Tedirgin Eden Başlangıç

yazar:

kategori:

 Yarışın hiç şüphesiz en büyük olayı Mc’Laren’in gösterdiği performans ve bunu da radikal çözümlerinden vazgeçip, kopyalama yoluyla sadece 20 günde gerçekleştirmeleri. Bu olay bu kadar basitse kış boyunca o kadar tur atmanın hiçbir anlamı yoktu o zaman, tabii ki bu bir serzeniş kış boyunca en çok çalışan takımlara, mutlaka çok çalışmak önemli ama tüm testler bittiğinde senden 1sn. yavaş olan, dayanıklılık sorunları yaşadığı herkesçe bilinen ve karamsar tabloyu kendisinin de farkında olduğu rakibin, hiç denemediği parçaları değiştirip, 1sn. kazanacağım deyip yapabiliyorsa bence geriye yaslanıp, şapkayı önlerine koyup bir düşünmeleri gerek diğer iddialı ve büyük geçinen takımların.

 Yarışa gelince;

 Startın en büyük kaybını yaşayan Alonso hızlı bir şekilde toparlanıp doğru zamanda Button’ın arkasına yetişince amansız kapışmanın da yardımıyla fırsattan istifade edip, gereksiz polemiklere yol açabilecek mücadeleye girişmeden, Massa’dan çabucak kurtulup yarışın kabus olmasına izin vermedi. Yarışın son bölümünde sert lastiklerle Webber’e karşı sıkıntı yaşayacağını düşünürken sorun yaşamadan yarışı bitirmesi onun ayrı sınıftaki pilotlardan olduğunu bir kez daha gösterdi.

 Barichello’nun yaptığı atak için söyleyebilecek hiçbir şey yok, yarış bitiminde suçu lastiklere atmış ama biz onun bu dalışlarına alıştık artık. Williams bence iyi bir araç hazırladı kış boyuca ama pilotlar olarak kadro bu araç için uygun değil bence.

 Button geçmiş yıllara oranla sezona oldukça hırslı ve iyi başladı, yarış sonucu olarak kötü olabilir ancak olumsuzluklar değerlendirildiğinde iyi bir yarış çıkardı, kişisel fikrim hala geçerli bu pilotların arasında onun şampiyon olabileceğini hiç sanmıyorum, ihtimal bile yok, ancak toparlandığı sinyallerini verdi, ilerleyen yarışlar daha net bir fikir edinmemizi sağlayacaktır. Button öncelikle Hamilton’a ne derece yaklaştı ya da yaklaşabilecek mi ilerleyen dönemde en merak edilen konulardan biri.

Webber için de ilk yarış sonrası çok fazla olumlu cümleler kurmak zor. Araçla ilgili ya da yeni fonksiyonlarla ilgili sorunları olabilir. Takım arkadaşının, Alonso’nun da deyimiyle başka gezegende olduğu bir araçla, üstelik de kendi evinde ortalıklarda görünmeyip silinmesi onun adına kötü bir başlangıç. 2 numaralı pilot durumunu iyiden kabullenmiş gibi görünüyor. Elbette daha sezonun ilk yarışı, dengeler mutlaka değişecektir zamanla, Webber de daha iyi yarışlar çıkaracaktır, ancak o da Button gibi şampiyonluk hayali kurup, olamayacak pilotlardan bir diğeri.

Gümüş oklardan biri yarışa damgasını vururken bir diğeri olan Mercedes GP bir o kadar şanssız bir yarış çıkardı. Mercedes GP için yarış talihsiz sebeplerden kötü sonuçlanmış olabilir ancak yarış tempolarının da beklediğimiz seviyede olmadığını gördük, Alonso hiç zorlanmadan Rosberg’i geçti, Barichello, Serhan’ın da belirttiği gibi çaylağın bile yapmayacağı bir atak yapmayıp biraz dişini sıksaydı o da çok rahat geçecekti muhtemelen. Ross Brawn bu işi tabii ki böyle bırakmayacaktır ama asıl önemli olan ve en zor süreç, tarihe damgasını vuran efsane pilot Shumi için olacak, bu yıl artık yaşı dışında mazereti olamaz.

 Petrov’un podyumunu göz ardı etmek olmaz. Geçtiğimiz sezon yaptığı hatalarla takımını bezdiren, sponsor durumları olmasa gönderilmesi bir an düşünülmeyecek haldeyken son yarışta Alonso’nun şampiyonluğunu engelleyerek olay yaratan Petrov, bu yıl oldukça iyi bir başlangıç yaptı. Hepimiz “ ah bir de Kubica olsa “ diyoruz şimdi. Heidfeld’in durumuna oldukça şaşırdım, sezon öncesi görüşlerde tüm eleştirilere karşı kendisinden ümitli olduğumu çok fazla dile getirdim, ancak sezon startı onun adına hiç de iyi geçmedi, araçla ilgili sorun olduğunu gördük yarış sonrası. Malezya yarışında dayanıklılık dışında mazereti yok.

Maldonado dışındaki çaylaklar sezon açılışı açısından oldukça başarılı bir yarış çıkardılar. Gerideki takımlar hala çok uzaklar, KERS ve DRS onların durumunu daha da zorlaştıracak gibi.

Lastiklerin eleştirildiği kadar kötü olmadığını gördük, yanlış hatırlamıyorsam Trulli’nin bir açıklaması var hamurlar değiştirilmiş diye ama ne kadar doğru bilmiyoruz, ama görünen o ki öyle çok fazla pitstop izlemeyeceğiz, piste göre değişir mutlaka. Hamurlar arasındaki zaman farkı da pilota göre değişebilir gibi. Buton yumuşak lastiklerle Massa’nın yanından roket gibi geldi geçti, ama aynı derecede avantaja sahip Webber Alonso’yu geçemedi.

Açılış yarışı için oldukça fazla geçiş izledik ama hiç de korkulduğu gibi, tadını kaçıracak sayıda geçiş olmadı. Malezya’da bu sayı mutlaka artacaktır ama yinede özelliğini yitirecek cinsten geçişler olmayacak gibi.

Yarışı önde bitiren ikiliden bahsetmeye gerek yok, etliye sütlüye karışmadan kendilerinden beklenen performansı gösterip, yarışı tamamladılar.

Fotoğrafın tamamına baktığımda geçen sezon başında düşündüklerimden farklı düşünmüyorum (her ne kadar son bölüme kadar Webber birçok kişiyi heyecanlandırsa da ben ısrarla olamayacağını dile getirmiştim) şampiyon olacak pilotlar mutlaka bu üçlüden çıkacak; ALONSO, HAMİLTON, VETTEL.

 

Rasim Mutlu


Yorumlar

  1. Yazıyı yazanın koyu bir alonso fanatiği olduğu belli oluyor. petrov için alonsonun şampiyonluğunu engelledi yazmış, petrov direk alonsoya buyur geç kardeşim mi diyecekti güldürmeyin bizi. alonsoyu avusturalyada da gördük, bi numarası yok. bu sene şampiyonluk yarışı vettel hamilton webber arasında geçicektir.

  2. şampiyon adaylarını sıralamış pilot listesi yapmamış dikkat ederseniz!?

  3. rasim  mutlu avatarı

    Zaman ayırıp, yazıyı okuyan herkese teşekkürler, bu seviyede yazıları sezon boyunca F1 tutkunu arkadaşlara hazırlamaya çalışacağım…

  4. Alguersuari yazsaymış ozaman 🙂

  5. Anlaşılan bu yıl güzel köşe yazılarına doyacağız.Rasim ustaya ve emeği geçenlere saygılar.

  6. alfabetik sırayla yazmış olmasın Sinan bey?

  7. Ben gözüken durumu söyledim sen alonsonun şampiyon olabileceğinimi sanıyorsun sadece umuyorsun ummakla olsa bu işle petrov gönüllerin şampiyonu o olurdu : )

  8. Ferrari-AStateOfTrance  avatarı
    Ferrari-AStateOfTrance

    hahahah

    Vetteli herkesin önune koymus

    bu kısıler 2009'da da brawnla buttonu hherkesın önune koyuyordu.

    Kim şampiyon olsa onu tutyorlar.

  9. Rasim bey isim sıralamanızda bile taraflılık var bukadar da olmaz ALONSO, HAMİLTON, VETTEL miş Vettel Hamilton Alonsodur gözüken duruma göre yapmayın bukadar lütfen

  10. Güzel yazı olmuş tebrikler. Alonsonun, Rosbergi çok kolay geçmesinin temel nedeni startan sonra Rosbergin KERS'inin çalışmamasıdır.

  11. Bu arada laf sokup çıkmış gibi olmuşum, yazı için teşekkürler, zevkle okudum 😉

  12. …dayanıklılık sorunları yaşadığı herkesçe bilinen ve karamsar tabloyu kendisinin de farkında olduğu rakibin, hiç denemediği parçaları değiştirip, 1sn. kazanacağım deyip yapabiliyorsa…

    Denenmemiş sistemden performans alamayıp geçen sene denenmiş bir sisteme geri döndüler. Bunun neresi mucize ya da başarı?

  13. Maldonado dışındaki çaylaklar

    Bunlar onlar sanırım 🙂

  14. Ferrari-AStateOfTrance  avatarı
    Ferrari-AStateOfTrance

    Emeğinize Sağlık Yazı İçin.

    Ama bu yazıya Perez ve Kobayashi'yi katmamak biraz garip olmuş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir