FIA, Sıralama Kuralı Değişikliği için Harekete Geçiyor

yazar:

kategori:

FIA, bu hafta sonu Malezya’da meydana gelen tartışmalı olayın tekrarlanmaması için sıralama kurallarını değiştirmek için harekete geçiyor.

Lewis Hamilton ve Heikki Kovalainen, pite dönüş turlarında yakıtlarını korumak amacıyla yavaş sürüş yaparken yarış çizgisinde seyir halinde oldukları için arkadan gelen hızlı turlarını atan Hedfeld ve Alonso’yu engellediler ve bunun sonucunda da 5 sıra gridde geriye atılma cezası aldılar.

Bunun ötesinde sportif açından bakılırsa yavaşlayan araçların yanından yüksek süratle diğer araçların geçmesi büyük tehlikelere gebe. Bunun üzerine gelecekte böyle bir olayın tekrarlanmasını engellemek için gelecek yarış Bahreyn’de bir "azami tur süresi" kuralı üzerinde düşünceler bulunuyor.

Sıralamalarda yavaşlayan pilotlardan biri olan BMW Sauber’den Robert Kubica, hızlı araçların kendisini geçerken korktuğu ve güvenliğini düşündüğü için değişikliğin gerekli olduğunu söyledi.

Kubica: "Bunu yapıyorken kendimi güvende hissetmiyorum. Sadece diğer pilotlar için değil kendim için de"

"Burada yarış çizgisinin dışına çıkıp başkasını rahatsız etmemek kolay. Çok geniş pist ve görüş açısı da iyi. Ama tepe ve kör noktalara sahip yerlerde çok teklikeli olur."

Kubica, bu konu ile ilgili en iyi çözümün bir"azami tur derecesi" kuralı olduğunu ifade etti.

Kubica: "Gride gidişte, zamanda bir sınırımız var ve aynısını sıralamalarda da yapabiliriz."

Honda’dan Ross Brawn da bir değişiklik gerektiği yönünde hem fikir.

Brown: "Pek iyi görünmüyordu değil mi? Belki de format hakkında düşünmemiz ve gelecekte bu meselenin engellenmesi için bir şeyler yapılacağını görmemiz gerekiyor"

"Burada insanlar zor bir konumda. Açık bir şekilde hızlı sürmeleri gerektiklerini biliyorlar ama yakıtlarını da korumalılar. Denge nerede?"

"Bu kararı vermeyi onlardan alıp ‘şunu yapman gerekiyor" demeliliyiz. Gride gidişte bir "azami tur zamanı" var. Bunu sıralamalarda da uygulayabiliriz"


Yorumlar

  1. F1de bazı şeyler yaşanarak öğreniliyor. Kubica'nın dediği gibi geniş pistlerde yarış çizgisi dışına çıkmak kolay son turu atarken ama Monaco gibi bir pistte facia yaşanabilir.

  2. evt bence de bu kural değişikliği tam yerinde olur.
    can can a katılıyorum

  3. öyle bir kural değişikliği cuk diye gediğine oturur bence de xD
    tabi mclaren denek oldu bu durumda

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir