Pilotlardan Lastik Isıtıcıların Kalkmasına Eleştiriler Devam Ediyor

yazar:

kategori:

Nico Rosberg, gelecek sezon Formula 1’den lastik ısıtıcılarının (lastik battaniyeleri) kaldırılmasını eleştirenler kervanına katıldı ve soğuk oluksuz lastikleriyle araçları sürmeyi saçmalık olarak niteledi.

Lastikleri ısıtmak için kullanılan battaniyeler, gelecek sezondan itibaren kalkacak ve gelecek yeni düzenlemeler kapsamında daha az downforce ile birleşince, lastiklerin doğru sıcaklığıa çıkana kadar sürüş çok yanıltıcı lacak.

Bu hafta bir çok takım Barselona’da, 2009 aero uyarlamaları ile yeni oluksuz lastikleri deniyor ve bazı pilotlar, bu ayarlamalar sonucunda yere basma kuvvetinin %40-50 civarında düştüğünü belirtmişti.

Pilotlar Birliği Başkanı Pedro de la Rosa, Pazartesi günü yaptığı açıklamada battaniyelerin kaldırılması ile ilgili endişelerini dile getirmişti.

Bridgestone, Aralık ayında ilk kez Jerez’de oluksuzları denedikten sonra bu haftaki Barselona testleri için daha yumuşak, yeni hamur üretti.

Pilotlar genel olarak İspanya’da yeni lastiklerden daha mutlu ama Aralık ile Nisan ayları arasındaki sıcaklık farkı da ayrıca soğuk lastiklerde sürüşü daha kolay hale getirmede rol oynuyor.

Rosberg de soğuk lastiklerle ilk turlarda sürüşü, hayat memat meselesi olarak değerlendiriyor.

Rosberg: "Herşeyden önce hâlâ doğru değil. Gelecek sene lastikleri bu şekilde kullanamazsınız. Bu benim görüşüm, kesinlikle olmaz. Bu saçmalık. Pitlerden çıkış, saçmalık"

"Bu yarışma değil, hayatta kalma çabası. Orada hayatta kalma ve bu bir saçmalık, yarışma değil."

"Geliştirme yapmak için lastikler üzerine bir şeyler yapmanız gerekiyor. Olması gereken şekilde değil. Soğuk lastikleriniz olabilir ama bu şekilde değil"

Jerez’deki ilk tessteki oluksuz lastikleri örnek veren Rosberg, yeni hamurun işleri biraz daha kolaylaştırdığını söyledi.

Rosberg: "Evet, ama (Barselona’da) hava 20 derece daha sıcak. Bu sıcaklıklara sahip olmadığımız yarışlar olacak."

Williams pilotu, Pilotlar Birliği’nin durumu geliştirmek için değişiklik çağrısında bulunmasını gerektiğini ifade etti.

Rosberg: "Pilotlar Birliği bunun için var. Bazı şeyleri zorlamak için çabalayacağımızdan eminim. Lastik ısıtıcılarını söylemiyorum, her birlikte bir etki yaratmaya çalışacağımızdan eminim"

Honda pilotu Barrichello da düzenlemeleri eleştirdi ve gösteri için bunun kötü olacağına inandığını da ifade etti.

Brezilyalı pilot, lastik battaniyelerinin spor için iler yönde bir adım olduğunu düşünüyor.

Barrichello: "Bir şeyler söylemek için biraz fazla erken. Ama de la Rosa’nın söylediklerini takip ediyorum. Battaniyeler olmadan yarışma, biraz sıkı olabilir. Çünkü insanlar bizim mümkün olduğunca uzun süre gitmemizi isteyecek ve pit çıkışlarında 3 saniye kaybedeceğiz"

"Çıkış turlarında kazalar yapabiliriz. Çünkü, insanlar bir şeyler yapmaya çalışabilirler ve bunun hoş bir şey olduğunu düşünmüyorum"

"Yapabileceğimiz şey, biraz battaniye ile birlikte daha sert lastik yapmak. Düşünüyorum, eğer FIA azami sıcaklıktaki bir battaniyeyi uygulasa, mesela 50 derece. Herşey, hiç bir şeyden iyidir."

"Malezya’ya gittğimizde durum daha iyi olabilir ama bunun gibi bir lastikle güvenlik aracı çıkarsa…"

"Yarış pilotları olarak (değişikliklere) alışabileceğimizi biliyoruz. Bu yüzden sorun yok. Ama gösteri için bu durum iyi olmayacak. Böyle bir şeye gerek yok. Geriye gideceğiz. Champ Cars gibi olacak"

Konuyla ilgili bir diğer Brezilyalı pilot Felipe Massa ise "Üzerinde düşünülmesi gereken bir konu. Çok tehlikeli olabilir" dedi.

Bridgestone’nin, oluksuz lastikleri Temmuz ayında tekrar denemesi bekleniyor.


Yorumlar

  1. bazen diyorum peterson hunt gilles vs.. sessizce yarışıyorlardı bunlar neden çok konuşuyor. ne var yani lastikleri kendileri ısıtıcaklar bu onların pilotajını dahada ön plana çıkaracak. Fantazi ile alakası yok lastikleri ısıtamıcaklarsa emeklı kuyruguna girmeleri daha makbuldur. f1'in içine edende yok. bence yersiz şikayetler ve dahada zevk vericek olan yenılıkler motorlar v10 olsaydı ne demek istediğimi daha iyi anlardınız. slick lastiklerle noksanlıgı hissedilmeyecek.

  2. max mosley f1 in içine …….. biran önce gitsin bu şizofren adam yarışları zevksiz hale getiriyor

  3. fantezi olsun diye hiç durmadan bişeyler kalkıyo napmaya calısıo bunlar

  4. kalkmasına!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir