Formula 1 Türkiye GP Nasıl Kurtarılır?

2005 senesinde yarışları yapmaya başladık. Daha öncesinde dünya çapında geniş kitlelere ulaşan bu sporu ülkemize taşımak için çok çaba harcadık; çabanın yanında çuvalla para döktük. O tesislerin maliyeti az buz değil.

İşler harika başladı diyebiliriz. Herkes ya meraktan ya bildiğinden, ilk yarışta her yeri resmen doldurduk. Sanırım organizatörlerin ağızları kulaklarındaydı o sıralar. Yoğun da bir tanıtım vardı, ilgi çekilmişti. Ama sonrasında heyecan duruldu ve ilgi azaldı. Senelerdir üretmeye değil de tüketmeye yönelik yaşamın bize empoze edilmesi ile Formula 1’i de seneden seneye tükettik, heyecanını har vurup harman savurduk. Sonunda da -ekonomik krizin etkisi de unutulmamalı- tribünleri kapatacak vaziyete geldik. Bir keresinde Briatore, boş tribünlerin önünde yarışmak istemediklerini söylemişti, unutmamışsınızdır.

Olaya farklı yönlerden bakılabilir. Şimdi biri kalkar da İngiltere’deki yarışı 120.000 kişi izledi, Türkiye’dekini ise 60.000 derse, yarı yarıya fark “acaba” dedirtir ama İngiltere, neredeyse sporun can damarı. Enstone, Woking, Grove, Brackley, Silverstone vs… Hem takım fabrikalarının çoğu orada hem de çalışanlar arasındaki İngiliz egemenliğini kim göz ardı edebilir. Veya Monza’daki kalabalıkla bizim halkımızın spora ilgisini nasıl karşılaştırabilirsiniz. Gelelim bir de madalyonun öteki yüzüne. Bahreyn’de bize kıyasla çok mu talep vardı, veya bilet fiyatlarını bizim kadar düşüren Malezya’da, ya da Çin’de. Türkiye elbette bu sporun farkındaydı; Cine 5 – yanlış hatırlamıyorsam bir yarış da Number One TV-, NTV, CNN Türk’ten yayınlandı yarışlar, canlı olarak. Ülkede taraftarı az da olsa vardı ama Türkiye için yeni bir spordu, buna kimsenin karşı çıkacağını sanmıyorum. Yeni bir sporun da bir ülkede veya herhangi bir ortamda hemen kültür oluşturması beklenemez. Bu bir süreç meselesidir.

Sadece İstanbul veya büyük şehirlerde değil, nispeten küçük olan yerlerdeki arabaları görüyoruz: “Modifiye” adı altında aracına gözü gibi bakmalar, bebeği gibi süslemeler, otobanlarda veya şehir içinde “hız”a karşı ilgiyi gösteren hareketler… İçimizde aslında bir motor sporları sevgisi var. Buna inanıyorum. O kültürün hamuru var ama yoğrulması ve şekillendirilmesi gerekiyor.

İşte kültür dediğimiz şeyin süreçle oluşabileceğini söylemiştim ya; biz daha sürecin başındayız. Otomotiv endüstrisinde gerçekten güçlü olan Almanya’nın Schumacher öncesindeki ilgisi ne kadardı sizce? Bu kadar yoğun muydu? Bizim de motor sporlarına karşı ilgimizin artması için zaman gerek. Özümsememiz, idrak etmiş olmamız gerek.

Peki. Bu kültürün bize ne gibi bir faydası var? Kuru kuru spor mu yoksa sosyal alanda da getirisi var mı?

O konuya da şöyle değinelim. Sağımıza solumuza bakıyoruz. Her türlü özelliklere sahip, farklı ülkelerin ürettiği, farklı lüks seviyesine göre araçlar görüyoruz. Bu konuda zengin bir yelpazemiz var. Volkswagen, Peugeot, Toyota, Skoda, Lada, Tata, Kia… Ülkemizde yapılanları da var. Otomotiv, Türkiye’nin ihracatına en çok etki eden kalem. Ama biz doğrudan üreterek mi ihracat yapıyoruz? Hayır. Ana parçalar yurt dışından geliyor, bizim yan sanayimiz diğer ürünleri burada yapıyor ve genel olarak fabrikalarımızda montaj sistemi çalışıyor. Tamamıyla, %100 yerli olan bir ürün yapamaz mıyız? Hatta mesela bor ile çalışan bir araç yapıp, hem yakıtından hem de aracın kendisinden para kazanamaz mıyız? Neden olmasın… Koskoca Türkiye’nin bunu yapmaya gücü yok mu sanıyorsunuz? Otomotivde kullanılan makinelerin çoğunu sattığım için biliyorum, bizde her şey yapılır ama bunun için hem önce üreten toplum olacağız hem de sanayileşmeyi becereceğiz.

Bunları neden yazdı diyebilirsiniz. Demeyin… Siyasete girmeden ancak bu şekilde yazabildim. Bir ülkede kendi otomobilini yaratmak için, orada otomotivle ilgili kültürün oluşması, ilginin yoğunluk kazanması şart. O ilginin oluşması için öncelikle gençlere ve genç olmak üzere olan çocuklara yönelik çalışmalar yapılmalı. Ağaç yaşken eğilir; biz küçük yaştan itibaren elimizde oyuncak arabayla oynuyoruz ama devamında neden bu endüstriden uzak kalıyoruz ki? İşte bu ufakken başlayan ilgi, ilerleyen zamanda akarsuyun yatağında ilerlediği gibi yolunu bulacak ve motorlara, mekaniğe vs heves artacak. Böyle bir ortamda da motor sporları kesinlikle dışlanamaz. Küçük yaştan itibaren kulağında motor sesi olan, televizyonda otomobil yarışlarını seyreden bir çocuk veya bir genç, zamanla çocuğunu da bu sektöre yönlendirir ve nesilden nesile kültür oluşur.

Önce ilgi oluşacak, sonra pekişecek ve nihayetinde kültür halini alacak. E bu süreçte de devletin, elini taşın altına koyması gerek. Geleceği inşa etme adına bir proje gibi, bir köprü inşaatı gibi. Önce belli bir maliyetle köprüyü yap, sonra işlet ve kazanç sağla, arada bakımları aksatma…

Yukarıda da anlattığım gibi motor sporları, ülkemiz ve geleceği için çok önemli. Bu senelerde ilgi yok diye kaldırılıp çöpe atılacak projeler değil bunlar. Öncelikle zaten Formula 1 organizasyonuna ticaret kapısı olarak bakılmamalı ki bakılsa bile gelecekteki getirilerinden sadece birini yukarıda anlattım. Formula 1’in bir spordur. Ona bu şekilde bakmak gerekiyor. Sürekli olarak Olimpiyatları, Dünya Kupası’nı, Avrupa Kupası’nı ülkemize getirmeye çalışıyoruz. Elimizde uluslararası bir organizasyon var ama biz onu da elimizde tutamayacak mıyız? Bugün gider yarın gelir denebilecek durum da yok. Sırada o kadar ülke bekliyor, biri çıksa da biz girsek diye.

Bu “sporu” elimizde tutmakla yurt dışında nasıl reklamımız yapıldığını da unutmayalım. Daha en son yarışta iki Red Bull aracı çarpıştığında haftalar boyunca bu konuşuldu, sezon sonuna kadar herkes İstanbul Park’ta yaşananları tartıştı. Sadece bu sezon da değil. Belçika Spa-Francorchamps’da Hakkinen’in Schumacher’i geçişi ne zaman unutulacak. Sorarım size, hanginiz Bahreyn veya Malezya’yı yarışlar öncesinde bu kadar diline doluyordu.

Yarışların bize getirdiği diğer şey de turist. Geçen sene gelenlerin yarısı sanırım yurt dışındandı ve özellikle Rusya’dan ki Petrov’un performansı ile 2011’de sayının tavan yapmasını bekliyorum. Bu gelenlerin en az 3 gün boyunca İstanbul’da konaklaması, yiyecek-içecek, alış-veriş masraflarını düşünün, yöreye katkısını düşünün; ülkeye giren dövüzü düşünün. Yani sadece burada veren taraf da değiliz.

Şimdi gelelim işin “duygusal” boyutuna. Yıllık yarış ücreti, 13 Milyon $’dan tam iki katına, 26 Milyon $’a çıkarılıyor. Rusya’nın söylenene göre 40 Milyon $ verdiğini düşününce şanslıymışız denebiliyor ama öyle değil tabi. Bir anda ücretin iki kata çıkması, benim de içimi cız ettirdi. Az paralardan bahsetmiyoruz. Seneler sonra kaz gelecek yerden tavuk esirgenmeyebilir ama yine iki kata çıkarmak fazla. Şöyle de bir şey var; Anlaşmanın başında belki bu 26 Milyon pahalı gibi görünse de ilerleyen senelerde normal seviyeymiş gibi görülebilir. Ama buna rağmen ücretin fazla istendiği kanısındayım. Oturup ciddi bir pazarlık yapılmadı, Ecclestone’nin geri adım atması sağlanmalı, indirim sağlanmalı. Eğer fiyatın iki kata çıkarılması, gizli bir şekilde “siz artık çıkın” anlamına geliyorsa ayrı, ama öyle değilse bir yol bulunacaktır. Bay E, takvime girmek isteyen çok ülke olduğunu biliyor ama onun yanında şu sıra sıkıntılar yaşayan yerlerin olduğunu da biliyor. O nedenle hâlâ çıkmadık candan ümit kesilmez diyorum.

Yurt dışındaki forumları gezenler bilirler. Böylesi bir pistin takvimden uzak kalması ihtimali bir çok kişiyi üzmüş. Arada umursamaz olanları da var ama büyük bir çoğunluk, Tilke’nin en güzel pistlerinden birinde yarışların son bulmasına istekli değil. Hatta bir bölümü, gelecek planları arasında hem İstanbul’u gezmek hem de yarışı yerinde izlemek olduğunu belirtiyor. Açıkçası güzel bir pistimiz olduğu herkesin malumu ve Formula 1’in de burada uzak kalmamasını istiyorum. Burada güzel yarış olması için yağmur da gerekmiyor ve henüz yağmurlu bir yarış izlemedik bile.

Bu kadar söz ettik, yararından bahsettik, şöyle böyle dedik ama çözüm? Sadece hazineden para aktarmayla olur mu bu iş? O zaman sürekli zarar ederiz tabi. Peki neler yapılmalı?

Geçen sene sonlarında bir iki rakam inceledim, nasıl sonuçlar verebileceğine baktım. 2009 senesinde Türkiye’de satılmış olan araçların sayısını görünce gerçekten şaşırdım. İçindeyiz, otomotivle ilgiliyiz ama bazen işte ortada duran şeyler görülemeyebiliyor.

ODD’ye göre (Otomotiv Distribütörleri Derneği) 2009 senesinde toplam araç satışı, 369.819 adedi binek, 187.307’si ticari olmak üzere toplamda 557.126. Beş yüz elli yedi bin yüz yirmi altı.

Kaynak : TIKLAYINIZ

Bu rakamların 2010’daki durumuna da baktım elbette ve onlar daha da üst seviyede.

Binek 509.784 adet, ticari 251.129 adet, toplam 760.913 adet.

Kaynak: TIKLAYINIZ

Ülkede bu kadar yeni araç satılırken, bundan motor sporlarına katkı sağlanamaz mı? Türkiye’de çok şeyden vergi alınıyor, evet. Vergi konusunda sıkıntılar yaşanıyor, evet. Ben verginin, bana yol-su-elektrik vs olarak geri döneninden gocunmam. Motor sporlarına şimdilik -belki de geçici süre ile- yapılacak olan desteğin de arkasında dururum. Telefon faturalarımıza yansıyan, depremde yardım amacıyla konan Özel İletişim Vergisi gibi olmayacak elbette. Bir de vergi ödeyenin gözüne ve cebine batmayacak şekilde olacak. Nasıl dediğinizi duyuyorum. Mesela 30.000 TL’ye otomobil aldınız. Buna, %0,1, yani binde bir oranında motor sporları -veya adına ne derseniz- katkı payı alınırsa, hem spora destek sağlanır, hem de otomobili alanı etkilemez. 30.000 TL’de 30 TL için kim ne diyebilir. Bazılarınız biliyordur belki, otomobillerden TRT payı alınır.; daha doğrusu otomobillerde bulunan teyplerden. Yanılmıyorsam araç bedeli üzerinde -benim kadar insaflı değiller- binde 5 veya 10 gibi bir ücret alıyorlar. TRT’ye bu yolla ne kadar para aktığını, satış rakamlarına bakarak siz düşünün. Ama biz gelelim kendi konumuza. Ufak bir hesaplama ve varsayım yapalım… 2009’da daha az satış olduğundan onu esas alalım, asgariyi hesaplamış oluruz. Bir de araçların ortalama satış fiyatını 30.000 TL olarak belirleyelim. Daha yukarısı olur ama günümüz araçları düşünülünce daha aşağıda bir ortalama olacağını hiç sanmıyorum.

30.000 TL olan bir araçtan %0,1 vergi, bize 30 TL para getirir ve toplamda 557.126 araçtan 16.713.780 TL. Dolar/TL kurunu da kabaca 1.5000 dersek 11.142.520 $ olur. Vergiyi %0,1 değil de %0,2 aldığımız düşünülürse bu tutar yine kabaca 22 Milyon $ edecek. Ve biz burada hesaplamayı, çok daha fazla satışın olduğu 2010’a göre de yapmadık, TRT kadar da almadık. Otomotiv’in parası otomotiv sektörüne hizmette kaldı. Şunu da açıklamam gerek: Burada TRT neden alıyor gibi bir durum söz konusu değil, kıyaslama adına kullandım sadece.

Bu vergilendirme sistemi fikri öncelikle ülkede satış yapan, araç satarak para kazanan otomotiv sektöründen destek alma üzerinde gelişmişti. Ama böyle meblağların doğrudan istendiğinde gözde büyüyeceğini düşünerek değişik yollar aradım ve sonuç bu.

Bu sadece para kaynağı yaratır. Diğer bir konu da pistin etrafına yapılacak çeşitli etkinlik alanları. Yanlış bilmiyorsam Esenler Otogar’ın orada çok büyük bir alanda eğlence merkezi kuruluyor. Bunun, çevredeki yolların iyi şekilde ayarlanıp trafik yaratmamak kaydıyla pist civarında olması sağlanabilirdi. O olmadı. Peki. O zaman konser alanları sağlanamaz mı? Yurt dışından gelen büyük isimler, gruplar var. Kurtköy’de böyle bir çevre oluşturulabilir. Yurt dışından, mesela konsere gelecekler doğrudan Sabiha Gökçen Havaalanı’na inebilir, ulaşım sonu yaşamaz. Çevredeki oteller arttırılır, belki standartları yükseltilir ve gelir kaynağı sağlanır.

Bildiğiniz gibi testler de genelde İspanya’da yapılıyor. Neden? Kış döneminde sıcak ortam ve kuru zeminde çalışma bulma şanslarının orada daha yüksek olduğuna, tesislerin kalitesine inanılıyor. İstanbul Park’da bunlar yapılamaz mı? İspanyol pistlerden daha az para isteyeceğimiz de kesin. Yöre için de iyi olur…

Peki Formula 1 hafta sonu veya olursa diğer yarışların olmadığı bir zamanda pisti, şimdi olduğu gibi özel şahıslara kiralama yapamaz mıyız? Bu da bir gelip kapısı hem de spora teşvik, kültür oluşumuna destektir.

Öte yandan o yörede çok güzel bir karting pisti de yapılabilir. Bu projeler giderek çoğaltılıp orada bir eğlence, spor vs merkezi inşa edilebilir. Türkiye gibi bir yerde bunlar gerçekten gözde büyütülecek şeyler değil.

Daha sponsorluk konusu var. Bu sene DHL oldu. Bu da bir katkıdır. Sporun ülkede gelişimi, yurt dışında da artık “Türkiye bu konuda söz sahibi” denmeye başlandığında sponsorlar daha çok gelir, 1-2 Milton $’a da kanmayız. Öne çıkabilmek için bazı süreçlerden geçmeliyiz. Emeklemeden koşamazsınız…

Şu anda aklıma gelmeyen, aklıma gelip de burada uzun uzun yazıp sıkmak istemediğimden bahsetmediğim daha nicesi var. Herkesin de bu yönde bazı düşünceleri vardır elbette. Üst düzey yöneticilerin de akıllarına bunların gelebileceğini, belki de geldiğini düşünüyorum ama esas olan, yetkililerin bu “sporu” isteyip istemediği, geleceği görüp görmediği üzerinedir. Yani önemli olan niyet, gerisi teferruat.

Umarım son zamanda çıkan haberler, sadece bizim elimizi güçlendiren, çok da niyetli değiller şeklinde izlenim yaratıp masada koz olarak kullanmak için yaşanan gelişmelerdir. Yine umarım yarış hafta sonu veya Mayıs ay sonlarına kadar olumlu bir haber duyarız. Hakkımızda hayırlısı olsun artık…

Yarışa çok az bir zaman kaldı, etrafta hiç bir tanıtım göremiyorum. Herkes sosyal iletişim ağlarında, okullarda, çevresinde her yerde bundan bahsediyordur ama her zaman yetmediğini düşünüp fazlasını yapmaya çalışalım. Formula 1’i istiyorsak, bu sene herkesin katkısı şart.

Gökhan KAMİL


Yorumlar

  1. SAFA DOĞRU avatarı

    umarım geçer ama pek sanmıyorum
    bu senede aldık biletimizi
    acaba kaçbilet satıldığını görebilceğimiz bir yer varmı?

  2. Micha3L Schum4cheR avatarı
    Micha3L Schum4cheR

    Türkiyede F1 e ilgi yok bu bir gerçek ancak bunu düzeltmek bizim elimizde yöneticiler bunu yapmalı mesela geçen sene bir pilot almanyada eğitim görüyordu, trt ye çıktı okan beyle mumtaz tahincioglu vardi konuklarda, bir f1 pilotu nasıl yetişir sponsorluk cok onemli almanyadaki geliştirme yarışlarında bizim turk pilotumuz iyi dereceler elde etmiş şuanda ismi Cem olması lazım hatırlamıyorsam geçen sene konuk olmusdu okan beye mesela demek istediğim bu arkadasımıza bir turk sponsor destek verse f1 e kadar yolu var bence rusya pilotu nasıl geldi o seviyeye perez nasıl geldi desteklenerek geldiler en yeni örnek moldanoda nasıl geldi sponsor getirdi kaptı koltuğu bu kadar basit birde yetenekli olunca tamamdır diğerleri eledi zaten yani bizim bu sponra girmemmiz için F1 E İLGİ SPONSORLUK REKLAM bunlar en önemli şeylerdir bizler bunları yapmadigimiz surece F1 den uzak durururuz artık birileri bunları dusunmeli F1 TURKIYE ICIN ONEMLI BIR ULKE TANITIMIDIR.

  3. Micha3L Schum4cheR avatarı
    Micha3L Schum4cheR

    Net ve açık konuşmuşsun dostum tebrikler..

    Türkiyede F1 e ilgi yok bu bir gerçek ancak bunu düzeltmek bizim elimizde yöneticiler bunu yapmalı mesela geçen sene bir pilot almanyada eğitim görüyordu, trt ye çıktı okan beyle mumtaz tahincioglu vardi konuklarda, bir f1 pilotu nasıl yetişir sponsorluk cok onemli almanyadaki geliştirme yarışlarında bizim turk pilotumuz iyi dereceler elde etmiş şuanda ismi Cem olması lazım hatırlamıyorsam geçen sene konuk olmusdu okan beye mesela demek istediğim bu arkadasımıza bir turk sponsor destek verse f1 e kadar yolu var bence rusya pilotu nasıl geldi o seviyeye perez nasıl geldi desteklenerek geldiler en yeni örnek moldanoda nasıl geldi sponsor getirdi kaptı koltuğu bu kadar basit birde yetenekli olunca tamamdır diğerleri eledi zaten yani bizim bu sponra girmemmiz için F1 E İLGİ SPONSORLUK REKLAM bunlar en önemli şeylerdir bizler bunları yapmadigimiz surece F1 den uzak durururuz artık birileri bunları dusunmeli F1 TURKIYE ICIN ONEMLI BIR ULKE TANITIMIDIR.

  4. mehmet ceviz avatarı

    Gökhan arkadaş mükemmel tespitler ve mükemmel çözüm önerileri.tebrik ederim

    Tespitlerin tüm f1 ciler ve aklı başında insanlar tarafından % 100 onay görür.hele satılan her araç için 30 tl yani 30000 tl lik bir araba için binde bir.bence hadi f1 tabiriyle fantastic,great job.fakat,ülkemizde artık isimde veriyorum,çocuklar duymasın diye aile dizisi olarak kakalanan ve ana-baba rolündeki,özel hayatında yaptıkları toplum tarafından onaylanmayacak kişilerin,ağzına sakız olacak birşeylerde verebiliriz.
    şöyle bir replik oğluna(salatalıkmıydı,şalgammıydı)araba alacak ve almamak için bahane uyduracak.
    – zaten bizim paramızla zengin olan pilotları dahada zengin edecekler gibi.
    -bu ülke zaten ne çektiyse kendini aydın,entel zanneden ama ülkeden,halktan ve halkın istek ve yaşantılarından bi haber insanlardan çekti.bu ülkenin insanları sabahın kör vakti işe giderken bu insanlar o halkı kurtarmak için saat 13:00 da kahvaltılı toplantılar düzenlediler.
    -ama türk otomotiv sektörününde duyarsız kalması daha affedilemez.
    birde bazı şirketlerimiz var(PO,OPET,TOFAŞ vb)kendilerini dünya markası zannediyorlar.ama hepsini toplasan petronas ın saçının teli olamaz.petronas motor sporları olan heryerde var.neden var adamlar shell,bp,mobil ligine girmek istiyor.santander,santander diyoruz.ama kendini dünyanın sayılı bankacılığı olarak gören türk bankacılığı nerde.hiçbiryerde.
    yahu DHL isim sponsoru oldu diye seviniyoruz.bizim ülkemizde 1 tek zarfı 8-9 tl ye yani 4 euroya götüren kargo şirketleri nerde.

    kısaca memleketin zenginide,entelide memleketi sadece kendine bolluk,para kaynağı olarak görüyor.birşey yapılacaksada devlet yapsın mantığında.zaten iyi birşeyse devlet getirir değilmi.
    .

  5. mcl- attack avatarı

    Oy kanusuna katılıyorum zaten kararsızım F1 giderse oy kayabilir 😀

  6. Bence bu sene yarışta yağmur yağarsa yeni anlaşma imzalanır. 😀 Şöyle 2008 Belçika gibi yarış olursa görün siz piste iltifatları… Öte yandan bu sene seçimler var. Hükümet bu işi halletti halletti, yoksa oy yok 😀

  7. ercan postacı avatarı
    ercan postacı

    Beklenen son en sonunda geldi aslında hep kendime sordugum bir soruydu bu nezaman f1 türkiye ayagı yapılmaz diye 2005ve2006 yıllarını cıkartırsak f1 ne oldugunu anlıyamayan bir toplumun ve ülke için pekde hak etmedigimiz bu sporu düzenlemek zaten saçma olur istanbul park yapılırken ve bitdikden sonra alacagını alan insanlar karını yaptı çekildi daha sonra formulanın patronuyla ito başkanı satışı halletdi kimse nekadar nedir neyisidir bu demeden olay kapandı eeeeee şimdi kalkıp F1 türkiye ayagı kalkıyor ne olmasını bekliyordiki herkez tiçaret yapılmış bitmiş okadar sadece kısaca şu bir daha bu ülkede motor sporlarıyla alkalı bir şey yapılmaz sanmıyorum sayın devlet büyüklerimiz futbola olan yatırımları artırsınlar daha çok ihtiyaç var çünkü formula1 kahvede yada sokakda tartışılan bir spordegildir formula1 toplumsal bir kültürdür oda bizde yok olmadıgına göre formula1 bu ülkede olmasınada gerek yok bukadar.

  8. Gökhan Kamil, çok güzel noktalara temas etmiş. aslında söylenecek çok şey var ancak, iş işten geçtikten sonra genellikle biz millet olarak söylenmeye bayılırız. birde son dakikada uyanıp birşeyleri başarmak gibi huylarımızda vardır. belki 8 mayıstan sonra hepimizi şaşırtacak değişiklikler görebiliriz…

  9. Bencede geçecek

  10. MGPSchumi2010 avatarı
    MGPSchumi2010

    Yok hayır sayın Gökhan Bey ben sonuna kadar okudum güzel yazmışsınız tebrik ederim ben size karşı yazmak için yazmadım sadece bilinen bir süreçte insanların bunu nasıl algıladıgını yazdım sizde güzel yazmışsınız ama içi dolu olan önergeler malesef yok.Klasik durumu özetlemişsiniz gerisi yok burda sadece F1 e endexlenmek yanlış olur.Bizim sıkıntımız verilicek olan 26-30-40 milyon dolarlar değil.Biz bugun belediyelerin her sene kaldırım taşlarına verdiği 10 milyonlarca doları biliyoruz.Böyle vergilerimizin çarçur edildiği bir devlette yaşıyoruz.Varsın 20-30 milyon dolar buna gitsin helali hoş olsun.Ama adamların dediği bir nokta doğru ilgi yok çekilemiyor neden çünkü merak yok diğer ülkelerde bu farklı olabilir ama bizim kültürümüz farklı bu tip sporlara hiç bir şekilde merakımız yok nedenini yazdım biz hakaret küfür deşarj olucağımız sporları seviyoruz.Neden toplum pskolojimiz bozuk oldugundan sporu bir araç olarak deşarj olma aracı olarak görüyoruz.Futboldada Basketboldada baktıgınızda 7 yıllık süreçte bugun DTM serisi ülkemizde yapılmıyor WRC serisi ülkemizde yapılmıyor MOTOGP serisi ülkemizde yapılmıyor.Yöneticilerimiz gereken herşeyi yaptı bu sporlar için gerekli reklamlarıda yaptı ama insanları silah zoruyla getiremeyiz bizim ülkenin F1 kültürü yok derken bunu diyorum.Bunu istediğiniz reklamı yapın ha gelen gelir ama 200 milyon dolarlık piste adam çekmek için 100 milyon dolar reklam yapıp 50 milyon dolar gelir elde edip sene sonunda bu para -100 milyon dolar zarar verdiriyorsa az biraz finas anlayan bir nacizane kul olarak bende bile bile zarar ettiğim bir organizasyonda yer almam neticede pist bir yarışlık hazırlanmıyor yılın 12 ayı bakım gerektiren bir pist dolayısı ile ilk sene bile o kadar gelen oldu ama o sene – zarar verdi pist maliyet bakımından o yüzden şimdi istediğiniz reklamı yapın yine kar etmez.Bu adamlar zarar için oraya yatırım yapmıyor kar almak için yapıyorlar.

    Ülkemiz F1 ve motorspor trenini malesef kaçırmıştır artık.Ne bir pilotumuz var ne bir yönetimde adamımız var ne bir takımımız var biz F1 severler olarak gidiyoruz ama halkı çeken nedir milli duygulara hitap eden bir organizasyondur.Bugun idda ediyorum HRT bile bir pilotumuz olsa o tribünler full çeker yada bir teknik patronumuz olsa orda o takım kendi evi gibi gelir gider bizim halkımız bizimle ilgili olmayan organizasyonlara malesef gitmiyor.Olaya uluslarası bir bakışla bakmıyor.Böyle oluncada giden ilk merakla gidiyor sonra görüyor çevresine olumsuz anlatıyor ve sonuç gitmek isteyende vazgeçiyor.

    Ülkemiz F1 i haketmesi için öncelikle bir takıma ciddi sponsorluk yapmalıdır.En azından sezon testlerinden bir tanesini böylesine güzel teknolojik bir piste getirmelidir.F1 pilot akademisi kurulmalıdır.F1 bölge ve yer bakımından sıkıntılı olsada yinede teşvik edilmelidir.Ama en önemlisi F1 kültürü 5-6 yaşından itibaren yeni nesile geçirilmelidir.Bugun schumi 4 yaşından alonso 3-4 yaşından başlayarak gelmiştir bu günlere.O yüzden bütün bunları halk ve yönetim olarak yerine getirmedikçe daha çok yanlış anlamalara mahal verilicek gibi sanırım:)

  11. İstanbul kendini tanıtmak için F1'e muhtaç kaldıysa yazık. Açıkcası ben şu kadar sene takvimde kaldığımız yılların ardından İstanbul'un F1 sayesinde ünlendiğini düşünmüyorum.

    Ayrıca o 26 milyon dolar vatandaşın cebinden çıkacak. Ülkede topu topu 50.000, hadi 100.000 civarı f1 sever var, ama 70 milyon onlar için para harcayacak… Olacak iş mi bu?

  12. Bence yerel yarışlar yapılacağını veya Nordschliefe gibi gelip insanların pistte turlayabileceğini falan kastetti. Adam aptal değil ya orayı lunaparka çevierecek. Cidden böyle bir ihtimal aklınıza nasıl geliyor anlamıyorum.

  13. İnsanlar sıkılmadan okusun diye biraz dikkat etmiştim ama sanırım siz sıkılmışsınız ve hepsini tam anlamıyla okumamışsınız. Yaptığınız yorum bunu gösteriyor.

    Yanlış anlama 1- Kültür bir süreçtir ve nasıl oluşacağını da yukarıda anlattım. Ben başka bir şey söylemişim gibi yazılar yazmışsınız
    Yanlış anlama 2- Türkiye'deki otomotiv konusundaki üretim, yan sanayiden ibarettir, kalanı montaja dayalıdır dedim… Özellikle Bursa çevresine çok makine verdim. Bu konuda da bildiğinizi okumuşsunuz….
    vs vs vs vs vs vs vs…

    Yazıyı tekrar okumanızı tavsiye ederim… Cevap vermeme taraftarıydım ama bunun hem size hem de bana saygısızlık olacağını düşündüm…

  14. Mücahid Yılmaz avatarı
    Mücahid Yılmaz

    İto başkanı twitter'dan ve belediye başkanı bir demeç verdi diye bizim medyaya da gün doğdu, hemen başladılar yaygaraya. Ben özellikle DHL'nin sponspor olmasıyla önemli bir adım attığımızı düşünüyorum. Üzerine hem Avrupa'nın ilk yarışı olması, Hem Petrov'un çok daha iyi performansı(vizeler de kalktı), hem de son yarış olur endişesiyle yerli seyircinin gelmesiyle geçen senenin üzerine çıkacağız gibi. Geçen seneden fark çok olursa şansımız iyice artacak yani durum çok kötü değil. Üstüne eskiden Bernie Türkiye çıkar gibi birt eşyler söylüyordu, şimdi ondan bahsetmiyor. Muhtemelen bay E buraya gelince kıyasıya bir pazarlık olacak, kritik olan bu olacak. eğer dediğim gibi seyircimiz de fazla olursa genellikle sıkıcı yarışlara sahen olan (bence) Avrupa yarışlarında geçişin en fazla pisttlerden biri olan Türkiye'yi kaybetmek istemez. Özetle durum kötü değil, benim hala umudum var.

  15. Geçen seneki seyirci sayısını yakalasak yeter ki bence geçen yılki katılımı da geçeceğiz.

  16. Alpay Rüzgar avatarı
    Alpay Rüzgar

    ulen 70 milyon nüfus var herkesden fazladan 50 kuruş vergi alınsa para kat kat çıkarılır

  17. Bence de herşey yarıştan sonra netleşecek,gelen seyirci sayısına göre karar verilecek,ben Antakya dan geliyorum yarışa..umarım yeterli sayıya ulaşırız, formula 1 in altın çağına ev sahipliği yapma şansını da kaçırmayız..

  18. MGPSchumi2010 avatarı
    MGPSchumi2010

    Bir kere F1 kültürü dediğimiz şey reklamla olucak iş değil bunu bir yere yazmak gerekir.Çok para harcamakla çok büyük tesis yapmakla F1 ruhunu F1 kültürünü taraftarlarınıza işleyemezsiniz.F1 dediğiniz olgu 1920 lerden başlayıp günümüze kadar gelen bir tutkudur.Tarihte bu yolda nice ölümler nice efsane yarışlar nice hikayeler geçer.O yüzden bir insanın F1 i sevmesi için önce F1 in ne oldugunu bilmesi gerek yurdum insanı daha okumayı sevmiyor taraftarlık anlayışı küfür edebileceği çıkışta futbolcu dövebileceği yönetim istifa diyebileceği bir spor dalını severken ve bu spor dalında 40-50 yıldır başarısızlıkla dönüp durmakta ısrar ederken adamlara nasıl f1 i sevdiriceksin bir dolu mekanik terim ve mantık yürütülen bir spor dalında.Biz mantıksal açıdan gelişmiş olsaydık bugun yerimiz gelişmekte olan ülkeler arasında değil gelişmiş ülkeler arasında ismimiz geçerdi.O yüzden o konuya hiç girmemek lazım zararı bize dokunur neticede.Bu arada F1 tüketilen bir mal değildirki tükensin f1 bir motorsporudur f1 şu an bindiğimiz araçların temelinde olan olgudur.F1 dediğimiz durum ilk tekerleğin bulunmasından itibaren başlayan bir hız sürecidir.İlk yıl yogundur neden ilk defa oldu ama ordaki kalabalıktan %20-30 u bu sporu 5-10 yıl aralığında takip eden izleyicileri mevcuttu.Ama mesela futbol biten bir olgumudur oda spordur her yıl milyonlarca taraftarın sirküle edildiği çoğu insanın futbolcu olmak için hayaller kurdugu bir spor dalı veya basketbol yada voleybol bunlar biten olgularmı hayır bir kere spor asla bitmez dünyadaki ilk olimpiyatlardan beri spor bitmemiştir ama spora ilgi bitmiştir.Bu ikisini karıştırmamak gerekir.

    Demişsinizki ingilterede 120.000 dolarken türkiyede 60.000 doluyor ingiltere sporun can damarı değil ingiltere FIA ve FOTA konusunda merkez üssüdür burda kavram karmaşası mevcut ingiltere otomotivde dünyanın can damarıdır.Aynı şekilde italya aynı şekilde almanya aynı şekilde fransa ama burda insanlar kendi otomotiv takımlarını destekliyor neticede kendi takımları kendi milli marşları okunuyor.Sen daha otomotiv sektöründe parça üretimi ve kaporta birleştirmekten başka ne iş yaptın hani üretim var yazmışsınız o üretimler hangi markalar renault,fiat,honda gibi şirketlerin kendi araçlarını üretiyorsunuz.Sizin kendi araçlarınız olucakki kendi takımınız olsun ha en olmadı redbull örneği var bir fabrika takımımı hayır ama adamlar iyi bütçe ile iyi işler yapıyor.Yani F1 e ilgiyi arttırmak istiyorsanız önce kendi takımınızı veya pilotunuzu yetiştiriceksinizki ilgi artsın.İngilterede babasının oglu değil taraftarlar niye gidiyor orda mclaren var 2 ingiliz pilotu var ispanyada niye gidiyorlar alonso var türkiyede niye gideyim ben pilotumuz yok takımımız yok f1 in takımlarında üst düzey ön planda yöneticimiz yok eee adam der arkadaş oturup o kadar para verip niye gideyim der sende buna bir şey diyemezsin.Neticede adamın hayatı 22 kişi +1 topla endekslenmiş.Veya veliefendi ile spro keyfini çıkarıyor oturup adama yeni bir şey öğretemezsin.

    O yüzden 50.000 ortalamalı maliyeti astarından pahalı gelirlerin giderleri karşılamadığı ülkemizin pek fazla umursamadığı bir sporun türkiyede kalması f1 için ihanettir bırakın f1 kendisini canlı tutucak pistlerde ruhunu göstersin.Çünkü biz onu haketmiyoruz tıpkı wrc yi motogp yi haketmediğimiz gibi ne zaman hakederiz denirse.Kısır döngü içerisinde kalan her sene 5 milyar dolardan fazla paranın dönüpte avrupa kupalarında dünya kupalarında sürünen futbol takımlarımızdan ne zaman vazgeçer diğer branşlara yönelirsek o zaman işte gelir bize bu güzel yarışları tvden değil pistten seyrederiz.

  19. Dipnot: Bahsi geçen para TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ için çerez parası, sakız parası dahi OLAMAZ.

  20. o kadar farklı boyutlardayız ki sana şimdi ne desek fayda etmez, F1 e sadece para harcanan vın vın yarışan arabalar diye baktığın için anlayamassın. Ya en basiti reklam Türkiyede ki hangi etkinlik ya da organizasyon da milyara yakın insan haberdar oluyor… senin o küçümsediğin F1 i Dünya genelinde aynı anda 700 milyon insan izliyor. o hafta boyaunca yarış yapılacak ülkenin reklamları spordaki son durum ve gerginlik önceki yıllarda o pistte olanlar pilotların ist. gezisi sırasındaki röpörtajları turları duyguları alınıyor… ( ist. u görüpde ülkesine tavsiye etmeyen pilot görmedim ) Almanya nasıl ki schumi ile sevdiyse F1 i Schumi boğazda bi çay içse ve gülümsese ülkesnde herkes merak edecektir. bu en basiti onların spor sayfalarında boy boy f1 bilgileri var spor sayfasını geç manşetlerde var bizm ki gibi tam sayfa futbol sayfanın sağ alt köşesnde kibrit kutusu kadar bi yerde değil… bizde manşete hangi ünlü hangisine atladı onu koyuyorlar ama F1 koymuyorlar.. Anahbaer bülteninde dizide olacaklar özetler veriliyor ama F1 den bi haber hiçbirşey yok. F1 gidiyor dendi mi ama basın ayaga kalkıyor gider tabi değerini vatandaşımız bilmiyor bilmem ne…

    Vatandaş da haksız değil elbette açlık sınırının ne oldugunu düşünürsek bilet almalarını beklemek ayıp olur ama tüm ülke o sınırdaymış gibi davranmakda terbiyesizlik. Fener -GS maçı olsa ülke adeta duruyor gündem değişiyor o kadar fark ediyor kombine bilet alınıyor maçlara ya da aracının jantları çelik olsun BBS olsun performans hava filtesi olsun egsoz çift olsun gibi karamları bilip sanayide 8 bin liralık Şahin e 10 bin liralık modifiye yapan vatandaş motor sporunun göbeğine gelmiyor lafım onlara. Reklamın ne olduğunu bilmeyen nasıl yapıalcagı hakkında bilgisi olmayan kuklalara bizim tepkimiz. Bu siteyi 50 bin kişi eder 100 bin eder kendin diyorsun bak koskoca türkiyede 50 bin neden daha fazla olmasın.

    İşte at gözlüğüyle bakıp sadece harcanan parayı hesap eden güzel organizasyon yapmayıp ZARAR ETTİK diyen sen ve senin gibi düşünen özellkle de yöneticiler olduğu sürece bu ülkeden daha nelerr neler gider.. Yazacak inan sayfalarca şey var ama merak edip 2-3 araştırma yapıp ulan bu kadar insan neden bahsediyor diye arayıp sormak senin ve seninle aynı şeyleri düşünen insanların elinde…

  21. Bence motorsporlarını fazla büyütüyorsunuz. Oldukça gereksiz bir zengin sporu Formula 1. Ha basit binek otomobil serilerini falan anlarım. Yarışmak isteyen gider yarışır. Tv'ler yayınlar, kendi pilotlarımız ünlü olur vs..

    Ama F1 giderse gitsin, bu kadar masrafa saydığınız yararlar %100 gerçekleşse bile değmez. Şu siteyi takip eden kaç kişi var Allah aşkına? Hadi 50.000 diyelim. Koskoca Türkiye'de 50.000 kişinin keyfi için o kadar para harcanmaz bence.

  22. Mükemmel yazı sadece siyasi yönü eksik kalmış, nedenini de anlıyoruz. Bencede pazarlık yapmayacaklar, Çünki istediklerini aldılar daha ne işlerine yarar ki. 25 milyon dolar Hani Türkiye çok büyümüştü ekonomi çok büyükmüştü. 25 Milyon dolar dediğiniz para Türkiye için çok büyük mü. Spor severlere sorsan 10 lira bağışta bulun diye herkes seve seve verir. Basketbol takımına veridiğiniz bile daha fazla. Unutmadan aklıma geldi, Olimpiyat stadı yapıldı milyonlarca dolar harcanarak, ne işe yarıyor hiç bir işe lig maçı bilen oynanamıyor rüzgardan dolayı, Onun için F1 Türkiyede yapılmasını reklam için mi sanıyorsunuz, Kesinlikle hayır arazi satışlarına bakın anlarsınız. Teşekkürler Türkiyem büyüksün, aynı şeyi yönetenler için diyemeyeceğim

  23. Mükemmel yazı sadece siyasi yönü eksik kalmış, nedenini de anlıyoruz. Bencede pazarlık yapmayacaklar, Çünki istediklerini aldılar daha ne işlerine yarar ki. 25 milyon dolar Hani Türkiye çok büyümüştü ekonomi çok büyükmüştü. 25 Milyon dolar dediğiniz para Türkiye için çok büyük mü. Spor severlere sorsan 10 lira bağışta bulun diye herkes seve seve verir. Basketbol takımına veridiğiniz bile daha fazla. Unutmadan aklıma geldi, Olimpiyat stadı yapıldı milyonlarca dolar harcanarak, ne işe yarıyor hiç bir işe lig maçı bilen oynanamıyor rüzgardan dolayı, Onun için F1 Türkiyede yapılmasını reklam için mi sanıyorsunuz, Kesinlikle hayır arazi satışlarına bakın anlarsınız. Teşekkürler Türkiyem büyüksün, aynı şeyi yönetenler için diyemeyeceğim

  24. Sayın Gökhan Kamil'inde dediği gibi henüz ciddi bir pazarlık yapılmadı ülkemizinde seçim döneminde olduğunu varsayarsak önümüzdeki 1-2 ay boyunca pazarlık yapılmaz ama yaz aylarında önemli bir pazarlık dönemi yaşanır şuan ülkenin yükselen trendinide varsayarsak böyle organizasyonlar olmazsa olmaz oldu bizim için. olimpiyalara, avrupa futbol ve basket şampiyonalarına talip olduğumuzuda düşününce türkiye için paranın çokta önemli olmadığı ortaya çıkıyor ama 2 kat para istemekte hemen kabul edilebilecek bir durum değil iyi bir pazarlık yapılması lazım tabii önemli bir artış olacaktır ama hemende kabul etmek mantıksız örneğin rusya 2014 yılında 40 milyon dolar ödeme yapacak şuan bildiğim kadarıyla bahreyn ve abu dhabi 30 milyon dolarlar gibi bir ödeme planına imza atmış. bizim 13 milyon dolarla devam etmemiz pek akıl karı değil ama üçün beşin hesabını yaparkende gül gibi organizasyonu elden kaçırmamak lazım. yani herkesin girmek için can attığı bir sporu elimizdeyken kaçırmak çok kötü olur. umut ediyorumki ülkemizde devam eder bu spor birde bir pilot yetişirirsek çok daha iyi olur artık ne diyelim hayırlısı olsun.

  25. Bu arada eline sağlık, bu köşe yazılarının sitede daha görünür bir yerlerde sunulması gerek. Gözlerden kaçmamalı. Sağ tarafta bir başlık modülü olarak olabilir mesela son haberler mantığı 😉

  26. Bizim ülkeyi biliyorsun, yatırım yapar yaparlar sonra da çöpe atarlar. Bunu bir spor faaliyeti değil de ticari gördüklerinden elleşmiyorlardır.

    Ben %100 eminim anlaşmaya oturmayacaklar. Topbaş'ın dediğini okumadınız mı? "eklentiler yapılarak başka aktiviteler için de kullanılabilir" demiş. Adam resmen AVM veya lunapark yapacak orayı haberiniz yok. Gokartlarla yarışırız artık pistte :S

  27. TRACK DAYS >:)

  28. helal olsun valla guzel bı yazı olmus ? bu yazıyı okuyan arkadaslar hangı takımdan olusa olsun onemlı degıl ? yokmu basbakanlıgın veya malıye bakanlıgının sıtesı bulsun gonderelım e posta onlarda varsın bu sporun farkına sımdı secım zamanı ama belkı dıkkate alınırız arkadaslar secım yatırımı olarak cıddı bı sekılde sıkıstırmak lazım

  29. çağatay demir avatarı
    çağatay demir

    Yazınızın hepsini hiç sıkılmadan :)okudum bence son yıllardaki seyircideki düşüşün nedeni reklam yapılmaması ilk F1 Türkiyeye geldiğinde her haberde çıkmıştı reklamlarda sürekli geçiyordu ama bu son senelerde sadece spor haberlerinde ara sıra o da 1-2 dakika verilirse veriliyor yoksa yok bence insanların haberi olmuyor bu önemli bir eksiklik bir diğer konu ise kampanya başlatsak F1in Türkiyede kalması için 26 milyon$ bi banka hesabı açılsa ve herkes gönlünden ne koparsa 😀 oraya yatırsa. sadece bi fikir 😀 THY nin sponsor olmamasınıda anlamıyorum ayrıca tanıtım yapmak için çok fazla para harcıyorlar fakat F1 için hiçbirşey alın size reklam THY Turkish GP ne güzel işte QANTAS hava yolları gibi yarış günü bide uçak uçur pistin üstünde olay budur işte 😀 ayrıca bu yıl seçimin olmasıda bi dezavantaj bakanlar vs. herkes seçimle ilgileniyor 🙁 inş F1 Türkiyeden GİTMEZ……..

  30. Arkadaslar bence bu yazıyı paylaşalım her türlü sosyal ağ'da Türkiye takvimden çıkarsa bi daha dönmesi çok zor olur..

  31. Bay E çıkarmak istese pisti çıkarır..o çıkmasını istemiyor ama parayıda çok tutuyor..elbette fiyatta bir anlaşma sağlanacaktır.Bu kadar yatırım yapılmışken bunu bırakmazlar..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir