İtalya GP'deki Teknik Yenilikler

yazar:

kategori:

İlave Zemin Yükleme Testi

FIA, araçların zeminlerinin 200 kg.’lık yük altında 5 mm.’den fazla esneyip esnemediğini tespit etmek için bir yükleme testi yaptı. İç resimde de görüldüğü gibi zeminin merkezinde yer alan pistonu da içeren test, Ferrari’nin hareketli zemine sahip olduğu yönündeki tartışmaların başlamasının ardından 2007 İspanya GP’de ortaya çıkmıştı. Monza’da FIA, daha sert bir test yaptı. Bu kapsamda zeminin kenarına, ana resimde görüldüğü gibi merkezden 100 mm öteye aynı ağırlık uygulandı.

Yeni Kural – Plank Uzunluğu

Monza’da FIA, yeni bir kural getirdi. Bu şekilde plankın boylamasına 1000mm’den az bölümlere ayrılması yasaklandı. Plank, sert bir ahşaptan üretilmiş ve kırmızı okla da gösterildiği gibi aracın alt ortasına yerleştirilmiştir. Bu kural ile takımların, birkaç parçadan üretilmiş eklemeli plakalar kullanmalarının önüne geçilmeye çalışıldı.

 

McLaren MP4-25 – Düşük Yere Basma Kuvvetine Sahip Arka Ayar

McLaren’de Jenson Button ve Lewis Hamilton, Monza’daki yarışta farklı ayarlarla yarışmaya karar verdiler. Button F-kanal ile birlikte oldukça büyük bir flap bulunduran Spa özellikli arka kanadı kullandı. Takım arkadaşı Hamilton ise F-kanalı tercih etmedi ve geçen seneki uç plakanın da bulunduğu çok düşük yere basma kuvveti getiren arka kanadı taktırdı. Cumartesi günü görülene göre Hamilton’un kullandığı paket kendisine Button’a göre düzlükte 14 km/s hız avantajı verdi ve sıralamada hız tuzağında ikilinin hızları 344.3 ve 329.5 oldu.

Renault R30 – Düzenlenmiş Ön Kanat

Monza’da Renault, yeni bir ön kanatla yarıştı. Bu, öncekini temel alıyordu ama alt okta gösterildiği gibi birkaç uç plakalı bölüm ile üstte flapsızdı. Ana flaptaki (üst ok) V yarığı, bir çeşit girdap yaratıyor ve böylece aracın merkez bölümünün altındaki hava akışına enerji sağlanıyor.

Ferrari F10 – Düzenlenmiş Arka Kanat

Ferrari’de Fernando Alonso ve Felipe Massa, Spa’da araçlarının arka bölümlerinde farklı aero paketler kullandı. Ama Monza’da İtalyan takım, her iki F10 aracında da aynı düşük yere basma kuvvetli pakedi tercih etti. Arka kanatta, düzenlenmiş bir F-kanal yer aldı; bu kapsamda motor kapağı içinde çok daha küçük bir boru kullanıldı. İlave olarak uç plakalar artık solungaçlara sahip değildi ve ana panel ve flap, daha ufak kirişlere sahipti.

Ferrari F10 – Güncellenmiş Ön Kanat

Monza’da, Ferrari’nin düşük yere basma kubbetine sahip pakedin bir parçası olarak her iki araçta da yenilenmiş ön kanat vardı. Bu kanatta neredeyse düz olan ana plaka (2), ana flap (1) ve üst flap (3) bulunuyordu. Bu üst flaplar, çoğu pistte görülenlerine göre çok daha düşük bir açıya sahipti.

 

 


Yorumlar

  1. umit isbilen avatarı

    sezon sonuna yaklaşırken, yeni kurallar ve yeni testler getirmek çok mantıksız, sezon başında yapacaktın bu işleri fia, önce onayladığın bir şeyi sonra birileri şikayet etti diye onaylalamak için elinden geleni yapmak olmamalı. kurallarda açıklık varsa bunu gören kullanır tabiiki, bakınız 2009 brawn gp.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir