Lastik Aşınmaları Spor İçin İyi mi Kötü mü?

yazar:

kategori:

Pirelli, yarışlara heyecan katma adına lastiklerinin dayanımını düşük tutmuş ve pilotların daha fazla pitstop yapmalarını sağlamaya çalışmıştı. Testlerde bu konuda bazı şikâyetler oluşması ardından İtalyan üretici kendisini savunmuş ve istenen buydu demişti.

McLaren’den Lewis Hamilton, lastiklerini koruyarak yarışmaktan keyif almadığını söyledi.

Hamilton: “Çok garip. Geçen sene bile ağır yakıt yükü ile, yarışın başında lastikleri korumak biraz daha kolay sürüyordunuz”

“Bugün, ilk uzun sürüşte belki biraz daha kolay sürdüm ama lastikle çok çabuk bitti ve bu konuda yapabileceğiniz bir şey yok”

“İkinci sürüşte lastikleri daha iyi korumaya çalıştım ve sanki piste çıkış turuydu; çok yavaştı ve hiç de heyecan verici değildi. Daha uzun süre gitti ama araçta yarışıyormuşum gibi hissetmedim”

İngiliz pilot, lastik stratejisinin mücadeleye zarar verdiğini düşünüyor.

Hamilton: “Bu lastiklerde çok yavaş sürmeniz gerekiyor. Şu anda bu pek fiziğe uygun değil. Bugün 90 tur attım ve kendimi her şeye baştan başlayabilir gibi hissediyorum. Sürüş o kadar kolay işte”

Hamilton ayrıca yeni araçla ilgili tam hüküm veremediğini, çünkü sorunların lastiklerden mi yoksa araçtan mı kaynaklandığını bilemediklerini söyledi.

Hamilton: “Bunun ne kadarı araçtan ne kadarı lastiklerden, bilmesi zor. Lastikleri bu sene kullanmak çok zor. Hatta burası (Barselona), son iki testtekinden daha da zorlayıcıydı”

Red Bull’dan Mark Webber ise, yeni lastiklerin felsefesinin, daha fazla geçiş sağlayacağını düşünüyor ve performanslardaki böylesi farkların, geçişleri çok kolay hale getirebileceğini sorguluyor.

Webber: “Daha fazla geçiş olacağını düşünüyorum. Ortalama bir bakış atmak bizim için daha kolay. Hatta kokpitte kendi kendine konuşuyorsun: ‘Haydi Mark, bu kötüydü.’. Lastikler biraz gittiğinde zaman kaybetmek çok kolay oluyor. Bu yüzden bunu aklınızdan çıkarmamalısınız”

“Bu bir yarış ortamında olsaydı ve biri farklı bir lastik stratejisinde olsaydı, mücadele getirebilirdi. Ama ne yazık ki gözümüzü ayırmamamız gereken bir şey var: Hız açısından büyük farklar oluşacak ve biri farklı bir şey yaptığında -daha uzun gitmeye çalıştığınızda vs- bu bir mücadele olmayacak, hemen geçip gideceksin, ortadan kaybolacaksın”

“Bu yüzden tempoda büyük farklar olacak, bazı geçişler göreceğiz ama göze hitap edecek mi bilmiyorum”

Avustralyalı pilot, pilotların şu anda lastiklerle ilgili hislerinin, sezon başlayınca değişebileceğini de düşünüyor.

Webber: “Bu geçmişte oldu. Geçen sene Jerez’de Bridgestone ile uzun sürüşler yapıyorduk ve her tur pite gireceğiz sanıyorduk ama biliyorsunuz ilk yarışlara gidince (tek setle) bütün gün sürebiliyorduk. Önce bir yarışlara başlamamız gerek”

Takımlar, bu hafta Katalunya’da Pirelli’nin geçiş lastiklerini deneme fırsatı yakaladı.

Force India’dan Adrian Sutil, Pirelli’nin yağmur lastikleri için ilk izleniminin olumlu olmadığını ösyledi.

Sutil: lÇok farklı. Pirelli, yağmurda iyi değil. Lastikler uzun süre gitmiyor ve Bridgestone’ye kıyasla çok yavaş”

“Ama bazı sürüşler yaptık. Başta çok kötü değildi, birkaç değişiklik yaptık ve en azından sonunda kontrol altına aldık. Oldukça sağlam bir sürüştü. Ama performans olarak alıştığımızdan çok uzaktı”

“Ama olan bu. Lastikler geçen seneye kıyasla çok farklı. Yeni bir meydan okuma, bu da kötü bir şey değil”

Webber ise geçiş lastiklerinin uzun ömürlü olduğunu belirtti, lastikler için fena değil dedi.


Yorumlar

  1. tek pit stopla yarıs bitincede sarmıyodu pek.iki pit stop ideal.ama süper yumusaklar 10 tur anca gidiyor.

  2. Gizem Aydın avatarı

    of nereden çıktı bu saçma lastikler ya. düzgün yapsalardı şunları. heyecan katacağız diye mahvediyorlar.

  3. şu konuşmalara bakınca pirellinin neden tek başına üretici olarak F1 de yer almak istediği gün gibi ortada.Eğer michelin F1 e girseydi tabiri caiz ise pirelliyi ezecekti.Buda özellikle ticari itibar reklam açısından pirelli için tam bir felaket olurdur.Tabi michelin de gücünü bildiği için farklı üreticilerle birlikte rekabet içinde olmak istiyor.pirelli de zamanla F1 den çok şey öğrenecektir ve gelişecektir.Ama lastik savaşları döneminde araçların atak yapmasını kolaylaştıran ve bam başka stratejiler görmemizi sağlayan yarışları yine göremeyeceğiz.Fakat büyük takımlar içerisinde lastik kullanımında önemli farklar oluşursa ozaman enteresan yarışlar izleyebiliriz strateji açısından.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir