FIA, Yeni Sürüş Standartları Getiriyor

yazar:

kategori:

Geçen cuma günü yapılan Dünya Motor Sporları Konseyi toplantısını ardından FIA, 2011 için belirlenen sportif ve teknik kuralların tamamını yayınladı.

FIA, açıklanan kurallara göre pist üstünde daha temiz mücadeleler olmasını hedefliyor. Bu istek kapsamında FIA, pistte yarış çizgisi dışında avantaj kazanılmasını engellemeye çalışacak ve aşırı agresif savunmaları yasaklayacak.

Kurallarda “Diğer sürücüleri engelleyen, pozisyonu korumak için birden fazla yön değişimi, aracı pist limitlerinin dışında kullanma ve anormal yön değişimi gibi manevalara izin verilmeyecek.”

“Sürücüler her zaman pist limitlerini kullanmak zorunda olacaklar. Herhangi bir şüpheye yol açmamak için bordürler hariç beyaz çizgiler pist sınırlarını belirleyecek.”

“Aracın herhangi bir bölümü pist içerisinde kalmazsa, sürücü pist dışına çıkmış sayılacak.”

“Eğer bir araç herhangi bir şekilde pist dışına çıkarsa tekrar geri dönebilir. Ancak bunu güvenli bir şekilde avantaj sağlamadan yapmalı.” sözlerine ye verildi.

FIA bunun yanında tur yiyen sürücülerin davranışları konusuna da açıklık getirdi ve yarışın olumsuz etkilenmemesini hedeflediğini belirtti.

“Bir araç tur yiyeceği zaman, hızlı olan sürücüye mümkün olan ilk yerde izin vermek zorunda. Eğer yavaş olan sürücü hızlı olana hemen izin vermezse, mavi bayaklarla geçiş fırsatı vermesi işareti yapılacak. Sallanan bayrakları göz  ardı eden sürücüler hakemlere bildirilecek.” denildi.

FIA bunun yanında pit alanında geçişe izin verilmeyeceğini belirtti.


Yorumlar

  1. bu gidişat böyle devam ederse yakında simulasyon yarışlar yapılmaya başlanır, atari oyunu gibi izleriz biz de…

  2. bencede ferrari başkanının dediği gibi 4 silindirli olacagına f1 den çıkıp kendilerine güçlü takımlarla birlikte yeni bir yarış takımı kurmaları lazım NBA deki gibi …

  3. bu kadar fazla asfalt kaçış alanı olursa olacağı buydu.

    yıllar önce söylüyorduk çakıl iyiydi diye. o zaman pilot zaten çıkmıyordu pist dışında, aşırı agresif atak ve savunmada yapamıyordu sonunun kötü olacağını bildiği için. sonunda böyle yasaklar koymak zorunda kaldılar. bana göre (pit geçişleri hariç) yukarıdaki yasakların tek sorumlusu asfalt kaçış alanları. eski imola yı özlemeyen varmı..

  4. "FIA bunun yanında pit alanında geçişe izin verilmeyeceğini belirtti." Buna bir açıklık getirin zaten izin verilmiyordu çünkü.

    Tur yiyen sürücülerine verilecek ceza nasıl olucak peki. Adam zaten sonuncu.

    Pistteki kaçış alanlarını kullanan bir çok zeka sahibi pilot var şuan. Bunlara gerektiğinde ceza verebileceklermi. Çünkü 2009 Monaco da aynısını yapıcaz demişlerdi fakat Massa ya 3 yada 4 kere şikanları keserek tur attı. Bir yaptırım görmedim ben. Aynı şekilde en bariz Shumi 2010 Macaristanda ilk virajı nasıl döndü izleyenler görmüştür. Shumiye bir yaptırım geldi mi?

    Bundan sonra da olucağını sanmıyorum.

  5. Evet herkes sütünü içsin yatsın ve uyumadan büyüsün.O yok bu yok formula1 sen bu ya rış dan çık.Artık Caillu izlicem yumurcakta. O daha heyecanlı.

  6. FIA, pistte yarış çizgisi dışında avantaj kazanılmasını engellemeye çalışacak

    aşırı agresif savunmaları yasaklayacak.

    Diğer sürücüleri engelleyen, pozisyonu korumak için birden fazla yön değişimi

    anormal yön değişimi gibi manevalara izin verilmeyecek

    Eğer yavaş olan sürücü hızlı olana hemen izin vermezse, mavi bayaklarla geçiş fırsatı vermesi işareti yapılacak. Sallanan bayrakları göz ardı eden sürücüler hakemlere bildirilecek.

    bu kurallar "yeni sürüş standartları" değil ki. bu hareketlerin ceza gerektirdiği zaten kurallarda yazıyordu.

    illa "yeni sürüş standardı" oluşturacaksanız, bu hareketleri yapanlara ceza vermeye cesareti yeten adaletli hakemler görevlendirin yeter.

  7. ama harbiden biraz fazla garip ne yan arkandan gelee gel geç mi dicen ne kadar saçma bi düşünce bu böyle yaa alla alla savunma çizgisi çizsinler madem ne biçim iş bu sonra kurallarda açıklık var derler açmayın arkadaş o zmn kuralları şumi nin barrichello ya yaptığı savunma gibi sert savunma olmadıktan sonra yarışmanın anlamı ne anlamı var yaa bi kere programlardan birined görmütüm geleceğin yarışları die araçlar yer çekimsiz ortamda robotlar tarafından kullanılıyodu gelecekte aynen öyle olacak ganımca

  8. Tadı kaçtı ağalar ee pilotlarıda kaldırın bari içine Robot bırakın onlar yarışsız Pitte geçmeyecen pist üzerinde agresif savunma yapmayacan ne yapacan peki.Fia işin cılkını çıkarmaya başladı bence zaten takımsız kaldık birde bunlar üzerine tuz büber olmaya başladı nerde o eski seneler son beş tur yerimizde oturamazdık heycandan.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir