Piquet, Singapur-2008'in Ayrıntılarını Açıkladı

yazar:

kategori:

Renault’un eski pilotu, bu hafta başında Fransız üreticiye açtığı davayı kazanmış ve kendilerine haksız yere atılan iftiralar nedeniyle tazminat almışlardı.

Belki de bu sonuçla biraz cesaret alan Piquet, Times gazetesi ile yapmış olduğu söyleşide skandalla ilgili bazı açıklamalar yaptı.

Brezilyalı pilot, sıralamada kendisi ile birlikte Alonso’nun kötü sonuçlar almalarının ardından Pat Symonds’un yanlarına geldiğini belirtti.

Piquet: “Bana dedi ki ‘bak, iki araç da gridin arkasında. Olağan üstü bir şey olmadığı sürece yarışta bir yere varamayacağımız bir konumdayız’. Briatore ona katıldı ve ‘olağanüstü bir şey olmazsa takım için bir felaket olacağı’nı söyledi.”

“Orada oturmuş sadece dinliyordum. Çünkü bunun nereye gittiğini anlayamıyordum. Her ikisi de yerinde duramıyordu ve durum inanılmaz derecede gergindi. O ana kadar tek kelime ettiğimi düşünmüyorum. Beş dakika sonra Flavio hareketi yaptı. Dedi ki ‘bak, burada bizim yararımıza bir şeylerin olmasının tek yolu, doğru zamanda güvenlik aracının girmesi ile olur’ “

“Orada sadece oturup onlara baktım. İkisi de (Briatore ve Symonds) Almanya’da benim pitimin ardından birisi kaza yaptığında neler olduğunu hatırlattı. Yarışta ikinci olmuştum. Flavio ‘takıma yardım etmek istiyor musun? Doğru zamanda kaza yapabilirsen, her şey değişebilir’ dedi.”

Ardından Piquet, Briatore’nin kendisi üzerinde nasıl baskı kurduğunu açıkladı; kaza öncesinde ve sırasında yarışla ilgili bir ayrıntı vermeden önce sürekli olarak bağırarak talimat verdiğini söyledi.

Piquet: “14. turda güvenlik aracının girmesini istediler. Aslında bana yapılan eleştirilerin ardından takım için bir şeyler yapma konusunda hemfikirdim. Bunun ahlaki açısını hiç düşünmedim bile”

“Turlar ilerledikçe neyin geldiğini biliyordum. Ama yapacağım şeye inanması zordu. Neredeyse kendi güvenliğimden çok, takımın bunu başaramamasından endişe ediyordum”

“Çok korkmuştum. Zor nefes alıyordum. Turu tamamladığım her anda tabelayı görmek için gözlerimi dört açıyordum. Böylece hangi turda olduğumu bilecektim. Ama dışarısı karanlıktı ve bir şey görmekte zorlanıyordum.

“Telsizden tekrar tekrar bağırdım ‘Kaçıncı turdayız? Kaçıncı turdayız?’… Turu söylediler ve kendimi hazırlamaya başladım. Çünkü ne yapmak üzere olduğumu biliyordum, yapacağıma inanmasam da”

“14. turda şikan civarına geldim. Karnımın sıkılaştığını hissedebiliyordum. İnanılmaz derecede korkmuştum. Rüya gibiydi. Tekerleği duvara dokundurdum ve diğer duvara çarpmak için gaza bastım. Darbe sırasında ağrı hissetmedim ama adrenalin pompalıyordum. Kaza süresince aracın kontrolü elimdeydi.”

Kaza sonrası güvenlik aracı hemen piste girdi ve 2 tur önce pite giren Alonso, sonunda yarışı kazandı.

Piquet’in bütün bu çabası sonrasında Briatore, Brezilyalı pilotun sırtını sıvazladı ve teşekkür etti.

Brezilyalı pilot, 2009 sezonuna da Renault koltuğunda girdi ama sene ortasında takımdan kovuldu. Bundan kısa süre sonra da kazanın bilerek gerçekleştiği basına sızdı; FIA, konuyu ele aldı.

Piquet, olay için özür diledi ve böylesi bir şeyin tekrar istenmesi halinde cevabının hayır olacağını belirtti.

Piquet: “Dürüst olmam gerekirse beni daha çok motive eden, temiz bir vicdan arzusundan çok, Flavio’ya olan kızgınlığımdı”

“Geriye baktığımda uzun zaman önceymiş gibi geliyor. Ama bunun gölgesinden kurtulamayacağımı biliyorum. Yaptığım için açıkça özür diliyorum. Sadece insanların, nasıl bir baskı altında olduğumu anlamalarını umuyorum. Mazereti yok ama çok mutsuz bir insan haline gelmiştim. Bugün daha güçlü bir adamım. Eğer tekrar bana sorulursa, hayır diyecek gücüm var”


Yorumlar

  1. Abuzer Kadayıf avatarı
    Abuzer Kadayıf

    "ama alonso nun haberi yoktuuuu" diye bağıran saygıdeğer arkadaşların fazlaca saf olabileceklerini daha önceden birçok kişi belirtti. artık alonsonun bu galibiyeti az veya çok dahil olduğu sahtekarlıkla kazandığını kabul edin etmezsenizde dünya biliyor sorun değil. işin mide bulandırıcı tarafı, halende alonsonun o yarışı kazanmış olarak görünüyor olması. bravo fia ya 🙁 piquet en azından dünya kamuoyundan özür dileyebilecek kadar olgun olabiliyor ama bu sahtekarlığı düzenleyen ve bulaşan şahıslar halende bırakın özür dilemeyi kabul bile etmiyorlar.

  2. fantastico _alonso avatarı
    fantastico _alonso

    sende böyle nerde alonsoyla ilgili haber var atlamaya devam et!

  3. ScuderiaFerrariMarlboroF1  avatarı
    ScuderiaFerrariMarlboroF1

    tıpkı suzukada hamıltonun redbulları yakalaması için buttonu kullandıkları gibimi

  4. alonsonun haberi olsa öyle bir şeye asla izin vermezdi. dünyanın en delikanlı(!) adamına laf söylemek kimin haddine düşmüş?
    o sadece işini(!) yapar. buna kadir bile inanmaz :DDDDDDDDDDDDDDd

  5. seyfi baydar avatarı

    o yarışın kurbanı massa oldu pıtte yakıt hortumu kilitlenmeseydi belki de şampiyon olacaktı

  6. FAster Inside avatarı
    FAster Inside

    Olay ne kadar vahimse, piquet in tavırları da o kadar vahim, yani reno dan kavulmasa belki tüm bunlar hiç açığa çıkmayacaktı, ama ne varki açıklamalardan sonra piqe bi anda ak kaşık oluverdi, halbuki tam tersi olması gerekirken….
    Hatırlayan bilir bir dönem ankaragücü-istanbulspor futbolcusu cafer di sanırım futbolda şike olayları hakkında açıklamalar yapmıştı,olaylar üzerinde seneler sonra ve vahim iddalarının ucuda fenerbahçeye dayanıyordu, o dönemin spor bakanı m ali şahin aynen şunları söylemişti konu hakkında, "madem böyle bi şeyler varmış neden bu kardeşimiz konuşmak için bu zamanı beklemiş" :)), yani bi bakandan bu mu beklenir, devletimiz her türlü imkanını kullanıp konuyu açıklığa kavuşturacaktır demesi gerekirken, sanki futbolcu suçlu gibi bi tavır sergiledi, sonrada ortalıkta öyle bi futbolcu kalmadı bi daha heralde konu hakkında konuşmayı aklında bile geçirmedi, yada artık aziz yıldırım adama ne yaptıysa :))
    Diyeceğim ok i piquet dua etsin ülkemiz vatandaşı olupta böyle bi açıklama yapmamış, yoksa bırakın ısrarla konuşmayı, sokağa bile çıkamayabilirdi….

  7. Arkadaşlar!niye birbirinize giriyorsunuz,durun bir haberim var size fazla kasmayın kendinizi hele bir soluklanın,
    Az önce Alonso ile görüştüm,dedim bizim millet biribirine girdi,işin aslı faslı nedir söylede milleti aydınlatalım bitsin bu düşmanlarının ızdırabı diye,
    Taama dedi,söyle herşeyi ben planladım
    itiraf ediyorum artık baskılara dayanacak göcüm kalmadı
    Birde ben bu işi planlarken nerden bileyim ki türk kamuoyunun fia dan daha şüpheci ve işin peşini bırakmayacağını,ama oldu işte ne yapalım dedi,

  8. Alonsonun hıçbir şeyden haberı var olup olmadıgını tartışmıyorum bıle her zaman söylüyorum koskoca ferrarı takımında kendı sıtratejısı harıcınde takım arkadasının sıtratejısınden haberı olan ve telsızden takımı etkıleyerek kendıne yol verdırtebılen bır plot 2008 dekı singapur senaryosundan nasıl haberı olamaz.. bu noktada butun f1 camıası hem fıkır olması lazım egrı oturup dogru konuşmak lazım diaz ın kesınlıkle haberı vardı.
    Hiper pasıf nelson piquet düşünce ve anlattıklarından çıkardıgım genç ve baskı altında oldugu bır dönemde ona gelen teklıf ne şekılde geldı acaba kı bu kadar baskı altında kaldı ve kabul ettı bunu sorgulamak lazım kı bu noktada piquetınde hıç masum olmadıgı ortaya çıkıyor… yazılan oyunda sadece renault takımına yardım etmesı istendıgı görülüyor ona söylenen şu kı hem takıma yardım edeceksın hemde önümüzdekı yıl (2009) takımda kalacaksın ya kabul et yada kovulacaksın dendı hıper pasıf piquet gelecegı için bunu kabul ettı ve takımda kaldı daha sonra sene ortasında tam otomatık bır sefıl olarak takımdan kovuldu

  9. Furkan  Karaman avatarı
    Furkan Karaman

    evet o ara sadece webber'in önünde çıkmak için massa'yı kullanmakla ugraşıyordu.

  10. orada olup olmadığını kimse bilmiyor ama bilinen tek şey alonsonun benim olanlardan haberi yok ifadesinin aksine haberi olduğu.

  11. bu sene son yarışta da sormadı öyle bişi, ne garip di mi?

  12. çeviren adamlar çevirinin öyle olmadığını söylüyor, niye ısrar ediyorsun ki. Alonso orada olmuş olsa zaten manşetten verilirdi haber herhalde.

    "'Look, both cars are at the back of the grid,' he told me." demiş. "bana dedi" diyor yani, "bize" değil.

  13. ve gökten 3 elma düşer biri flavioya biri pet e biride fernandoya.peki piquete ne oldu ? durumu elma yiyenlerden daha iyi oldu tazminatını aldı.en karlı o oldu.helal olsun.kumpas sonucunda herkes kar etti.

  14. ve kazadan 2 tur önce alonsoya pite gel dediler.alonsoda(yarıştan önce bilmiyorsa bile) la durup dururken beni niye pite çağırıyorsuz.son sıraya düşerim delimisiniz divanemisiniz diye sormadımı.takımda cevap vermedimi.vay be kumpasa bak.

  15. ahmet bozbağ avatarı
    ahmet bozbağ

    Alonso 2008 i biliyordu
    Hamilton 2009 melbourne ü.

    iki tarafta bunları kabul etse iyi olacak.Hayır bir tarafı suçlarken diğer taraf kendini temiz zannetmesin.tabi bazı kişiler 2006 monaco,97 jerez,94 adelaide,bazılarıda 89 japonyayı sorgulasın.

    sonuçta kimsenin temiz olmadığını görürler.''2011'' de herkese başarılar dilerim.

  16. ne o zorunama gitti gerçekler sen alonsonun hiçbir şeyden haberim yok yalanına inanmaya devam et.

  17. yaşananlar gerçekten kötü ama benim anlamadığım bu olanlar telsizden konuşuluyor.benim bildiğim fia telsizleri dinliyor nasıl oluyorda bu yaşananlardan kimsenin haberi olamıyor.

  18. Tamam abi uyardığn için teşekkür ederim

  19. ScuderiaFerrariMarlboroF1  avatarı
    ScuderiaFerrariMarlboroF1

    evet alonso kazandı öyle yada böyle buna strateji diyolar herkes yapamaz şimdi vay alonso şöyle böyle demeye gerek yok yada kendinizi tatmin etmek için yazın bazı arkadaşlar alonso hakkında yorum yazınca rahatlıyor da…

  20. adam öyle heyecan yapmış ki spin atacağı yere kadar bile iyi gelmiş bence 😀 heyecandan 11. turda spin atmamış allahtan yıkım olurdu britore için 😀

  21. yalçın  aslangören avatarı
    yalçın aslangören

    Fakat Pat Symonds'un yanlarına geldğini söylüyor bi anda alonso buhar olmadı ya ki bilir kişi birinci ağız konuşuyor.Bakın kelimesi tam doğru olmamakla birlikte ne kadar yanlış olabilir ki yanımıza geldi denildiyse. Lotus'tan karışık bu alonso haberleri :):S

  22. hakan ingilizcede büyü İ yok 🙂 ENGINE yaz bari 🙂

  23. "Bakınız" yazacaktım, resmi konuşuyorlar diye :)) ya da orayı değiştireyim, "bak delikanlı" 🙂

  24. aslında alonsonun orada olup olmadığı bilinmiyor. "Bakın" biraz yanlış olmuş olabilir.

  25. yalçın  aslangören avatarı
    yalçın aslangören

    bi an kendimi Stephan King romanını okuduğumu hissettim piquet anlatırken ben bile tırstım burda :):P

  26. yalçın  aslangören avatarı
    yalçın aslangören

    Brezilyalı pilot, sıralamada kendisi ile birlikte Alonso'nun kötü sonuçlar almalarının ardından Pat Symonds'un yanlarına geldiğini belirtti.

    Piquet: "Dedi ki 'bakın, iki araç da gridin arkasında. Olağan üstü bir şey olmadığı sürece yarışta bir yere varamayacağımız bir konumdayız'. Briatore ona katıldı ve 'olağanüstü bir şey olmazsa takım için bir felaket olacağı'nı söyledi."

    Kaynak: http://www.trf1.net/formula1_haberler/18202-piquet-singapur-2008-in-ayrintilarini-acikladi.html#ixzz17iNded39

    şimdi yanlarına geldiğni söylüyo yani alonso ile piquet berabermiş o an . alonsonun haberi varmıymış bundan yazık bu kadarını beklemezdim

  27. …Kaza sonrası güvenlik aracı hemen piste girdi ve 2 tur önce pite giren diaz, sonunda yarışı kazandı…

    ve hala o galibiyet istatistiklerinde durmakta.

    flavio açısından yorumlarsam,
    Takım sahipleri için bulunmaz bir adam konumunda. takımının kazanabilmesi için yapabileceklerinin her hangi bir sınırının olmadığını ispatlayan extrem bir örnek.
    biz rakip taraftarlar için kötü ama ona sahip olan takım hakimleri için bulunmaz bir adam.
    f1'de sevmediğim ama saygı duyduğum adamlardan.

    ve börninin yakın dostu. kısacası dominikten sonra yerine geçecek adam. hatta bunun için çok beklemesi bile gerekmeyebilir. ferraride işler kötü gider (bu önümüzdeki sene her takım için geçerli) ve yeni sezona odaklanma kararı alınırsa, sezon içinde bile o koltuğa oturabilir.

  28. Yusuf  Hitay avatarı

    ve alonso hiçbir şey bilmiyordu. ve sonsuza kadar mutlu yaşadılar.

    masalımız sonra ermiştir dağılabilirsiniz.

  29. MaYKiL Schumacher avatarı
    MaYKiL Schumacher

    tam skandal bu durum
    alonso+flavio+symonds ——-> piquet i kullanmışlar (baskının sonucu)
    piquet ne yapsın gencecik çocuk (o zamanlar)
    şimdi doğal olarak çok güçlü (yaşadığı talihsiz tecrübeden sonra böyle olur)
    vicdanlık çok ince bir çizgidir (onu bir oynattınmı tamam gerisi malumdur)

  30. Pardon burda olacaktı 🙂

  31. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    pike koltuk bulma arayışına başlamış ve elindeki bayatlamış singapur kozunu kullanmaya devam ediyor.Pike, renodan tazminat alınca biti kanlanmış olsa gerek ki gündemde biraz daha kalmak istiyor.

  32. Buaraa Nelsonun da Flonunda Menfati çıkarı var Nelson 2009 koltuğunu hedefliyor Flo ise Renult patronun dan gelen baskıyı hafifletmeye çalışıyordu hepsi bu .

  33. 🙂 gerçekten bravo piquet. hiç haberleri yokmuş olanlardan 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir