İtalya GP "İddaa" Programı ve Yorumları

Monza’nın diğer pistlere göre farklı olması, buraya getirilen paketleri de özelleştiriyor. Bu sene testlerin kalkması nedeniyle de bu özel paketler, Cuma gününden denenebiliyor ve bugün takımlar, birçok şeyi bir arada yürütmek zorunda kalıyor. O yüzden takımların gerçek güçleri üzerindeki sis perdesi, bu Cuma daha yoğun.

Bu haftaki yorumlara geçmeden önce programa göz atmak için TIKLAYINIZ

Sıralama

Bu konuda her zaman Cumartesi sabahı son antrenmana da bakmak gerektiğini, takımların farklı şeyler deneyebildiğini sürekli olarak hatırlatıyorum ama cuma gününden akılda kalanları düşününce McLaren’in, beklenildiği kadar öne çıkamadığını düşünüyorum. Sabah antrenmanında Button ve Vettel, rakiplerinden iyiydiler. Sadece derecelerden bunu söylemiyorum, bu dereceleri yaptıkları tur sayısına bakınca iddialı oldukları göze çarpıyor. Button 8 turluk ilk çıkışında en hızlı turu attı, Hamilton 5 turluk çıkışında kendi en iyi derecesini yaptı. Vettel ise 7 turluk seride. Sıralamanın diğer adayları  Ferrari’ler ise ilk antrenmanda pek varlık göstermedi. Benzer tur sayılarındaki çıkışlarında yaklaşık 1 saniye fark yediler. Hatta Kubica, attığı tur sayısı ve derecesi düşünülünce Ferrari, belki de motorlarına çok yüklenmek istemedi diye de düşündürttü.

Button’un sabahki işleri, öğleden sonra attığı 38 turu görünce McLaren pilotunun, Spa’daki sonucu telafi etme çabası dikkat çekiyor. Elbette iş bölümü takım tarafından yapılıyor ama motorları zorlayan Monza’da neredeyse sürekli pistte olmak ve hızlı kalmak, adanmışlık işaretidir bana göre. Hamilton’un derecesi, Button’unkinden çok farklı değil, her ikisi de aynı uzunluktaki sürüşlerinde bu derecelerini yaptı. Ama şöyle de bir şey var: Hamilton, en iyi derecesini yaptıktan sonraki turunda hata yaptı ve derecesini geliştiremedi. Yani onu da sorunsuz atlatsa fark açılabilirdi, dikkat edilmesi gerek. Çünkü Button’un tur dereceleri istikrarlı ve mütemadiyen iniyor. Diğer taraftan Vettel, McLaren pilotlarına göre sürüşünü bir tur fazla yaptı ve daha iyi derece elde etti. Yalnız orada da dikkate alınması gereken şu: Alman pilot daha McLaren’lerden sonraki zaman aralığında derecesini geliştirdi; pistin tutunmasının çalışmalar ilerledikçe geliştiği düşünülünce farkın bu kadar olmaması gerektiği farz edilebilir. Webber’den hiç bahsetmediğim dikkatiniz çekmiştir, çünkü şu ana kadar adından söz etmemi gerektirecek ne bir görüntü ne de bir veri bulabildim. Son olarak da Ferrari…  Alonso, Vettel’e çok yakındı ama o sürüşü 6 turluktu ve istikrarsızdı, bazı turlarında zorlayınca hatalar yaptı ama sarı bayraklardan da etkilendi, derecesi daha da iyi olabilirdi. Massa ise yakın performanstaydı ama daha istikrarlı göründü.

Kısaca cuma’dan görünen, Vettel’in ve motorunu koruduğunu tahmin ettiğim Alonso’nun ilk sıra için aday olduğudur. Onların hemen ensesinde sıralamada sanki cebinden saliseler çıkaran Hamilton ve “adanmış” Button var. Oynaması riskli ama McLaren’in favori görüldüğü hafta sonunda Vettel’in oran fena değil şimdilik 3.00

Yarış

Açıkçası yarış sonucu da sıralamanın neticesine bağlı. Kirli / temiz taraftan kalkanlar, etrafında agresif pilotlar olanlar, takım için mücadele vs… Yarışı kazanmak için üç potansiyel takım olduğu herkesin malûmu. Yarışlar için daha çok ikinci seans verileri güvenilir oluyor ama yazının başında da belirttiğim gibi Monza’nın eşsiz pakedi, Cuma günü çalışmalarının çeşitliliğini sağlıyor. Mesela McLaren, iki ayrı paket denedi ve bu gece sadece ince ayarlarını yapıp, hangisinin daha fazla artısı olduğuna karar verecek.

Uzun sürüşlerde yumuşak lastiklerin bu sefer büyük sorun olmamasını bekliyorum. O yüzden yarışta bir curcuna olmayacaktır. Pilotların Cuma öğleden sonra uzun çalışmalarında Button ve Alonso’yu birbirine yakın gördüm. Okunması zor olan derecelerden ancak bu kadar yorum çıkarılabiliyor. Button’un sıralamada biraz geri kalması, yarıştan iyi sonuç alma ihtimalini de düşürüyor. Takım arkadaşı için ise… Hamilton’un dereceleri aslında çok kötü veya çok iyi olmadığı sürece -bu hafta sonu da öyle değil- iyi bir yarış pilotu olduğundan Pazar günleri kendini öne çıkarabiliyor. Sürpriz bir olay olmaması halinde 4 kişinin çekişeceğini düşünüyorum. Oynaması riskli yine ama güç sıram Hamilton-Vettel-Button-Alonso

Grup A (Alonso-Hamilton-Vettel-Webber): Yarış galibi buradan çıkacaktır. O yüzden Öncelik Hamilton ve Vettel olmak üzere sürpriz Alonso.

Grup B (Button-Kubica-Massa-Sutil): Bu sefer Kubica’nın çok da kara kedi olabileceğini sanmıyorum. Dereceleri fena değil ama Button gerçeği var. Massa da öne çıkabilir, Force India düzlüklerde iyi, geçişler için artı ama yine dediğim gibi Button gerçeği var. Yazılabilir. Oran düşük ama 1.50

Grup C (Barrichello-Liuzzi-Rosberg-Schumacher): Bu grup için işler biraz karışık. Sıralama konusunda Mercedes sıkıntı yaşıyor ve ilk 10’un dışına düşmeleri riski var. Williams ile Barrichello sıralama için daha şanslı, yarışa önden başlayabilir ama onun da uzun sürüşleri, Rosberg kadar iyi görünmedi. Liuzzi ise düşük yere basma kuvvetine sahip paketli Force İndia ile sürpriz. Schumacher’in uzun sürüşleri dikkat çekiyor. Sıralamada geride kalsalar da Mercedes’in yarışta öne çıkacağını düşünüyorum. Ama F-kanalı yine düzgün çalıştıramazlarsa sorunlar başlar. Rosberg favori.

Grup D (De la Rosa-Hulkenberg-Kobayashi-Petrov): Bu grupta Hulkenberg ve Petrov hemen öne çıkıyor. Petrov’un ona yarışta yaklaşabileceğini düşünüyorum ama sadece yaklaşabilir, geçemez. De la Rosa ise bugünkü çalışmalarda göründüklerinden iyi olduklarını söyledi ama yine de Hulkenberg’i yakalacaklarına inanmıyorum. 3.00 oranıyla denenebilir.

Grup E (Alguersuari-Buemi-Kovalainen-Trulli): Toro Rosso’nun kendi içinde mücadele edeceğini düşünüyorum. Oranları da aynı 1.85. Buemi’nin nispeten daha fazla tecrübesi, Monza’da küçük hataların affının olmaması nedeniyle daha dikkatli bir pilot olması ve biraz da benim içgüdüsel olarak burada daha iyi performans göstereceğine inanmam nedeniyle yazılabilir.

Grup F (Di Grassi-Glock-Senna-Yamamoto): Burada da Virgin ikilisi kapışacak ve tecrübesi ile bir aksilik olmazsa Glock önde olacaktır. Yazılabilir.

Oynanabilecek kupon: Button (Grup B) – Hulkenberg (Grup D) – Buemi (Grup E) – Glock (Grup F) : 15.81

Herkese bol şans !!!

Hazırlayan: Gökhan KAMİL

 


Yorumlar

  1. 🙂 oynayan varsa gönülden saol demiştir sana 🙂 galibiyeti de alonsoya verdilerse özellikle 🙂

  2. Gökhan Kamil avatarı
    Gökhan Kamil

    Aaa tuttu, iyi ki oynamışım 🙂

  3. gökhan abi bu hafta sonu da zor bayağı. henüz net bir pencere çıkmadı inşallah tutar 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir