Ferrari Artık Esnek Kanat Konusunun Kapanmasını Umuyor

yazar:

kategori:

Özellikle McLaren ve Mercedes GP’nin başını çektiği bazı takımlar, Ferrari ve Red Bull’un ön kanatlarının kurallara aykırı bir şekilde esnediğini iddia etti ve bunun ardından FIA, bu hafta sonu Belçika ve gelecek yarış Monza için bazı yenilenmiş testler yapma kararı aldı.

Monza’daki testlerin tartışmaları bitireceğine inanıp inanmadığı sorusuna Costa: “Bilmiyorum. Bu takımların akıllarında ne var bilmiyorum. Etrafa bakmak yerine kendi araçlarına yoğunlaşmaya karar verseler, evet bitecek. Söyleyebileceğim tek şey bu”

“Biz FIA ile konuşuyoruz. İstedikleri bütün delilleri gösterebiliriz. Aracı nasıl kullandığımızı anlamaları için bütün telemetri ve verileri veriyoruz. Gizli bir şey yok”

“Zeminin önü yere değiyor ve esnemeyi kontrol etmek için bir FIA yüklemesi var: 200 kg altında azami 5 mm esneme mümkün. Geçen yarışlarda elimizdeki zemini 200 kg. test ettiğimizde 2-3 mm.’lik bir esneme olmuştu. Bu yüzden garip bir şey yok. Aralığın içindeyiz.”

Ferrari’nin ön kanadının bu kadar yere yakın olmasının anlaşılır bir açıklaması olduğunu söyleyen Costa, rakip takımların araçlarını nasıl bu şekilde kullanamadıklarına şaşırdığını belirtti.

McLaren ve Mercedes’in tepkisine şaşırıp şaşırmadığı sorusuna Costa: “Evet. Çok ama çok şaşırdık. Çünkü bizimkinde ön kanat, asgari ağırlıkta tasarlandı. Kanatları tasarlarken her zaman olduğu gibi -diğer parçaları tasarlarken olduğuyla aynı şekilde- FIA şartları vardır ve bu şartlara uymamız gerekir. Ardından bu şartlara uygun şekilde mümkün olan en hafif parçayı tasarlarsınız; biz de öyle yaptık”

“Bu yüzden FIA’nın istediğinden muhtemelen çok daha sert kanatların olduğunu duymak beni çok şaşırtıyor. Bu demek oluyor ki yaklaşımlarında çok muhafazakârlar, ki bu bize göre değil. Onların davranışlarını gerçekten anlamıyoruz”

“Ayrıca ön kanat yüksekliği açısından bakarsak, kanat çok yavaş hareket ediyor. Çünkü bu bizim statik hatve konumu, ön süspansiyon sertliği, süspansiyon geometrisi ve karakteri seçimimizdir. Ve bu da, o yüksekliği elde edebileceğimiz anlamına geliyor. Bu yüzden ne hakkında şikâyet ettiklerini anlamıyoruz”

“Nedenini bilmiyorum ama görünen o ki ayarlar açısından kendi aero karakterlerini farklı bir alanda geliştiren birkaç takım var. Biz aracı Mercedes ve McLaren gibi kullanmayız. Aracımız önü çok yüksek ve arkası çok alçak halde iyi gitmez.”

Costa’ya göre McLaren ve Mercedes isterse ayarlarında değişiklik yaparak kendi kanatlarını da yere yakın hale getirebilir.

Costa: “Bence kendi seçimlerine göre bizim kadar sert sürmüyorlar, bizim kadar alçak da değiller. Ayarlarında çok daha yakaylar, çok düzler. Bu yüzden araçlarında tamamıyla farklı bir aerodinamik karaktere sahipler. Veya, yere çok daha az vuruyorlar ve belli şartlarda yere vuruyorlarsa bir sorun yaşıyorlar”

“Bunun daha çok aracın karakteriyle ilgili olduğunu düşünüyorum, ya da bunu bir mazeret olarak kullanıyorlar. Gördüğüm kadarıyla gerçek şu ki Ferrari, son 5 yarışta performansını 1 saniyeden fazla arttırdı. Muazzam derecede gelişim getirdik”

“Egzoz sistemi çok iyi çalıştı. Ayrıca arka kanat (F-kanal) ve diğer karoser parçalarında da iyi gelişimler yaptık. Araç her yarış gelişiyor. Bu, büyük bir performans gelişimi ile oldu.”

Red Bull’dan RB6, Cuma akşamı Spa’da FIA’nın yeni testini geçti ve Ferrari’nin de bu hafta sonu teste girmesi bekleniyor.


Yorumlar

  1. Farkında mısın Mclaren Mercedes Gp adlı arkadaşım adam sistemi biz icat ettik sahibi biziz demiyor.Türkçeniz kaçtı sizin bakim?İnceleme altında ve büyük itiraz olan 2 takım kendini savunmaya çalışıyor hepsi bu.Tabi anlayana davul zurna saz anlamayana çubuk… az

  2. güzel konuşmuş. açıklayıcı olmuş

  3. • Mc Laren ~Mercedes GP~ avatarı
    • Mc Laren ~Mercedes GP~

    ferrarinin bunu kendi bulmuş gibi sahiplenmesini anlayabilen yok

  4. aldo costa redbulun öntarafı nasıl kendilerinden daha da aşağıda yaptığını çözemediğini söyledi.

  5. mclarenci mp4  avatarı

    aldo costa çok emin konuşmuş artık monzadaki testlerdende umudumu kestim oradanda bişey cıkmaz büyük ihtimal redbullda emin konuşuyor. Derhal bu esneyen parçaları bizimde kurallara uygun bir şekilde uygulamamız lazım ama bu cok zor gözüküyor esnek parçalarla uğraşana kadar diğer alanlarda gelişim kaydedemiyeceğiz , zaten whitsmarts'da acıklama yapmısdı kurallara uygun nasıl yaptıklarını anlayamıyoruz diye. İnşallah çözeriz.
    Bu arada aldo costa tam aktör gibi çok karizmatik teknik şefmiş filmlerde oynar istese tam mafya adamı gibi duruyor 🙂

  6. FAster Inside avatarı

    fazla söze gerek yok, herşey ortada, bunun daha ötesinde bi açıklama heralde olmazdı…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir