Teknik Analiz: 2008 Bahreyn Grand Prix

yazar:

kategori:

BMW Sauber F1.08 – Arka Süspansiyon Detayı

bmw_sauber_bahreyn_teknik_1_339662815.jpg

Sezon başlangıcında takımlar daima rakip takımların araçlarını incelemek ve onların yeni dizayn kavramlarını gerçek hayata nasıl aktaracaklarını keşfetmek konusunda oldukça istekli olurlar. Sezon başladıktan sonra BMW’nin sırları detaylı araştırmalar sonunda gün ışığına çıkmaya başladı. Hiç şüphe yok ki araç, çok karmaşık, yoğun aerodinamik çalışmaların sonucu, her iki rüzgar tüneli ve CFD (Sayısal Akışkan Dinamiği) araçları.

F1.08’de arka difüzörün ön kısmına çok zekice bir fikirle daha alçak süspansiyon salıncağı entegre edilmiş. Gerçekte bu bölümde (vites kutusuna bağlanan yerde) kanat profiline daha yakın bir noktada bulunuyor ve yine zekice tasarlanan bir şekilde difüzörünü takip ediyor (kırmızı ok,sarı çizgi). Bu yenilik hava akımının bu karmaşık yapıdan geçişini düzenliyor bunun anlamı araca herhangi bir engel teşkil etmiyor. Bu nedenle bu gelişim aracın altındaki havayı yukarı çıkarıyor ve etkin bir şekilde drag etkisini azaltıyor.

Toyota TF108 – Ön Kanat Revizyonu

toyota_bahreyn_teknik_1_223882243.jpg

Ferrari’nin yanında sezon öncesi Bahreyn’de test yapan bir diğer takım da Toyota’ydı. Bununla birlikte Japon takımı Sakhir için yeni bir ön kanat revizyonuyla şampiyonada farklı bir yol çizdiler. Yeni dizayn bitiş noktası daha uzun bir flap’ı içeriyor (kırmızı oklar) ve tamamiyle yatay bir profille sona eriyor (Ferrari’nin kullandığı profilin tam tersine). Bu değişiklik yere basma kuvvetini arttırıyor ve aracın ilk kez görücüye çıktığı anda yaşadığı viraj girişlerindeki önden kayma sorununa çözüm sunuyor ve aracın ön kısmının davranışını düzenliyor. TF108’in şu anki dengesi iyi görünüyor, daha yumuşak bir kullanılabilirlik sağlıyor ve bunu hızlı tur zamanlarına yansıtıyor.

Ferrari F2008 – Ön Kanat Revizyonu 

ferrari_bahreyn_2008_teknik_on_776456478.jpg

Bahreyn çarpıcı bir biçimde sezonun ilk iki yarışı olan Avustralya ve Malezya’dan çok farklı bir pist. Her ne kadar orta bölüm çok virajlı olsa da, orta süratli bu pistte ortalama hız saatte 220 km’yi buluyor. Bu durum tamamiyle farklı bir aero ayarlar gerektiriyor ve bu yüzden Sakhir’de kullanılabilirlikten ödün vermeden yüksek hızlı bir performans elde etmeniz gerekiyor. Sezon öncesi burada test yapan Ferrari, ön kanatta önemli bir revizyona gitti, flap’ın dışarı doğru olan kısmına daha fazla derinlik kazandırıldı (oklar). Bu değişim rüzgarın geri itme kuvvetini azaltmakla birlikte, sidepod girişlerine giden hava akımının düzenlenmesini sağlıyor. Yüksek sıcaklığın çok önemli bir faktör olduğu burada motorlar için etkinir soğutma sistemine ihtiyaç duyuluyor.

Ferrari F2008 – Arka Kanat Revizyonu

ferrari_bahreyn_2008_teknik_arka_335344956.jpg

Ferrari’nin Bahreyn için revizyona gittiği için kanadın ardından aynı nedenlerden dolayı yeni bir arka kanat tasarım profiliyle geldi Sakhir’e. Düz bir yapıya sahip olan orta kısmın bitiş noktasındaki kıvrım farkedilir bir şekilde dışarı doğru bükülüyor. Bu yapılandırmanın temel amacı bu kısımda hava akışının bloke olması engellemek ve rüzgarın geri itme kuvveti problemini azaltarak normal çizgisinde ilermesini sağlamak. Aynı zamanda düz olan orta kısım daha etkin bir yerebasma kuvveti sağlıyor ve ön kısımda üretilen denge ile birleşerek sürülebilirliğin korunmasına yardımcı oluyor.

Ferrari F2008 – Arka Süspansiyon Soğutucu Yarıkları

Ferrari.Bahrain

Malezya’da Renault’un yarım daire şeklindeki R28’in süspansiyon yuvalarının üzerine yerleştirilen havalandırmaları görmüştük. Bahreyn’de Ferrari buna benzer yapıda belki biraz daha karmaşık özellikte bir sistem kullandı. F2008’in bitiş noktası çok kısa ve tam bu noktada motor kapağına yakın olan kısma üç ayrı havalandırma yarıklarını görebiliriz (yeşil oklar). Ortada yer alan bölüm küçük vites kutusu radiatörüne bağlı, vites kutusu üzerine ve iki süspansiyon salıncağı arasına yerleştirilmiş. Salıncaklar sıkı, ince, karbon fiber yapıyla kaplanmış ve böylelikle aracın arka kısmındaki alanın mümkün olduğunca azalmasına yardımcı oluyor. Her iki tarafa yerleştirilen havalandırma yarıkları sıcak havanın dışarı çıkmasına yardımcı oluyor. Aksi takdirde süspansiyonu oluşturan elementler aşırı ısınma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir, özelikle de salıncaklar ve süspansiyon. Dikkatli bir şekilde dizayn edilen bu yapı dayanıklılığın ne kadar önemli bir konu olduğunu gösteriyor.

BMW Sauber F1.08 – Ön Bargeboad Gelişimi

BMW.Sauber.Bahrain

Orta hızlı bir pist olan Sakhir gibi pistlerde hava akımının aracın üzerinden geçerken çeşitli aerodinamik yüzeylere etki etmesi sonucu oluşan drag etkisini azaltmak önemli bir noktadır. En ufak bir drag etkisinin oluşması bile aracın düzlük performansına etki eder. Bu nedenle BMW Sauber aracın ön kısmanda yeralan bargeboardların yapısında değişikliğe gitti. Bargeboard’ın dikey kısmı eskisine oranla daha alcak (sarı kesikli çizgi bir önce bargeboard’un genişliğini gösteriyor) ve küçük yatay kanatçıklar arkaya doğru genişletilmiş.  Bu nedenle hava akımının ön kanadın altından çıkışı daha düzgün ve bölünerek oluyor. Bu değişiklik küçük gibi görünebilir fakat yüksek hız anındaki türbülans etkisini önemli derecede azaltıyor.


Yorumlar

  1. Buradan da Ferrari'nin boş durmadığı anlaşılıyor. Teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir