Webber : "Arka Kanatları Sıralamalarda Kullanmanın Anlamı Ne?"

yazar:

kategori:

Bu sene spora dahil edilen sistem yarışlarda belli noktalarda geçişleri arttırmak amacıyla kullanılacak ancak sistem antrenman ve sıralamalarda sınırsız kullanılabilecek.

Webber “Kanadı sıralamalar boyunca kullanacak olmamıza bir anlam veremiyorum. Sıralamalarda bu gereksiz yere ekstra motivasyon kaybına neden olabilir ve buna gerek yok. O zaman gösteriye bir katkısı olmuyor. Herkes en iyi turu atmaya çalışacak ancak herkeste aynı sistem var ve niçin sürücüye ekstra yük bindiriliyor? Bunun gerçek bir getirisi yok.” dedi.

Webber, sıralamalarda bu sistemin kullanılmasının geçen sene F-kanalın ortaya çıkardığı riskten daha büyük olduğunu söyledi.

Webber “Sadece tek bir şey vardı. Bu seviyede mücadeleden keyif alıyoruz ve tüm sürücüler keyif alıyor ancak herkeste sistem olunca bundaki avantaj ne? Bunun yanında Singapur’da bu sistemi kullanmak için düğmelerle uğraştığınızı düşünün…”

“Aynı şekilde Spa’daki Eau Rouge’da… Bu nedenle niçin sadece yarışta kullanmıyoruz? Düzlükte herkes sisteme sahip. Herkes kullanır ve kolay olur. Eau Roge, Corpse ya da Becketts’de sistemi kullanırsanız durumunuzu geliştiremezsiniz. Bizim için biraz daha riskli bir sistem.”

“Takımların sınırları zorladığını biliyoruz ve onlara kapıları açmak çok iyi değil. Bu sistem yarış içindi, bu nedenle Eau Rouge’da açık kanatla gitmemize anlam veremiyorum. Bunu F-kanalla denedik, sınırda oluyordu ve Charlie bundan memnun değildi.” dedi.


Yorumlar

  1. arka kanatları sıralamada kullanmak kolay değil tabi ki, kendin en uygun yeri belirleyeceksin, maksimum avantaj sağlamaya çalışacaksın. Webber de biliyor ki bu konuda schumi ve alonso gibi yarış zekası fazla sürücüler çok daha avantajlı kendisine göre o yüzden çamur atıyor.

  2. ismail uçar avatarı

    konuyla bağlantısı yok ama ben ülkemizin artık F1 i haketmediğini ve muhtemelen bu sene son senesi olacağını düşünüyorum.yeterli organizasyon yok, tanıtım yok hiç birşey yok.dünyanın 1 numaralı motorsporu olmasına rağmen düşe düşe trt 3 e kadar düştü.kaç kişi TRT 3 ü açarki günlük yaşamda ancak bizim gibi F1 hayranları, deli gibi takip edenler.peki diğerlerinin ilgileri nasıl çekilecek…Bu sporun ülkemiz organizasyonunu kim yönetiyorsa yazıklar olsun diyorumm

  3. Arka kanatlar her araca aynı katkıyı mı yapıyor ki? Ayrıca kullanım yer ve zamanına da pilotlar karar vereceğine göre ve arka kanadın neredeyse pistin her noktasındaki konumunun önemli olacağını düşünürsek, bence sıralamalarda kullanılması mantıklı olmuş. Bu durum takım arkadaşları arasında bile farklar oluşturabilir. Hız konusunda ise ben çok sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Araçlar zaten yavaşlatılmıştı.

  4. Arka kanatlar her araca aynı katkıyı mı yapıyor ki? Ayrıca kullanım yer ve zamanına da pilotlar karar vereceğine göre ve arka kanadın neredeyse pistin her noktasındaki konumunun önemli olacağını düşünürsek, bence sıralamalarda kullanılması mantıklı olmuş. Bu durum takım arkadaşları arasında bile farklar oluşturabilir. Hız konusunda ise ben çok sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Araçlar zaten yavaşlatılmıştı.

  5. "büyük takım ve büyük pilot" olmak ile, "büyüklük koltuğuna o an için oturmuş takım ve pilot" olmanın farkı gayet net anlaşılmaya başlıyor.

    büyüklük, memnun olduğu düzenin değişmesi karşısında kendini yenileyebilmek, başarısız olsa bile sesini çıkarmadan elinden geleni yapıp çalışmaya devam etmektir. bunların yaptığı gibi mızmızlanmak değil.

    adamlar bilmem kaç kere (ve hatta üretici renault susuyorken bile) renault motoru zayıf diye zırladılar.

    çift katmanlı difüzörün yasaklanmasına itraz ettiler.

    kendileri kullanmıyorken sustukları KERS için, kullanım zorunluluğunun gelmesi ile birlikte demedikleri laf kalmadı.

    sanki herkesin ayağında aynı lastik yokmuş gibi, b.stone'un gidip pirelli'nin gelmesini felaket olarak ifade ettiler.

    hareketli arka kanat için, neredeyse bu kuralı çıkarana küfredecek kadar itiraz ettiler.

    hem de yalnızca takım yöneticisi falan değil, başta vettel olmak üzere webber, ona buna itiraz edip çocukça mızmızlanmalarına bir türlü son vermiyorlar.

    aslında bütün bunların altında yatan sebep çok açık: geçen yılki kurallar, en çok red bull'a yarıyordu. bu kurallar dahilinde üretilen en hızlı aracın red bull olduğunu bildikleri için, değişen düzen kapsamında bu yenilik ve kurallara yeteri kadar uyum sağlayamayacaklarını, bu yeniliklere daha iyi adapte olan araçlara geçilecekleri korkusunu yaşıyorlar.

    ama bilmelidirler ki, zirveye çıkmak değil, orada kalabilmek asıl mesele. kendini yenileyebilmek, geride kalsa bile büyüklüğünden ödün vermeyecek şekilde çocukluk yapmamaktır büyük takım ve büyük pilot olmak büyük olmanın getirdiği sorumluluk ve ağırlığı taşıyabilmektir.

    işine gelmeyeni, hoşuna gitmeyeni "anlamsız, saçma, felaket…vs." gibi yorumlarla kötülemeye çalışmak, komiklikten başka bir şey değil.

    neden vettel'in şampiyonluğunu küçümsüyor insanlar, neden diğer şampiyonların gördüğü saygıyı görmüyor vettel? bunun sebepleri buralarda gizli işte.

  6. Ben sistemin kendisini de gereksiz buluyorum.Ayrıca bu kullanılan sistemler kopyalanabilirken neden sızlansınlar kopyalamak varken? demek ki cidden istemiyor olma 'ihtimali' var

  7. way arkadaş herkes bangır bangır redbull ucuyo diyo sizim dediklerinize bak ya cidden bi düşünsenize adam ne kadar haklı EAU ROGE dan çıkarken aracın arkasıın koptuğunu yada singapurda desteklediğin pilotun duvara girdiğini gördüğünde anlarsın adam haklı ve konuşuyo koyun gibi susacağına memnuniyetsizliğini açıklayarak dile getiriyo ki gerçekten öyle herkeste olan bir sistem de diye kime avantaj getirsin ki ama mc laren orjinal sisteme sahipti daha iisini bi tek renault yaptı oda sezon sonu 🙂 yani farklı versiyonlar olmadığı sürece bu şey kimseye avantaj kazandırmaz redbulların düzlük hızı sorunu ciddi bi problem araç virajlarda çok hızlı olabilir ama atakları herkes uzun düzlük sonunda yapıyo e haliyle oraya geldiğinde motorundan ötürü herkesten yavaş kalıyosan bu ciddi bi sorundur zaten sonra o atak yapamıyo bu atak yapamıyo button vettel kazasında bakın bakalım adam rüzgar tüneline giriyo ama geçecek hızı kazanamıyo burda renault sorgulanmalı bırakın redbull düşmanlığını adamlar çalışıyo başkalarının yaptığını kopyalamıyo en azından…

  8. Bu konuda Webber'e katılıyorum. Sıralamalarda kullanılması yanlıştır. Sistemin amacı öndeki pilota yaklaşmayı kolaylaştırıp geçişi sağlayabilmektir. Sıralamalarda geçiş söz konusu değildir. Herkeste olduğu ve tur zamanında diğer takımlara nazaran avantaj getirmediği için sıralama turlarında kullanılması tamamen gereksizdir Başka türlü düşünen arkadaşlar sıralamalarda niye kullanılması gerektiğini açıklasınlar da biz de anlayalım nerede yanlış düşünüyoruz.

  9. Alonso&Massa  avatarı

    RBR yapamayınca anlamsız.Ferrari,Mclaren 2009 kurallarına anlam vermek zorundamıydı?2008 de size tur bindiriken şimdi yakalayıp geçmeye/yada kafa kafaya yarışmaya uğraşıyor.Bunu kısmende başardı.Siz hala kanat olmasın diyorsunuz?But üstümü olsun?Tamam kötüydü….
    ,

  10. rocco junior avatarı

    Mesela Massa'nın oaly ile ilgili düşünceleri çok olumlu keza Mclaren takımıda bundan iyi faydalanıyor şimdi ne diye senin pilotların sayıklanıyor diye bunu yasaklasınlar ki?Onlarda bulsun bir yolunu ve avantaj sağlasınlar.Yoksa herkesi düşündüklerinden değil çok güzel kıvırmasınıda biliyorsunuz hemen arkadaşlar.Takımlar araçlarının boyasından tutun da en ufak ayrıntıya kadar 0.050sn peşinde koşarlar.Şimdi Redbull takımını memnun etsin diye diğerlerinin avantajını hazırlığını mı engellesinler.Massa memnunken Webber değil Mclaren Memnunken Horner değil mesela.Kimse hiçbir şeyden avantaj etmesin.

  11. rocco junior avatarı

    Onlar ekstra butonla uğraşırken yani itiraz eden takımlar biz motive olamıyoruz derken bazılarıda bunu butonla değil geliştiridkleri sistemle avantaja çevirmiş ve en ufak olayı bile kullanıp fark yaratmak istiyor anlayabiliyor musun?yani olayı çok masummuş gibi göstermeye çalışma.adamlar sızlanıyor olay bu en ufak şeyde mızmızmız…

  12. Webber, sıralamalarda bu sistemin kullanılmasının geçen sene F-kanalın ortaya çıkardığı riskten daha büyük olduğunu söyledi.
    Webber "Sadece tek bir şey vardı. Bu seviyede mücadeleden keyif alıyoruz ve tüm sürücüler keyif alıyor ancak herkeste sistem olunca bundaki avantaj ne? Bunun yanında Singapur'da bu sistemi kullanmak için düğmelerle uğraştığınızı düşünün…"
    "Aynı şekilde Spa'daki Eau Rouge'da… Bu nedenle niçin sadece yarışta kullanmıyoruz? Düzlükte herkes sisteme sahip. Herkes kullanır ve kolay olur. Eau Roge, Corpse ya da Becketts'de sistemi kullanırsanız durumunuzu geliştiremezsiniz. Bizim için biraz daha riskli bir sistem." derin bakmadan çok,burada sistemin herkeste olduğu için ve bir ekstra butonun dikkat dağınıklığını getirebileceği için gereksiz olduğunu söylemiş adam.

    Derin bakamıyor değilim,burada fazlaca ayrıntıya girmenin bir gereği yok derin bakmak istiyorsan sağol bu konuda ben almayayım.

  13. sonuna kadar katılıyorum.Dezavantajı gördülermi ötüyolar işlerine gelmedi tabi.

  14. vettelde aynı webberde.İşinize gelmedimi ne gerek var.Her tarafta karsı cıkıyosunuz.Çok bariz belli arka kanat konusunda geride kalmıssınız laf yapıyosunuz.Gecen sene koredede vettel bitirin yarısı gorunmuyor pist diyordu sonrasında noldu görduk.

  15. rocco junior avatarı

    Sen ister tebrik et ister etme haberle ilgili bir şey yazamıyorsan ancak gelir böyle konuşursun.Daha öncede Whiting konu ile ilgili konuştu ve belli ki sistemi x takımı y takımı geliştirdi bazı takımlar itiraz ediyor diye belli ki redbull bundan hoşnut değil ama eminim vantajlı oldukları bir konu olsa yada işi iyi idare etselerdi en çok onlar isterdi.hemen her şeye itiraz moda oldu zaten.ne kural konumuşsa o sıralamada kullanamaycaksın da nerde kullanıcaksın.yarışta kim hangi pilot o şeritten geçicekte 1sn yaklaşıcakta tık düğmeye basıp öndekini geçicek.asıl bu motivasyon kaybıdır ve başarısız her deneme riskliş olcuak yer kaybetme ve kaza açısından.o yüzden sistem bence tam sıralama turu için tasarlanmış durumda önün açık karışan eden yok bu kanat yardımıyla aracını daha da hızlandırabilirsin.hem ayrıca sende derin bakmayı öğrenebilmelisin derin bakanları suçlama bakamıyorsun diye iğneyi kendine batır

  16. Bu yorumdan yapılan güzel çıkarımlar var bazı üyeler tarafından,tebrik ediyorum.Artık o kadar derin bakılmaya başlanmış ki basit ve net ifadelerden bile böyle şeyler ortaya çıkarılabiliyor..

  17. rocco junior avatarı

    Hatta kerste kullanılmasın o zaman kersi neden kullanıyorlar

  18. rocco junior avatarı

    adamlar belli ki bu sistem kullanılınca ortaya çıkıcak süratten çekiniyorlar.düzlükteki hız olayı gibi hemen herkes düzlükte uçmak için kullanır bunu bunlarda yine başlar renault motoru şöyle böyle sonra hız ölçüm noktasında bakarız redbullar sonlarda.ne çok ağladılar evet saçma seneye yasaklanır belki ama bu sene konmuş kullanın ağlayıp durmayın

  19. bende katılıyorum bu konuda webber'e.

  20. efendimayin  avatarı

    Belli ki rb diğerleri kadar avantaj sağlamıyor bu sistemden 🙂

  21. ismail uçar avatarı

    tamamen tutarsızlık işte.F-kanal tehlikeli diye yasak koyarlar,daha tehlikelisinin yapılmasına izin verirler,maksat birilerinin tekerine çomak sokmak..hadi arka kanat da bi sorun oldu kapanmadı nolacak

  22. MagicAlonso avatarı

    bence de sıralamalarda olmamalı.Pİlotlar tam konsantre şekilde turlarını atmalılar.zaten kers var onunla uğraşıyorlar bide bu olunca ben yerimde düşündüğümde bile ne kadar zor olabileceğini tahmin edebiliyorum

  23. çok doğru bir tespit.bu kanatlar geçişi arttırmak için değilmi.peki o zaman sıralamalarda kullanmanın espirisi ne olaki.

  24. arka kanat tamamen kalkmalı
    webbere hak veriyorum.sırf geçiş olsun diye böyle bir risk alınması anlamsız.riskli ve dikkat dağıtıcı pilotlar için

  25. sen kullanma o zaman

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir