FIA, Formula 1'de KERS İçin Hazırlıklara Başladı

yazar:

kategori:

FIA öncelikli plan olarak Formula 1’de kinetik enerjinin geri kazanımı sistemini belirledi ve çevre dostu olan bu teknoloji evriminin autosport.com’a göre beş yıl içerisinde hayata geçirmeyi tasarladıkları düşünülüyor.

autosport.com’un ele geçirdiği, takımlara gönderilen belgede, FIA başkanı Max Mosley’in 2009 ve 2013 yılları arasında spordaki teknoloji gelişimlerinden biri olacak ve pilotlara şimdiye kadar olandan daha fazla enerji geri kazanımı sağlayacak olan KERS sisteminin gelişimi için adım atılması yönünde teklifte bulunduğu yer alıyor.

Daha önce bahsedildiği gibi, Max Mosley gelecek seneden itibaren takımlara aracın bir aksından 60kW’lık enerji kazanımı sağlayacak olan KERS sisteminin kullanılmasına izin verileceği yönünde öneride bulunmuştu. Bu sistem ‘itme’ butonunun kullanılmasıyla pilotlara tur başına 400kJ’lük bir enerjiye erişimlerine olanak sağlayacak.

Belgede bununla birlikte Mosley takımlara 2011’e kadar sınırlandırılmış şekilde kullanımına izin verilecek olan yönetmelik taslağını gözden geçirmeleri konusunda öneride bulundu. Bunun yanı sıra 2013 yılına kadar da her iki akstandan 200kW enerji kazanımı sağlayacak ve bunu tur başına 1.6MJ’e çevirecek KERS’in kullanılması önerisinde bulundu.

Mosley ayrıca takımlar, araçtaki diğer ısı kaynaklarından enerji kazanılması bunu yaparken de zorunlu olamayacakları, sakladıkları enerjiyle sınırlı bir itme yerine aracın bütün aktarma organları boyunca geri beslemeye yardımcı olmasına izin verecek KERS sistemlerinin gelişimi ile ilgili teşvik etmek adına teklifte bulundu. Böylelikle teknoloji için rekabetçi bir gelişim ortamı yaratılacak.

Belge Mosley’in şu sözlerineyer veriyor : " KERS’e ek olarak ilginç olabileceğini düşündüğümüz 2011’den itibaren soğutma sisteminden 20kW’lık bir enerji kazanımına izin verilmesi. Akslar üzerinde gücün sürekli olarak besleneceği bir öneri. Sıcaklığın geri kazanımı tamamiyle yeni. Fikir bunu yapmaya izin veriyor fakat gerekli değil. Sonrasında 2013’te yeni motor dışarı atılan enerjinin geri kazanımına olanak sağlayacak."


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir