmayacaktık bile

  3. burak bocek avatarı

    Abi adamlar umutlarını mahkemeye ve kanat tartışmasına bağladı.Biz aciziz aciziz yardım edin çok farkla öndeydik ama geçilmeyi başardık her zamanki gibi demenin f1cesi

  4. Bu sene kimse red bullu yakalayamaz.adamlar açık ara en iyi araç.muhtemelen kanat olayını da bilerek sızdırmışlar rakiplerini oyalamak için.bu sene red bullu spa monza ve interlagos dışında (o da kesinlikle starta bağlı) kimse durduramaz.muhtemelen bu sene tarihin en genç dünya şampiyonunun görceğiz

  5. doğru burun açısı
    doğru motor açısı vs vs

    ve en önemlisi tüm bunların ahenkli senkronizasyonu.

  6. esnek ön kanat:0,3 sn
    oynayan arka kanat:0,3 sn
    egzoz konumlandırması ve egzoz destekli difüzör:0,3 sn
    sürüş yüksekliği(yada esnek alt taban):0,3 sn
    ortalama 1-1,5 sn arası fark rbr farkı

  7. Ben de hatırla diye söylüyorum red bull'da bu sezon 2 pist dışında 1 saniye'lik farklar atmadı, bunun sebebi karekteristiğin araca uymasıdır.Hatırla diye söylüyorum red bull 2009'dan kalan mirasının üstüne ekleme yaparak bu noktaya geldi.Yani brawn gibi 1 sene önce sürünüyorken 1 sene sonra şampiyon olan bir takım değildi red bull.Sizler hiçbir zaman hızlı bir aracın çalışılarak yapılacağına inanmadınız, inansanız bile bunun hazırını (ç)almayı tercih ettiniz.Ne çekememezliktir arkadaş, 2004'te ferrari için de aynı şeyler söyleniyordu 🙂

  8. bende sadece ön kanat olduğunu sanmıyorum. ferrari nin de kanadı esniyo ama fark 1.2 sn. başka bişeyler var bunda. helal olsun demekten başka bişey denilmez buna.

  9. • Mc Laren ~Mercedes GP~ avatarı
    • Mc Laren ~Mercedes GP~

    Sadece daha iyi hatırlayabilmen için yazıyorum. Geçen sene sezonun ortasında Brawn 1sn fark atmıyordu. Her yarışı domine de etmiyordu. önü arkası her yeri normaldi

  10. _Nadir_ _Nadir_ avatarı
    _Nadir_ _Nadir_

    Arkadaşlar Redbull aracında olay tamamen süspansiyon sistemi belirli bir hızdan sonra ön süspansiyonlar yumuşuyor arkalar ise sertleşiyor kanat esnekliği ise extra bir durum. 2006 Reno aracınında ön süspansiyonu ile ilgili buna benzer bir durumu vardı hatta fia bunu inceleme sonrası yasal bulmamış ve düzeltilmesini istemişti.

  11. Yahu nedir bu kuyruk acısı.Geçen yıl brawn sezonun ilk yarısını tamamen domine edip, ikinci yarısındada olağan bir çizgide giderek şampiyon oldu, fakat difizör dışında hiç sorgulanmadı.Neden ? Ross Brawn takımı satın almış muhakkak ki çalışıp yapmışlardır o aracı, illegal birşey yoktur.Bu seneye geliyoruz red bull aracının lafı edilmedik yeri kalmadı !!! İllegal birşey aramayı bırakında artık newey ve çalışanların emeğine saygı gösterin ! Sene başından beri türlü türlü palavra sıktı artık.Eğer insanlar o araç için emek harcamışsa ve en hızlı araçsa bit aramayı bırakın da başarılarını takdir edin.

  12. • Mc Laren ~Mercedes GP~ avatarı
    • Mc Laren ~Mercedes GP~

    Adrian Newey in kalitesini konuşamaya gerek bile yok. Kurallar olmasa herkes saygıyı gösterir ama ana kurallarda esneme olmayacak diyor süspansiyon sisteminin sınırları anlatılıyor.

    Kuralları zorlamadan birşey yapabilmek çok zor F1 de

  13. R30
    Bükemediğin bileği öpeceksin demişsin de Fia bu kanatı kullananları bizzat öpmelidir.:)
    Çünkü açık bir şekilde illegal bir durum var.Bu takımlar şimdi spaya bu sistemi götürmeseler.Yırtacaklar mı?Yok kullanıyorlarsa eğer(zaten kullanıyorlar) nasıl bir yaptırım uygulanacak.En önemlisi bu bence.

  14. sandro verone avatarı
    sandro verone

    sezon sonu şampiyon olurlarsa ki olucaklar
    Newey'in intikamı derim ben buna…
    bizde iken yat tasarlıcam diye sızlanan fakat paranın ve kendisine muhtaç bir takımın sunduğu sınırsız kaynaklarla aklına gelen her şeyi yapan ve anlaşılamayan……..!
    bizde kendisine engel olan neydi diye sormak isterdim..
    ron faktörü mü?
    para mı?
    yıllarca tasarladığı hızlı ama dayanıksız motorlar yüzünden ki buna anlamsız şekilde kopup giden arka kanatları da katarsak bu sene ki başarısı hayatının çalışması olsa gerek!

  15. araç muhteşem. bu aracı alonsoya benzetiyorum:)

  16. Bükemediğin bileği öpeceksin arkadaş adam yapmış hemde alasını şu böyleydi şu şöyleydi demeye gerek yok helal olsun nevey köklü markalara birkez daha diş söktürdün

  17. Newey ne araç yapmış arkadaş, araç araç değil dansöz mübarek her yeri ayrı oynuyor 😀

  18. can bundy (spa 2000) Tarih 31.07.2010 18:09:39

    Dünde kıllanmıştım bu işten ama, ferrari gene de hızlarına ayak uydurunca ve her ikisinin de kanadı esneyince gene de tam emin olamamıştım.

    Ama şimdi nerdeyse tam eminim bu Adrian Newey gene bir şeyler keşfetti. ve bunu bizlerden harika şekilde saklıyor. yoksa esnerken sabit olmayan ve küçük türbülanslar üreten bu kanat esnemesi böylesine çılgın bir farkı ortaya çıkaramaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir