Domenicali de Aşırı Aerodinamiden Şikayetçi

yazar:

kategori:

Geçtiğimiz günlerde Ferrari Başkanı Luca di Montezemolo’nun aerodinaminin Formula 1 aracının % 80’inin oluşturması nedeniyle şikayetçi olmasının ardından son olarak aynı taraftan Domenicali şikayetlerini dile getirdi.

Domenicali “Şu anda Formula 1’de sadece aerodinamik gelişim var. Performansın % 90’ı aerodinamiden geliyor ve Ferrari gibi araç üreticileri için bu kabul edilemez.”

“Otomobil endüstrisinin geleceği sadece aerodinamilerden oluşmuyor. Yol araçlarının sadece küçük bir bölümünü bu alan içeriyor.”

“Formula 1’de şu anda aynı şey olsa sıralamalara bile çıkamazsınız. Gerçek araçlarla Formula 1 araçları arasında bir dengesizlik var.” dedi.

Domenicali, Ferrari’nin geleneksel olarak aerodinami konusunda çok iyi olmadığını kabul etti ve Adrian Newey’in bu konuda uzman olduğunu söyledi.

Red Bull’un aracının illegalliği konusunda Domenicali “Ancak hakemler düdük çalarsa faul olur. Bu yüzden FIA testlerini geçtikleri sürece yanlış bir şey yok. Bu yüzden bizim kanadımızı da aynı şekilde çalıştırmalıyız.” dedi.


Yorumlar

  1. Adam sallamış bırak sallasın biraz daha. McLaren dediğin firma kaç araç üretiyor yılda. Veya kendine ait motoru varmı. Öyle bir teknolojiye sahip mi önce buna bak kardeş. Şu anda Pistteki en güçlü motora sahipler. Biz otomobil sporu izlemek istiyoruz pc oyunu değil. Bas tusa geç öndeki arabayı şaka gibi valla.

  2. adam doğru söylüyor şöyleki..

    2005-2006 yılında kütle amortisör sistemi ile öne çıkan reno daha sonra bu sistemin yasaklanması ile gerilerde kalmış idi hatırlayın

    şimdi ise aynı reno motoru bu sefer aero parçalarla durumu kurtarıyor

    saf motor gücü nerede kaldı..

    habire ekle yama esnet yönlendir modifiyeli pc yarışları gibi..

    aero motor gücünü araca yansıtamayanların geliştirdiği bir yanılsama bence.

    dekolte kafalı mühendiste bunun baş aktörlerinden.

  3. f1 aerodinami demektir, yoksa herkes binek otomobilleriyle çıksın piste tur atsın. DTM güzel örnek mesela…

  4. bekir pehlivanlar avatarı
    bekir pehlivanlar

    fota ne işe yarıyor
    adamlar el atsınlar şu aero dinamiğe
    %90 aero çok çok büyük bir oran
    denildiği gibi
    f1 gerçek kimliğinden uzaklaştı

  5. E adam haklı! Uçak sektöründemiyiz yoksa yol araçlarımı?

  6. Dominici kesinlikle savunmam, hatta bir an önce bu takıdan pılını pırtısını toplayıp şutlanması taraftarıyım, ya da daha geçmişteki gibi daha mütevazi bir pozisyona geri çekilmeli. Bu adam bu düzeyde yeterli değil. Ancak haklı olduğu bir konu var, aerodinami haddini aşan şekilde yarışlara etki ediyor. Gelecekte yeni kurallar ile daha da kötü olacak, motorların etkisi pistlerden tamamen silinecek.

    Beyler bu bir otomobil sporu, otomobillerin ruhu motorlarındadır, güçlü, gürültülü ve hırçın motorlar olmadı mı bu iş biter, doğasına aykırı. Aerodinami çağımızın vazgeçilmez bir dalı artık ama Formula 1' i de uçak akrobasisi veya bisiklet yarışlarından da ayırmak gerekir..! Bu bir otomobil sporu, insanlar yetenekli pilotların elinde güçlü ve hırçın otomobillerin mücadelesini görmek için bu yarışları izliyorlar… Sinek gibi vızıldayıp ray üzerinde giden slotcar oyuncakları izlemek için değil..!

  7. Fernando Alonso  Diaz avatarı
    Fernando Alonso Diaz

    Bence adam haklı tabi aerodinami her zaman önemli ama motorlar yok sayılmamalı.

  8. Ben yazacaktım sen yazmışsın dostum.

  9. "Aerodinami, sadece daha iyi motorlar üretemeyenler içindir"
    ——————————————————————————————-
    ENZO FERRARİ

  10. evet herr şey aerodinami üstüne kurulu kötü olan da bu
    !!

  11. rocco junior avatarı

    f1 ezelden beri aerodinamimi komik olmayın.bu spor motor sporu olarak ortaya çıktı herhalde 50lerde 60 ve 70lerde bahsedebileceğimiz aerodinami oldukça sınırlıdır değil mi.bilmeden sallamaya devam edin dominicali de yapamıyoruz demeye devam etsin

  12. ee o zaman ferrari motor gelişimi anlaşmasına imza atmayacaktı madem motor alanındada gelişmek istiyor do-minik

    bu sporda artık herşey aerodinami üstüne kurulu istesenizde istemesenizde kabul etmek zorundasınız(domenicaliyede anlatırsanız kovulmadan memnun olurum 😀 )…

    Ferrari yol araclarında aerodinamiyi örneğin bir mclarenin yol aracları kadar önemsemediği için 100beygir daha güçlü bir motorla aynı performansı ancak sağlayabiliyorlar…sen bunu dikkatli okursan ne demek istediğimi anlarsın…

  13. Ferrarinin en son pilotlar şampiyonluğu 2007 de Raikkonen ile geldi.O zaman takım yönetiminde Jean Todt vardı.Son yarışa 7 puan geriden girmelerine rağmen o adanmışlıkla pilotlar şampiyonluğunu kazanmışlardı.Todt'tan sonra takımın başına getirilen domenicali zamanında ise 2008 ve 2010 yıllarında son yarışlarda şampiyonluk verildi.Bence takımın pilot değiştirmesinden evvel ki su an Massanın geleceği tartışılıyor,yönetimde köklü bir değişiklik yapılmalı,çünkü başarısızlığı kabullenmemek en büyük başarısızlıktır.

  14. adam da sırf motor demiyor zaten. önce okumayı öğren. ama her şey aerodinami de olmamalı diyor

  15. ramazan hacifazlioglu avatarı
    ramazan hacifazlioglu

    evet eskisi gibi olsun bu yarışa herkes motor sesleri ve hız için geliyor motorları küçülttünüz, aracı bilmem nerelerinden parçalar fışkıran ucubelere çevirdiler. Biz tekara V10 ların o muhteşem seslerini istiyoruz

  16. Ferrariye yakışmayan bu adam nasıl hala orada duruyor anlamış değilim.F1 sadece motor gücüylemi oluyor,beceremiyorum bu işi de anlarız.

  17. seviyoruz seni dominik böle devam et sen:D

  18. hız demek saf motor gücü demek değil ferrari yol arabalarında bunu yapıyor olabilir ama formula1de işe yaramıyor göründüğü üzere…

    bu domenicalye artık yol verse ferrari bizde belki eski mclaren ferrari çekişmesini seyredebiliriz….

  19. scuderiaferrari  avatarı
    scuderiaferrari

    aksine hiç bu kadar aerodinamiye bağlı olunmadı. başta 2005 yılındaki ilk kural değişiklikleri sonra motor devirleri önce 19bin sonra 18binde sabitlenip, motor gelişimleri dondurulduğundan bu yana aerodinaminin önemi iki kat (belki daha fazla) artmış oldu.

    ancak bu yine de Domenicali'nin ardına sığınacağı bir bahane olmamalı. Zira kendisi FERRARI takım patronu !

  20. F1 bilmeyen insanlar bu spor un tarihiyle ilgili bir kaç satır ol-kuduklarında aero yerine motor un ön planda olduğu senelerdeki Ferrari aktivitesinin varlığına şahit olurlar.Hatta o tarih anlatımında şu kelimeye kolayca ulaşacaklardır:'Motor gücünün ön planda olduğu senlerde Ferrari gibi motor üreten üretici takımlar daha başarılı olmuşlardır(2000 li yıllardan önceki tarih anlatımlarında).' 20.000 devri patlamadan geçen motor Ferrariydi ama araca hızını katabilecek kadar aero sistemlerlede destekliydi.Bende Ferrari taraftarı olmadığımdan gıpta ile çok izlemişimdir.

  21. İlk defa doğru konustu.Aerodinami cok önemli evet ama performansın %90'ını oluşturacak kadar saçmalık cıkarmanın alemi yok.Gerçi mahalle takımları sampiyon olsun diye böyle yaptılar doğru.Ferrari ve mclareni durdurmanın başka yolu yok.değiştir gitsin kuralları.

  22. Gizem Aydın avatarı

    bence teknik kısım f1in en zevkli kısımlarından. şikayet etmek yerine çalışsınlar bunu başkaları söylese hemen kötülerler

  23. Formula 1'de ezelden beri aerodinami bu derece önemliydi zaten. Ancak gel gör ki şu an Ferrari'nin başındaki iki kişi bunu yeni keşvediyor. Doğru düzgün bir araç çıkaramamalarına şaşırmamak lazım.

  24. Yusuf  Hitay avatarı

    sonunda bunu da dedi

    tebrikler dominik böyle devam 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir