Ansiklopedi – 1968 Formula 1 Sezonu

yazar:

kategori:

 

1967’de şampiyon olamamasına rağmen Lotus 49 ve DFV motoru birlikteliği artık daha da olgunlaşmıştı ve takım tekrar baskın olmayı başardı.

Lotus 1968’de DFV motorunu tek kullanma lisansını kaybetti ve Mclaren’le birlikte Tyrell de DFV motorunu kullanmaya başladı. Tyrell’ın aracı Matra tarafından yapıldı ve Jackie Stewart tarafından kullanıldı.

Sezonun açılış yarışı Güney Afrika GP’de Lotus şaşırtıcı olmayan bir şekilde üstündü ve Jim Clark ile Graham Hill 1-2 sonucunu aldılar. Bu zafer, Clark’ın son zaferi oldu. O dönemin en başarılı ismi ve Formula 1’in en başarılı isimlerinden birisi olan Clark, 7 Nisan 1968’te Hockenheim’da Formula 2 yarışında geçirdiği büyük kazanın ardından hayatını kaybetti.

1968’de 2 önemli yenilik oldu. Bunlardan birisinci sponsorların Formula 1’e girmesi oldu. BP, Shell ve Firestone gibi firmaların spordan çekilmesinin ardından FIA sponsorlara izin verdi. Lotus, Jarama’da yeni kırmızı, altın ve beyaz renkleri üzerinde yer alan Imperial Tobacco’nun Gold Leaf reklamlarıyla piste çıktı.

İkinci yenilik ise daha önce spor araçlarda görülen kanatların Formula 1 araçlarında kullanılmaya başlanması oldu. Colin Chapman, Monaco’da Hill’in aracına küçük ön ve arka kanatlar ekledi. Brabham ve Ferrari bunu Belçika’da daha da ilerlettiler ve daha geniş kanatlar kullandılar. Brabham ve Ferrari’nin arka kanatları direkt olarak arka süspansiyona bağlıydı ve takımlar süspansiyonda da büyük değişiklikler yaptılar. Daha sonra Matra, ön süspansiyona bağlı daha büyük kanatları piste çıkardı. Matra’nın sistemi sürücüden çok fazla gereksinim gerektirdiği için sadece antrenmanlarda kullanıldı. Sezon sonuna kadar takımların çoğu artık kanatları kullanıyordu.

Jim Clark’ın hayatını kaybetmesine rağmen Lotus Graham Hill ile birlikte her iki şampiyonluğu kazandı. Sezon içerisinde Hill’in en büyük rakibi DFV motorlu Matra aracını kullanan Jackie Stewart oldu. Stewart bir çok yarış kazandı ancak yağmurlu ve sisli Almanya yarışında, Nurburgring’de en yakın rakibine 4 dk fark atarak aldığı galibiyet, Formula 1 tarihinin en üstün zaferlerinden birisi olarak görülüyor.

Yeni Mclaren takımı DFV motoruyla birlikte daha da hızlanmış ve Bruce Mclaren’in yanına son şampiyon Denny Hulme gelmişti. Şampiyona dışı Brands Hatch yarışını kazanan Mclaren, Belçika’da da ilk GP galibiyetini elde etti. Böylece Mclaren, 1966’da Jack Brabham, 1967’de Spa’da kazanan Gurney’den sonra kendi takımıyla kazanan 3. isim oldu.

Ford Cosworth’ün DFV’sine karşı Repco da daha güçlü V8 üretti ancak bu motor pek dayanıklı olmadı. Brabham’lar hızlı ancak dayanıksızdı. Rindt 2 kere pol pozisyonunu kazansa da sürücüler sadece 3 yarışı tamamlayabildiler.

 

 

Yarış Pist Tarih Pol pozisyon En hızlı tur Kazanan Marka Lastik Haber
1  Güney Afrika Grand Prix Kyalami January 1  Jim Clark  Jim Clark  Jim Clark  Lotus-Ford F Haber
2  İspanya Grand Prix Jarama May 12  Chris Amon  Jean-Pierre Beltoise  Graham Hill  Lotus-Ford F Haber
3  Monako Grand Prix Monaco May 26  Graham Hill  Richard Attwood  Graham Hill  Lotus-Ford F Haber
4  Belçika Grand Prix Spa-Francorchamps June 9  Chris Amon  John Surtees  Bruce McLaren McLaren-Ford G Haber
5  Hollanda Grand Prix Zandvoort June 23  Chris Amon  Jean-Pierre Beltoise  Jackie Stewart  Matra-Ford D Haber
6  Fransa Grand Prix Rouen-Les-Essarts July 7  Jochen Rindt  Pedro Rodríguez  Jacky Ickx  Ferrari F Haber
7  Britanya Grand Prix Brands Hatch July 20  Graham Hill  Jo Siffert  Jo Siffert  Lotus-Ford F Haber
8  Almanya Grand Prix Nürburgring August 4  Jacky Ickx  Jackie Stewart  Jackie Stewart  Matra-Ford D Haber
9  Italya Grand Prix Monza September 8  John Surtees  Jackie Oliver  Denny Hulme McLaren-Ford G Haber
10  Kanada Grand Prix Mont-Tremblant September 22  Jochen Rindt  Jo Siffert  Denny Hulme McLaren-Ford G Haber
11  Amerika Grand Prix Watkins Glen October 6  Mario Andretti  Jackie Stewart  Jackie Stewart  Matra-Ford D Haber
12  Meksika Grand Prix Hermanos Rodriguez November 3  Jo Siffert  Jo Siffert  Graham Hill  Lotus-Ford F Haber

 

 

Poz. Pilot RSA

ESP

MON

BEL

NED

FRA

GBR

GER

ITA

CAN

USA

MEX

Puan
1 United Kingdom Graham Hill 2 1 1 Ret 9 Ret Ret 2 Ret 4 2 1 48
2 United Kingdom Jackie Stewart Ret     4 1 3 6 1 Ret 6 1 7 36
3 New Zealand Denny Hulme 5 2 5 Ret Ret 5 4 7 1 1 Ret Ret 33
4 Belgium Jacky Ickx Ret Ret   3 4 1 3 4 3 DNS   Ret 27
5 New Zealand Bruce McLaren   Ret Ret 1 Ret 8 7 13 Ret 2 6 2 22
6 Mexico Pedro Rodríguez Ret Ret Ret 2 3 NC Ret 6 Ret 3 Ret 4 18
7 Switzerland Jo Siffert 7 Ret Ret 7 Ret 11 1 Ret Ret Ret 5 6 12
8 United Kingdom John Surtees 8 Ret Ret Ret Ret 2 5 Ret Ret Ret 3 Ret 12
9 France Jean-Pierre Beltoise 6 5 Ret 8 2 9 Ret Ret 5 Ret Ret Ret 11
10 New Zealand Chris Amon 4 Ret   Ret 6 10 2 Ret Ret Ret Ret Ret 10

 

Poz. Üretici RSA

ESP

MON

BEL

NED

FRA

GBR

GER

ITA

CAN

USA

MEX

Puan
1 United Kingdom Lotus-Ford 1 1 1 5 9 11 1 2 Ret 4 2 1 62
2 United Kingdom McLaren-Ford   2 5 1 Ret 5 4 7 1 1 4 2 49
3 France Matra-Ford 6 5 Ret 4 1 3 6 1 2 6 1 7 45
4 Italy Ferrari 4 Ret   3 4 1 2 4 3 Ret Ret Ret 32
5 United Kingdom BRM Ret Ret 2 2 3 6 8 6 4 3 Ret 4 28
6 Japan Honda 8 Ret Ret Ret Ret 2 5 Ret Ret Ret 3 5 14

 

 


Yorumlar

  1. Zaten Kimmppa'nın dediği gibi, isme ya da avatara göre değerlendirme yapıldığı çok açık da bu tür bir yoruma yapılmaması gerekir. Nebuchadnezzar'ın yorumu -1'di. "Ulan lanet olsun size" diyerek yoruma (+) verdim ki adı geçen arkadaşla pek anlaştığımız da söylenemez. Benim bunu yapmamdaki amaç, yorumcuyla bağlantısız olarak yapılan yorumun bana bir şeyler öğretmesidir. Evet, 18 yaşından beri F1 izliyorum ve 30 yaşına geldim ama arada geçen sürede Nebuchadnezzar'ın özellikle Gurney'den yaptığı alıntıyı ve son paragrafta bahsettiği güvenlikle ilgili satırları bilmiyordum ve büyük ihtimalle de bilmeyecektim.

    (+) manyağı değilim. Gelen (+) cebime para koymadığı gibi gelen (-)'ler de beni borçlandırmayacak. Benim anlamadığım, bilgi veren bir yoruma, (aslında bu yorum da değil, kendimden bir şey katmamışım, bakmışım bulduğumu aynen iletmişim, bu sebeple mesaj diyelim) hem de eminim ilk defa okuduğu bir bilgiyi veren mesaja nasıl (-) verebiliyorlar?

    "Site McLaren'ciler tarafından ele geçirildi" diyorlar, ama neredeyse McLaren taraftarlarının yazdığı tüm yorumlar (-) alıyor. Kendi düşüncesinde olan ve içeriği konuyla alakası dahi olmayan hatta bir yorumcuya ya da rakip pilota ağıza alınmayacak hakaretler yapılan yorumlar (+) üstüne (+) alıyor. (Lewis'in babasının belli olmadığını iddia eden aşağılık yorum, yalanım olmasın ama +14'dü sanırım.)

    Hadi, şuraya yazdığım ilk yoruma (-) veren müthiş dört yorumcu (dört diyorum çünkü yorum +2'den -2'ye gelmiş) bana desinki, "Şu sebeple (-) verdim". Ben de yaptığım yanlışlığı düzeltme fırsatı bulayım. Çünkü buradan ben de faydalanıyorum. Her sezonu tüm yarışlarıyla, en alta kendi yazdığım yorumu da ekleyerek Word'de kaydediyorum. Bu şekilde hem yeni bilgi arşivliyorum hem de elimdeki bilgilerin bir kopyasını daha çıkarmış oluyorum. (-)'lerin sebebi açıklansın ki yanlış bilgi sahibi olmayalım, olmayayım. Bekliyorum.

  2. Hatan ne biliyor musun Onur kardeşim? Avatarının Ferrari logosu olmaması, onun yerine "büyük düşman"ın logosu olması. Bunu test etmek için şunu yapabilirsin, diğer sezonların altına Santander veyahut onun malum pilotunun avatarıyla birşeyler yaz, içerik bu seferki gibi bilgilendirici olsun, sonra bak kaç artı geliyor. Ben en az 10 diyorum.

  3. Boşver kafana takma, onlar bile neden (-) verdiklerini bilmiyorlar. İsme bakıp yorumu okumadan basıyor çoğu kişi beğenmedim butonuna :S

  4. Şu yoruma (-) veren arkadaşlara hitaben çok güzel ve uzun bir yorum yazmıştım. Sonra göndermekten vaz geçip sildim. Canları sağolsun… Ama keşke (-)'yi verdikten sonra cevap olarak altına birşeyler yazsalardı da hatamı bilseydim.

  5. Sanırım bu bahsettiğin yarış, Max Mosley'in yazısındaki yarış. Bu yarışla ilgili f1 racing in 2006 yılındaki(2007 de olabilir, sayıyı kaybettim) sayılarından birinde Max in anı-söyleşi tarzı bir yazısı yayımlanmıştı, Max, kendisinin de katıldığı yarışta 2 pilotun öldüğünden bahsediyor, sonra da f1 in güvenliğinin yıllar içinde nasıl geliştiğinden bahsediyordu. Hayal meyal hatırlıyorum yazıyı, yıllar geçti üzerinden. Eğer elinde o sayı varsa, o yazıyı da bizimle paylaşmanı isterim. Yazı için teşekkürler, biz f1 fanlarına böyle bilgilendirici içerik lazım, Trf1.net gibi biz de bildiklerimizi bilmeyen arkadaşlarımızla paylaşmalıyız.

  6. Şu yoruma (-) veren zihniyetin amacını doğrusu çok merak ediyorum.

    Emeğine sağlık Babil Kralı…

  7. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    7 nisan 1968 hockhenheim, F1 dünyası bir yıldızını daha kaybetti.JİMMY CLARK!!!

    Dan Gurney'den birkaç cümle yazmak isterim:"Jimmy ve benim iyi bir takım arkadaşı olduğumuzu takdir etmelisiniz. Yarışların doğası gereği takım arkadaşları genelde birbirlerinden nefret ederler. Ediyorlar da. Aslında bu, işin kaçınılmaz bir parçası çünkü, her biri kendini kanıtlamak için diğerini saf dışı bırakmaya çalışıyor"

    "Ancak Formula 1'de o dönemde, Jimmy ve ben her yarışta doğal olarak birbirimize karşı yarışıyorduk. O Lotus kokpitinde, ben Brabham'da. İkimiz de birbirimizin kapasitesini çok iyi biliyorduk. Ben onun bir pilot ve insan olarak mükemmel olduğunu düşünüyordum. Sanırım o da benim hakkımda aynı şeyleri düşünüyordu. Daha sonra Indy projesinde birlikte çalıştık. Tek kelimeyle harika bir işbirliğimiz vardı."

    Clark, 73 yarışa katıldı, bunlardan 25'ini birincilikle bitirdi. 33 defa pol pozisyonu aldı ve 28 kez en hızlı tur zamanı yaptı. 32 kez podyuma çıkan Clark, 48 defa ön gridde yer aldı. 1963 ve 1965'de Dünya Pilotlar Şampiyonu oldu. 1962 ve 1964'te ise şampiyonluğu kıl payı kaçırdı.

    İspanya 1968 de takvime dahil oldu ve yarış sayısı 12 ye çıktı.
    O sezonda Ferrari ilk ve tek galibiyetini sezonun 6.yarışı olan Fransa'da Ickx ile almıştır.

    Bir kaç cümle de güvenlik hakkında eklemek isterim:Elektronik sistemler için akım kesiciler kullanılmaya başlanmış. Koruyucu barların, sürücünün kafasından beş santimetre daha yukarıdan geçmesi zorunlu hale getirilmiş. Ayrıca alevlere dayanıklı ilave bir tulumun giyilmesi tavsiyesinde bulunulmuş. Dan Gurney, İngiltere Grand Prix serbest antrenmanlarında full vizör kullanan ilk sürücü olmuş.

  8. Puanlamada, ilk 6 yarışta alınan en iyi 5 sonuç ile son 6 yarışta alınan en iyi 5 sonuç hesaplanıyormuş.

    1968'de 2 önemli yenilik oldu. Bunlardan birisinci sponsorların Formula 1'e girmesi oldu. BP, Shell ve Firestone gibi firmaların spordan çekilmesinin ardından FIA sponsorlara izin verdi.

    BP ve Esso desteklerini çektiklerini açıklamışlar. Lastik firmaları da ücretsiz yarışmama kararı almışlar. Bu durum dar bütçeli İngiliz takımlarını zora sokmuş ve reklam yasağını kaldırmak için girişimlerde bulunmuşlar. Çabaları sonuç vermiş.

    Reklam serbestliği ilerleyen yıllarda özel girişimcilerin sonunu getirmiş.

    Clark son galibiyetini aldı ve Avrupa sezonu başlamadan Almanya'nın Hockenheim pistinde gerçekleştirilen Formula 2 yarışında geçirdiği kaza ile hayatını kaybetti.

    Jim Clark'ın 1968 Güney Afrika GP'de aldığı galibiyetle toplam galibiyet sayısı 25 olmuş ve Fangio'ya ait olan 24 Formula1 zaferi rekorunu geride bırakmış.

    Honda yeni hava soğutmalı RA302 şasisini piste çıkardı. Ancak Surtees aracı test ettikten sonra aracın daha fazla gelişmesi gerektiğini söyleyerek onu yarışta kullanmayı reddetti.

    İlerleyen satırlarda Surtees'in kullanmayı reddettiği araçla piste çıkan Jo Schlesser'in yanarak hayatını kaybettiği belirtilmiş.
    Bendeki kaynağa göre Surtees, aracı güvenli bulmadığı için kullanmayı reddetmiş.

    Jacky Ickx'in 1968 Fransa'da elde ettiği birincilik, 1966 İtalya'dan beri (19 yarış) galibiyet alamayan Ferrari'nin 1968 sezonunda aldığı tek galibiyet olmuş.

    1968 Kanada GP'de alınan 1-2 sonucu McLaren tarihinin ilk dublesi olmuş.

    4 sezonda kazandıkları 2 galibiyetten memnun olmayan Honda yetkilileri sezon sonu Formula1'den çekildiklerini açıklamışlar.

    Sezondaki yarışların sıralama turlarına baktım ve şunlar dikkatimi çekti;

    1968 İtalya GP sıralama sonucu;
    1. John Surtees (Honda) 1:26.07
    2. Bruce McLaren (McLaren) 1:26.11 (+0.04)

    Surtees ve McLaren çok az bir farkla ayrılmışlar.

    1968 Kanada GP sıralama sonucu;
    1. Jochen Rindt (Brabham-Repco) 1:33.8
    2. Chris Amon (Ferrari) 1:33.8 (+0.0)
    3. Jo Siffert (Lotus-Ford Cosworth) 1:34.5 (+0.7)
    4. Dan Gurney (McLaren-Ford Cosworth) 1:34.5 (+0.7)

    6. Denny Hulme (McLaren-Ford Cosworth) 1:34.9 (+1.1)
    7. John Surtees (Honda) 1:34.9 (+1.1)

    10. Jack Brabham (Brabham-Repco) 1:35.4 (+1.6)
    11. Jackie Stewart (Matra-Ford Cosworth) 1:35.4 (+1.6)

    1. ile 2., 3. ile 4., 6. ile 7. ve 10. ile 11. en iyi zamanları yapan sürücülerin dereceleri aynı.

    Formula1'de Jim Clark (1960-1968)

    2 Şampiyonluk
    72 sart aldığı yarış
    33 pol
    48 ilk çizgi
    25 galibiyet
    32 podyum
    28 en hızlı tur
    274 puan
    43 liderlik yapılan yarış
    3930 tamamlanan tur
    1940 liderlik yapılan tur
    21348,993 tamamlanan km
    10109,579 liderlik yapılan km
    15 duble
    11 hat-trick
    8 grand chelem

    Geçen sezonlarda Clark'ın bir çok kereler aracının dayanıksızlığıyla yarışları tamamlayamadığını okuduk. Saydım, start aldığı 72 yarıştan 23 tanesini tamamlayamamış. Yani tamamlayabildiği her iki yarıştan birini kazanmış.

    Jim Clark'ın ilk şampiyonluğunu kazandığı 1963 sezonunun anlatıldığı sayfada da aynı alıntıyı yapmıştım, yine yapıyorum.
    Ron Dennis'den bir kaç cümle ile Jim Clark: "… Benim kahramanlarım pilotlardı… Birini söylemek gerekirse bu Jim Clark olur. Benim için gerçek bir kahramandı. Goodwood'taki etkinlikle onu gördüm. Bir günde üç kategoride yarıştı ve her zaman sınırlardaydı. O özeldi: Havası, yeteneği, sürüşü…"

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir