Şampiyon Kim Olur?

yazar:

kategori:

Son üç yarışa girmemize rağmen beş pilotun hala şampiyonluk potasında olması gerçekten müthiş. Bir de Raikkonen’in geri döndüğünü vede Schumacher’in mücadelenin içinde olduğunu hayal edin. Gerçekten seyrine doyum olmaz bir rekabet. 

Gelelim potada yer alan bu beş pilottan Webber, Alonso, Vettel, Hamilton ve Buton’ın şampiyonluk şanslarını değerlendirmeye. İsterseniz öncelikle konuya matematikel açıdan yaklaşalım vede şampiyonluğun olası en güçlü adayı Webber ile başlayalım.

Mark Webber kalan üç yarışta bir birincilik, bir ikincilik ve birde dördüncülük alırsa rakiplerinin durumundan bağımsız olarak şampiyonluğunu ilan edecek. Şampiyonluğu kendi elinde olması onu biraz şanslı kılsada gereksiz strese girme olasılığı da var. Redbull’un bu seneki en iyi otomobil olduğu düşünüldüğünde Webber’in birazcık soğukkanlı olması ve konsantrasyonunu bozmaması durumunda şampiyon olmaması için hiçbir sebep yok.

Fernando Alonso Renault ile yakaladığı müthiş performansı Mclaren ile kan uyuşmazlığı sebebi ile tekrarlayamadı ; fakat Ferrari ile Renault günlerini andıran bir çıkış içinde. Renault günlerine niye atıfta bulunuyorsun derseniz, Alonso kullandığı aracın performansını şahsi becerisi ile bir üst sınıfa yükselten bir pilot. Bu yıl da şampiyonluk mücadelesi verecek konumda olmayan Ferrari ile bu mücadelinin içinde olması bunun en önemli kanıtı. Massa’nın durumu da ortada zaten. Alonso son üç yarışı kazanırsa rakiplerinin durumu ne olursa olsun şampiyonluğunu ilan edecek. Alonso bunu yapabilecek bir pilot; ama Ferrari bunu yapabilir mi şüpheli!

Sebastian Vettel tarihin en genç pilotu olma şansına bu kadar yaklaşmışken, bu fırsatı değerlendirebilecek mi? Bunun için yapması gereken son üç yarışı kazanmak. Sahip olduğu güçlü Redbul ile bunu yapma şansı var ama tecrübe eksikliği en büyük handikabı. Türkiye GP’sinde yaptığı inanılmaz hata hala zihinlerde. Zaten yaptığı birkaç kişisel hata olmasa belki de şuan açık ara şampiyonluğun en güçlü adayı olacaktı.

Lewis Hamilton tarihin en genç F1 şampiyonu. Onu GP2’ da izleyenler bütün pilotların eşit şartlarda yarıştığı 2006 yılındaki müthiş performansını unutamazlar. 2007 yılında F1’deki ilk sezonunda ilk dokuz yarışta podyumda olması herkesi çok heyecanlandırmış, hatta yeni bir Schumacher’in doğduğuna inanılmıştı. Fakat sonrasında Mclaren’in aldığı cezalar, Alonso ile ters düşmesi vede kendi şahsi hataları yüzünden efsane olma şansını biraz kaçırmış gözüküyor. Herşeye rağmen gridin en cesur pilotu ve F1’i seyredilir kılan en önemli ikon olduğu tartışılmaz. Şampiyonluk şansına gelince, son üç yarışı kazansa bile şampiyonluk şansı Webber’in alacağı puanlara bağlı. Mclaren’in Redbull ile mücadele edebilecek tek araba olduğu düşünüldüğünde Hamilton’un şampiyonluk şansı hala var.

Son olarak Jenson Button’ı değerlendirirsek. Brawn GP’ deki şans eseri kazandığı şampiyonluk sayesinde McLaren’e transfer olması hayatı boyunca gelebileceği en iyi nokta oldu. Şampiyonluk şansı matematiksel olarak varsada pratikte böyle bir şansı yok.

Bu sezon gerçekten mütşih bir sezon yaşıyoruz. Umarım seneye Raikkonen ve Schumacher’de bu mucadelenin içinde olur. Şampiyon kim olur sorumuza geri dönersek, Redbull’un müthiş performansı ve pilotlarının hiç şampiyonluk tatmaması sebebi ile Webber, Vettel ikilisinden birinin şampiyon olması F1 için en güzeli olur. Alonso ve Hamilton!

 

Halil ÇINARLI


Yorumlar

  1. Olsaymış koskoca ferrari bi içecek firması kadar araba yapamıyorsa kapasınlar tükkanı

  2. Vettel
    Hamilton
    Webber
    Petrov
    Button
    Alonso

  3. Evet dostlar, yazımda da temenni ettiğim gibi Redbull'lardan birinin özellikle Vettel'in şampiyon olması gerçekten çok keyifli oldu. Alonso ve Hamilton için niye ! işareti koyduğum sanınım şimdi daha iyi anlaşılmıştır.

    Bu sezon gerçekten çok keyifli geçti umarım seneye daha da güzel olur.

  4. kadere 45…Allah bilir. yazılacak herşey tahmin bu vakitten sonra ne dense boş ne dense dolu…bundan sonrası kavli dua…

  5. yapma ya redbul hic bi zman büyük takım olmamadıki alonso sampiyon yusuf hitay

  6. serdar yavaş avatarı
    serdar yavaş

    Değerli yorumlarınız için teşekkürler…

  7. Arkadaşlar yazının sonundaki, Alonso ve Hamilton! ibaresi sanırım şimdi daha iyi anlaşılmıştır.

  8. Ya illa bi raikkoneni eklıyceksınız gitti adam bıraktı ve gitti şimdi diyceksiniz o gitmedi FERRARİ gönderdi.Rai'nin F1 Racing dergisinde bi acıklaması var Özel FERRARİ Sayısı'nda Muhabir Soruyor:Schumacher gibi 7 sampiyonluk kazanmak istermisin.
    Rai:''Asla Hayır bu cok uzun bi zaman demek ben hedefime ulastım ve F1 şampiyonu oldum.''yani devamı nasıl olursa olsun tarzı bir acıklama sanki hedefine ulasmıs ve hobi olarak F2008 kullanıyor gibiydi.Baslarda hala içinde aynı ates tutku vardı.Ama Hamının Kanada'da arkadan carpması Fransa'da egsoz borusunun kopması onu çökertti.içindeki ates söndü.Geri dönmeye hiç çalısmadı…FERRARİ için aranan kan bulundu:FERNANDO ALONSO…Bu arada ben pilot değil takım tutarım yanı ALonso baska takıma gtse o takımı desteliycek değilim…

  9. efsanef1 arkadışımızın söylediğin gibi Webber artık yarış kazanması gerektiğini biliyor fakat bunu yapabileceğinden ben biraz şüpheliyim.

  10. hasan yılmaz avatarı
    hasan yılmaz

    vettel olur

  11. hasan yılmaz avatarı
    hasan yılmaz

    halil yine taraf tutup hamilton ı öne çıkarmışın. şampiyonluğa gelince Vettel olur…

  12. webber artık yarış kazanmasını gerektiğini iyi biliyor koreyi alır bence yeni motoruyla. webber kazanırsa şampiyon olur diye düşünüyorum, başkası olursa son yarışın sonucu belirler şampiyonu.

  13. İlk önce 5 pilotun da hak edeceğini söylemeliyim. Sezon genelinde 5 pilotun da çok parladığı yarışları ve sağlam performansları oldu. Hataları da olmasına rağmen. Son 3 yarışa şampiyon adayı olarak gelenler neden hak etmesinler?

    Şampiyonun kim olacağı ise Red Bull'a kalmış bir olay bence. Uygulayacakları strateji çok önemli. Vettel'in etrafında bir takım oluşturduklarını itiraf ettiler. Kalan yarışlarda Webber-Vettel ilişkisini iyi ayarlamaları lazım. Yoksa Alonso ve diğerleri avantajlı duruma gelecektir. 2010 Kore'de ilk düğümü çözeceğiz, aslında Red Bull çözecek. Christian Horner'ın yerinde olsam ne yapar eder, önde olan Webber'i desteklerdim.

  14. 2007 de yapılmak istenilen ve uygulanan çalışmalar bakımından McLaren in başından geçenlerin bir benzeri RedBull tarafından gerçekleştiriliyor.Vettel öz evlat Webber ise takıma güç kazandıran pilot.Kim kime benziyor onun kararını vermekde okuyuculara kalsın.Unutmayın ki… engenç şampiyonluk tehlikedeyken Hamilton un ALonso ve Webber e yardım etmesi gerekiyor.

  15. Özcan Kahraman avatarı
    Özcan Kahraman

    Vettel olur

  16. 1.ALonso
    2.Vettel
    3.Webber

  17. Yarın ki yarışın sonucunu söylim size
    1 vetel
    2 Alonso
    3 Hamilton
    4 Webber

    Start ta Alonso redbullardan birini(muhtemelen webber olur)geçer,yarış içinde de hamilton geçer webberi sıralama gerçekleşmiş olur
    ve bu sonuç şampiyonayı çok daha heyecanlı hale getirir,iyi seyirler.

  18. sezon sonu puan durumuyla ilgili olarak tahminim 1)webber 2)vettel 3)alonso 4)hamilton 5)button…….Sıralama aynen böyle olacak izleyin görün.

  19. davidson şampiyon olur derken bunu umut bağlarken redbull ları yenilmez değil yarış temposu diyorsun,ama onların tek rakibi olan Fernando Alonso Diaz a şans tanımıyorsun.Nasıl bir ironi bu ?

  20. Kadir YILMAZ avatarı

    Tarafa tutmayalım hepsi hakediyo, ne yani Alo kendi elleriyle çok fazla ouan kaybetmemdi mi, geçen istatistik vardı. ' yarış çıkış yetiosa tüm sezona bişey demeyelim. Tabi aracında geliştiği gerçeğini görmemezlik ayıp olur. Yarış performansında da çok çok geri değillerdi, işin sırrı sıralamalar.
    Bende Redbull büyük bir hata yapmazsa kimseye bırakmaz diyorum, Vet olsun isterim ama fark etmez.

  21. yusuf zenbilci avatarı
    yusuf zenbilci

    bu çıkışın üstüne alonso şampıyonluğu hakediyor çünkü webber ve vettel redbul un hakkını veremiyolar alonso o araçta olsaydı bence koreye şampıyon olarak gelirdi tam anlamıyla hakden şampıyon olsun

  22. Spa dan sonra da demiştim hala da diyorum.şampiyon vettel olur diyer herşey tarih işte

  23. Yusuf  Hitay avatarı

    redbull arasında geçer,diğerleride bi taraflarını yırtar o kadar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir