Briatore: "Rakipleri Red Bull'u Zor Yakalar"

yazar:

kategori:

La Politica’ya konuşan Briatore: “İki ayda bu aradaki ondalıkları kapatamazsınız. Formula 1’de yarım saniye çok büyüktür.”

“Red Bull iyi finanse ediliyor. Bu yüzden (diğerlerinin) onları yakalamasını zor olarak görüyorum”

Padoktaki bu şekilde düşünen kişi sayısı az değil. Bild’e konuşan Mercedes’ten Nico Rosberg de yakın zamanda Red Bull’u tehdit edecek birini göremiyor.

McLaren’den Martin Whitmarsh ise son şampiyonları yakalamak için yeni bir atılıma ihtiyaçları olduğunu düşünüyor.

Whitmarsh: “Eğer önümüzdeki 10 günde, son 10 gündeki kadar gelişim kaydedersek kolay olur, değil mi?”


Yorumlar

  1. zekeri sayın avatarı
    zekeri sayın

    senin gibi tescilliler oldukça… İSTEMEDİĞİNİZ BİR TAKIM DİĞERİNİ ZATEN YAKALAYAMAZ.ÇÜNKÜ; Halep de arşında sizin gibi dürüst kimselerce yeniden tasarlandı çok sayın biyasettin bey.

  2. Ben bu adamı çok özledim. Hareketleri, tavırları bambaşkaydı. Umarım en kısa sürede tüm hareketliliğiyle geri döner.

  3. neden? doğrular mı gücüne gitti
    yoksa kör müsün

  4. Bu yorumlar her zaman olur. Ferrari öndeyken rakipleri illegal diyordu, Mclaren öndeyken de. Brawn öndeyken olanları herkes hatırlıyor. Bunlar normal refleksler, aracınız öndeki kadar iyi değilse ona yetişmek yerine bacaklarından tutup aşağıya çekmeye çalışırsınız. Doğaldır. Sezon ortasında testler yapılır, çıkan sonuca göre şampiyon belli olur. 2009'daki gibi. Çünkü en başta arada 1 saniyeye yakın fark varsa, bunu gelişimle kapatamazsınız. Kapatsanız dahi arada geçen süre öndeki takımın lehine işler. Bunları itiraz edenler de biliyor. Onun için, öndeki aracı illegal gösterip birşey yapmadan öne geçmeyi amaçlıyorlar. Yani 1 saniye gelişmek yerine öndeki aracı 1 saniye yavaşlatmak gayesindeler. Çabaları sonuç verecek mi bilinmez.

  5. @ Alonso&Massa buna legal diyen çarpılır ama gel gör ki fia da bunu kabul edene kadar biz böyle foroları daha çok görür yorum yapar kendimizce sistemi anlamaya çalışır sentezlerde bulunuruz…

  6. güney ateş avatarı

    briatore'nin f1'e dönme niyetinde olduğu biliniyor. bir italyan olarak gözünü diktiği takım ferrari. bence demek istediği red bull'u dominicali yakalayamaz ama ben olsam yakalarım.

  7. ilk gördüğümden beri söylüyorum herzamanda bunu savunanların arkasındayım. bu kanat yarış esnasında illegal hale geliyor. tüm dünyanın gözleri ile şahit olduğu bu duruma, inatla testi geçiyorsa legaldir demeyin!! ne olduğu gayet açık. Fia nın acilen yarış esnasında da kuralı delmeyecek değişikliğe ihtiyacı var. arkadaşın gösterdiği resme bakın bu haksızlık. kuralların belirttiği esneme payı dışına McLaren çıksa aynı şekilde onada karşı olurum. fia neden bu kanadı alıp mühendislerine ayrıntılı inceletmiyor anlamış değilim. sanırım bu resimlerde gördüğümüz fotoğraflar photoshop ta yapılmış! fia nın salladığı yok!!

  8. MagicAlonso avatarı

    Geçen gün başka konuda bahsettiğim meseleyi yabancı teknik forumlarda da tartışıyorlar.Tıpkı düşündüğüm gibi durumlardan şüpheleniyorlar.Kanat deformasyonlarından bahsediliyor.Birkaç resim daha gördükten sonra bu konudaki kanaatim kuvvetlendi.Öncelikle burda bulunan çözüm neweyin bir çözümü değil çünkü newey şef tsarımcı muhtemelen bu redbullun malzeme mühendislerinin buluşu olduğunu tahmin ediyorum belki fikir olarak newey öneride bulunmuş olabilir.Şimdi kuvvetle ihtimal olan durum nedir ondan bahsedelim.

    Örneğin cuma günkü resimlere baktığımızda redbullun kanadının daha yüksekte durduğunu görüyoruz.Bu nedemek oluyor.Malzeme ısıl işlem konularını bilen mesleği itibari ile bu konuda eğitim görmüş kişiler ısıl işlemle malzemelerin farklı davranışlar sergilediğini bilirler.Redbull burda çok akılıca bir yintem bulmuş sanırım(sanırım diyorum çünkü kesin bir bilgi yok tahmin yürütüyorum)Kanat belirli bir süre yük altında kaldığında deformasyona uğruyor ve FIA nın testlerde uyguladığı ve bu doğrultuda yüke göre belirli sınırlar içerisinde lineer veya lineere yakın esnemesi gerekirken bu deformasyon neticesinde yük arttıkça esneme miktarı çok hızlı bir değişim gösteriyor.İşte diğer takımların beceremediği ama redbullun hem testi geçecek hemde bellirli bir süre sonra istedikleri şekilde çalıştıracakları esneyen kanat bu şekilde oluşuyor.Tabi daha öncede belirttiğim gibi bunu diğer takımların uygulaması çok zor belki yıllar alabilecek belki de hiç bulamayacakları bir çözüm olacaktır.Çünkü kimse redbullun ne tür bir ısıl işlem dizisinden geçirdiklerini bilemiyorlar.zaten redbullun neweyle birlikte 50 kadar muhteşem mühendis kadrosunu 2015 e kadar elinde tutmasının en önemli gerekçesi de budur diye düşünüyorum.Bunlar benim naçizane fikirlerim.hasbel kadar sahip olduğum bilgiler ve teknik forumlardan edindiğim izlenimlere göre düşüncelerimi paylaştım.Bakalım diğer takımlar redbullun bu zekice çözümünü nasıl durduracak yada kopyalayacaklar.Hep birlikte göreceğiz

  9. Alonso&Massa  avatarı

    açık galiba :S yada göz yanılması kanadın yapısından dolayı.

  10. Alonso&Massa bırak bu işleri yeter vallahi

  11. Video da Rosberg in de kanadı açık mı ? bana mı öyle geliyiyor.

  12. Ferrari-AStateOfTrance  avatarı
    Ferrari-AStateOfTrance

    adamların kanatları da duz değilki

    Ufuktan yenı doğan güneş gibi 🙂

  13. fren degilde gaz pedaliyla calisan bir sistem olabilir mi acaba? kanadin ortasi bile yere yakin, sanki kanat esnemiyorda aracin yuksekligi degisiyor gibi. belki de aktif yukseklik ayari vardir. gaza basinca alcaliyor, gazdan ayagi cekince eski konumuna geliyor. cok mu ucuk bir fikir ama kanadin ortasi bile yere yakin, orasi o kadar esnemez gibi geliyor.

  14. Alonso&Massa  avatarı

    Resmen şehir efsanesi oldu.Şu resimde düzlükte tam gaz giderlerken resmen yere değme noktasında.Frenlerle alakalı olduğunu hiç sanmıyorum.Ferrari'nin kanadında esneme belirtisi bile yok gibi.

  15. Briatore sen F1 e geri dönmede RBR bu sezon gitsin razıyım ben.

  16. Bunu hepimiz ve tüm fia görüyorda çalışma prensibini çözen yok. yani düzlüktemi yakınlaşıyor virajlardamı yere daha yakın? Ben bazı pozisyonları dikkatli izledim. Hatta dün 2010 daki spa yarışında vettelin buttona çarptığı andan önce kanat resmeb 1-1,5 cm havaya kalkıyor. Frene bağlı bir sistemleri olabilirmi bilmiyorum.
    Bu seferde mental olarak frenlemede yerden kalkarsa virajlarda bu kadar hızlı olamazlar diyorum. bende tam anlamadım. muhtemelen kimse anlayamıyo:)
    Belki RBR de bilmiyordur:)))

  17. Alonso&Massa  avatarı

    Birde ben RBR'nin FIA ile baya bir uğraşacağını ve kanatların en azından daha sıkı denetleneceğini ve diğerlerinin (Ferrari-Mclaren) yakalayacağını düşünüyorum.Yarış temposunda değil ama sıralama temposunda fark 0.5 değildi Flavio =)

  18. Alonso&Massa  avatarı

    http://www.youtube.com/watch?v=AXDw1rQGDJM&feature=player_embedded

    Yarışta Alonso'nun,Rosberg'i geçişi.Malezya ve Çinde hareketli arka kanatlarla geçişlerin insanları hem heyecanlandıracağı hemde çok fazla geçiş olursa yapay bulacağı izlenimini bırakabilecek bir sistem….

  19. İngiltere'de doğdu, Mclaren'li oldu, helal olsun sana Martin amca Martin amca :D:D

  20. McLarenForever  avatarı
    McLarenForever

    şaşırt bizi martin!! şımart bizi martin!! çıldırt bizi martin!! hunilerimiz hazır, bekliyoruz martin!! oooleyy ooleyy :))

  21. MagicAlonso avatarı

    İçimden bir his sanki ferrarinin aracı anlaması ve yapacağı güncellemelerle ileriki yarşlarda redbulla mclarenden daha yakın olacak diyor.Belkide temennim o olduğu için böyle hissediyorum:)

  22. ""İki ayda bu aradaki ondalıkları kapatamazsınız.""

    zaten aracımıza ileri ki günlerde eklenecek parçalar 2 ayda hazırlanmıyor ki.

    McLaren'in önümüzdeki günlerde yapacağı güncellemeler için belki 6, belki 8 aydır (temsili) mühendisler uğraşıyordur.

    Şu son egzoz düzenlememiz.
    Akıl alabilir mi? bizim mühendislerimizin bunu son dakika da araca monte ettiklerini. (veya dizayn ettiklerini)

    malum motorlar dinamo testine tabii tutuluyor. aracımızda genel dinamo testine girdiğinde egzoz gazının sıcaklık problemi en başından itibaren biliniyordur. bizim iyimserliğimiz bu sıcaklık problemini testlerde çözmeyi ummak olmuş. olmadı.
    tabii ki bunun olabilirliği de hesaba katıldığı için yedek arka plan çalışması hizmete sunulmuş. yoksa böylesine bir çalışma 2 haftada olacak şey değil. çünkü bu bir güncelleme olmayacak kadar büyük bir yapısal değişim.

  23. red bull'u yakalamak kolay olmayacak ama red bull'u yakalamaya en yakın takım McLaren umarım türkiye gp'sinde yeni paketle çok daha hızlı oluruz.

  24. başka takımların mclaren a güveniyoruz geçerler demesini beklemiyoruz zaten:]

  25. Martin güveniyoruz sana şaşırt taraftarlarını yine.

  26. Mclaren Mercedes  avatarı
    Mclaren Mercedes

    Mclaren yapacak Briatore sen hiç kafanı yorma.

  27. Zübeyir ÖZCAN avatarı
    Zübeyir ÖZCAN

    McLaren'in sürprizi var.
    Aracımız gelişime uygun.
    Biraz sabır diyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir