FIA, Massa'nın Belçika'daki Startını Görüşecek

yazar:

kategori:

Yarıştan sonra bu hafta için video sitelerinde çıkan amatör görüntülerde, Massa’nın yarışa başlaması gerektiği alandan yaklaşık 1 mt önden başladığı görülüyordu.

Ancak FIA’nın startları kontrol eden sisteminin yetkilileri bu konuda uyarmaması ve bu kalkışın dikkatlerden kaçması herkesi şaşırtmıştı.

Massa yarışa 6. sıradan başladı ve ilk turda kötü kalkış yapan Mark Webber’i geçerek 5.liğe yükseldi. Massa yarışa bir şekilde illegal kalkış yapmasına rağmen, resmi sonuçlar açıklandığı için Belçika GP’nin sonuçları etkilenmeyecek.

Normalde her araç griddeki kutusuna girdiğinde aracın zemininde ön tekerlek merkez çizgisinin 800 mm arkasında yer alan ufak vericiler asfaltta yer alan sensöre sinyal yolluyor. Eğer araç onay verilen mesafede değilse sinyal gitmiyor ve araç erken kalkış yapmış gibi görünüyor ve pitten geçme cezası veriliyor. Massa’nın aracı ise bilerek ya da bilmeyerek çok önden başlamasına rağmen herhangi bir yanlışlık sinyali göndermedi.

FIA, bugün yaptığı açıklamada yaşananları inceleyeceğini belirtti. Yapılan açıklamada “Bu sorun ne bir hakem ne de otomatik erken kalkış sistemi tarafından, zamanında ceza verilebilmesi için FIA yarış yöneticisine bildirilmedi.”

“Bunun yanında pazar gecesi resmi sonuçlar açıklanmadan önce daha fazla bilgi ve şikayet de gelmediği için Belçika yarışının sonucu değişmeyecek.”

“FIA, benzer olayın tekrarlanmaması için yaşananların nedenlerini araştırıyor.” sözlerine yer verildi.

Massa’nın Belçika’daki startını izlemek için tıklayınız…

 

 

 

 

 

 

 


Yorumlar

  1. başka yerde hesap açınca internetsiz ortamda takip edilebiliyormuymuş acaba.neyse dediğim gibi bu massadan bir cacık olmaz onun için çok yorulmamak lazım massa ve tarftarları için.onların rakipleri(ikinci pilotluk görevi için) petrov,button,hulkenberg,di grassi,glock ancak bu pilotlarla bir tutulabilir.diğerleri ona 10 gömlek büyük gelir.

  2. hoşbulduk fatih dostum, sağol.
    sezonun kalan kısmına hazırım =)

  3. fatih küskü avatarı
    fatih küskü

    dostum tatil yaramış:D hoşgeldin..

  4. uzuun bir süredir tatil yapıyordum ve internet imkanım yoktu. 1 hafta önce birkaç saat cafede girebildim yalnızca, o kadar. nihat gibi "nerede olduğumu merak eden" 8 nolu aracın sürücüsü bazı taraftarların hatırına bir de twitter hesabı açacağım, daha iyi takip etsinler diye =)

    neyse ki artık bilgisayarımın başındayım ve her zaman olduğu gibi boş meydanlara sallamak konusunda birbiriyle yarışan bazı üyelere karşı, pilotlarının beceriksizliği ve takım tarafından kayırılması ihtiyacının ekmek su gibi hayati bir ihtiyaç olduğu gerçeğini bir türlü kabullenemeyen, ama bunun gerçek olduğunu bildiklerinden dolayı da bu konu hakkında yazan arkadaşlara sataşmayı kendilerine görev edinen 8 nolu aracın sürücüsünün bazı taraftarlarına karşı, yerimi yine almış bulunmaktayım. duyurulur..

    olaya gelince, 1 metre bile olsa, ortada bir hak kazanımı vardır ve bu da massa'nın lehine bir durum oluşturmuştur. ama burada bir ceza verilmesi gerekiyorsa, bilmem kaç sensörle, bilmem hangi parmak hareketi ile, bilmem kaç kamera ve hakem ile yarışı kontrol altında tuttuğu iddia edilen FIA, sorumlunun kendisidir. o kadar sistem, o kadar kamera, o kadar hakem o anda uyumuşsa bunda suç kendilerinindir.

    massa en azından bilerek yapmamış bunu. en azından 8 nolu aracın sürücüsünün göstere göstere çimlere çıkarak geçiş yaptıktan sonra telsizden "hakemlari inandırma ve etki altına alma faaliyetine" girişmemiş. (s.stone, kubica'yı geçişi, hemen ardından telsizden söyledikleri)

    massa'nın 1 metre ilerde başlayarak kazandığı avantaj ile (herhangi bir şey de kazanmamış starttan göründüğü kadarıyla), malum takımdan torpilli pilotun göstere göstere gasp ettiği 7 puan arasında kıyaslama yapabilmek ve hani neredeyse eşit tutabilmek de ayrı bir çaba olmuş.

  5. bilerek yaptıysa ceza gelmeli ama bilerek yapmadıysa ceza verilmemeli sonuçta starta yer kazanmadı her insan hata yapabilir.

  6. forever-Mclaren   avatarı
    forever-Mclaren

    ben massanın bilerek bunu yaptığını sanmıyorum , kim yarışını mahvetmek isterki , ayrıca felipe spada çok iyi bir performans göstermiştir , 1mt ilerde başlamasında onun değil fıa yetkililerinin kabahati vardır. adam yarış heyecanıyla ne bilsin 100 cm önde olduğunu üstelik videoyu izleyenler diğer araçlarında yaklaşık 30 belkide 40 cm önde olduğunu görür…ceza verilmemesi gerekir…

  7. @Sinan Bozok
    ben yeni nesil bir alonso fanı değilim. bununla birlikte elbetteki şaka yapıyorum. bu kadar ciddiye alınacağını tahmin etmemiştim. benim ki alonso nun erken startını gözleriyle fark edip parmakla işaret eden charlie nin massa nın bu erken starttan daha beter hatasını görmeyişine tepkiydi sadece.

  8. buralarda massacı biri vardı.nerelerde biliyormusunuz.yargıtayın ses kaydının internete düşmesi gibi bir şey bu.yere göğe sığdıramadığınız massa aynen hamilton gibi alacağını almış ve cezasız kalmış.bundan sonra dikkat ederler artık herzaman olduğu gibi yapanın yanına kar kalmış.ha gerçi massadan bir şey olmaz ama son yarıştan sonra massacı ve bilhassa mclarenci arkadaşların puan farkından bahsetmiş olması beni bu yazıyı yazmaya sevketti.

  9. Fernando Alonsoyu izliyorum gözlerim kapalı.Yeni nesil fernici arkadaşların yarışı izleme sloganı.Hey gidi
    Charlie kaç senedir oradasın o kadar efsane adam gördün ceza verdi ama şu adama kafayı taktın.Bu kadar uğraşma şu adamla yazıktır.

  10. e ben diyorum charlie o sırada meşgüldü ondan göremedi diye. adamın çok öenmli bir işi var arkadaşlar: alonso yu takip etmek. olduda alonso bi hata yaptı ve bunu charlie yakalayamadı adam kahrolur üzüntüsünden. sizde çok şey bekliyorsunuz adamdan.

  11. tifosi_sercan  avatarı
    tifosi_sercan

    Serhan Acar'da demiş zaten yarıştan yarım saat sonra netice değişmez.. Bir sonraki yarışta da herhangi bir ceza gelemez, geçmiş olsun diye.. :))
    Arkadaşın da dediği gibi charlie, alonso nun hatalı kalkışını parmağıyla hesap sorar gibi yakaladı, fakat burada resmen uyumuş.. Çok geride de değildi massa 6. sıraydı….

  12. Ferrarinin birşeyi illegalleştirmesi olarak algılanmaması gerekir. Sonrasında start alan her araca hakim bi gözetmen vardır bu illegal olayı öyle nitelendirelim sensörler uyarı olarak vermiyorsa onun telsiziyle teyit etmesi gerekirdi diğer konu ise Ferrarinin diğer şöförü Alonso'nun bi yarışta saniyenin onda biri kadar az bi zaman ile erken çıkışı yada ur kalkı için parmak ile gösterip işaret eden sayın yarış direktörü Charlie neredeydi ? bu konu üzeinde Massa ya verilecek bir ceza hiç adil olmaz bunun için cezayı Belçika federasyonu ve kendilerine kesmeleri gerekir.

  13. Bu kurali da bi sekilde esnetip sensoru etkisiz hale getirmisler ya, helal olsun diyorum Ferrari ye 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir