Button, Erken Fren Yapmadığını Söylüyor

yazar:

kategori:

Red Bull pilotu Sebastian Vettel’in Jenson Button’la olan kazası sonrasında Horner, Button’un beklenenden biraz erken frene basarak Vettel’i şaşırtmış olabileceğini söylemişti.

Button “Açıkçası ön kanadımın kenarlarından birisinde bir parça kırılmıştı ve bu aracın dengesini bozuyordu ancak kaza olduğu tur Bus Stop şikanına gelirken erken fren yapmadım.”

“Aracın kontrolünü düzeltmek için daha fazla ön kanat kullanmam lazımdı ve aracın arkası biraz daha fazla aldatıcıydı bu yüzden dikkatli bir şekilde sürüyordum.”

“Yine de iyi bir düzlük hızım olduğunu biliyordum bu yüzden yavaş virajlara temiz bir şekilde girmeye odaklanmıştım, bu da virajın çıkışında çekişi maksimuma çıkarıyordu ve düzlükte yeterli farkı açıyordum.”

“Ancak yarışırken sağ duyulu olmak gerekiyor.”

“Yarıştan sonra mühendislerimle telemetre bilgilerine baktım ve kaza anında, tam olarak bir tur önceki noktada fren yaptığım görülüyor.”

“Fren profiline bile baktık ve o da darbeyi, frene bastıktan yaklaşık 1.5 sn sonra aldığımı ve her iki turda da aynı mesafeyi gittiğimi gösteriyor.”

“Bu yüzden erken fren yaptığımın söylenmesi gerçekleri yansıtmıyor.” dedi.

Button hâlâ kazayı anlamsız bulduğunu ve Vettel’in ne yapmaya çalıştığını anlayamadığını söyledi.

Button “Dürüst olmak gerekirse düşüncelerim değişmedi. Kazadan sonra Sebastian’ın ne yapmaya çalıştığı konusunda kafam karışıktı.”

“Hâlâ yaptığının tamamen gereksiz olduğunu ve yarışın o noktasında beni geçmesine gerek olmadığını düşünüyorum. O an için yarışı onun için güçleştirmiyordum ve bana vurduğu an onun aracı bıçak sırtında değildi.”

“En kötüsü ise Sebastian ve Fernando’nun puansız ayrıldığı bir yarışta çok değerli puanlar kaybetmemiz. Hâlâ 150 puan kazanılabilir ancak Lewis’in 35 puan arkasında olmamızın faydası olmaz.” dedi.

 

 


Yorumlar

  1. MagicAlonso avatarı

    nihat sert arkadaşım yorumuna sonuna kadar katılıyorum.bence de vettele verilen ceza gereksiz di.Sonuçta vettelin kasıtlı çarpma gibi bir amacı yoktu oda muhtemel bir arkadan çarpmayı önlemek istedi fakat aracın arkası koptu.Yanlış bir hareket yaptı ama ceza almasını gerektirecek bir hareket de değildi.Tıpkı bahsettiğin gibi monacodaki kimi-sutil kazasına benzer bir kazaydı.

  2. birde alonso barichello ile teması bu kadar irdelemdi.sonuçta oda bir yarış kazası değilmi.sahi ya o olaydan bir şey çıkmadı.hemde arkasından vuruyorsun.burada vettel yandan vuruyor.birinsan nasıl gelip yandan kasıtlı vurabilir anlamış değilim.birde alonso belki o turdaki temas olmasa yani öndeki herkesin dışarıya taştığı tur belki daha iyi bir pozisyonda olacaktıki son turlarda bu kadar zorlamasınada gerek kalmayacaktı.

  3. Efsanef1, Button'ın ön kanadında bir sorun olduğu için tur başına yaklaşık 1 sn fark vardı Hamilton'la arasında. Yarışın başında hasar görmüştü sanırım kanat. Zaten Button yarıştan sonra yaptığı açıklamada da söyledi.

  4. kazada vettel hatalı ama button hamiltona göre çok yavaştı, bunu neye bağlıyor?

  5. İstanbulparkta yaşanan kazada suçlu kim Webber!!
    Spada yaşanan kazada suçlu kim Button!!

    Horner sevgili vettelciğinin hatalı oldugunu ne zaman kabul ettiki bu olayda suçlu yada hatası vardır desin.

  6. aslına bakarsanız marc geneninde söylediği gibi sıradan bir yarış kazası idi.yani vettelden pek haz almam ama benim gözlemlediğim kadarı ilede doğru olan oydu.yani şimdi vettelin gelip arkadan bir teması yok.aracın arkası bir anda kopuyor.oda muhtemelen yer yer değişiklik gösteren hava şartlarından olduğunu düşünüyorum.ki zaten her ikiside içeride kaldığı için vettelin ani dışa açılmaya karar vermesi zaten pistin kuru olmayan bölümünde arkasının kopmasına neden olmuş olabilir.bu olay tıpkı 2008 monaco daki kimi sutil di zannedersem olayına benziyor.hatta kimi sutilin direk arkasından vurmuştu.yani oradaki fia nın kimiyi suçsuz görerek ceza vermemesi kadar doğal bir şey olduğu gibi buradada vettele ceza vererek bence doğal olmayan bir iş yapmıştır.

  7. ooooo ooooo ooooo vettel uçuyor vettel uçuyor :))

  8. Spa'nın tartışmasız en talihsiz isminin Jenson olduğunu düşünüyorum ben. Sadece ikincilik değil, son turlardaki yağmurla ve Lewis'in çakıl havuzunda kaybettiği zamanla birincilik şansı bile olabilirdi belki. Üstelik Vettel ve Alonso'nun aksine kendi hatasıyla kaybetmedi puanları. -Gerçi Alonso'nun da ilk turdaki olayı onun hatası değildi ama..- Bu yarışta hak ettiği yerde olmasını gerçekten isterdim.

    Christian Horner, Vettel'in üstündeki baskıyı azaltmak için bu erken fren meselesinden bahsetmişti bence, Button da beklediğimden daha sert cevap vermiş. Oldukça hırpalandı sanırım bu kaza olayında.

    Yalnız şu "onun yarışını zorlaştırmıyordum beni geçmesine o anda gerek yoktu" minvalindeki cümlesine takıldım, çok anlamlı olmamış. Sonuçta yarışıyorsunuz, her zaman limite dek zorlamak sizin işiniz. Bu Seb'i temize çıkarmaz ama, keşke Jenson böyle ne gerek vardı havasında konuşmasaymış. Kazanın asıl sebebini de merak ediyorum açıkçası. Hafif ıslak zeminde o kadar sert direksiyon manevraları mı neden oldu kontrol kaybına yoksa gerçekten esnek kanat mı? Biri ayrıntılı bir teknik inceleme yapsa keşke.

    Her ne kadar Jenson için çok üzülsem de, Seb'in şampiyonasının gidişatı için bu olayın çabuk unutulmasını isterim. Bakalım Monza'da ne yapacaklar..

  9. zekeri sayın avatarı
    zekeri sayın

    ya arkadaşlar eğri oturup doğru konuşmak lazım.ya bu kanat resmen direksiyon hareketlerine göre açısını ayarlıyor.süper bir fikir olmakla birlikte kurallar gereği bu yasal değil bu kadar curcuna doğru demekki.demekki kanatlarıda esnemesi redbulun maclarenler alıp başını gidecekti fia da bunu engellemiş ki yarışlar izlensin.!bir de tüm takımlarınki aynı şekilde çalışsa da görsek gerçek pozisyon ne?

  10. pardon ben belçikadan bahsediyorsun sanmıştım 🙂 gidip yatmak en iyisi.

  11. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Sayın çelik hafızam beni yanıltmıyorsa luizzi ile kapışan alonso idi.Alonsonun tekeri patlamıştı.Vettel de aynı turlarda sutil ile kapışıyordu.

  12. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    "Hâlâ yaptığının tamamen gereksiz olduğunu ve yarışın o noktasında beni geçmesine gerek olmadığını düşünüyorum.''
    Button Gerçekten haklı.Çünkü kendisi hep sonuç odaklı yarışlar çıkartıyor.Şu zamana kadar işi böyle götürdü.
    Vettel İngilterede en sonlara düştükten sonra yavaş otomobilleri tek tek geçti.Hatta şumiyi bile tur bindirircesine geçti.fakat sıra mercedes motorlu sutile geldiğinde vettel epeyce zorlandı.Başarısız bir kaç denemeden sonra olmayacak yerde sutile çarparak geçmeyi başardı.Yarıştan sonra sutil,bana çarpmasaydı asla geçemezdi dedi.
    Vettel biraz sabırsızdı.
    Bu tür gereksiz zorlamalara her zaman ihtiyaç duyulmaz.Kaybedecek bişeyi olmadığı zaman veya çok gerilerde kalındığı zaman belki..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir