"Esnek Kanatlar Olmasaydı Şimdi Farklı Yerdeydik"

yazar:

kategori:

İki ay önce Macaristan’da RB6, çok üstündü ama sonrasında Belçika, İtalya ve Singapur’da o kadar etkin değildi.

Lewis Hamilton, FIA’nın yeni testlerinin Red Bull’u yavaşlattığını söyledi ama buna karşılık Red Bull’dan böyle bir şey olmadığı söylendi.

Auto Bild’e konuşan Whitmarsh: “(Red Bull’un egemenliğinin bitmesi) belki de tesadüftür ama bu çok garip olur”

McLaren patronu, Red Bull ve Ferrari’nin kanatlarının önceden görünür bir şekilde esnediğini ve bu iki takım güçlü yarışlar çıkarırken McLaren’in geride kaldığını söyledi.

Whitmarsh, Red Bull’un aracındaki görünen esnekliğin giderilmesi için kendisinin baskı yaptığını da ekledi.

Whitmarsh: “Kanatın uç plakalarını yere temas ettirip ettiremeyeceğimizi FIA’ya sordum ve cevap netti: Hayır”

“Bu yüzden biz bunu yapamıyorsak, diğerleri de yapamaz. Çünkü piste 20-30 mm. daha yakın olan uç plaka, tur başına 1 saniye demek”

Whitmarsh, esnek kanat tartışmaları olmasaydı bitime 4 yarış kala McLaren’in farklı bir konumda olacağını belirtti.

Whitmarsh: “Belki zeki veya cesur değildik. Ama bir sistem kurallara uygun değilse kimse bunu kullanmamalı”


Yorumlar

  1. Ertan Akkaş avatarı

    @Zübeyir ÖZCAN

    Sayın Zübeyir, her takım bu spor için birşeylerden vazgeçmiştir. Ferrari'de KERS'ten vazgeçti. Sadece McLaren değil. Üstelik seneye tekrar gelecek KERS.

    Belkide bizde artık bazı şeyleri konuşmamalıyız faydası yok çünkü spora…

  2. gökhan aydın avatarı
    gökhan aydın

    DAHA DA FARKLI YERLERDE OLABİLİRDİNİZ.

    redbullar kendi arasında çarpışıp podyumu size hediye etmeseydi,güvenlik aracı size çalışmasaydı,tur bindiren pilotların momentum kayıpları liste uzar gider..

    bunlarıda düşünüyormu acaba bunları söylerken

  3. ben de gördüm videoları, kanatlar yerdeydi yani. ama testleri geçiyorsa legaldir. bu her zaman böyledir. her takım bir şekilde kuralların etrafından dolaşıyor. Red Bull kanatların dayanıklılığını azaltmadan, kuralları geçebilecek spesifikasyonlara sahip ve yarış içinde performans kazanmalarını sağlayacak bir kanat yapmışsa, helal olsun derim.

    Tekrar ediyorum, teknik kontrolleri geçiyorsa legaldir. sezon ortasında kontrol kurallarını değiştirmek Fia'nın acizliğidir.

    Mclaren'in bu illegal diye ortalığı velvereye vermesi kendileri açısından mantıklı. malum red bull direk gerileyecek ve bu gelişimi yapmaları gerekmeyecek, ki muhtemelen -bu konuda- yeterince cesur ve zeki olamadıkları için de yapamadılar zaten. Red Bull'u yavaşlatmak şuan da gelişmenin en masrafsız ve garanti yolu 🙂 Bir de artık kabak tadı veren açıklamaları yapmasalar.

  4. watercolour avatarı

    Whitmarsh: "Belki zeki veya cesur değildik."

    Bencede…

  5. Zübeyir ÖZCAN avatarı
    Zübeyir ÖZCAN

    @Ertan Akkaş
    McLaren sporun iyiliği için buldukları bu güzel buluştan feragat etti.
    Aynen kersde olduğu gibi.

  6. arkadaşlar ferrarinin gelişimini gözarsı etmeyelim çünkü bayağı rekabetçi bir araba yetiştirdiler

  7. umit isbilen avatarı

    Lewis yaptığı kazaları yapmayacaktı yani diyosun…

  8. Belki ihtimaller üzerine konuşmuş, net olan bir şey söylememiş ama belirtmek istediği şey oldukça farklı. Anlamak isteyen veya objektif yaklaşan birisi ne demek istediğini anlar. Taraflı olanlarda kendilerince zeki cevaplar üreterek gururlanır… Whitmarsh, bu röportajla anlatmak istediğini, "anlayabilecek kesime anlatmış…"

  9. Ertan Akkaş avatarı

    @F1ilyoF1

    Sayın F1ilyoF1 unutma FOTA'DA kararlar oy birliği ile alınıyor. Red Bull'un önderliğinde yasaklandı demişsin ama eğer yasaklandıysa McLaren'inde buna "Evet, yasaklansın demesi gerekiyor."

  10. Şampiyonluk büyük ölçüde teknik kuralları esneterek, limitlerde dolaşarak, bu kuralların etrafından dönerek kazanılıyor zaten.

    Brawn şampiyonluğu çift katmanlı difüzör ile kazandı diyebiliriz. Bu sene Red Bull'un ve Ferrari'nin esnek olduğu iddia edilen ama kurallara uyan vardı. Yine Red Bull herkesten farklı bir egzos sistemi kurmuştu. McLaren da F-kanal'ı kullanmıştı herkesten. Demem odur ki takımlar çeşitli davranışlarla avantaj kazandılar, McLaren da buna dahil. Bu yüzden bulduğu F-kanal'dan dolayı avantaj kazanan McLaren'in "Esnek kanat olmasaydı kimsede farklı yerdeydik" demesi anlamsız.

  11. Açıklamaya bak "Halamın sakalları olsaydı amcam olurdu…"

  12. F kanal siteminin McLaren deki kurallara aykırı çalışıyor diyorsunuz. Seneye FİA yasaklamadı bu sistemi FOTA yasakladı Red Bull önderliğinde bunu biliyormusunuz acaba.

    Nasıl çalıştığını anlamdılar Red Bullcular aracın içine bineceklerdi az daha sene başında. Sonra Catalunya da Ferrari kendi sistemini pilot bir elini bırakarak kullandı güvenlik deyip yasakladılar.

    Şimdi çıkıp McLaren kendi aracına yapamdı bu esnekliği diyorsunuz. Yaw sormuşuz net hayır cevabını almışız, bir haberi okuyun ilk önce.

    FİA kurallara uyuyor olduğunu görüp birşey yapamamıştı zaten.

  13. Lan Martin komik adamsın vesselam. Sanki şimdi yakaladın da redbull'u 🙂

  14. ben katılmıyorum başkana yani esnediler falan ama yeterince fırsat teperek bizi de potada tuttular bundan sonra konuşmayıp pusuya yatıp red bull ferrari çekişmesi sırasında aradan sıyrılıp tekrar zirveye ortak olmalıyız
    yeni paket getiriyormuşuz sürpriz şekilde bunun gibi daha çok performansa yönelik çalışmalıyız gerisi zaman kaybı

  15. MagicAlonso avatarı

    burda dikkat çekilne kanadın komple esnemesi değil uç plakaların esnemesidir.mclaren bunu kopyalamayı başaramıyınca haklı olarak şikayet etti.Bu tarz hareketleri tüm takımlar yapar özellikle büyük takımlar.ama unutmasınlar ki şuan mucidi oldukları ve kullandıkları F kanal da seneye kullanılmayacak yasaklanacak.

  16. Tolga Soydan avatarı

    geçen yarışta alonsonun o arkadaki motor kapağıda inanılmaz esniyo

  17. aLonsoKenan  avatarı

    Bide bu çıktı şimdi kendileri aynı durumda olsa sorun olmaz..Sizde yapsaydınız kardeşim tembel tembel durmayın..

  18. Abuzer Kadayıf avatarı
    Abuzer Kadayıf

    2008 deki olay herkes için geçerliydi. fia'nın uyarısı ile butun takımlar küçük bir parça yardımı ile bu esnemenin önüne geçtiler. kullanan sadece McLarenmiş gibi hava yaratmakta neyin nesi?! fianın uyarısı sadece McLaren takımına gelmediki tüm takımlara söylendi amaç o tür kanatı kullanan takımların esneme sınırını aşmalarını engellemekti. yanlış yönlendirme aynı şahısta diz boyu devam ederken artık boğaza kadar gelmiş. geride olan takıma fia nın kıyağından çok, mevzu geride olanın öndekini daha fazla incelemesinden ve ortada bir cheat varsa onu bulmasından ileri gelir(bakınız 06 ferrari-reno michelin olayı) fia göz göre göre yerelere sürten kanata izin verdi hemde sezonun bu dönemine kadar yani şimdi Fia öndekine mi kıyak yaptı arkadakilere mi? bu gibi durumlarda lowe ve diğer takım mühendislerin söyledikleri daha çok politika içerir, LOWE ün "nasıl yaptıklarını anlamadık" demesine inanmak saflıktan öte gitmeyeceği gibi çıkan yeni testler karşısında aracımızda hiçbir değişiklik yapmadık diyen takım patronları ve mühendilere inanmakta yine saflıktan öte gitmez. zatı muhterem McLaren kadar ağlayanını görmemiş, çok geriye gitmeyelim malum gidersek ağlama şampiyonu ve fiaya protesto edip parça yasaklatma şampiyonunu duymak pek hoşuna gitmez.bu yüzden yakın zamana gidelim.. ilginçtir sezon başında F-kanal illegaldir diye basbas bağıran ferrari takımı değilmiş gibi,almanyada yaptıkları kural tanımazlık sonucunda ağlaya zırlaya yalan söylememişler gibi.. amma velakin bir takım çıkıpta diyorki(hepimizin gözleri ile şahit olduğu olay) ön kanat yere sürtüyor bu legalmidir? Fia kesinlikle hayır diyor.. peki neyi bekliyorsunuz? sezonun bu anına kadar gelinmiş adamlar bundan çok iyi avantaj sağlamış iş işten geçmiş diyebiliriz. bundan sonra yasaklanmış olsa dahi "Fia göz göre göre bu sisteme izin verdi" gerçeğini asla değiştirmez. ayrıca bütün bu olanlar ne olursa olsun RBR aracının bu yılın en iyi aracı olduğu gerçeğinide değiştirmez. bu sistem olmadanda 1 adım önde olurlardı ama macaristandaki 1-2 sn lik farklar yaşanmazdı. F-kanal sezon öncesinde sistemin nasıl çalışacağı,ne olacağı ayrıntısı ile Fia ya bildirilmiş ve Fia nın onayı alınarak kullanılmıştır kısacası saklı gizli hiçbirşey yok.esneme yok,oynar aksam yok. rakiplerin ağlaması var….

  19. Bunun gibi sebeplerle Redbull'u hedef almak yanlış, aynı olay Ferrari'de de vardı. Madem konuşuyorsunuz Mclaren personeli bunu niye söylemiyorsunuz. Evet, Mclaren de bunu göremedik fakat yavaş çekimde diğer takımları izledik mi ki şahsen benim dikkatimi çeken pozisyonlar oldu ama oturup da yavaşlatarak aaa buda mı böyleymiş diye bakmadım diğer takımlar için.Bu söylev komik olmaya başlıyor artık beceriksizliğinize kılıf aramayın, zira Redbull yavaşlamadı, Ferrari hız olarak yaklaştı. Siz ise geride kaldınız. Yavaşlamış olsa siz onlarla dişe diş mücadele ediyordunuz daha bir süre önce gerinizde kalırdı, olmadı yakalamış olurdunuz oysaki araçlar gelişmeye devam ediyor. Redbull gelişmeye, hızlanmaya devam ediyor fakat Ferrari gelişim hızında daha ileri giderek ona yaklaştı (belkide geçecek, önümüzdeki yarışları görmem gerekiyor) siz ise bu iki takımın gelişim hızını yakalayamadınız ve geride kaldınız. Aynen Lotus'un, Mercedes'in düştüğü durumlar gibi.Kuralları esnetip F kanal yaparken iyi, diğerleri esnetince kötü. Adamlarda sizin yaptığınızdan farklı birşey yapmadılar sadece illegal olması için tespit yapılamadı, testlere onay verilmek zorunda kaldı aynen size onay verilmek zorunda kalındığı gibi. Sonuçta sizin çözümleriniz işe yaramadı kabul edin.

  20. Milleti aydınlatmak lazım aslında. F kanalın ne işe yaradığını gösteren haber gibi bu esneklik nasıl oluyor onuda bir haber yapalım. Bilmiyenler öğrensin hiç değilse.

  21. Senin gösterdiklerin esneklikse Red Bull bu seneden ihraç olur o zaman. Daha gördüğünü yorumlayamıyorsun. Esnemek nedir, kandın rüzgar direncine göre haraket etmesi nedir bunu bir git öğren.
    Red Bull un Spa da McLaren a çarpmadan önce de kanadı böyle oynuyordu bu esnemek değildir.

    İsminle uyum sağlamışsın safları kandırırsın ancak hakaret etme bari.

  22. Ya ben bunların satşmak için söylendiği bilecek kadar tecrübeliyim bu sporda sadece o kadar uzattı ki 4 5 haftadır bu saçmalığı dinlyoruz.bu aynen vizonteledeki olaya benziyor herkes televizyonu kötülüyor sonunda da kötüleyenler sonunda birbirine televizon hediye veriyor.şimdi whitmarshın mühendisleri yapamıyor diye televizyon için zeki müren de bizi görücek mi diyor?

  23. Yusuf  Hitay avatarı

    @kalpazan

    eyvah martin bütün dünyaya rezil oldu, ne yapıcaz şimdi makarna stoklamak lazım.

  24. burak bocek avatarı

    Bu konu çok uzadı artık ne kanatmış.Ben Kanada 2008'de yine bu kanatların yasaklandığını hatırlıyorum.Üstelik kullanan Mclaren'di.Kimse bunu bilmez özellikle taraftarları.F1 de hızlı olan hep illegal denmiştir ve Fia şampiyonluk kızışsın diye geride olana hep kıyak yapmıştır sonrada Fia Ferrari denmiştir.Bu olayda ise Mclaren baş mühendisi Lowe aynen şöyle diyor:"Rakiplerin bunu nasıl yaptığını anlayamıyoruz ancak anladığımızda bizde yapacağız".Bu ne perhiz ne lahana turşusu sen bir yandan yasak diye yaygara kopartıcaksın,milletin aracını engelleyecekler sen öne çıkacaksın ki halen çıkamadı beceriksizler,sonrada bizde yapıcaz diy3eceksin.Mclaren kadar ağlayanı görmedim kimse kusura bakmasın ama böyle kazanacaklarsa yazık diiyorum

  25. Whitmarshn yaptığı arsızlık.şimdi size bir video göstericem.

    http://vimeo.com/5798516

    Videoda 4:40-4:50 ve 5:40-5:50 kadarki bölümde mclaren aracındaki ön kanada dikkat edin

  26. Red Bull gerilememiş bence Ferrari bayaa ilerlemiş.

  27. Şimdi seni bütün dünayaya rezil edicem arsız adam

  28. murat levent avatarı

    ben böyle bişey olduğuna inanmıyorum, belki redbull için doğru olabilir ama ferrari için kesinlikle değil, eğer öyle olsaydı onlarında gerilemesi lazımdı ki , onlar daha çok ilerlediler.

  29. F1 de kuralları ne kadar iyi ve belli etmeden çiğnersen okadar başarılı olursun.

    Herkesin gördüğünü bazıları çok geç görüyor yapıcak bişey yok.

    Canada dan sonra görseler şimdi çok farklı olurdu gerçekten.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir