FIA, Büyük Kural Değişikliklerini Doğruladı

yazar:

kategori:

Bugün gerçekleştirilen FIA Dünya Motor Sporları Konseyi toplantısının ardından FIA, takımların yaptıkları görüşmelerin ardından F1 Komisyonu tarafından önerilen kural değişikliklerini onayladıklarını duyurdu.

Geçişi arttırmak amacıyla gündeme getirilen hareketli arka kanatlar teklifinin bugün onaylanmasıyla birlikte takımlar gelecek sene öncesinde sistemi hazırlamak zorundalar.

FIA, bu sene Red Bull ve Ferrari’nin başında yer aldığı esnek kanat tartışmalarını önlemek için araç gövdesi ile ilgili kuralları da sıkılaştırdı.

Alınan karara göre bu sene yaşananların tekrarını engellemek için araç altında yer alan referans noktası sıkılaştırılacak ve bunun yanında aracın ön bölümüne uygulanan testler de daha fazla güç kullanılacak.

2013’te ise 2.4 litrelik V8 motorların yerine yeni motorların geleceği doğrulandı.

2013’ten itibaren kullanılacak olan motorlar 1.6 litrelik 4 silindirli direrk enjeksiyonlu olacak. 12.000 rpm motor devri olması planlanıyor olsa da yakıt tüketiminin şu ana göre yaklaşık % 35 azalacağı, ancak enerji geri dönüşümü sistemleri sayesinde mevcut motor gücüne ulaşılması bekleniyor.

2013’te sürücülerin sene içerisinde 5 motor kullanmasına izin verilecek. Bir sonraki sene ise bu 4 motorla sınırlandırılacak.

Araç ve motor değişikliklerinin yanında FIA, sportif bazı değişiklikleri de doğruladı. Yapılan değişikliklere göre FIA Yarış Yöneticisi, yarışta güvenlik sebebiyle istediği zaman pit alanını kapatabilecek. Bunun yanında gerekli koşulların ortaya çıkması halinde sürücülerin güvenlik aracını geçmesine izin verilecek.

Vites kutuları artık 5 yarış üst üste kullanılmak zorunda olacak. Bunun yanında 2011’de geçiş lastiklerine izin verilecek. Bu sene sürücülerin yağmurlu havalarda yağmur ve aşırı yağmur lastiklerini kullanmalarına izin veriliyordu.

FIA’nın, kural değişiklikleriyle ilgili ayrıntıları önümüzdeki günlerde yayınlaması bekleniyor.


Yorumlar

  1. Buy Cytotec Online avatarı
    Buy Cytotec Online

    Misoprostol tablet
    What is this medicine?

    MISOPROSTOL helps to prevent stomach ulcers in patients using nonsteroidal antiinflammatory drugs (NSAIDS, drugs commonly used for arthritis, inflammation, and pain). Misoprostol reduces the amount of acid produced in the stomach and protects the stomach lining from the effects of acid.

  2. videodaki pist istanbul park kokpitte kimi görünüyor.. sanırım sistemin sadece nasıl calıstıgını gostermek icin video ya entegre etmişler yoksa calısıp calımayacagından onlarda emin değil galiba.. ama ben begendim neden olmasın..

    fakat aracın cesitli sebelerden yerden kesilip piste indiği zamanlarda tekerlere ve aktarma organlarına binecek güc nasıl hesaplanır bilemiyorum normal sartlarda yerden kesilen arac piste dokundugunda kontrol edilmesi güç iken f kanalda zaten cok hızlıyken birde bununla piste dokundugunda extra kabiliyet..

    göreceğiz bakalım olur mu olmaz mı?

  3. Buy Dapoxetine Online avatarı
    Buy Dapoxetine Online

    PRILIGY(DAPOXETINE) has been found to be safe and effective for the treatment of premature

    ejaculation, according to two major clinical trials. Dapoxetine is a short-acting selective serotonin

    reuptake inhibitor (SSRI).

    online pharmacy priligy dapoxetine
    variant3

  4. oldu olacak hibrit motor kullansınlar.baktılar oda maliyet taş devrindeki gibi yaba daba duuu

  5. Açıkçası beğendim. Ama FIA bu sistemi 'hareketli aerodinamik parça' olarak kabul edilebilir.

  6. rocco junior avatarı

    O değil de Zuriguel Diego Cano diye bie mühendis otomatik f-kanal geliştirmiş.2011 de takımların kullanıp kullanılmayacağı soruluyor?7 ayrı üniteden oluşuyor ve nasıl çalıştığıda bir videoda var
    http://img204.imageshack.us/i/imagepreviewy.jpg/
    http://www.thescuderia.net/forums/showthread.php/27878-Someone-will-use-the-automatic-F-duct-in-2011

  7. bu nedir ya seneye bi bugatti kadar olamayacaklar :D:D tamam aero canavarısın ama 12.000 devir yazık ya.

  8. ScuderiaFerrariMarlboroF1  avatarı
    ScuderiaFerrariMarlboroF1

    bu sayfayı ve tarihi kaydediyorum ilk defa yorumunda diaz yok bravoo tebrkler öğreniyorsun

  9. düzgün işler istiyorsak (burada yapılan şey),
    ve bedava olan bu site hayatta kalsın istiyorsak +ve açılan pop-up'ı tıklamamız siteye en ufağından bir katkı sağlıyorsa, 2 tık zahmetine lütfen katlanalım.

    bariz olan, sitede gayet yoğun bir emeğin harcandığı. o zaman bırakalım idaresi de onlara ait olsun.

  10. sezon içinde takım emri tartışması olduğunda button "takımım bana böyle bir talimat verirse yarışmayı bırakırım" demişti. Buyursun bıraksın şimdi. Bir laf da site yönetimine edeyim;Açılışa büyük bir reklam karesi koymuşunuz,kapat bölümüne tıklayınca kapanmak yerine ilgili site açılıyor. İnsanları salak yerine koymayın,düzgün işler yapın.

  11. Bu yeni kurallar doğrultusunda, halihazırda kullanılan motorlara kıyasla daha güçlü motorlar üretilmesi mümkün. Ayrıca bu motorlar daha hafif olacak, ve daha az yakıt tüketecek. Bu da teorik olarak daha hafif ve hızlı bir araç üretmeye imkan tanıyacak. Çok hoşumuza giden çok silindirli motor sesi belki gidecek ama, yanında başka şeyler de gelecek, hemen üzülmeye gerek yok.

  12. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    Ferrari 2013 aracının ismi 164 F1 olabilir 🙂 2006daki gibi 2.4 V8 gelmişti o sezonda 248 F1 ismi verildi.

  13. Yusuf  Hitay avatarı

    o dönem aerodinami bu kadar önem kazanmamıştı tabii.

    şimdi yok egzost gazı yok dans eden kanat derken zilyon tane buluş ile araçların hızı ciddi bir biçimde arttı. o dönemin araçları şimdi olsaydı seyirine doyum olmayan canavarlar haline gelirdi

  14. ScuderiaFerrariMarlboroF1  avatarı
    ScuderiaFerrariMarlboroF1

    evet hızlarından bişey kaybetmiycekler ama motor sesi ahh o motor sesi

    ferrari v12 engine sound
    http://www.youtube.com/watch?v=aBXUOomynxw

  15. f1 tarihinin gelmiş geçmiş en iyi aracı: McLaren Project4/4 Honda.

    Motor : Honda 1.5 V6T 80 derece
    Kapasite : 1500 cc
    Güç üretimi : 800 hp
    Devir : 12500 rpm (sıralamalarda 14.000)

  16. http://www.youtube.com/watch?v=GXubxGXy3IA
    1.53 teki gibi veyahut 4.07 deki gibi birşeyden mi bahsediyorsunuz Abdullah Çelik.

  17. 12.000 devir gerçekten çok az 16.000 e falan düşseydi bari 2018 dede 5.000 devir olur araçlar artık 😀

  18. çok karamsar değilim açıkçası. bir şekilde bugünkü hızlarda olacak araçlar. Önce V12'den V10'a düşüşü sonra da V10'dan V8'e düşüşü görmüştük. her zaman endişeler dile getirildi ancak çok büyük farklılıklar olmadı. motor gücündeki kayıp bir şekilde telafi ediliyor. ve turbo motordaki 12000 rpm ile normal motordaki 18000 rpm arasında görüntü ve ses açısından çok büyük fark olacak 🙂 hız anlamında pek büyük fark olacağını düşünmüyorum. en çok ise hareketli arka kanatları merak ediyorum. bakalım ne tür sorunlar çıkacak

  19. ScuderiaFerrariMarlboroF1  avatarı
    ScuderiaFerrariMarlboroF1

    12 000 devir şaka gibi valla gerçekten işin cıvığını cıkardılar jean todt gelınce belkı yıne 2004 2005 kurallarına aerolarına döneriz dedik o mosleydende beter etti hayırlısı diycem ama bizim için hayırlı olmuycak galiba

  20. Yusuf  Hitay avatarı

    evlere şenlik …

    12.000 rpm, pehh nerden nereye 🙂

    v10 dan v8 e geçiştede güçler aynı kalacak bir şey değişmeyecek denmişti ama kırılan rekorlara bakılırsa yakınına bile yaklaşılamamış tenkloji gelişmesine rağmen.

    şimdi bir kaç kişi 750 beygir olacak bıdı bıdı bişeyler zırvalıyacak yine, ancak unutmayınki bu günkü hızlara bir daha ulaşılamayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir