Efsanevi Pist ''Suzuka''

Bugüne kadarki tüm Japonya GP’leri üç yarış hariç Suzuka Pisti’inde gerçekleşti. Suzuka Pisti 1962 yılında Honda tarafından tasarlandı. İlk zamanlarda test amaçlı kullanılan pistteki ilk yarış ise 1987 de yapıldı. İlk Japonya GP ise 1976 senesinde Fuji Speedway pistinde yapıldı ve 1977 de yapıldıktan sonra 87 de bayrağı Suzuka devraldı. Daha sonra 2007 yılında Toyota tarafından yeni düzenlemeler ile takvime tekrar Fuji girdi ve Suzuka 2009 yılına kadar kısa bir ara vermek zorunda kaldı

Geçen seneki Suzuka GP’de ise tam anlamıyla bir Red Bull egemenliği gözüktü. Newey tasarımı RB5 hızlı virajlarda çok üstün olan performansını Suzuka’da da konuşturdu ve Sebastian Vettel pole pozisyonundan kalkarak yarışı rahatça kazanmasını bildi. Trulli ise Toyota’ya ilk defa evinde çok iyi bit yarış yaşatarak 2. sırayı kazanmayı başarırken podyumun son sırası sıralamalarda 2. sıraya alan ve yarışta KERS’te problem yaşayan Hamiltondan geldi.
5.807 Km uzunluğa sahip olan pist takvimde ‘’S’’ şekline sahip olan tek pist mütiş hızlı virajlarıyla çoğu sürücünün favori pistleri arasında yer alıyor. Suzuka Pisti’nde turun %67’si tam gaz gidiliyor. Bu rakam Monza ve SPA’dan sonra takvimdeki en yüksek rakamı işaret ediyor. Yani pist motorlar üzerinde zorlayıcı bir pist konumunda .Ayrıca tur başına vites değiştirme sayısı da ortalama 42.Buda pistte ivmelenmenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor .Birbirinden hızlı virajların olduğu pistte özellikle 130R virajı lastik üzerine çok büyük bir yük bindirirken pistte orta seviyede bir lastik aşınması karşımıza çıkıyor. Pist frenler üstünde çok zorlayıcı bir pist değil, çok sert frenaj noktaları bulunmuyor. Takımlar Suzuka’da orta downforce seviyesi ile yarışıyorlar.

Suzuka’da start/finish düzlüğünde tümsekli bir yol olmasına rağmen pilotlar saatte 310 Km’ye varan hızları görebiliyorlar. İlk virajımız sağa ve hızlı bir viraj. Pilotlar genellikle bu virajda vites düşürmekle yetiniyorlar. Daha sonrasında gelen kısım ise ikinci viraj için bir hazırlık niteliğinde. İlk virajda birden fazla alternatif çizgi bulunuyor ve bu çizgiler bu kısımda ideal yarış çizgisine oturuyor. Bu sırada pilotlar frenajı çoktan tamamlamış ve ikinci virajı dönmeye başlamış oluyor. Ardından hemen S virajlarının ilki olan üçüncü viraj geliyor. Aerodinamik etkinin maksimum düzeyde olduğu bu S virajlarında iyi bir ritim tutturmak ve apexleri yalamak iyi bir turun ilk parçası. Üçüncü virajdan sonra gazı kökleyen pilotlar eğer iyi bir aero pakedine sahipse neredeyse tüm S virajlarını tam gaz geçebiliyor. Bu virajları tam gaz geçen araçların sola yokuş yukarı dönüşüden sonra kısa bir düzlük ile belkide F1 takvimindeki en eşsiz virajlardan Degner’da apexe bir anda saldırmalarını izlemek hem taraftarlar için, hem de araç içindeki pilotlar için çok büyük bir zevk. Denger gibi acımasız bir virajdan sonra çok iyi bir denge isteyen bir sağ viraja daha giriyoruz. Burayı çoğumuz Schumacher’in 2006 senesinde şampiyoluğa mâl olan motor probleminden hatırlıyoruz.

Pisti kesen köprünün gölgesinde hızlanırken Hairpin virajına yaklaşıyoruz. Bu viraj pistin en yavaş virajı. Kendinden sonraki uzun ve hızlı bölüme hazırlık yaparcasına tüm arabaları arka arkaya diziyor. Hairpin virajından çıkan araçlar pistin son sektörüne doğru ilerlerken çok uzun Spoon virajına giriyorlar. Burada tek amaç düzlüğe hız taşımak. Pilotlar çok farklı çizgiler deneyebiliyorlar. Bu apex denemelerini yaparken araçları izlemek çok güzel.

Önümüzde 300R virajına kadar uzunca bir düzlük var. Düzlük önce Sola hafif kıvrılıyor ve araçlar ağaçların gölgesi altında kısa bir tırmanışa geçiyor. Zaten bir önceki kısımda yeterince artmış olan motor ısısı bu kısımda tavan yapıyor. Sektörün bitiş çizgisinin hemen ardından sola müthiş bir hızla dönülen 130R arz-ı endam ediyor. Pilotlar viraj çıkışına maksimum hız taşımak için yeterince geniş açıyla dönüyorlar bu virajı. En dıştan en içe doğru kıvrılan 18000 devir gücündeki canavarlar en ufak bir pilot hatasında tam karşıdaki duvarda belirebiliyorlar. Bu olayları geçtiğimiz on yıl içerisinde bir-iki kere yaşamıştık. Özellikle Jarno Trulli’nin kazası hepimizi çok üzmüştü. Müthiş hızlı 130R yi geçerken bir yandan şikana yaklaşıyoruz ve çok iyi bir kerb kullanımı ile şikandan çıkarken sağa doğru olan son viraja yüksek hız taşımak istiyoruz. Bu noktada start/finish Düzlüğüne çok hız taşımak konusunda oldukça dikkatli olmalıyız, eğer bir hata yaparsak geçen sene Glock’un yapmış olduğu gibi duvara doğru uçuşa geçebiliriz.

Suzuka’da her şey pisti hissedebilmeye ve bu pistten maksimum hazzı almaya bağlı. Tıpkı ‘98 de Schum’inin son sıradan bir anda 3. sıraya çıkması gibi; tıpkı Mika’nın ‘99 yılında müthiş bir zaferle Eddie’ye karşı yaptığı güç gösterisi gibi; tıpkı 2000 senesinde yarış galibiyetinin gidip geldiği yarışta Schumi’nin 21 sene sonra Ferrari’ye şampiyonluk şevkini yaşatması gibi; tıpkı 2005 senesinde Kimi, Alonso ve Schumi’nin gridin en arka sıralarından gelmesi ve özellikle Kimi’nin son turda yaptığı enfes atak ile yarışı kazanması gibi…

Samet Demirel/Ufuk Bal


Yorumlar

  1. Hatırladıgım en belirgin Suzuka yarışı 98 yılındaki sezonun son yarışıydı Mika Schumi'den 4 puan öndeydi fakat schumi'nin şampiyon olabilmesi için yarışı kazanmalı ve mika'nında en iyi ihtimalle 3. olması gerekiyordu çünkü mika schumi'den daha fazla yarış kazanmışdı ve puanların eşitlenmesi durumunda mika şampiyon olucaktı sıralma turlarından sonra schumi 1. mika 2. eddie irvine ise 3. sırayı almıştı yarış öncesi yapılan basın toplantısında irvine "gerekirse mikayı pist dışına atarım" demişti mika ise karşılık olarak " yakalarsan atarsın" şeklinde cevap vermişti start anına kadar herşey yolundaydı ısınma turu atılmış ve start verilmek üzereydi fakat o da ne schumi elini havaya kaldırdı ve mororunu çalıştıramadıgını gözteren bir işaret yaptı start 20 dk ertelenmiş ve kurallara göre schumi son sraya düşmüştü startla beraber schumi 3. sıraya kadar yükselmiş ve mika ile arasında 12 sn fark varken lastigi patlamıştı kahrolmıştum 🙂 ama o ana kadar güzel bir yarıştı.

  2. Sebastin vettel

  3. şampiyonu da yazda bari sezon sonuna kadar beklemeyelim.

  4. Vetel alır hiç başınızı ağrıymayın cumartesi pol pazar galibiyyet.21 puan geride olması çok riskli b.e bunu istemez.muhtemelen webber yada alonso mekanik sorun yaşar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir