Yeni Sezon, Yeni Umutlar, Yine Heyecan

Zorlu, heyecanlı geçen bir 2010 sezonunun ardından elbette herkes 2011’in de buna benzer, hatta daha dolu geçmesini beklendiğinden heyecan sınırlarda, aynı F1 araçlarının olduğu gibi. Sezon öncesi testlerin nasıl takip edildiğini biliyorum. Herkes pilotların turlarını inceledi, hangi lastiği kullandığını, ne kadar yakıtla neyi denediklerini tahmin etmeye çalıştı. Elimizde olsa telemetri verilerine ve rüzgâr tünelinden çıkan bilgilere de bakmak isteyeceğiz.

Açıkçası benim de beklentim sıkı bir mücadele olması yönünde. Testlerde bariz bir şekilde öne çıkan bir takım yok. Yani gücünü sakladığı ile sürülen Red Bull’un, istediği gibi at koşturacağı bir durum görünmüyor; Ferrari’nin soluğu enselerinde. Hız olarak değilse de Ferrari’nin testlerdeki dayanıklılığı, Red Bull’u ürkütmüş olabilir. E yarış bitiremedikten sonra istersen 10 saniye hızlı ol, puan verilmiyor. Mercedes’in bulduğu o “1 saniyeyi”, McLaren de bulursa herhalde keyifli hafta sonları geçiririz.

Hafta sonu diyorum… Çünkü artık her günün değeri muazzam büyüdü. Cuma günü, elde avuçta zaten sınırlı lastik var; bir de bu lastikler hemen bozuluyorsa, takımlar ne kadar çalışabilecek ki. Takımlar için Cumartesi sabahı bir dert, öğleden sonrası bir dert. Sıralamada yumuşakla başa geçmeye mi, sertle sonda kalıp pit sayımızı düşürmeye mi çalışsak? Cumartesi senaryoları buraya yazmakla bitmez. Pazar günü zaten ayrı bir soru işareti. Pist kauçuk kaplandı, yumuşak lastikler daha uzun gider mi? Sert lastikler, beklendiğinden daha mı dayanıklı? Çekilir iş mi bu ya? Çekiliiiiir, çekiliiiiir… Formula 1, gerçek savaşçıların arenasıdır; orada, bunları “çekilecek” şey değil, “adrenalin kaynağı” olarak görenler hayatta kalır.

Sezona başlıyoruz… Herkes malı mülkü ortaya dökecek. Dediğim gibi favoriler Red Bull ve Ferrari gibi. Ama burası Avustralya. Geçen sene neler olduğunu hatırlıyoruz. Geçen sene her hafta sonu, yarışları aklımda bir koştururdum. Mekanik sorun ve kazalar haricinde çok türlü senaryolar üretemezdim. Çünkü sıralamayı kimin alacağı aşağı yukarı belli, yarışta tek pitstop, sonra damalı bayrağa kadar sür. Pitstopta sorun çıkacak, biri birine temas edecek-vuracak, yağmur yağacak, sıralamada biri geri düşecek de heyecan artacak… Bu sefer farklı gibi. Belki de araçların henüz pist üzerinde ne yaptıklarını, birbirlerine göre ne durumda olduklarını görmediğimden böyle düşünüyorum ama insanın içine doğar ya hani, bu sene pist üzerinde tekerlek tekerleğe mücadele bekliyorum, umuyorum. S3’de kimin ne strateji uygulayacağı belli değil. Üçer pitstop olduğunu, o garajların önünde oluşacak curcunaları bir düşünün. Pit yolunda araçların birbirine girmelerine, lastiklerin uçuşmasına vs. belki daha fazla şahitlik edeceğiz. Takımlar KERS’i ne kadar verimli kullanacak? Arka kanatların etkisi nasıl olacak? Pilotun biri düğmeleri karıştıracak mı?

Yani “tahmin edilemeyen” bir spor olan Formula 1, bu sene daha bir tahmin edilemez gibi gözümde. Bu da benim çok hoşuma gidiyor. İnsan içmeden nasıl sarhoş oluyormuş, görmek istiyorum. Sadece kalkışlarda değil, her turda heyecandan ayağa kalkmak, pilotlarla birlikte sanki kokpitteymişim gibi manevralar yapmak istiyorum. Koltuğun ne demek olduğunu unutmak istiyorum. Biraz duygusal beklentiler bunlar ama umudum var.

Kuru zeminde geçmesi beklenen Avustralya GP zevkli olmasa bile 2010 Bahreyn’i hatırlayın ve umutsuzluğa kapılmayın. Yarıştan sonra görüşmek üzere. Gözünüzden F1 aracı, kulağınızdan motor sesleri eksik olmasın…

Gökhan KAMİL


Yorumlar

  1. alonsoeren35 avatarı

    yarışlar saat kaçta acaba

  2. Eline sağlık kardeş hepimizin beklentilerini kaleme almışsın…

  3. çok güzel yazmışsın. gerçekten, tüm ihtimalleri ve bu ihtimallere etki edecek yeni değişiklikleri düşündükçe, yerimde duramıyorum.. KERS, arka kanat, lastikler, stratejiler, pit sayıları, pist üstü geçişler…. bir ton bilinmezlik açmış kollarını pilotları ve bizi bekliyor olacak.

    öyle bir sezon olacak ki hepimiz ağzımız açık, yüreğimiz küt küt atar şekilde formula1 ile yaşayacağız =)

  4. erdal altundag avatarı
    erdal altundag

    herkül hakan hadı abıcım oylar lütfen

  5. erdal altundag avatarı
    erdal altundag

    tr f1 in sevgili uyeleri f1 sever arkadaşlarım benim facebook duvarımdaki PHİLİPS MAC KEYFİ uygulamasından oylarınızı bekliyorum.(duvarımdaki bebegimi sallarken tv seyrettigim ) resme tıklayıp oy kullanmanızı ve bir f1 ve trf1 sever arkadaşınız bendenizi yanlız bırakmıyacagınızı umuyorum.herkese teşekkürlerimle erdal altundag
    http://apps.facebook.com/philips_mac_keyfi/profil.aspx?fid=605343835&ref=nf

  6. Alonso&Massa  avatarı

    Bende öyle düşünüyorum.Önemli olan cumartesi-pazar ama,yinede 2.antremanlar ideal.Çok erken bir saatte değil.

  7. bütün takımlara ve onun taraftarlarına basarılar dılerım.ınsallah herkesın dılegıne gore sezon ıyı gecer ve pılotlar bıze guzel heyecanlı bır seyır zevkı yasatırlar

  8. bol heyecanlı fakat hiçbir insanın burnu dahi kanamadan geçen seneki gibi bir son ile bu sezonun tamamlanması temennimdir. burada yazan bizlerinde birbirini küçük düşürücü ifadeler kullanmadan yorum yapmasını yapılan yorumlara saygı göstermesini katılmadığı bir düşünceyi kibarca ifade ederek kötü söz sahibine aittir mülahazasıyla hareket ederek nahoş kelimeler kullanmamasını "başınıza gelen musibetler kendi elinizle işlediğiniz günahlar sebebiyledir" ayetini hatıra getirerek davranmasını diliyorum. bu ülke bizim hepimiz kardeşiz(gidin çanakkeleye gezin şehitlikleri ne demek istediğimi anlarsınız)felsefesiyle hareket eden f1 fanları olmamız temennisiyle…berzahta hangi takımı tutuyordun hangi pilotu destekliyordun diye sormayacaklar kimseye…

  9. butun takımlara basarılar ve bızler ıyı bır seyır zevkı yasatsınlar

  10. 05Alonso| SF' F150° Italia  avatarı
    05Alonso| SF' F150° Italia

    Vallahi hocam ilk antremanlar ilgi çekici idi.. Ancak lastiktir felan az tur atılacak olması o saatte beni pek yatağımdan kaldırmıyor diyebilirim. Ama sezonun açılış antrenmanı olacağı için belki.. 🙂

    Ama 2.Antrenmanlara bayağı ilgi olacaktır..

  11. Alonso&Massa  avatarı

    Bu sıralama turlarını düşünmek bile ürkütüyor.Yumuşak lastikle pole alması garanti olan pilot yarışta ne yapacak?Herkes aynı lastiği seçse bile yarışın gidişatı ne olacak.Kers,kanatlar,pirelli,yakın araçlar,birbirine yakın en az 8 pilot….Umarım yıllarca unutulmayacak bir sezon olur,daha doğrusu yıllarca unutulmayacak yarışların olduğu bir sezon olur.

    Moss 2010 ilgi çekiciydi demiş,2011 ise heyecanlı ve ilgi çekici olacak demiş.Dünkü yazının ardından bu yazı.Biribirinden güzel ve hangi takımı+pilotu tutarsak tutalım,ne kadar kavga edersek edelim aynı şey için heyecanlanmak,aynı sporun ülkemizde kalması için aynı çatı altında toplanmakta madalyonun diğer yüzü olsa gerek.

    Cuma günü gelsin artık!!!

    *ilk anteman seansına kalmaya düşünen varmı?Yoksa ağırlık 2. antremanlarmı diyor?

  12. Güzel yazı. Teşekkürler. Sezon için daha da heyecanlandım ve sabırsızlandım…

  13. Ellerine saglık güzel bir yazı olmuş kalp dayanırmı acaba bu heyecana =))

  14. abi eline sağlık. bu aralar köşeler bayağı bir canlandı..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir