Massa: "Herkes % 110 Çaba Göstermek Zorunda"

yazar:

kategori:

Formula 1’e girdiğinden beri en iyi sonucu almak için çalıştığını söyleyen Massa, sezonun son 3 yarışında iyi sonuçlar almayı hedefliyor.

Massa “Amacım, her zaman olduğu gibi takımım ve kendim için mümkün olan en iyi sonucu almak ve Formula 1’e başladığımdan beri hep bunun için çalışıyorum.”

“Takım 2 hedefe kilitlenmişken olumlu bir yaklaşıma sahip olmak zorundayım ancak takımlar şampiyonasında durum çok zorlaştı.”

“Başarılı olmak için herkes % 110 çaba göstermek zorunda ve ben de sezonun geride kalan yarışlarında tam olarak bunu yapacağım.” dedi.


Yorumlar

  1. speeder 86, massa Türkiyede alonso q1e kalamadığı zaman onu sıralamalarda geçtiğini hatırlıyorum, belki daha da vardır ama bu sezon hayal kırıklığı olduğunda hepimiz hemfikiriz. ayrıca almanya da alonso hızlıydı ama bariz fark yoktu geçmiş olaylar hakkında acaba ne olurdu tarzında günlerce fikir yürütülebilir ama bir yere varılamaz. bu yıl ferrari sezon ortasına kadar kötüydü ve tam iyi olduğu dönemde malum olay yaşandı ve massanın dengesi bozuldu. öne bakarsak kalan yarışlarda ben massanın red bull pilotlarından puan çalacağına ihtimal vermiyorum, zaten takımlar red bull olur kanımca. massa ister %110 ister %500 göstersin alonsonun gerisinde kalacak.

  2. yavuz, aşağıdaki yazımda massa'nın ferrari kariyeri boyunca hiç bu kadar sıkıntılı ve çaresiz bir sorunla karşı karşıya kalmadığını, yenildiği ya da hata yaptığı anlarda bile bunun geçci olduğunu, bu yılki sıkıntısının temel nedenini açıklamaya çalıştım. ve işe alonso'yu da karıştırmadım. esasen, işin alonso ile de pek alakası yok aslında. dediğim gibi, alonso massa'nın temel ve aşılması güç hale gelmiş bir sorunla başa çıkmaya çalıştığı bir dönemde ferrari'ye katıldı. alonso'nun benzeri bir sorun yaşamadan iyi sürüşler gerçekleştirmesi de felipe'nin (soruna bağlı olarak) yaşadığı düşük performansı daha fazla göz önüne sermiş oldu.

    soruna gelince, seneye felipe bu sorunundan kurtulacaktır. yeni bir araç tasarlanacak, KERS eklenecek, ağırlık dağılımı değişecek, f-kanal ve çift katmanlı difüzör kalkacak, yeni bir lastik firması gelecek. sezon başlayana kadar arada 5 aya yakın bir zaman olacak. bu değişiklikler ve zaman, felipe'nin sorununu kökten halletmesine yetecektir.

    gelecek yıl felipe alonso ile başabaş gider, aynı puanda olursa, pist üstünde ya da pitlerde, daha doğrusu felipe'nin haberi olarak ve bilinçli bir şekilde yer değiştirme olayını görmeyeceğimize eminim. felipe bu duruma bilerek katlanmaz ve alet olmaz. performans ve puan olarak bile bu kadar geride olduğu sezonda, sıkıntıları iyice ayyuka çıktığı bir sezonda bile, felipe takım emri uygulamaya çalışan ferrari'yi rezil etti. seneye performans ve puan olarak alonso ile rekabet ettiğinde, buna hiç razı olmayacak ve elinden geleni yapacaktır.

    takımın da bu konuda ağzı yandı artık. ha, pitlerde bilerek yavaştan alırlar, ya da pilotun haberinin ve müdahalesinin dışında bir olaya karışırlar, onu bilemem. bu da onların şerefine kalmış.. bu sezonki takım emri konusunda alonso'nun bizzat kendi savunması bile "daha hızlıyım, şampiyonluk mücadelesi veren benim" tarzında idi. aynı şekilde taraftarların da olayı savunma nedeni de ve kabul edişleri de "alonso'nun daha yüksek performans sergileyip, şampiyonada avantajlı olan pilot" olduğunu düşünmeleri idi. seneye başabaş gidecek bir felipe'ye yine aynı tarzda bir müdahalede bulunulmaya çalışılırsa eğer, h.heim'da dayanılan gerekçelerin hiçbirisi ortada olmayacaktır doğal olarak.

    kısacası, felipe eski günlerine dönerse, alonso (tecrübelerle sabit) takımdan bunu ister. takım, takım emri vermeye yeterli bir gerekçe bulamaz. bu esnada ya pitstop gibi oyunlarla olayı felipe'nin müdahale edemeyeceği şekilde halleder, ya da felipe'ye zorla dayatır. felipe asla kendi şampiyonluğunu tehlikeye atacak şekilde davranmaz ve alet olmaz. dediklerini yapmaz ve olayı fia'ya kadar taşır. ipler kopar, ferrari'den ayrılır.

    dürüst senaryo ise, takım iki pilotuna da şampiyonadaki şanslarının eşit olduğunu, performans olarak da birbirilerine belirgin fark atmadıklarını anlatır, kendi göbeklerini kendi başlarına kesmeleri gerektiğini öğütler.

  3. burak bocek avatarı

    Felipe Monako yarışını attığı spin ile kaybetti,sc periyotlarıda ldierliğini sürdürmesini engelledi,zaten pit çıkışı çizgiye bastı ama ceza gelmedi.Bu konuda yanılıyorsam düzeltin.Bir taktik hatasıda olabilir zaten kariyerinde hiç Monakoyu kazanamadı,evet Singapurdaki olay tamamen salaklık yada facia olarak adlandırılabilir ama Felipe kazanınca harika kaybedince takım yaptı demek bence işin basidine kaçmak.Massa bencede bu seneyi unutmalı.2011 de inşallah özlediğimiz MaSSA olucak.Oda Schumi gibi hakkındaki sert eleştirilere harika bir geri dönüş ile karşılık vericek.Tanıdığımız Felipe savaşçıdır.Seneye lastikler farklı herkes için bir meydan okuma,bir öğrenme yılı olucak.Eğer adapte olursa tekrar şampiyonluk adayı olabilir.Felipe bu sene strateji yada araç zayıflığından kaybetmiyor sorun tamamen kendisinde bunu zaten oda itiraf ediyor o yüzden ben pilot fanlarından şunu rica ediyorum;pilotunuz kötü gidiyorken suçu sadece takıma yüklemeyin

  4. Yavuz Balcı avatarı

    massathebest şu sitede ne olursa olsun pilotu hem yeren hemde sonuna kadar savunan biri olduğuna canı gönülden inanıyorum ve tespitlerinede katılıyorum. yalnız bir massa taraftarı olarak sence massa önümüzdeki sene alonsoya sorun çıkarırsa ( yani puanlarda başabaş gitme durumu olursa veya önde olursa ) önünü keserler mi ?

    kimse yanlış anlamasın. ben bir massa taraftarının olaya nasıl baktığını gerçekten merak ediyorum.

  5. felipe için unutulması ve bir an önce geride bırakılması gereken bir ve yegane sezon 2010..

    2006'da sezonun ilk yarısında gerçekten çok dağınık bir felipe vardı. ama ne zaman ki yarış mühendisi (della corri idi sanırım) değiştirilip rob smedley ile çalışmaya başladılar; felipe bir anda değişti, hızlandı ve takım içinde ağırlığını hissteirmeye başladı. magny cours, i.polis, h.heim, istanbul, suzuka, brezilya gibi 1 ve 2. olduğu yarışların hepsi rob smedley ile çalıştığı dönemde kazanılmış başarılardı.

    eski yarış mühendisi ile ilgili şöyle demiş massa: "gerçekten başarılı bir insandı, ama kimyamız uyuşmadı, pist üstünde set-uplar ile ilgili geri bildirimlerimin araca aktarılması esnasında ayrı dilleri konuşuyorduk. neticede birlikteliğimiz sona erdi".

    smedley ile yaşanan arkadaşlık ve uyumun sonucu, derhal etkisini gösterdi ve pist üstünde bambaşka bir felipe izlemeye başlamıştık.

    o zamanki patron jean todt, ikinci yarıdaki felipe için şöyle demişti :"felipe'nin zaten hızlı bir pilot olduğunu biliyorduk; ama bazen rahatsızlık verecek kadar hızlı olduğu yarışlar da çıkarmaya başladı" (i.polis, istanbul ve suzuka'nın ardından)

    çok eleştirilen massa, schumi'nin kıyasıya şampiyonluk mücadelesine giriştiği bir dönemde, sezonun son 6 yarışında 2 galibiyet 3 pole almıştı.

    2007'de raikkonen'le birlikte yarışan felipe, büyük bir çoğunluğun aksine, raikkonen'den geri kalmak şöyle dursun, çoğu zaman daha iyi sonuçlara imza attı. hatta serhan acar bir yarışta "sene başlamadan önce raikkonen'in yanında şans tanınmayan massa, şu an raikkonen'in önüne geçerek şaşırtmaya devam ediyor" demişti.

    sırasıyla avustralya sıralamadaki vites kutusu arızası, kanada'da diskalifiye edilmesi, işngiltere startında aracının stop etmesi, macaristan'da sıralama (q2) esanasından aracına benzin koyulmasının unutulması ve italya'da ilk virajda arkadan hamilton'un vurması sonucu yarış dışı kalması, felipe'nin şampiyonadan düşmesine neden olan olaylardı. hatta italya yarışına bile raikkonen'in puan olarak önünde girmişti felipe. son sıradan başladığı avustralya'da 6. sıraya yükselmesi, ingiltere'de pit yolundan başlamak zorunda kalması ile 2 pit stop yaptığı halde 5. sırada yarışı bitirmesi, felipe'nin iyi sürüşlerine birer örnek olmuştu.

    2008'de kendi hataları ile ilk 2 yarışta 0 puan çektikten sonra bahreyn galibiyeti ile yeniden başlayan felipe, ispanya yarışının ardından ele geçirdiği üstünlüğü hiç kaybetmedi. monaco'da pole kazandı, yağmurlu yarışın ilk 10 turunda 8 saniye fark açtı, fakat takımın aptalca stratejisi sonucu kuruyan piste full depo + inter lastikle gönderilince galibiyeti hamilton'a bıraktı. kanda'da benzin pompasının kırılması nedeniyle üstüste 2 tur pitlere girmek zorunda kalmasına rağmen, yaptığı sayısız geçişle yarışı 6. sırada bitirdi. macaristan'da arkasındaki pilota 20+ saniye fark açmış yarışın bitmesini beklerken, 3 tur kala motoru patladı. bu yarışta harika bir startla 2 mclaren'i geçmesi de unutulmazdı. singapur'da ışıklı sistemi kumanda eden elemanın salaklığı ile benzin hortumu kopmuştu, 0,7 saniye farkla pole aldığı yarıştan eli boş döndü massa. son yarış brezilya'da ıslak-kuru-ıslak yarış esnasında hem liderliği hiç kaybetmedi, hem de fastest lap ile yarışı bitirdi galip geldi ama son anda glock'un hamilton'a geçilmesi ile şampiyonluğu kaçırdı.

    2009'da doğuştan problemli olan F60 ile ingiltere'de 11. başlayıp 4. sırada, almanya'da yine 11, başlayıp 3. sırada podyuma çıkan felipe, malum kazaya kadar 22 paun toplamış, takım arkadaşı raikkonen ise o esnada 10 puandaydı.

    felipe'nin ferrari'de geçirdiği 5 sezonu kısaca anlatmaya çalıştım. nedeni, bazı arkadaşların massa'nın gökten zembille inip alonso ile takım arkadaşı olmuş gibi yalnızca bu sezona bakarak felipe'yi değerlendirme çabalarıdır.

    yarıştığı 5 sezon boyunca galip de gelmiş massa; zorlu yarışlar da geçirmiş. ama hiç bir zaman bu sezonki kadar çaresiz bir görüntü çizmemiş. yenilmiş ama rakiplerine hiç ezilmemiş.

    bu sezonda ise görüntü maalesef bir kaç yarışla alakalı değil. bir takım sorunlar massa'yı çaresiz durumda bıraktı. alonso'nun bu sezon takıma katılması ve sebebinin alonso'ya bağlanmaya çalışılması da doğru değil. alonso yalnızca massa'nın en kötü olduğu döneme denk geldi. daha doğrusu, massa'nın problem yaşadığı ve bir türlü sorunun üstesinden gelemediği yıla denk geldi.

    önce, bu yıl ön lastikler ebat olarak daraltıldı. benzin ikmali yasağı ile araçlar daha da büyüdü, yaklaşık 160-170 kg.lık yakıt depoları araçlara eklendi. bunun sonucunda ağırlık dağılımı ön taraftan arka tarafa doğru kaydı. değişen araç yapısı ile birlikte b.stone, daha fazla dayanabilmesi amacıyla daha sert lastikler üretti ve takımların kullanımına sundu.

    felipe'nin ilgili sözleri şöyle:

    "aracın ön tarafında güçlü tutunma gerektiren bir sürüş tarzım var. lastiklerin daraltılması tutunma seviyesini düşürüyor"

    "bu yıl kullanılan en yumuşak b.stone lastiği bile, benim için fazla sert."

    "lastikleri ısıtmak için elimden geleni yapıyorum, bunun üstünde çalışmaya devam ediyoruz. fakat işin kötüsü ne yapmam gerektiğini bilemiyorum"

    ross brawn'ın da ön taraf ile ilgili bir sözü var : "araçların yapısının değişmesi sonucu ağırlık dağılımı önden arkaya doğru kaydı. bu da ön tarafta tutunmayı azalttı. ama gelecek yıl kullanılmaya başlanacak olan KERS'in araca eklenmesi ile ağırlık tekrar ön tarafa doğru bir miktar kayacak"

    bu yıl gerçekten felipe adına kabus gibi bir yıl oluyor. kalan 3 yarışın bir an önce bitmesini beklediğine eminim. çünkü gerçekten ortada bir sorun var ve maalesef bu sorun hiç bir çalışma ile giderilemedi. tahminim, hani bir 10 yarış daha olsa, bu felipe için daha fazla acıdan başka bir şey ifade etmeyecekti.

    şimdilerde, bu sezona bakarak felipe'nin ipini çekmeye heveslenmek, geçmiş yıllarını göz ardı etmeye çalışmak moda.. kimisi alonso karşısında gerçek yüzü göründü diyor; kimisi kazadan sonra "ışığı" gördü ve artık basamıyor diyor.. yukarıda felipe'nin önceki 5 sezonunu kısaca özetledim, ve bu yılki "esas" sorununu yazmaya çalıştım. ve bunları yaparken de yorum katmaktan çok, kural kitabında yapılan değişiklikleri ve birinci ağızdan ilgilerin sözlerini aktararak yazdım.

    isteyen istediği kulpu takmakta serbest; ama felipe'nin sorunu bu yılın ardından bitecek. felipe'yi yermekten zevk alan insanlar, son orgazmlarını yaşadıklarını unutmadan, keyifle yermeye devam edebilirler. tabi bunu yaparken geçmiş 5 sezondaki başarılarını da göz ardı etme konusundaki duyarsızlıkları ve hatta art niyetleri de kendilerinin bileceği iş. hatta bir takım insanların gerçekten hiç bir şey bilmediklerine, sinema seyreder gibi yarış seyredip, evlilik programındaki seyirciler gibi boş boş ve durmadan konuştuklarına da eminim. onun için, çok da üzerinde durmamak lazım..

    biraz uzun oldu, halbuki "felipe foss" demek daha kolay. ama dediğim gibi, bilenler ile evlilik programı seyircileri gibi takılanlar arasında; art niyetli olanlar ile sebepleri araştıranlar arasında bir fark olmalı..

  6. @ASUMAN sizde şu ikinci yolun müdavimlerindensiniz sanırım
    yapılabilecek her türlü muhabbet yapılmışta bu işler %100 e % 110 bakmaz kazanın nereden gelceği belli olmaz:)))

  7. Massa takımı motive etmeye çalışıyor.Bu tür konuşmaları her pilot zaman zaman yapmıştır.Aşina olmadığımız bir konuşma değil.Fakat bazı taraftarlar içindeki nefreti dökmenin başka yolunu bulmayı hiç denemiyorlar.Her insanın stresli olduğu,psikolojik bunalımda olduğu zamanlar olabilir.Bazıları bu durumları doktora giderek çözmeye çalışır ,bazıları da ona buna saldırarak rahatlar.
    Massa'nın bu yılki performansı herkesi özellikle de raikkonen taraftarlarını çok şaşırttı.Onlar,raikkoneni ezip geçen sonra da onu şampiyon yapan adamın Alonsoyu da çok rahat ezeceğini zannettiler.Çok büyük hayal kırıklığına uğradılar.öyle büyük bir hayal kırıklığı ki ,raikkonenin wrc de sondan birinci olmasına dahi aldırış etmiyorlar.
    turbo spa 2000 lütfen yalan söylemeden yorum (iftira) yaz.''Görülmemiş bir şekilde kaba uslup'' nedir açıkla.Massanın ölümüne direnmesi ve sürekli blokajda kalması karşısında sadece ''Bu çok gülünç'' dedi.
    Olayı gayet iyi biliyorsunuz ama ben tekrar izah edeyim.Almanya Alonso'nun hakkıydı.Sıralamalarda 1 ve 2.sektörün en hızlısıydı.Ferrari takımı ilk defa redbull takımına BİNDE 2 SANİYE mesafedeydi.Yani diğer bir anlamda sadece 15 cm yani bir karıştan daha az bir mesafe uzaktaydı.Vettel 3.sektör sayesinde poleyi aldı ama kesinlikle rahat değildi.O gün Alonso nun kazanmasına kesin gözüyle bakılıyordu.Antrenmandan sıralamaya kadar Alonso hep banko görünüyordu.Eğer bir kaza veya arıza olmazsa bu yarış Alonso'nundu.Yarışın başında vettelin yaptığı nahoş hareket hem kendine 2 sıra kaybettirdi hem de Alonsonun ilk virajda massayla yanyana gelmesine sebeb oldu.Nerdeyse Alonsoyu duvara yapıştıracaktı.Ama korkunun faydası yoktu.Alonso bu yarışı alacağını cumadan beri hissetiriyordu.Bu garip startın ardından massa ilk virajı lider döndü ama hakeden olarak değil.Vettelin alonsoyu out etmek çabası sonucunda olay massaya yaradı.Takım da ,istanbuldaki gibi bir kaza olmasın diye tedbir alarak hakedene yerini vermeye çalıştı.Ama Massanın mühendisi olayı hazmedemedi.Sanki antrenmanlarda massa vardı,sanki sıralamada redbull a binde 2 saniye massa yaklaştı.
    Pit girişinde arkadaşını geçmek emsai görülmemiş bir olay ise,Emsali görülmemiş olayların listesinde sc geçmek neden yok.ya da kırmızıda duran araca (kanada)arkadan çarpmak, ya da yalan söylemek,ya da pite arabayı iterek getirmek,ya da son yarışa (eski sistemle)7 puan önde gelip üstelik rakibin önünde başlayıp şampiyon olamamak neden yok.
    Herkes keseri kendi tarafından yontuyor.Şimdi ben de alonsoya mclarende yapılanları anlatacağım uzayıp gidecek.Dennisin destekleri bu sayfalara sığmaz.

  8. Djarum çok haklısın bir suçu ortaya çıkardı diye Alonso suçlu oluyo ilginç bir çelişki:D Hem Alonso olayı ortaya çıkardığında (e mail olayı) Mclaren Alonsoyu çoktan gözden çıkarmıştı saklayıp ta ne yapacaktı Alonso.

  9. efendimayin  avatarı

    Massa seneye daha kötü olur bence böyle giderse tek şansı renaulta geçmek bir daha bu fırsatı bile bulamayabilir.

  10. Ne ilginç,yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış,Yada nasrettin hoca,hırsızın hiç mi suçu misali,hırsızlığı mclaren yapsın suçlu Alonso olsun ıh ne güzel,hırsızlıkta ne hırsızlık,en yüz kızartıcı olanı,insan hiç komşusunun(burda komşusu ferrari oluyor)malını çalar mı?.

  11. massa kendi sölediğini uygulamayan tek kişi olduğun için sözünü gülerek karşılıyorum. Performance %90 kullan şu aracın da bari bi hayrın olsun %40 var yoksun, yapma gözünü seveyim

  12. takımı sato.

    herkül Allah seni kahretsin. (mecazen)
    geberdim gülmekten.
    bu nedir ya.
    kesinlikle sana özel mesaj alanı koymaları lazım trf1'de.
    Sinan Bozok Face'de sen burada resmen fenomensiniz.
    tebrikler kardeşim.

    ben bir su içeyim kendime geleyim, yeminlen karnım kasıldı.

  13. sıralama antreman yarış hatta takım yemeğe bile giderken önce arabaya alonso biniyormuş öndeki araçta alonso gidiyormuş. anlaşma böyle:) sonra motivasyonu bozuluyormuş. 2007 iyi bir örnek senedir.
    alonsoya sormuşlar. eğer bu ismi kullanma f1 den başka bir pilotun ismini kullansan deseler hangi pilotun ismini tercih edersin? cevap vermiş…
    takımı sato(takuma sato)bu hoşuma gider demiş karakterime uygun:))))(fia mclaren ceza ihbar mail ipucu kelimeler:))şaka şaka:))

  14. -Çin'de bugüne kadar hiç görmediğim bir hareketle diaz Massa'ya pit girişinde geçiş hamlesi yaptı.
    -Almanya'da gene görülmemiş şekilde kaba bir üslup ile yol istedi.
    -Monte her lafında diazı övdü. massaya da arada "iyi pilottur tanırım kendisini" bab-ında söylemlerde bulundu.

    ama Massa hiç çıkıp dedi mi, takım diaza destek oluyor ondan kaybediyorum, ondan arkasında kalıyorum diye. bu kadar bariz desteğe rağmen.

    ama diazın geçmişini bilen bilir, çaylak pilota karşı bile takımdan destek isteyebilecek kabiliyette.

    işte safkan pilot ile bir "konsorsiyum pilotunun" arasındaki en basitinden fark.

    -Biri usta bir kılıf dokuyucusu. (her mağlubiyete ait bir gerekçesi vardır.)
    -Biri sadece gel pistte yarışalım diyen bir pilot.

  15. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz.

  16. fantastico _alonso avatarı
    fantastico _alonso

    herkül, her zamanki gibi lafı kulaklarından duymamakta ısrarcısıcn. speeder doğru söylüyor. hangi gün massa hızlı oldu? hadi sıralama ve yarışa okı. alonso izin vermiyo diyoruz. be güzel insan! antreman turlarında da mı puanlama sistemi var? ayrıca alonsoya karşı iğneli üslubununa anlam vermeye başladım ben. muhtemelen kimi-alonso mucadelesinden hep mağlup ayrılmış olmandan sanırım 😉

  17. yusuf zenbilci avatarı
    yusuf zenbilci

    massa kim ne derse desin sen ferrari için çok önemlisin ben bi alonsocuyum senn o kazadan sonra bu hale geldiğini çok iyi biliyorum son 3 yarış toparla kendini rakiplerden çalabildiğin akdar puan çal alonsoya yardımcı ol

  18. kendin söyledin ya müsaade yok geçemiyor yani. sıralamada da yasakmış. alonso istememiş:)))

  19. Müsade olsa ne yazar ki Massa sezon başından beri ne zaman Alonsoyu antremanda yada sıralamada geçebilmişki…Almanyada Vettel Alonsonun üzerine sürmeseydi Massaya kapıyı açmasaydı Massa 1. gidebilir miydi? göz var izam var.

  20. sen değil % 110 % 210 çaba göstersen dahi alonsonun önünde yarış bitiremezsin. müsaade yok. haddini bil…

  21. Kendi evinde sıralamada Alonso yu geçemez ise o zaman yandın işte.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir