Japonya'da Schumacher, Hamilton'u Geçebilir Miydi?

Bennetton zamanından bu yana Schumacher’i takip eden birisi olarak bu sene yaşadığı sıkıntılar çoğu taraftar gibi beni de üzdü. Böylesine rekabetçi bir sezonda güçlü bir Mercedes arasıyla kafaya oynamasını, en azından sezonun sonlarında daha ciddi yerlerde olmasını isterdim…

O yüzden bazen Schumacher’in hafta sonu içindeki durumunu mercek altına alırım. Performansını ve gelişimini görmek -görmeyi umarak- için incelerdim. Bu hafta sonu da nispeten rekabetçi görünmesi beni daha da teşvik etti. Açıkçası Mercedes aracının buraya pek uyacağını düşünmüyordum, hatta Williams’ın gerisine düşmesini bile bekliyordum ama Schumacher’in antrenmanlardaki uzun sürüşleri, lastikleri kullanması vs. sanki önceki yarışlara göre farklıydı.

Sıralama için ekran başındayız. Schumacher’in sorun yaşayacağını, yumuşak hamurları kullanamamasını bekliyorum, hatta son seansa kalamamasını. Son anda kaldı ama S3’de ilerleme kaydedemedi. Rosberg’în arkasında kalması, şu anda durum itibariyle doğal kalıyor.

Öğleden sonra -burada kahvaltı saatinde- geceden uyumamış ve siteye haberleri eklemiş halimle sanki içime doğmuş gibi yarışın başından sonuna Schumacher’i takip etmek istiyorum. Kalkışlarda Ferrari zamanında iyi değildi. Buna da zaten ‘Benetton zamanında yasak olup da kullandıkları iddia edilen çekiş kontrol alışkanlığından” kaynaklandığını düşünürdüm kendimce şaka yollu. Ama bu sene kalkışları çok daha iyi, özellikle de ilerleyen yaşına rağmen. Brawn ne kadar refleksleri eskisi gibi dese de insan vücudundan bahsediyoruz…

Suzuka’da kalkışta nispeten iyiydi ve öne çıktı. Ardından bildiğiniz gibi kazalar, güvenlik aracı.. Güvenlik aracı girince Rosberg’i pite çağırdılar, Schumacher pistte kaldı. Tur zamanlarına bakma şevkim daha da arttı. Bakalım hangi taktik işe yarayacak, Schumacher pite girip çıktığında Rosberg’in neresinde olacak.

Güvenlik arcı garajına döndü ve Formula 1’in resmi sitesinden tur-tur derecelere göz attım. Aradaki fark sürekli açılıyordu ve Schumacher pite girene kadar neredeyse bir pitstop sürei yakalanmıştı. Ben, birkaç tur daha atıp iyice açmasını beklerken Schumacher pite çağrıldı ve çıkışta Rosberg’in gerisine düştü. Brawn ne yapmaya çalıştı anlamadım, Valensiya’da da ne yapmaya çalıştığını anlamamıştım…

Schumacher pit öncesinde Rosberg’den sürekli zaman çalıyordu, neredeyse tur başına 1 saniye. Mücadelede geçer diye düşündüm, düzlükte denemeler yaptı ama pit duvarından kendisine Rosberg zorluk çıkarmayacak anlamına gelen bir şeyler söylenince kendini geri çekti, aksini beklerken… Spa’da kazaya ramak kalırcasına mücadele ederken burada neden geri çekildi, merak ediyorum. Komple teorileri geçiyor akıllardan…

Artık o noktadan sonra tur dereceleri Rosberg’inkine uyum sağladı, daha iyisini yapamadı. Rosberg’in sorun yaşayıp çıkmasından sonra tur dereceleri bir anda 1.6-1.8 saniye gelişti. Hamilton sorun yaşamaya başladı ve yakalaması artık imkânsızdı. 20 saniye farkla geride kaldı.

Şimdi olayın sayısal bölümüne geçelim;

KAYNAK: FIA-1  –  FIA-2 (Tur derecelerini görmek için lütfen “FIA1 ve FIA2″yi tıklayın – pdf’dir)

Schumacher 23. turda pite girene kadar iki Mercedes pilotunun tur derecelerini karşılaştırın… Güvenlik aracı sonrası tur dereceleri farkı zaman zaman 1 saniyeyi geçiyor ve 20-21-22. turlarda Schumacher’in Rosberg’den çaldığı süre 1.921 saniye. Lastiklerinin bitmiş olabileceğini düşünmüyorum, hâlâ dereceleri Rosberg’den yeteri kadar süre çalacak düzeydeydi.

Rosberg’i geçse önündeki Toro Rosso’ya takılacak görüşü de geçiştirilebilir, çünkü Rosberg ile arasında 1 saniye bile yoktu. Onun da yaklaşık olarak 6 saniye önünde Kobayashi vardı. 6 saniye fark çabuk kapanır ve Japon pilotu geçmek zor olsa da arada kazanılan zaman ile Hamilton yakalanabilirdi.

Şimdi de Schumacher’in Rosberg’in arkasında tur başına kaybettiği süreye bakalım. Bunu da Rosberg’in yarışı kaldığı tur ile sonraki tur farkına bakıyoruz.

48. turda Schumacher : 1:36.943

49. turda Schumacher : 1:35.153

Önü boş ve dolu iken fark dikkat çekici gerçekten. Bir de Rosberg’in arkasında 24 tur gittiğini düşünürsek, hatta mücadele sırasında kaybedilen zamanlar vs…

Hamilton’un vites kutusu sorunu 38. turda meydana geldi ve yarışın bitimine 15 tur var. Yarışın sonunda farkın da 20 saniye civarında olduğu düşünülürse Rosberg arkasında geçen 24 tur nedeniyle Schumacher potansiyel bir 5.liği kaçırmış oldu.

Konu çok önemli değil ama irdelemek istedim, bazı yerlerde de insanların dikkatini çekmiş, biraz eşelemek ve başta da söylediğim gibi Ross Brawn’ın dehasını sorgulamak istedim.

Elbette pitler sırasında Hamilton’un sorun yaşaması tahmin edilemez ama şartlardan mümkün olduğunca iyi bir şekilde yararlanmak gerekir düşüncesindeyim. Aklıma tek gelen şey, Rosberg’in daha fazla puan alıp Massa’ya daha fazla yakılaşması ve hatta geçmesi olabilir.

Takdir sizin…

Hazırlayan: Gökhan Kamil


Yorumlar

  1. pite giriş çıkış süresi ortalama 23 sn.telsiz konuşmasının şifreli konuşma olduğuda muhtemel zaten.
    evet rosberg lastik nedeniyle schumiden yavaştı.niye rosberg 1.turda pite girdi sert lastikleri taktı sert lastikler ömrünün ortasında yüksek performans verir.schumide yumuşak vardı.yumuşak lastikler ise çabuk ısınır ve çabuk performans verir.daha sonra schumi pitten çıktıktan sonra sert lastikle rosbergten hızlıydı çünkü lastik sertti hemen performans vermezdi ama pist oldukça elverişliydi kauçukla kaplanmıştı ve lastikler daha çabuk ısınırdı.rosberg o latikleri 1.turda taktı.schumi 23.turda yani rosberg aynı sertlikteki lastikleri schumiden 22 tur daha fazla kullandı.
    massayı geçme olayı düşünülmemeli çünkü rosberg bu yarıştaki puanlarıyla massayı yakalasa bile.ferrari mgp den çok üstün bir araba ilerleyen yarışlarda massa her halükarda mercedes aracını geçer.esas rakip kubica
    birde anlatmaya çalıştığım rosbergin taktiğinin dahiyane olduğu idi.çünkü rosberg pitten çıkınca liderle arasında 14.sn vardı.güvenlik aracı pistteydi.sc pistten çıkınca sanırım 7.turdu işte o turda sonra sc 7 ile 20-23 lü turlar arası tekrar piste çıksaydı.herkes kesin pite girecekti.button hariç ama oda mecruben sonlara doğru yumuşak lastiği takacaktı.yani bu durumda rosberg lider gidecekti.rakipler özellikle bizden 1.sektörde hızlı idi ama bu sektörde geçiş imkanı yoktu rosberg bu sektörde geçilmezdi.sonraki sektörlerde ne olur bilinmez ama rosberg belkide yarış sonuna kadar direnebilirdi.

  2. Sir Jack B.  avatarı

    Bence Rosberg'in kazancı açıkça bir takım emrine değecek bir şey değil. En iyi ihtimalle pilotlar 6.lığına oynuyorlar diyebiliriz. Buda takıma numara yada para getirmez. Sadece biraz prestij kazandırır. Mühim olan takımlar sıralamasında ki pozisyonları.

    Artı sezonun en büyük transferi olan Schumacher nadir iyi yarışlarından birini çıkarıyordu. Başarılı bir Schumacher takıma daha fazla prestij kazandırabilirdi. Ama erken pite alınarak bir anlamda Rosbergin önüne geçmesini engelledi.

    Olayların akışına bakarsak bence burada Schumacher için ince bir mesaj var yada olabilir. Takım Schumacher ile bir gelecek istese bu pit oyununu yapmazdı. Çünkü onun ihtiyacı olan iyi sonuçlar ve moral. Demek ki takım Schumacher ile devam etmekte isteksiz davranıyor.

    Bu sezon ki performansı ortada ve uzun süreli bir gelecekte vaadetmiyor. O takıma prestij ve pazarlama için katıldı. Tecrübesi göz ardı edilemez. Başlarda her şey çok güzeldi ancak başarısızlık devam ettikçe takımda kalmasının bir anlamı kalmadı. Şahsen gelecek sene devam etse yine Nico ile mücadele edebileceğini zannetmiyorum. Belki Nico'ya daha yakın olacak bazı yarışlarda onu geçebilecek ama genel olarak geride kalacağını düşünüyorum. Onun 2 seneden fazla geleceği yok. Tatmin edici bir performans sergilemesi zor ve pazarlama değeride düşüyor.

    Mercedes gelecek sene başarılı olmak istiyorsa her iki pilotuda araçtan max performans almalı. Şuanda takıma katılabilme ihtimali olan bir yıldız var. Raikkonen 1 sene ayrılığın ardından daha motive bir şekilde iyi iş çıkartabilir. Onunda garantisi yok ama yeni lastiklerle ayrılığında ki dezavantajı azaltabilir. Belkide daha motive bir şekilde döner. Eğer Schumacher ile yollar ayrılacaksa bence Kimi doğru isim olur. Onun yerine Heidfeld belki tercih edilebilir ama onunda performansı çok ikna edici olmuyor. Lastikler konusunda çok hassas bir pilot ve eğer sorun yaşarsa performans vermekte çok zorlanır. Sutil Glock gibi alman pilotlarda var ama Raikkonen pazarlama açısından daha kuvvetli bir seçim olacaktır.

  3. Gökhan Kamil avatarı
    Gökhan Kamil

    Massa'yı geçirmeye çalışmalarını, gelecek seneki numaralardan değil, bir Ferrari'yi geçtik diye prestij kazanma açısından düşünmüştüm… Yoksa Massa'yı geçse de takım sırası geride, REnault'u geçmeleri yeter…

  4. çok yerinde tespitleri olan bir yazı olmuş. hemen hemen aynısını ben de düşündüm yarış esnasında. açıkça rosberg'den daha hızlıydı schumi, tam "artık geçecek" dediğimiz anda gelen tuhaf mesajla birlikte schumi de durdu. mesaja baksan "hadi geç rosberg sorun çıkarmayacak" anlamı çıkıyordu. ya acayip bir şifre döndü ortalıkta, ya da serhan acar yanlış tercüme etti (ki yanlış tercüme ettiğini hiç sanmıyorum).

    "Aklıma tek gelen şey, Rosberg'in daha fazla puan alıp Massa'ya daha fazla yakılaşması ve hatta geçmesi olabilir." ben bununla ilgili olarak şöyle düşünüyorum;

    esas amaç massa ile puan mücadelesi vermek değil. massa'yı geçse de geçmese de rosberg (ve takımın) (araç numarası olarak) pek bir kazancı olmayacak. bence esas mücadele ettikleri pilot, puan olarak hemen arka arkaya bulundukları r.kubica. ilk 6 araç numarasının red bull-ferrari-mclaren'e gideceği artık kesinleşti. amaçları pilotlar şampiyonasında rosberg'in kubica'nın önünde bitirmesini sağlayarak seneye 7-8 numaralarını alabilmek. bunun getirisi çok fazla. hem pit alanında daha önde olacaklar, hem gelirlerden daha fazla para alacaklar, hem de renault'un önünde yer alacaklar.

    rosberg'e fazla puan kazandırmak istemelerinin sebebini, seneye alınacak araç numarası amacıyla yaptıklarını düşünüyorum.

    bir çoğumuzun bildiği gibi takımlar puanında renault'un üstünde olsa bile, kubica eğer rosberg'den fazla puan toplarsa ototmatik olarak 7-8 numaralar renault aracına gidecek..

  5. Eray Parlak avatarı

    @jetman
    ''mantıklı olanda buydu çünkü rosberg lastiklerini 1.turdan beri kullandığı için yavaştı.schuminin lastikleri daha yeni idi.''

    iyi hoş demişsinde jetman güvenlik aracı 1. tur girdi değilmi rosbergde lastik değişti ve herkezin lastiği sıfırdı. ee peki buda tamam. peki yarış yeniden başladığında şumi ile rosbergin farkı 20 saniye miydi ki hemen arkasında çıktı pitten şumi. Hayır Şumi rosbergden daha hızlıydı'ki 20 saniye fark açtı bu farkı açarkende lastik yenimiymiş yok o eskimiymiş yokdu. herkezin lastiği yeni iken şumi rosbergden çok daha hızlıydı. bunu hiç belitmemişssin sen lastik yüzünden rosbergin yavaş olduğunu söylemişsin.

  6. ilginç bir iddia var.schumi sanki bilerek rosberge geçiliyormuş yada takımın 1.pilotu rosberg onun gibi bir ima
    peki siz 7 kez dünya şampiyonu olsaydınız adınız efsane olarak nitelense idi.milyonlarca taraftarınız olsaydı.f1 kariyerinizde hiç bir takım arkadaşınıza geçilmediyesniz.siz böyle bir durumu kabul edermiydiniz ?
    japonyadaki teksiz konuşması ayrı ilginç bir konuşma.kubica yarış dışı kalmışken rosbergin schumi nin arkasında kalması fark etmezdi.2 puan az alırdı o kadar.peki mgp takım emri vererek bi şekilde rosberg schumi senden hızlı deseydi ve yol verseydi ne olurdu.mgp gereksiz yere takım emri uygulamış olurdu.karizması çizilirdi mgp nin.
    japonyada bana göre takım emri uygulanmadı schumi 3 kez rosbergin hava koridoruna girdi geçmeyi denedi zaten ama olmadı.telsiz konuşmasını orjinalinde türkçeye çevirebilecek bir arkadaş varsa yazsın.benim anladığım rosberg mantıklı davranacak yani sen atak yaparsan rosberg sana yol verebilir atak yapabilirsin temas olmayacak anladım.mantıklı olanda buydu çünkü rosberg lastiklerini 1.turdan beri kullandığı için yavaştı.schuminin lastikleri daha yeni idi.

  7. Bende Schuminin ilk atak denemesinden sonra birkaç tur içerisinde rosbergi geçeceğini tahmin etmiştimç Hatta muhtemelen tuhafca türkçeye çevrilen telsiz mesajından "atak yap rosberg zorlamayacak" şeklinde bir kanı uyandı bende. sonrasında neden atak yapmadığını anlamamıştım. bugünkü yorumlardan anladığım sanırım çeviri yanlış yapılmış yani aslında geçme emek istemişler. Eğer rosberge atak yapsaydı ve geçmesine izin verilseydi arada gerçekten ciddi bir fark açılacaktı ve mercedes yönetimi sanırım rosbergin bu durumda kalmasını istemedi. başka bir açıklamasının olduğunuda sanmıyorum. Ama hamiltona yaklaşıp hatta atak yapıp geçme ihtimali bence çok yüksekti. enazından son 3-5 tur çok heyecanlı bir yarış izlerdik. efsane nasıl geçiş yapılacağını hamiltona gösterirdi. böylece schumi ile aynı zamanda pistte olmanın nasıl heyecan verici olduğunu yeniden anlardı 🙂 umarım en kısa sürede mercedes pit duvarı stratejilerini düzeltirler. yoka bu şekilde çok zaman kaybedecekler.

  8. schumiyi kadroya katmak için çok uğraşan brawn niye şimdi böyle yapıyor ki? schumi eğer istenmiyorsa istenmediği yerde durmaz.demek ki bu işin içinde bi iş var.herhalde baştan anlaştılar daha çok rosbergi desteklemek için.seneye schumiye büyük destek vereceklerdir.seneyede böyle olursa olmaz ama schumi yıkar ortalığı,dağıtır kimseyi dinlemez.

  9. schumiyi kadroya katmak için çok uğraşan brawn niye şimdi böyle yapıyor ki? schumi eğer istenmiyorsa istenmediği yerde durmaz.demek ki bu işin içinde bi iş var.herhalde baştan anlaştılar daha çok rosbergi desteklemek için.seneye schumiye büyük destek vereceklerdir.seneyede böyle olursa olmaz ama schumi yıkar ortalığı,dağıtır kimseyi dinlemez.

  10. suzukada özellikle 3 pilotu takip ettim..sert lastik stratejisi ne olacak diye button u , aslanım çılgın koçum v.b. övgüleri hakkeden kobayashi yi birde schumi yi bu üçüne özellikle kanalize oldum..

    dikkat ediyorum.. schumi sanki mercedese reklam olarak geldi havası var sinir ediyor adamı.. benim kişisel fikrim (bazı yarıslar istisna) schumi yi pek kendi tarzına bırakmıyorlar.. bıraksalar cok farklı olacak.. (hatırlayınız guvenlik aracı cıkar cıkmaz alonsoyu gecmisti) bunun gibi seyler..

    elbette rekabet eden bir arac yok ama pilotundan şüphe etmek biraz körlük sanırım… pit duvarıda elinden geldiğince baltalıyor onlarıda alkıslamak lazım…

  11. Güzel analiz olmuş.Mercedes in şu an için tek amacı markalarda 4. sıradaki yerini korumak ve Nico nun Kubica nın önünde olmasını sağlamak.Bu yarışta bunu açık bir şekilde uyguladılar.Yani isteyince taktik yapabiliyorlar.Bu sene özellikle Valencia daki Schumi için yapılan taktik tam faciaydı.Artık yapacak birşey yok.2011 de dilerim aynı hatalar yapılmaz.Taktik dehası Ross seneye lakabının hakkının yeniden verecektir.Ben inanıyorum

  12. gerçekten bu brawn'ın ama günahını almayalım adamın buna genel olarak mercedes diyelim yaptıklarının mantığı nedir bilmiyorum. schumi üzerindeki taktikleri çok olumsuz sonuçlar veriyor genelde.çok sinir bozucu.ama seneye karşılarında böyle schumi bulamaz kimse bu sene otomobilinde kötü olmasından dolayı schumi günah keçisi oldu ve hiç bir karşılıkta vermiyor diyebiliriz.bence schumide olanların farkında.bu kadar çok takımın çok istekli bir şekilde schumiyi kadroya katması çelişki yaratıyor. bence schumiye bu sene rosberg 1. pilot olsun hevesini alsın. seneye sen 1. pilot olacaksın demişlerdir.yoksa schumi bu olanlar karşısında arkasına bakmadan giderdi. herkes 2011'i beklesin her şey güzel olacak inşallah.

  13. Eray Parlak avatarı

    Evet Bu Mercedesin Duvar Ekibine İyice Kıl Oldum. Nedem Böle Tabiri Caizse Malca Hamleler Sunuyorum Anlamış Değilim. Telsiz Konuşması Çok Doğru Bir Nokta. Çok Hızlı Olmasına Rağmen O konuşmadan Sonra Yarım Saniyenin Altında Takib Etti Schumacher. Pite Girmeden 2 3 Tur Fazla Atsa Rosbergin Önünde Çıkıcakdı. Bu Şuminin Yarış Mühendisi Uyuyamamış Galiba Fazla Ki Beyni Stop Etmiş. Tur Dereceleride Çok Bariz Şuminin Rosbergden Daha Hızlı Olduğu. Bu Bu yarış için değil çoğu yarışlarda böle mercedes. Komplo Bu Yarışta bence gün yüzüne çıktı. Şuminin ayağınımı kaydırmak istiyorlar anlamış değilim. En belirgin örnek Canada Yarışı. İzliyenler bilir 8 tur süper softlarla zor giden diğer pilotlar Takım Şumiye 37 tur civarında o lastiklerle pistte tuttu. Bunun Sorgulanması Gerek. Valanciayı unutmadık sert lastikli olmasına rağmen daha erken olmasına rağmen pite çağırıp kırmızı ışıkta kalıp sonunculuğa düşmesi çok açık örnekler. Herkez Keyfine göre takılıyor stratejide. Bir An önce yarış mühendisini değiştirmesi lazım şumi.

  14. ross un taktikleri bence iyi rosberg için özellikle belkide yarış mühensinini kararıydı ross un değilde.örnğin bu yarışta rosberg 1.turda pite girdi.güvenlik aracında.ilk pit stoplar 23 lü turlarda geldi.1-23 tur arası 1 kez daha güvenlik aracı girseydi yani 2.kez girseydi herkes pite dalacak ve zaten lastiklerini değiştirmiş olan rosberg lider olacaktı.aynı taktik schumi içinde uygulanmalıydı.tutar yada tutmaz.zaten aracınız rekabetçi değil bu tür taktikler gayet mantıklı bence.
    schumi bu yarışta gayet iyiydi onuda tebrik etmek gerek.

  15. _bianconera_  avatarı

    Bu sene R.Brawn'ın hataları oldu evet ama hatasından çok alınan kararlar bilinçli bir şekilde Rosberg'in lehine olması içindi.
    Mercedes bu sene Rosberg'i 1.pilot olarak seçti.Açıkça görülüyor.

  16. Güzel bir noktaya değinmişsiniz. Bu benim de dikkatimi çekmişti. Daha doğrusu uzun zamandan beridir Schumachere çok kötü stratejiler uygulanılıyor ve komplo teorileri kurmak istemiyordum(belki anlaşmışlardır) ama dün iş iyice açığa çıktı. Schumi pitstoptan önce ekstradan bir iki tur atarak çok rahat Niconun önünde piste dönebilirdi. Böylelikle hem zaman kaybetmez hem de bazen sadece orta sektörde 1.2 saniyeye varacak kadar zaman kaybeden Hamiltonu geçmesi klay olur.

  17. Çok doğru ve güzel bir yazı olmuş. Ross'un bu yıl o dehasına bir şeyler oluyor. Bu ilk degil Schumacherin yaşadıgı saçma stratejik hatalar sezonun önceki yarışlarındada mevcuttu.

  18. Kesinlikle benim de dikkatimi çekti.Çok doğru bir tespit.benim bu konuya daha geniş bir objektifden değerlendirmek istiyorum.şu çok açık takım içinde fry-brawn ve haug-schumacher birlikteliği var.devamlı ingiliz meddyasının şumi bırakmalı ısrarının altında da bu yatıyor yoksa bir gecede brawnın aptallaştığı falan yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir