Takımlar Ağırlık Sınırlamasında Değişikliği Düşünüyor

yazar:

kategori:

Formula 1 teknik sorumluları, yeni kinetik enerji geri dönüşüm sistemlerinin (KERS) etkisi ile ilgili endişelerin arasında gelecek sezonun başlangıcı için araçların asgari ağırlıklarını arttırmak üzerine görüşmeyi planlıyor.

Bütün takımlarda, KERS ile ilgli çalışmalar yoğun bir şekilde sürüyor. KERS ile yarış sıasında pilotlara ilave tetikleme yapmasını sağlamak amacıyla enerji yedekliyor.

Ama sistemlerin ilk evrimlerinde, araçların ağırlıklarında önemli ölçüde artış göze çarptı ve bazı takımlar, 605 kg olan ağırlık sınırını aşma endişesi ile bu durumu dile getirdiler.

Bu nedenle takımlar ağırlık dağılımını uygulamada güçlük çekecek ve gelecek sene oluksuz lastikler de F1’e geri dönerse, denge önemiyle birlikte bu konu daha da önem kazanacak.

F1’de görüşüleceği düşünülen bu mesele, değişim adına genel bir destek bulmasa da Teknik Çalışma Grubu ile görüşülecek gibi.

Bazı takımlar, gelecek sene KERS’i kullanmanın zorluklarının bu unsurunun, parçaları mümkün olduğunca hafif yapmaya yönelteceğini hissediyor. Ve bu nedenle şu an geçerli olan ağırlık sınrının korunması, bu hedefe, hafifi parça üretimine, ulaşmak için esas bir dürtü olacak.

Bu mesele ile ilgili olarak Honda Racing takım patronu Ross Brawn: "Bunu tartışacağımız için mutluyum ama bu konuda KERS’in zorluğu, bunu düşük ağırlıkta yapmak"

"Eğer ağırlarsa, yol araçları sistemleri etkileyici değildir. Çok yüksek enerji yoğunluğu depolayan teknolojiler üretmek istiyoruz. Bu yüzden küçük miktarda bir ağırlıktan yüksek miktarda enerji deposu alacaksın. KERS’in zor bölümü de bu"

"Ağırlık sınırını yukarı zorlamak, kullanmadan önce üzerine dikkatlice düşünülmesi gereken bir ödündür. Bazı yönlerden kesinlikle bizim işimizi kolaylaştırır."

"Gelecek sene aracın etrafından çok daha az karoser olacak, bu yüzden ağırlığı korumamız gereken alanlar zaten var"

Red Bull Racing’den Geoff Willis, eğer hemfikir olunursa, ağırlık sınırının arttırılmasının olumlu yönleri hakkında hâlâ ikna edilmeye ihtiyaçlarının olduğunu söyledi.

Geoff Willis: "Kaç aracın ağırlığı aşacağından emin değilim ama sorunlardan biri, gelecek senenin lastiklerini göze alarak sistemin yerleştirilmesi sonucunda ağırlık dağılımının doğru bir şekilde elde elip edilememesi üzerine."

"Aracın asgari ağırlığını arttırmak için bazı takımlar zaten zorluyor ve bunun gelecek TWG’de (Teknik Çalışma Grubu) günceme gelip gelmeyeceğini göreceğiz"

"Ne kadar iyi nedenler olduğunu görmemiz gerekiyor. Açıkçası ağırlık artışı olmayacağını tahmin ederek çalışıyoruz.".

Takımların KERS’i geliştirmede büyük bir zorlukla karşılaşacağa benzemesine rağmen Theissen, bu hareketin F1 için doğru olduğuna inanıyor.

Theissen: "Bana göre KERS, F1 için çok heyecan verici bir şey. Padoktaki bazı insanlar buna karşı ama ben teknoloji açısından bir çok nedenden dolayı destekliyorum"

"Gelişimde hızlı bir ilerleme sayesinde KERS aracılığı ile, geleceğin hibrit yol aracı teknolojisine öncülük edeceğimizden emin olabilirsiniz."

"Tasarım hedefleri, bugün gördüğünüz hibrit yol araçlarında gördüklerinizin ötesinde ve kesinlikle bundan iyi yönde fayda sağlayacağız"

"Diğer taraftan, F1’e alışık olduklarından farklı bir imaj verecek ve bu, F1’i dengeleyecek. Yeni sponsorları da çekece. Bu yüzden bana göre büyük masraf ama buna değer"


Yorumlar

  1. bazı takımlar ağırlığın aşılmasından endişe edip asgari ağırlığı arttırmak için görüşecekmiş.. diğer bazı takımlar asgari ağırlığı arttırmadan başarıyla nasıl sistemi çalıştırabileceklerse bu yakınan bazı takımlar da işini adam gibi yapmalı. beceremiyorlarsa da f1'den çekip gitmeli.. yok efendim bazı takımların parası yok rekabet gücü yokmuş masrafları kısalım, yok efendim motor harcamaları bazı takımları parasal açıdan mali sıkıntıya sokmuş motorları donduralım, yok efendim vites kutusu maliyeti azalsın 4 yarış kullanalım…. kardeşim kural belli, harcama belli, işte sistem işte asgari ağırlık limiti. beceremiyorsan para yetiremiyorsan, işine gelmiyorsa ikileyin bu spordan. zoru görünce ''kuralı değiştirelim'', yok yaaa??

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir