Formula 1 Türkiye GP Öncesi İstatistikler

yazar:

kategori:

GALİBİYETLER

Ferrari şu ana kadar toplam 215 yarış kazanırken, McLaren 170, Williams 113, son şampiyon Red Bull da 17 yarış kazandı.

Lewis Hamilton’ın Çin’de McLaren ile kazandığı galibiyet kariyerinin 15. zaferi oldu. Bu zafer onu tüm zamanlar sıralamasında Jack Brabham ve Emerson Fittipaldi’nin önüne taşıdı.

Michael Schumacher mevcut pilotlar içerisinde en çok zafer kazanan olma unvanını 91 yarışla elinde tutarken , Alonso 26. galibiyet ile ikinci sırada. İspanyol pilotun kazanacağı bir galibiyet onu Jackie Stewart’ın önüne taşıyacak.

Red Bull pilotu Sebastian Vettel şimdiye kadar 12 yarış kazanırken, McLaren pilotu Jenson Button’ın da 9 galibiyeti var.

Hamilton’ın Şangay’daki zafer Vettel’in arka arkaya 5 yarış, bu sezonda 3 yarış kazanma umutlarını söndürmüştü.

 

POL POZİSYONU

Vettelson dört yarıştır pol pozisyonunu kazanıyor. Çin’de kazandığı pol pozisyonu kariyerinin 18 pol pozisyonu oldu. Hamilton’un da 18 pol pozisyonu bulunuyor.

Tüm zamanların arka arkaya en çok pol pozisyonu kazanma unvanı ard arda 8 pol pozisyonu ile Brezilyalı efsane Ayrton Senna’ya ait.

 

SIRALAMALAR

Red Bull pilotu Mark Webber, Ferrari pilotu Felipe Massa, Mercedes pilotu Michael Schumacher, Force India pilotu Adrian Sutil, Team Lotus pilotu Jarno Trulli ve HRT pilotu Narain Karthikeyan 2011 sezonunda tüm haftasonlarında sıralamalarda takım arkadaşlarının gerisinde kaldılar.

 

TÜRKİYE

Şimdiye kadar yapılan 6 Türkiye Grand Prix’sinde hep ilk çizgiden yarışa başlayan pilotlar zafere ulaştı. Yarışların dördünde pol pozisyonunu kazanan pilot galibiyete ulaştı.

2009 yılında Brawn GP ile İstanbul’da kazanan Button ve 2010’un galibi Lewis Hamilton yarışa ilk çizgiden başlamışlardı.Red Bull İstanbulPark’ta son iki yarışa pol pozisyonundan başlamasına rağmen zafere ulaşamadı.

Yarışlardan iki tanesi, 2007’de Ferrari ve 2010’da McLaren, 1-2 galibiyeti ile sonuçlandı.

Ferrari pilotu Felipe Massa İstanbıl Park’ın en başarılı pilotu. Brezilyalı 2006-2008 yılları arasında yarışı 3 kez arka arkaya kazandı.

Güvenlik aracı 6 yarışın sadece 2’sinde piste çıktı ve bu sene güvenlik aracını görme ihtimalimiz %33.

 

PUANLAR

 

Team Lotus, Hispania (HRT) ve Virgin Racing geçen seneki Bahreyn’de başladıkları şampiyonada henüz puan alabilmiş değiller. Eski şampiyonlardan Williams da 2011 sezonunda henüz puan alabilmiş değil.

 

ÖNEMLİ OLAY

Çin Grand Prix’sinde  klasmana giren 23 pilot vardı. Bu şimdiye kadar ulaşılmış en büyük rakam. Geçen sene Brezilya GP’sinde bu rakam 22’de kalmıştı.

 

 

 


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir