Horner: "Esnek Kanat Tartışmaları Artık Bitmeli"

yazar:

kategori:

Avustralya GP ile birlikte sezonun başlamasının ardından tekrar esnek kanatlar gündem konusu oldu ve bir çok kişi, özellikle de Mclaren sürücüleri Red Bull aracının kanadının aşırı esnediğine dikkat çekti.

Bugün Malezya’da konuşan Button “Bazılarının, onların kanatlarının doğru olandan daha fazla esnediğini söylediğini biliyorum ancak onların kanadına bakarak çok fazla zaman geçirmedim.” dedi.

Sürekli yapılan şikayetlere kızan Horner “Tamam, sistemin nasıl çalıştığına dair çok temel şeyler söyleyeyim…”

“Mclaren arkası çok düşük bir araç geliştirdi ve bu nedenle düşük ön kanat onlarda çalışmaz. Biz ise aracımızda oldukça eğimli açı kullandık. Bu nedenle kaçınılmaz olarak aracın arkası yüksek ve önü zemine daha yakın.”

“Bu açık bir bilim ve bu nedenle bizim kanadımız kurallara tamamiyle uyuyor. Zemine daha yakın görünür çünkü aracımızdaki eğim oldukça yüksek. Bu oldukça basit bir matematiksel işlem.” dedi.

Horner ayrıca araçlarının yasallığını analiz etme konusunun Mclaren’in değil, FIA’nın işi olduğunu söylüyor.

Horner “Dürüst olmak gerekirse bu şikayetleri övgü olarak kabul ediyoruz. Bizim ön kanadımız diğer herkesin ön kanadından daha çok test edildi ve kurallara uygun olduğu ortaya çıktı. Mclaren testinden geçmek zorunda değiliz. FIA testinden geçmek zorundayız ve bunu tamamiyle geçtik.”

“Mclaren bizimkine göre çok farklı bir felsefe ile aracını geliştirdi ve bu yüzden bizim ön kanadımızdan gördüğümüz fayda diğerlerinin gördüğünden oldukça farklı olabilir.” dedi.

 


Yorumlar

  1. Mercedes yol aracı yapmayı bilir ama iş F1 olunca bütün bildikleriniz çöpe gidiyor. Şu an istisnasız her şey downforce'da bitiyor ve mevcut aşırı kısıtlayıcı kuralları okuyup araç tasarlamak gerekiyor. bkz BMW, o da iyi bir üretici ama beceremedi bu işleri…

  2. bekir  tekoğlu avatarı
    bekir tekoğlu

    rb motor olarak diğerlerinden daha güçlü değil fakat aracın bütün ayarları mükemmele yakın. adamların viraj performansına dikkat edin. kanatlar konusu 2 yıldır kangren oldu. bence bir söküp bakmak lazım. ama anlamadığım mercedes gibi otomobil teknolojisini sırtlanmış bir dev nasıl olurda kendi kanat organizasyonlarını ortaya koyamaz. motor diğerlerinden daha güçlü ve sağlam.

  3. boşver, takımlar her sene takacak birşeyler bulurlar, 2009da rbr ve ferrarinin brawngp nin difüzerine takıp protesto etmeleri(mahkemeye kadar gitti), geçen yıl rbr nin McLaren arka kanadı hakkında inceleme istemesi vs..

  4. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Horner ,Mclarene çok kızmış olmalı ki onlara bilim ve matematiksel işlem bilmediklerini vurgu yapıyor.Bunda anlamayacak ne var diyor.Sistemin nasıl çalıştığına dair bilgi veriyor.Surrey'deki merkeze gönderme yapıyor.
    Geçen yıl martin bu yıl da button ve hamilton RB nin ön kanadıyla yatıp kalkıyorlar.

  5. hocam süspansiyon olsa kanat düz durur tamamı yere yaklaşır redbull da ortası sabit kenarlar yerin tozunu alıyor.
    redbull http://www.jamesallenonf1.com/wp-content/uploads/felxi-wing31.jpg
    mclaren http://www.jamesallenonf1.com/wp-content/uploads/flexi-wing-2.jpg
    ferrari http://www.jamesallenonf1.com/wp-content/uploads/FLEXI-Ferr.jpg

    pek süspansiyon gibi durmuyor.

  6. Devrilme mometnini düşürmek ve sürtünmeyi arttırmak adına herkes aracı virajda yere yapıştırmaya uğraşırken onlar niye kaldırsın ki?Zaten Horner ın dediği doğru olsa ve aracın arka yüksekliği değişiyorsa bile ön kanadın bu davranışı göstermesi için düzlükte arkasının kalkması gerek.

  7. eğer ön kanadın olması gereken yüksekliği yer ile değilde başka noktalardan baz alınıyorsa ki sanırım öyle, Horner haklı gibi görünüyor.
    http://www.f1technical.net/articles/8 kural 3.7 de
    http://img339.imageshack.us/img339/7605/picture99j.jpg kırmızı çizgiye dikkat.

  8. Süspansiyonun bir etkisi olarak viraj dönüşlerindeki savrulmalar kullanılarak aracın arkası yukarı kalkabilir mi acaba? Frenleme ile hiç alakası yok çünkü red bull'un gücü hızlı virajlarda ortaya çıkıyor, fren filan yok yani.

  9. Time of Revenge  avatarı
    Time of Revenge

    Sizce bunun gerçek olma ihtimali ne?Ferrari'ye laf atan,Mclaren'nin pilotlarıyla dalaşmaya kadar uzatan bu takım sırrını söyleyecek.Biz böyle yapıyoruz rahat ettinizmi diyecek?Resimleri görünce olay yerinden kaçmak için yapılan bir açıklama.

    Newey olayı kabataslak anlatmıştır.

    Marco koposizyon haline getimiştir.

    Horner sunmuştur.

    Mateschitz'te anime patronları gibi zuh zuh zuh diye gülmüştür.

  10. Diğer takımlar bu kadar gerizekalı mı bu kadar basit bir çözümse iki senedir bulamadılar..Horner hedef saptırıyor bilinçli olarak..

  11. Neveyden açıklama geldi bende bir numara yok sadece ayakkabı numaram 41 dedi :))

  12. Yalannnn söylüyorsunnnnn….. :))
    Dediğini doğru kabul ediyorum ve
    1)Aracın arkasının havada olması yere yakın olması doğru orantısı aracın burnu içinde geçerlidir,diyelim burun da yere yakın ve hatta aracın arkası virajda alçalıp düzlükte yükseliyor (nasıl olabilir bilmiyorum ama diyelim ki onu yapıyorlar) bu durumda burun sabit dururken kanat uçlarının gözle görülür deplasman yapması nasıl mümkün olabilir kanat esnemeden.
    2)Bildiğim kadarıyla FIA bir kanadın yerden min. yüksekliği şu olacak diyor ama sizin kanat yere değiyor (yüksek hızda).Araç sabitken yerden yüksekliği kurtarıyo olabilir ama giderken kurtarmıyor.

    Horner ın yaptığı açıklama hiçbir rakibini tatmin etmez.Tamamen basın ve taraftarların aklını çelmek için yapılmış bir açıklama.

  13. Bende ön süspansiyondan kaynaklandığını düşünüyorum Pilot frenlemeye geçtiğinde resmen ön süspansiyon Yere yapılıyor ve gaza bastığında tekrar kalkıyor

  14. Bende ön süspansiyondan kaynaklandığını düşünüyorum Pilot frenlemeye geçtiğinde resmen ön süspansiyon Yere yapılıyor ve gaza bastığında tekrar kalkıyor

  15. bana ön süspansiyon gibi geliyor

  16. Horner RB nin sırrını açıkladı. Meğersem McLaren tam tersini yapıyormuş. Bizde neden beceremiyoruz diye düşünüyorduk. Horner saolsun aydınlattı.

    Ama yanlız şunu belirtmek isterim, yanlışıkla da olsa Horner ağızından birşeyler kaçırmış sanki. Bu esneme ön kanatla ilgili olmayabilir bence. Şahsen ben hala süspansiyondan kaynaklandığını düşünüyorum.

    Fakat bu sadece ön süspansiyondan kaynaklanmıyor belli oldu sanki.

    Tabi laf olsun diyede söylemiş olabilir.

  17. Mclaren Mercedes  avatarı
    Mclaren Mercedes

    Gece gece aydınlandım ha 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir