"İstikrarsız Uygulamalar Yüzünden Ferrari'ye Ceza Verilemedi"

yazar:

kategori:

Motor sporlarının yönetim kurulu, Çarşamba günü Paris’te toplanan konseyin duruşma notlarını yayımladı ve İtalyan takımın neden daha fazla ceza almadığını açıkladı.

Duruşmanın notlarına göre Dünya Motor Sporları Konseyi, Formula 1 takım emirleri uygulamalarının çok açık olmadığını düşündü ve Ferrari’nin Massa’ya kurallara aykırı bir şekilde emir verdiğinden emin olmasına rağmen takıma ceza vermenin yanlış olabileceğini ifade etti.

FIA açıklaması: “Bay Felipe Massa’ya o tartışmalı talimat verilmeseydi yarışın sonucunun farklı olacağını inkâr edilemez.”

“Son yıllarda Formula 1’de, takım emri olduğu söylenebilecek birçok örnek oldu ve dolayısıyla bunun uygulamasında istikrarsızlık yaşandı.”

“Ayrıca pilotların şikâyetçi olmadıkları mesajlar aracılığı ile ‘dolaylı’ takım emri uygulamaları da belirsiz; belirlemesi ve kontrol etmesi zor”

“Dünya Motor Sporları Konseyi’nin Yargı Kurulu, bunun, Ferrari’nin yaklaşımını etkilemiş olduğunu ve Ferrari’nin, pist yarışında takım arkadaşları arasında kazayı önlemek için akla uygun endişeye sahip olduğunu kabul etti”

Ferrari’nin durumu, Sauber ve Williams’ın FIA’ya yazdığı, pozisyon mücadelesinde takım arkadaşlarının birbirleri ile kaza geçirme riskini konu alan yazıları ile desteklendi.

Dünya Motor Sporları Konseyi’ne gözden geçirmesi için sunulan 100.000 Dolarlık ceza, Alonso’ya 5 saniyelik ceza -böylece 2.liğe düşecek-, pilotların ve takımların Almanya’dan aldıkları puanların silinmesi yaptırımları, 2010 için askıya alındı ve sezon için böylesi bir şeyin yapılması halinde yürürlüğe girecek, aksi halde ortadan kalkacak.

FIA’nın notlarında ayrıca Ferrari’nin, asla bir emrin olmadığını söyleyen savunması da bildirildi. Maranello kökenli takım; bir emir, bir bilgi alışverişi ve takım için pilotun yapması istenen bir istek arasında fark olduğunu ifade etmiş.

FIA açıklaması: “Ferrari’ye göre Bay Felipe Massa’ya, Bay Fernando Alonso’nun geçmesine izin vermesi için emir verilmedi; bunun yerine ilgili bilgi verildi ve takımın yararına Bay Fernando Alonso’nun geçmesine izin vermek onun kararına kalmıştı.”

“İlgili bilgi, Bay Alonso’nun ondan daha hızlı olduğu ve Bay Sebastian Vettel’in her ikisine de yaklaştığıydı”

“Bay Felipe Massa, takım ve pilotların güvenliği için en iyisinin Bay Fernando Alonso’nun geçmesine izin vermek olduğunu anladı ve bu yönde hareket etti.”

“Ferrari’ye göre ‘takım emirleri’ ile ‘takım stratejisi ve taktikleri’ arasında açık bir fark var. Tartışmalı iletişim, ‘takım stratejisi ve taktiği’ olarak göz önüne alınmalı”

Yayımlanan açıklamaya göre Rob Smedley’in Massa’ya, Alonso’nun ondan hızlı olduğunu telsizden belirtmesinden birkaç tur önce her iki pilota da motor devirlerinin düşürülmesi söylenmiş, sonrasında İspanyol pilotun tekrar devri yükseltmesi istenmiş.

FIA: “Alonso, Bay Felipe Massa bilgilendirilmeden motor hızını arttırdı. Dolayısıyla Bay Fernando Alonso, tartışmalı geçiş sırasında Bay Felipe Massa üzerinde belirgin bir performans avantajı elde etti.”


Yorumlar

  1. Bu tur seylerden F1 yavas yavas ilgisini kaybediyor…(Sadece Ferrari icin demiyorum)

  2. yazının hangi bölümünü alıntı yapayım. neresinde tutsan elinde kalıyor. cümle cümle her biri ayrı bir rezalet.

    fia, dönen tezgahı kabul etmiş, ispatlamış, suç olduğunu anlamış, fakat bir tarafı ceza vermeyi yemediğinden, yapılan işin adını "takım emri" değil de, "takım stratejisi, taktiği" olarak koymuş ve hem kendisi ceza vermekten yırtmış, hem ferrari cezadan yırtmış.

    ceza almasını beklemiyorduk elbette; kazanan da, emri veren de, savcı ve hakim pozisyonundaki şahıslar da aynı kaptan yemek yedikleri ve karakterlerine uygun olduğu için birbirlerini kollamaları beklenen durumdu.

    ama, kulun bir hesabı varsa Allah'ın da bir hesabı vardır. alavere dalavere hak yemekle gasp edilen puanlar, hiç beklenmeyen ve engel olunamayan durumlarla kaybedilebilir.

    ne diyeyim, göz göre göre hak yendi, millet salak yerine kondu, ceza bulması gereken bir suç işlendi ve bundan kazanç sağlayanların yanına kar kaldı. dilerim adalet yerini bulur.

  3. "Şimdi FIA bana Ferrari'nin Almanya'da her ikisini de yapmadığını söylüyor."

    Kaçırdığın nokta şudur lost boy arkadaşım: FIA, Ferrari'nin suçlu olduğunu görmüş ve yarış hakemlerinin cezasını onaylamıştır. Yani suçlu bulmuş, ancak ek bir ceza vermeye de gerek duymamıştır.

  4. burak bocek avatarı

    Merak etme lostboy bu sene yeteri kadar sizi kolluyor kıskanmayın yani bu kadar ceza gelmedi hepiniz kızardınız ama size kırmızı çok yakışıyor hadi hayırlı bayramlar:)

  5. eyy Fİa madem öle kuralı kaldıracaksın paşalar gibi takım oyunu diyeceksin takım içinde lobisi , kulisi kuvetli olan kazanacak bu kadar basit 🙂 ee baksana carlos garcia arkasında, santander arkasında, san fermin festivalindeki bogalar bile alonsonun arkasında :)) kuralı kaldır alonsoda rahatlasın ferraride rahatlasın griddeki bütün takımlarda rahatlasın.

  6. gökhan aydın avatarı
    gökhan aydın

    bu seneki kadar aciz bir yönetim görmedim desem her fiyaskodan sonra bir kuralı değiştirmek vede yamamak zorunda kaldılar..

    ve halen beceremedikleri takım emirleri kunusu halen aralık ve gemisini yüzdüren kaptan hesabı..

  7. Zaten Mosley görevini bırakırken yerine ''kadim dostu'' eski Ferrari patronu ve takım emri uzmanı Jean Todt'u ''ısrarla'' aday göstermesi, bu yönde muazzam bir kulis yapması da mevcut düzeni koruma çabasından başka bir şey değildi. Son 10 yıldır Ferrari dışında birilerinin başarılı olması için önce hakemi yenmesi gerektiğini de yıllardır hem biliyor hem de yazıyoruz.

    Not: Şahsi kanaatimdir.

  8. Sevgili Umut, bence yalama olan FIA dır.

    -FIA Sportif Kurallarının 39.1 maddesine göre takım emirleri kesin bir şekilde yasak ve 151c maddesine göre de sporun itibarına zarar verecek hareketler yapmak kesin olarak yasak.-

    Şimdi FIA bana Ferrari'nin Almanya'da her ikisini de yapmadığını söylüyor.

  9. Murat, artık öyle şeyler olmuyor. Ama gelipte size anlatmak deveye hendek atlatmaktan zor. Şuan bu olayı hangi takım yaparsa yapsın sonuç aynı olurdu. Artık bırakın ya şu FIA'nın Ferrariyi kolladığı zırvalıklarını çünkü artık sıktı yani yalama oldu bu muhabbetler. Bu kollayan dediginiz FIA hatırlatırım bu yıl Valencia yarışında Ferrarinin kellesini aldı. Orada uçan puanları unutmadık. Ve galibiyetinde yasallığını tartışacak degiliz. Ferrarinin Almanyadaki üstünlüğünü inkar edemezsin herhalde. Kazanan bileginin gücüyle Ferrari oldu ama yanlış uygulama yaptılar orası ayrı zaten, bu konuda bizde eleştirdik yeterince takımımızı hatta ben şahsen yarış sonrası geçmiş yorumlara bakarsın istersen lanet bile okudum. Söylemek istedigimi anlatabilmişimdir umarım, ve umuyorum sende anlamışsındır.

  10. FIA her yıl Ferrari yi koruma ve kollama görevinde kendisini aşıyor. Ferrari'nin gurur verici ve ''yasal'' almanya galibiyeti için tekrar kutlarız.

  11. FAster Inside avatarı
    FAster Inside

    "geçmişte kuralların uygulanmasında istikrarlı olunmadığından İtalyan takıma ilave ceza verilemediğini "
    ne demek istedikleri çok açık….
    çaktırmadan yapanlara veremediğimiz cezalardan dolayı ferrariyede veremiyoruz…

  12. Alonso'nun Massa'yı takım emriyle ve ya başka bir şekilde geçmesi benim hiç umurumda değil ama o günkü olay bana göre ve birçoklarına göre takım emri idi ve en azında ben kendimi hiç mi hiç kahretmedim ama bu açıklamalardan sonra kendimden utandım, iğrendim, tiksindim, falan da filan; meğer ben ne geri zekalı, ne aptal, ne anlayışı kıt, ne fena biriymişim, Formula 1 benim neyime, allah benim belamı versin beni kahretsin, yaksın kül etsin, bana takım emri uygulasın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir