Bridgestone, Oluksuzların Isınma Sorununa Odaklandı

yazar:

kategori:

Bridgestone, gelecek ay oluksuz lastiklerin tekrar deneneceği Barselona’da, daha yüksek pist sıcaklığını ve lastik hamurlarındaki yeni seçeneklerin, ısıtma meselesi ile ilgili korkuları hafifleteceğini umuyor.

Japon lastik üreticisi, gelecek sezonun başıdna Formula 1’e tekrar oluksuz lastikleri getirmeye bakıyor ve bununla ilgili ilk çalışmalarını geçen Aralık ayında Jerez’de yapmıştı.

Pilotların ilk denemelerden genel olarak mutlu ayrılmasına rağmen lastik ısıtıcılarının kullanılmadığı zamanda, oluksuz lastiklerde pitten çıkıştaki sıcaklık ile tam kullanımdaki sıcaklık arasında çok büyük fark olduğu yönünde sesler yükselmişti.

Bu fark, güvenlik endişelerini doğuracak şekilde tur zamanlarında bir kaç saniye değişime neden oluyordu.

O zamanda David Coulthard şu şekilde konuşmuştu: "Araçlar arasındaki sıcaklık farkları hakkında oldukça endişeliyim, özellikle de sıralamalarda"

"Bu konuda bir kaç pilotla konuştum ve hepsi benimle hemfikir: battaniyeler (lastik ısıtıcıları) olmadan, bir araç hızlı turunda bir diğeri pitten piste girerken, bu durum olukça üskütücü. Hızlarda çok büyük farklılık var"

Bu endişelerin ışığında Bridgestone, 14-17 Nisan tarihlerinde yapılması planlanan Barselona testlerine geliştirilmiş üç farklı tipte hamur getirmeyi düşünüyor.

Bridgestone Motorsporları Lastik Gelişimi Sorumlusu Hirohide Hamashima: "Şu anda hamur çeşitleri hakkında düşünüyor"

"Isıtma meselesini kontrol etmek istiyoruz. Çünkü kış döneminde ısıtma sorunu yaşadık ve bir çok pilot, lastiklerin ısıtılması ile ilgili şikayette bulundu"

"Çok uzun zaman aldı ve bir dengesizlik var. Çünkü, arkalar (lastik) çabucak ısındı. Bu yüzden 2-3 turdan sonra önler soğuk ve arkalar çok sıcaktı. Bu yüzden önler kıvama gelmeden önce arkalar yorulmuş oldu. Bu da sürüşü zorlaştırdı."

2009 lastik yönetmeliği henüz kesinleşmemesine rağmen Hamashima, bütün sezon için 4 farklı hamurda oluksuz lastik önerecek gibi göründüklerini öne sürdü.

Bridgestone ayrıca, Sigapu’daki gece yarışı için birincil ve opsiyon lastiklerdeki farklılığı gösterebilmek içib normal beyaz çizgi yerine floresan işaretlemesi kullanmayı planlıyor.


Yorumlar

  1. erdem akyols avatarı

    zaten 2005 deki arac kötü deildi lastikler yıkmıstı ferrariyi…

  2. Biraz 2005-ferrari'yi hatırlattı sanki

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir