Ron Dennis ile Formula 1'in Geleceği Üzerine

yazar:

kategori:

McLaren takım patronu Ron Dennis, Bahreyn’deki Motor Sporları İktisadi Forum’unda temsilcilere yaptığı bir sunumda gelecek 10 senede spor için öngörüsünün ana hatlarını çizdikten sonra Formula 1’in gelceğini şekillendirmek için evrimden ziyade devrimi işaret etti.

Konuşmasını takiben Dennis, forumda diğer konuşmacılardan olan Honda’dan Nick Fry ve Red Bull’dan Christian Horner de dahil olmak üzere uzunca süre ayakta alkışlandı.

Ron Dennis: "Formula 1 tarihinin en şanlı bölümlerinin henüz gelmediğine yürekten inanıyorum"

"İstikrarı düzenleme ve girişimciliği özgürce besleme ile rekabetin cesaretlendirilmesini sağlayan sistemi devam ettirdiğimiz sürece, henüz dünyanın değişen ortamının önceliklerine karşılık verememesiyle birlikte, F1’in geleceği, olmasını istediğimiz kadar şanlı olabilir."

Dennis, bu sporun kural koyucularına, sporun içinde istikrarı sürdürmek amacıyla yeni kuralları oluşturmaları ve daha düşük olsa da, takımların bütçelerini geniş çapta değişikliklerden ziyade ölçülü ve aralıksız evrimler kapsamında tutmayı sağlamaları için çağrıda bulundu.

Dennis: "F1’in bütün bu yıllarda geliştiği şekilde, gelişimine devam ettirmek için, girişimciliğin özgürlüğünü besleyen kurallara ihtiyacımız olacak. Ama ayrıca, yakın ve rekabetçi yarışmayı cesaretlendirecek kurallara da ihtiyacımız olacak"

"Kuralları, maliyetleri kontrol altında tutacak, hatta düşürecek, şekilde bir çerçeveye alabilirsek, çok daha iyi olacak"

"Çünkü her kural değişiminde, hemen hemen her zaman maliyetlerde artış oluyor. Ve, çünkü, daha küçük takımlar belki de bu maliyet artışlarıyla baş edemiyorlar. Onlar, daha varlıklı rakipleri kadar bir kurala yeteri kadar etkili derecede cevap veremeyebilirler."

"Kuralları yine de değiştirmeliyiz. Çünkü dünya değişiyor. Ama istikrarı da düzenlememiz gerektiği için, kural değişikliklerimiz devrimsel değil evrimsel olmalı"

Dennis, dünyanın yüz yüze olduğu çevresel meydan okumalar konusunda F1’in muaf olmadığının açık olduğunu söyledi ve FIA’nın, sporun geleceğini bu doğrultuda şekillendirme çabasını takdir etti.

Dennis: "Çevresel endişelere cevap vermemiz gerekiyor ve söylediğim gibi, belki de bu cevap, kural değişiklikleri gerektirebilir"

"KERS, veya Kinetik Enerji İyileştirme Sistemleri, eğer ihtiyatlı bir şekilde geliştirilirse, duyarlı ve yenilikçi bir sistem olabilir ki bu sistem sayesinde, frenleme ile oluşan atık ısı, kullanılabilri hale getirilebilir ve buna adapte edilebilen araçlar gelecekte üretilebilir"

"F1, çevresel mesajların geniş çapta bilinirliği ve vitrini için eşsiz bir şekilde iyi bir konumdadır… ve FIA, çok erken bir şekilde yolu göstermede büyük bir bildilendirmede bulundu"

Ama Dennis, bu sporun motor sporlarının zirvesinde kalması için kabiliyetlerini etkileyen kurallara karşı uyarıda bulundu ve F1’in başarısının devam etmesi için kural kitabını şekillendirmede iyi fikirlerin olması gerektiğini ifade etti.

Dennis: "F1, motor sporlarının zirvesinde kalmaya devam etmelidir, bir mühendislik açısının yanında diğer bütün bakış açılarından da"

"F1 hissedarlarının -ve F1 taraftarlarını da bu kategoriye ilave ediyorum- F1’in motor sporlarının zirvesinde olmasıyla ilgili şüphelenmeye başladığı gün, kaybederiz"

"F1’i daha az pahalı yapmamız da lazım ve aynı zamanda bunu çok da dikkatli bir şekilde yapmamız gerekiyor."

"Geçen yarı yüzyıl boyunca süre gelen gelişim şeklinde F1’in gelişmeye devam etmesi için, girişimciliğin özgür bir şekilde gelişeceği bir ortamı beslememiz gerekiyor."

"Girişimcilik, F1’in gelecek gelişimlerinde olmazsa olmazlarından olarak kalmalıdır"

"Eğer şu anki bütün F1 takımları, her F1 hissedarlarını kârlı kılma açısından etkili olabilirse ve şu anda F1 ile ilgili 6 ana araç üreticisi, yatırımlarında geri dönüşleri azami seviyede tutabilirse, Mercedes-Benz veya Daimler, şüphesiz Ferrari veya Fiat, Renault, BMW, Honda ve Toyota gibi, motor yarışlarındaki kurallarımızla, bu girişimcilerin verimli olmalarını sağlamalıyız" dedi.


Yorumlar

  1. Bu adamı çekememeleri çok normal. maxın başına gelenler geçen sene yaptığı adiliklerin ceremesi, Ron Dennis'e çok haksızlık yapıldı çook…

  2. Güzel konuşmuş .Başkanımız 🙂 max elveda 😀

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir