2013'te Motor Devri 10.000 Olacak

yazar:

kategori:

Henüz resmi açıklamalar gelmese de padoğa yakın kaynaklar, takımlardan aldıkları duyumları açıklıyorlar.

Daha önce çıkan haberlerde 2013’te 1.6 litrelik 4 silindir 650 beygir güç üreten turbo motorların olacağı ve zemin etkisinin spora geri geleceği söylenmişti.

Son olarak GPWeek dergisi bazı değişiklikleri açıkladı. Derginin haberine göre turbo motorlarda devir limiti 10.000 rpm olacak ve daha önceden söylendiği gibi daha çevreci olma kapsamında yarışlarda kullanılan yakıt miktarına sınırlama getirilecek ve takımlar ona göre motor üretecekler.

Bu düzenlemelerle bazı üreticilerin spora geri dönebileceği iddia ediliyor.

Bunun yanında ilk kez 2009 senesinde kullanılan Kinetik Enerji Geri Dönüşüm Sistemi’nin de daha etkili bir şekilde araçlara dahil edilecek.

Haberde ayrıca sidepod kenarlarının sürücüyü koruma amaçlı daha ileriye alınacağı ve jant boyutunun artacağı iddia edildi.

2013 için kurallarının önümüzdeki Dünya Motor Sporları Konseyi toplantısında daha fazla ayrıntı kazanması bekleniyor.

 

 


Yorumlar

  1. You've gotta be kidding me!

  2. gökhan aydın avatarı
    gökhan aydın

    1.6 litre bile çok komik bir durum..

    artık o eski videolarda teselli bulacağız desenize.

    yakında pilotta koymazlar herkes evden oynar hale gelecek böyle giderse.

  3. üreticiler bu spora sınırları keşfetmek için geliyorlar ama bakıyorum son 4 yıldır motorlar konusunda FİA'nın aptalca uygulamaları var her sene motorlar dahada yavaşlatılıyor iş sadece şasiler üzerine bırakılıyor sonra FİA nasıl geçişi artırırız diye yollar arıyor motorlar tekrar v10 olursa bak gör nasıl geçişler artıyor bence üreticilerin ayrı bir spor için tekrar düşünmeleri gerekiyor çünkü FİA hersene Formula 1'i mahvetmeye devam edecek.

  4. yakında akülü araçlarla yarışırlar belki bizde kullanırız

  5. efsane v10 ların yerini binek otomobil motorları yer alacak artık. o v10 sesi bile bir harika. ahh ah 2005 ten sonra çok oynadılar bu sporun kimyasıyla:(((

  6. mclarenci mp4  avatarı
    mclarenci mp4

    babamın arabası bile daha hızlı.

  7. ahmet güneş avatarı
    ahmet güneş

    İşin cılkını çıkardılar. Oldu olacak 1.0 motor getirseler 10.000 fazla 5.000 yeter tek motor hakkı verip sadece tek bir fabrikadan üretim yapılsa cuma c.ertesi sezon öncesi testler yasaklansa sıralama turlarının yerine kura çekilse araçlar tek tip olup değişikliğe katı cezalar gelse uymayanlarıda f1 den aforoz etseler… yav özledim 90 ların yarışlarını.

  8. Son günlerde tek bir iç açıcı haber gelmiyor malesef hepsi iç karartıcı.

    "Bu düzenlemelerle bazı üreticilerin spora geri dönebileceği iddia ediliyor."

    Tabi canım VW, Nissan, korkakça kaçan BMW ve Toyota, Audi hatta Suzuki, Tata, Yamaha felan da gelsin demi. Bu mu ALLAH aşkına sanayinin gösterisi.
    Yahu bugün 1.2 motorların teknolojisi F1 gibi motorsporları yüzünden mi var yoksa 1.6'dan up edildi bunlar da biz mi karıştırıyoruz. Markalar R8, SLR, SLS niye üretiyor o zaman gövde gösterisi değil mi bunlar. 1.6 10kRPM'den gövde gösterisi mi olur. ABD'de üretilen 6,7k hacimliler ne olacak peki nereye koyacaz bunları avrupa sırf böyle düşünüyor diye. Bakın bugün bile tartılıyorken yarın amerikalıların üreteceği her hangi bir open whell tarumar eder bu F1 araçlarını demedi demeyin. Avrupa'daki kısıtlamalar yüzünden bugün Corvette bu haline geldi böyle giderse yarın dünyada alınacak tek bir sport, supersport sadece Corvette kalacak.

    Her zaman söylerim mesele gücü Turbo ile karşılamak değil Atmosferikten o biçim güç üretebilmektir. Turbo'yu herkes yapar Atmosferik canavarı kaç kişi yapabiliyor ona bakmak lazım.

  9. Ayıptır Formula 1 en prestijli motor sporunu maymuna çevirdiler resmen.

  10. Ya yuh artik ya oldu olacak 1 litre yapin baride hic benzin gitmesin ya ise bakin dusunsenize her hangi bir pistte f1 yarisi var delinin biriside 3 4 litrelik bir spor aracla delilik edip f1 pistine girse bassa gaza sonrada bizim f1 araclarini gecse ne olurdu ama ya damali bayragi siradan bir arac en onde gorse ya sacmaliginda bir siniri var boyle olursa nasil f1 motor sporlarinin zirvesi olucak

  11. Yakıtları , emisyonu, harcamaları, lojistiği, yüksek pilot ücretlerini, %50 kısmanın çok daha radikal ve basit bir yolu var.

    Takımlar tek pilot ile yarışsın.

    Takım emirleri ve entrikaları da son bulur.
    ve bütün kaynak tek pilota aktarılır.

    McLaren Lewis'e
    Ferrari'de Diaz'a

    çalışır. kıvırmalarda varlık sebebini kaybeder.

    Avantajları dezavantajlarından oldukça fazla.

  12. MagicAlonso avatarı

    zaten F1 bu akıma uymadığı hatta öncülük edip en iyisini başarmadığı sürece zirve olmaktan çıkar.Umarım kısıtlamalarda fazla ileriye gitmezler.yoksa kendileriyle çelişirler ve yapılanların anlamı kalmaz.Çünkü burdaki motor gelişimleri otomotiv sektörü için referans sağlayacak nitelikte gelişimleri içermektedir.

  13. Ben en başından beri şu küçük hacim, aşırı besleme olayına sıcak bakıyorum ve destekliyorum.

    Motor üreticilerinin neredeyse tamamı downsizing denilen akıma kapılmış durumda ve sürekli bu konuda yenilikler yapıyorlar. Daha önce de benzer konu hakkında yorumlar yapmıştım. Üreticilerde böyle bir moda varsa, F1 buna kayıtsız kalamazdı zaten. Unutmayalım ki "büyük üreticilerin" hepsi bu downsizing işinin içinde. Ferrari'yi Fiat'ın içine alırsak onlar da, Renault da, Mercedes de. Hatta daha önce ayrılan BMW'nin motor üreticisi olarak geri dönmesine bile vesile olabilir bu karar.

    Ancak kararın eleştirilebilitesi olan yönleri 650 hp'lik sınırlama ve olası bir motor gelişim durdurulmasıdır.

    Kanımca bu tutuculuktan vazgeçmeliyiz. LeMans'ta dizel araçlar bir kaç senedir galibiyet alırken, Mercedes elektrikli bir SLS AMG üretirken (zevk olsun diye), Honda CRX'in yerine Hibrid motorlu bir CRZ üretmeye başlarken, yine LeMans'ın LMP2 sınıfında 2.0 litre "Turbo" motorlu araçların yarışmasına izin verilirken; oldukça normal bir karar F1'de alınan. Korkmayalım, F1 yine motorsporlarının zirvesi olacak; uyguladığı, pratikleştirdiği, aktardığı teknolojiler sayesinde…

  14. seyfi baydar avatarı

    keşke büyük üreticiler ayrılıp yeni bir seri kursaydı..

  15. murat levent avatarı

    En basitinden M3 te 10000 devir ve 400 küsür beygir, pek bişey kalmamış zaten 🙂

  16. Yusuf  Hitay avatarı

    Yuh diyorum başka bişey demiyorum. Rezil ettiniz güzelim formula 1'i.

    ama şaşırmamalı, singapur gibi pistlere 10000 devir bile fazla. Önce pistlerin devri küçüldü şimdide motorların devirleri küçülüyor. Sonuç olarak elde avuçta küçük bir spor kalacak

  17. MagicAlonso avatarı

    bu değişimler mecburi arkadaşlar.F1 nasıl çok yakan 3.5 litre V12 ileri bıraktıysa bunları da bırakmak zorunda olcaktır.Yoksa F1 teknolojinin gerisinde kalan bir spor olmak zorunda olur.Özlenecek tek şey var oda o muazzam devir çeviren makinelerin seslerini duyamayacağımızdır.Artık Blow-off çuflamaları duyacağız.Gün gelecek bu motorlarda gidecek ve yerine hidrojenle çalışan motorlar gelebilecektir.F1 daima rekabetçi ve öncü olmaya devam edecektir.Ve bu bütün motor sporları için sürükleyici niteliktedir.Er yada geç bütün motor sporlarında buna benzer değişimler kaçınılmaz olacaktır.Önemli olan nokta uzun bir süre motor gelişimine izin vermeleri.V8 lerdeki gibi kısa sürede homologasyon uygulamazlarsa hem motor hemde aerodinamik konulardaki gelişimlerle birlikte çok daha rekabetçi ve değişken bir F1 izleyebileceğiz

  18. 10.000 devir çok olur 3-5 bin olsun yol otomobilleri gibi.
    hatta öyle milyon dolarlar harcamaya gerek yok.fabrikadan çıkan yol otomobillerinin üstünü kessinler üstü açık olsun.ön tampon ve arka tampon sökülsün yerine kanatlar konsun.bunada formula 1 araçları diyelim.iyice suyunu çıkardılar formula 1 in

  19. Güle güle canavar araçlar…
    Güle güle Formula 1…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir