Pilotlar Pirelli'ye Yardım Etmeye Hazır

yazar:

kategori:

Yarış Pilotları Birliği (GPDA) temsilcileri ve F1 Yarış Sorumlusu Charlie Whiting arasında geçen dünkü toplantıda, ayarlanabilir arka kanatlar ve uzunca süre Pirelli lastikleri konuşuldu.

Toplantıdaki kaynaklara göre bir grup pilot, hamurlardaki çabuk bozulmaların etkisinden duydukları endişeleri dile getirdi. Pilotların bir endişesi de, lastiklerin kısa süreli kullanımlarının, antrenmanlardaki çalışmaları da kısıtlayacak olması.

Team Lotus pilotu Jarno Trulli: “Lastik durumu ve lastik bozulmaları konusunda görüşümüzü ifade ettik. Çünkü bozulma, sadece 10-15 turun ardından 5 saniye yavaşlamamıza neden olmuyor, ayrıca sürüş yapmamıza da engel oluyor”

“Daha fazla sürmek isteriz ve 3-5 turun ardından lastikler bozulursa, bizim için çalışması zor olur, hatta sürmesi de”

“İşte bu yüzden FIA harekete geçti ve Cuma günleri ilave lastik verdi. Bu da iyi bir adım. Birlikte çok iyi bir şekilde çalışıyoruz: Pilotlar, FIA ve Charlie. Pirelli’nin de uyum sağlayacağından eminim. Ama elbette şu anda herkesin bazı endişeleri var”

Bazı pilotlar Pirelli lastiklerini açık bir şekilde eleştirse de Trulli, durumu iyileştirme adına Pilotlar Birliği’nin İtalyan üretici ile çalışmak istediğini belirtti.

Trulli: “Hayal kırıklığı yaşamıyoruz; sadece bozulmanın yüksek olduğuna işaret ediyoruz. Söylediğim şey -ki padoktaki herkes tarafından paylaşılan- Pirelli’nin F1’de biraz tecrübe eksikliğinin olmasıdır”

“Ama seans boyunca birkaç defa deneme yapmamız ne onlar için iyi ne de bizim için. Ayak uyduracaklarından eminim ama şu anda büyük bozulmalarla ve yarışlardaki 3 pitstoptan az yapmama ile başa çıkmamız gerek.”

“Şu an elimizde olanlara Pirelli’nin tepki göstereceğini gerçekten düşünüyorum. Daha iyi bir durum istiyoruz ve Pirelli bunu yapabilir. Donanıma sahipler ve muhtemelen oldukça hızlı bir şekilde tepki göstereceklerdir.”

“Pirelli’yi eleştirmek için burada değiliz. Çünkü lastik tedarik ediyorlar ve iyi iş çıkarıyorlar. Ama daha iyi bir iş çıkarabileceklerini düşünüyoruz”

“Sezonun başında onlara biraz daha zaman ve ilave yardım sağlarsak herkesin tecrübesi ile iyi bir tepki ortaya koyabiliriz. Böylece belki de birkaç yarış sonra lastikler konusunda daha iyi bir duruma ulaşabiliriz”

Pilotlar, lastiklerin yanı sıra ayarlanabilir arka kanatlar konusunda da görüşlerini bildirdi.

Şu aa için henüz öyle güvensiz bir durum ortaya çıkmamış olmasına rağmen Vettel dâhil bir grup pilot, direksiyondaki kalabalıkla ilgili endişelerini izah etti.

Vettel: “Yarışta (hareketli kanatlarınız olursa) zor olan şey, mesela sıralamada buna sahip olmamanız. Farklı vites oranlarınız olacak ve bu da, yarışta kanadın etkisini mahvetme potansiyeline sahip olacak.”

“Öte yandan eğer istediğiniz zaman kullanmakta özgür olsanız, sıralama ve antrenmandaki iyi yönü ne? Geçen sene istediğimiz zaman kullandığımız F-kanal vardı. Bu sene ise sıralama ve antrenmanda istediğimiz zaman kullanacağımız kanatlar var. Merak edilen şu ki; bunu geliştirebilip daha güvenli hale getirip getiremeyeceğiz”

Trulli: “Arka kanatların güvensiz bir ortam yaratmadığında hemen hemen ortak fikre sahibiz. Bu iyi haber”

“Ama KERS kullananlarla birlikte kanadı kullanma şeklimiz endişe yaratabilir. Pilotlar, önünü seyretmek yerine ışıkları, butonları ve buna benzer şeyleri takip etmekle çok meşgul oluyorlar. Birçok pilot, kendi görüşünü ortaya koydu ve bunu tartıştık. Şimdi kurallarda biraz oynama yapılıp daha iyi bir ortam hazırlamada top takımlarda”

“Şu anda hiç bir şey söylenmedi ve netleşmedi. Charlie bunu düşünecek. Takımlar Charlie ile birlikte hareket edecek. Eğer geliştirebilirlerse ve mükemmel çözüm olmadığını düşünürlerse değiştirecekler. Aksi halde şimdiki sisteme bağlı kalacağız”


Yorumlar

  1. Alonso&Massa  avatarı

    Aslında Kers,Pirelli lastikleri ve f-duct'ın yasaklanması güzeldi.Kers ve lastik kullanımı geçişler için ideal.Arka kanatta hoştu ancak madem güvenlik endişesi var oda olmasın.Cadde pistlerinde sorun yaratabilir.En ufak bir hatada bariyerlerde biter.Bu yüzden kaldırma ihtimalleri olduğunı düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir